Konsertforeninga / New Orleans Workshop Jazzclub / Oslo jazzforum / Kampenjazz / Oslo Jazzfestival / Nasjonal jazzscene, Victoria / Dans for voksne / all Ears / Blå, Brenneriveien 9 / Fritt Fall / Cosmopolite /
OKTOBER 2020 « »
S
M
T
O
T
F
L
       
19.08.2020 Blow Out festival 19 - 22.aug 2020
I dag starter Blow Out festivalen, som melder følgende om årets utgave

 

Det lå lenge stor usikkerhet rundt hvorvidt årets festival i det hele tatt kunne gjennomføres, men når det nå har begynt å gå opp for de fleste at pandemien er her for å bli en god stund fremover, har det blitt et kulturpolitisk poeng i seg selv å levere varene, med de forbehold og forhåndsregler som trengs å tas for at arrangementet skal bli så trygt som mulig, for publikum, musikere og crew. På Nasjonal Jazzscene finnes mengder med håndsprit, én meters avstand mellom sitteplassene og et barmannskap som er blitt eksperter på bordservering.

En festival som Blow Out trengs nemlig, i følge en samlet programgruppe: «Spesielt i disse tider er det viktig å forsvare den smale musikken. Det er et miliø som står veldig sterkt, men er sårbart på samme tid. Sterkt fordi det er drevet av en kunstnerisk overbevisning heller enn penger. Og sårbart fordi det er lite økonomisk trygghet i den, og musikken og dens verdier vanskelig kan overføres til den digitale verden.

Denne festivalen er organisert av musikere for musikere. Mange musikere har kjent veldig hardt på konsekvensene av pandemien. Det er i høy grad i vår egen interesse å ta smittevern på alvor og bidra i dugnaden for å stoppe spredningen. Vi vil derfor gjøre alt vi kan å gjennomføre denne festivalen på tryggest mulig måte, men for musikernes og publikummets mentale helse er det ekstremt viktig å kunne møtes og oppleve live musikk. Det er vanskelig å planlegge langt fram i tid, man lever litt fra spillejobb til spillejobb og gleder seg til hver mulighet til å spille live. Å møtes for å improvisere og skape musikk sammen har mennesket gjort siden steinalderen, det vil garantert overleve denne pandemien».
12.08.2020 Endelig festivalsommer igjen
Endelig er festivalsommeren over oss med Oslo jazzfestival fem dager til ende 12 - 16.august 2020. Programmet favner både stort og smått, og med smittevern i både sal og på scena. Og for deg som er forhindret fra å møte opp er det også håp når Dagsavisen strømmer mange av konsertene via sin Facebook-side. Klikk og nyt!

 

08.08.2019 Oslo i festivalmodus
August er så definitivt festivalmåneden i Tigerstaden. Øya ruller ut sitt 20-årsjubileum i Tøyenparken, og lørdag starter Kids in Jazz-festivalen med åpningskonsert på Victoria Nasjonal jazzscene, før Oslo jazzfestival inntar byens store og små scener fra og med søndag, mens Blow Out-festivalen avrunder uka fra og med onsdag på Deichmanske bibliotek Schous Grünerløkka. Bare å kaste seg ut i livemusikkens gleder!

 

20.05.2019 Eksamenstida er her!
Det er mye fint å si om overgangen mellom mai og juni. Ikke bare går vi fra vår til sommer, men dette er også tida da studentene på Norges musikkhøgskole kryper ut av øvingsrommene for å innta selveste Nasjonal jazzscene. Fra mandag 20.mai og i to uker til ende står master- og bachelorstudentene for den årvisse eksamensfestivalen. Vi ønsker studentene hell og lykke i bøtter og spann, og gleder oss herlige konsertkvelder.
03.04.2019 Jazzodyssé hjem i stua di
Andreårsstudentene ved jazzlinja i Trondheim besøker Victoria Nasjonal jazzscene onsdag 3.april og konserten strømmes til de tusen hjem på YouYube: https://youtu.be/Pn1YmHWmod4

 

10.01.2019 Endelig All Ears!
Så er omsider festivalåret 2019 i gang og All Ears er første arrangement ut. Vi er klare for tre dager med fri improvisasjon, støy og karaoke (!). Hurra!

 

30.11.2018 Rune Grammofon 20 år!
Fredag 30.nov og lørdag 1.des feirer labelen Rune Grammofon 20 år med storstilt musikalsk jubalong for et utsolgt Nasjonal jazzscene Victoria. Folk flest kan likevel delta gjennom å følge live-strømmingen begge kvelder fra kl 21:

Friday November 30th: https://youtu.be/fa9wf9TFgn8

December 1st: https://youtu.be/Z2mAdJE3Pd8

Hurra!
09.08.2017 August betyr festivalbonanza!
Ingen grunn til å sitte hjemme og sture mens Oslogryta koker over av festivaler. Før Øyafestivalen er halvferdig setter internasjonale Kids In Jazz inn støtet med konserter over hele byen fra fredag 11. til tirsdag 15.august. Barnejazzen overlapper med Oslo jazzfestival som bryter løs med rojal åpning i Operaen lørdag den 12. og holder koken helt til 19.august, som igjen overlapper med fri flyt med Blow Out-festival på gamle Oslo jazzhus, Mir i Toftes gate, fra onsdag 16. til lørdag 19.august. Så blir det noen dagers hvile før Melafestivalen varmer opp Rådhusplassen med musikk og mat 18.- 20.august. Ikke nok med dét, men helga etter blir det enda mer musikk og mat med Oslo Afro Arts festival på Caféteateret 24.-27.aug mens Femme Brutal festivalen fester grepet på Café Mir 25. og 26.august. Vel bekomme og sees der!

 

16.02.2017 Serendip 2017
Studentene ved Norges Musikkhøgskole inviterer til Serendip-festival torsdag 16. til lørdag 18.februar. Her presenteres ny og banebrytende jazz både fra studentene sjøl og fra noen av deres største forbilder og inspirasjonskilder. Det hele foregår på Norges musikkhøgskole på Majorstua, på Kulturhuset på Youngstorget og på Victoria Nasjonal jazzscene.

 

06.01.2017 festivalsesongen starter nå
Hva er vel bedre enn å starte et flunkende nytt år med livemusikk! Allerede tolv dager inn i det nye året freser all Ears-festivalen i gang med improvisert musikk i alle fasonger fire dager til ende på Blå, Nasjonal jazzscene, Henie Onstad Kunstsenter, Cinemateket og Deichmanske på Günerløkka. Helgen etter overtar Comsopolite festival-pinnen med sin årlige hyllest til Django og stringswingen. Sjekk ut programmet i kalenderen og sikre deg billetter på Billettservice. Godt nytt år!

 

24.05.2016 Jazz på prøve
Hver kveld fram til og med søndag 5.juni er det jazzeksamensfestival på Victoria Nasjonal jazzscene: Siden 80-tallet har mange av Norges fremste jazz-, pop- og rockemusikere vært studenter ved NMH. Hør morgendagens stjerner spille allerede nå. Gratis!

 

18.01.2016 Djangofestival
Det er uke 3 og allerede klart for årets andre jazzfestival i Tigerstaden: til helgen rydder Cosmopolite golvet og gjør klart for Djangofestivalen! Hiv deg rundt og kjøp billetter på Billettservice. Hele programmet i kalenderen til høyre eller på www.facebook.com/Djangofestivalen
10.01.2016 Festivalsesongen er i gang
Torsdag sparkes festivalsesongen 2016 i gang med all Ears-festivalen, festivalen for improvisert musikk i alle former. Sjekk ut programmet i kalenderen og sikre deg billetter og festivalpass på www.hoopla.no
06.01.2016 oslo jazzfestival: Ekstrakonsert med Jan Garbarek i Operaen
Oslo jazzfestivals åpningskonsert med Jan Garbarek Group i DNOB ble utsolgt på no time, og det settes derfor opp ekstrakonsert mandag 15.august kl 18. Billetter er i salg på Operaen.no og tlf 2142 2121.

 

24.11.2015 Jan Garbarek åpner Oslo jazzestival 2016
Oslo jazzfestival fyller 30 år neste år, og bursdagsfeiringen åpner med Jan Garbarek, Rainer Brüninghaus (keys), Yuri Daniel (el.bass) og Trilok Gurtu (perkusjon) søndag 14.august i Operaen. Billettene får du på Operaen.no eller tlf 2142 2121.

 

13.08.2015 Oslo jazzfestival i full gang
jazzinoslo-redaksjonen har vært så travelt opptatt av å gå på konserter at vi ikke har rukket å legge ut melding om at Oslo jazzfestival er i full gang! Programmet finner du i menyen til høyre, og på www.oslojazz.no. Billetter til alle konserter kjøpes på billettservice eller i døra (ta med kort, ikke kontanter) på spillestedene så fremt det ikke er utsolgt. Høydepunktene står fortsatt i kø, så det er bare å komme seg ut av solstolen!

 

06.08.2015 Kids in jazz 2015
Det er festivaltid i Oslo, og torsdag 6.august braker Kids in Jazz-festivalen løs med første konsert på Barnas jazzhus ved Carl Berner. Festivalen får internasjonalt besøk fra både Japan (Sapporo Junior Jazzschool) og Danmark (Jazzcamp for piger), i tillegg til at det kommer artister fra hele Norge. Det blir konserter hver dag på forskjellige konsertvenues over hele byen.
26.05.2015 Eksamensfestival på Victoria
Endelig har vi kommet til den fine tida på året da jazz-studentene ved Norges musikkhøgskole setter Nasjonal jazzscene på hodet! De neste to ukene blir det hele 40 konserter, og arrangørene lover tight program, supre musikere og mange overraskelser. Gratis inngang.

 

27.04.2015 International Jazz Day 30.april
Torsdag 30.april feires den internasjonale jazzdagen over hele verden. I Oslo blir det blant annet konserter, jamsessions og jazz-slam over fire dager på Caféteatret i tillegg til omvisning i jazzfotoutstillingen, film og konsert på Nasjonalbiblioteket.

Det er UNESCO som har stiftet Int. jazz Day. Formålet med dagen er å belyse jazzens evne til å forene mennesker over hele kloden.  

21.01.2015 Djangofestival på Cosmopolite 23. og 24.januar
Hvert år siden 1980 har sigøynergitaristen Django Reinhardt blitt feiret med en egen festival i Norge, en tradisjon som etterhvert er kopiert i over 50 land. Den norske Django-festivalen er den eldste av disse, og ble startet av Jon Larsen fra Hot Club de Norvège.

- Jeg tror folk blir grepet av musikken hans, fordi den fungerer på så mange plan. Ved første møte blir man kanskje slått av den sorgmuntre tonen og de enkle rytmene, men samtidig byr Django på så mye mer enn bare det lettfattelige, sier festivalsjef Jon Larsen.

Hot Club de Norvège åpner selvfølgelig festivalen, og festivalpinnen overtas av blant andre Ulf Wakenius, The Rosenbergs, Jazzbanditt, Marian og Mihau Petrescu, Sammy Daussat, Noe Reinhardt med fler.

Velkommen opp til kulturslottet på Torshov!
15.01.2015 Nytt sesongprogram på Nasjonal jazzscene
Finn fram almanakken og plott inn konserthøydepunktene framover. De neste månedene står både opplevelsene og publikum i kø på Victoria. Det blir blant annet gjenhør med Arild Andersens "Mingus i Aulaen"-prosjekt fra Oslo jazzfestival, Jazzland records arrangerer labelnight, Jenny Hval og Susanna framfører "Meshes of Voice", Lisa Dillan og Asbjørn Lerheim kommer ned ny Elvis-plate, Brad Mehldau trio kommer og så videre og videre. Enkeltbilletter og sesongpass kjøpes hos Billettservice.

 

22.12.2014 Festivallivet starter igjen over nyttår
Allerede 8.-11.jan er det klart for årets første festival i tigerstaden, All Ears festival for improvised music. De byr på en herlig miks av impro og støy som garantert får rensa øregangene dine etter julas velbehag. Festivalpass forhåndskjøper du hos Tiger.

Som om det ikke er nok braker det løs med Djangofestival for tjuetredje gang 23. og 24.januar på Cosmopolite. Forhåndssalg hos Billettservice.

God jul og godt nytt år!
18.09.2014 Oslo Stringwing kollektiv
Oslo Stringswing Kollektiv består av fire musikere med forkjærlighet for Django Reinhardts unike tilnærming til jazzen. De har gått hen og etablert en stringswing-jam på Bar Django i Thorvald Meyers gate 25 på Grünerløkka. Du er herved invitert til jam, med eller uten instrument, hver søndag mellom kl 18 og 21!

Les mer og lik på Oslo Stringswing Kollektiv sin side på Facebook

25.06.2014 Konserter i sommer
Fortvil ikke, hovedstadsjazzen tar ikke sommerferie! I hele sommer kjører både Oslo jazzforum, New Orleans Workshop og Herr Nilsen flere konserter hver uke, i tillegg til at Oslo jazzfestival har satt opp en utescene ved Spikersuppa hvor det blir muskk hver lørdag kl 15. Følg med her på jazzinoslo for oppdateringer på programmet.

 

20.05.2014 eksamensfestival 19- - 31.mai
Ut mai måned blir det eksamensjazz med studenter fra Norges musikkhøgskole nesten hver kveld på Nasjonal jazzscene Victoria. Konsertene starter kl 19 og det er gratis inngang. Til sammen skal 37 kandidater i ilden over ti kvelder. Velkommen!

 

01.04.2014 Tape to zero-festivalen 3. og 4.april
Tape to Zero er en mini-festival med fokus på musikk innen nyere jazz, elektronika og ambient. Torsdag 3.april åpner festivalen med premiere på Kjetil Husebø sitt nye elektroniske prosjekt, Skyggespill, før SpaceMonkey og Susanna & Jessica Slighter tar over scenen. Fredag presenteres festivalens bestillingsverk signert Deathprod og Biosphere, etter at Joker Nies (Tyskland) og Andrés Prado (Peru) trio har framført sine sett. Les mer på Tape to Zero sine nettsider..
22.01.2014 Djangofestival og finsk frijazz
Denne helgen har publikum valgets kval mellom to festivaler; Djangofestivalen på Cosmopolite som feirer strengejazzen for 35. gang med noen av sjangerens ledende internasjonale og norske navn, og Finnish Fun-festivalen på Nasjonal jazzscene hvor vi møter finske og norske frijazzstjerner tre dager til ende. God helg!

 

30.12.2013 Nytt år og All Ears igjen
Hurra for jula, hurra for det nye året og hurra for All Ears-festivalen! Allerede torsdag 9.januar er årets første festival i gang. Det blir fire frie dager til ende med det beste du kan ønske deg innen frijazz, impro og støy. Det foregår i Ny musikk sine lokaler på Grønland torsdag og fredag, på Vulkan Arena på Grünerløkka fredag og lørdag før det hele rundes av med en ettermiddagsseanse på Henie Onstad.

Komplett program på all Ears sine nettsider.

03.12.2013 Frijazzpass på Victoria i januar
Programslippet for Nasjonal Jazzscene Victoria byr på en travel januarmåned for frijazzfansen. Men fortvil ikke, du kan kjøpe samlebillett til alle frijazz-konsertene i januar: FIRE! ORCHESTRA, FINNISH FUN og PAAL NILSSEN-LOVE LARGE UNIT. Frijazzpasset koster bare kr 500/350 og kan kjøpes hos billettservice.

http://www.billettservice.no/event/nordisk-frijazzpass-januar-billetter/412313

26.06.2012 Jazzed Out Oslo
Den franske TV-kanalen Mezzo og filmskaper Mathieu Mastin har i serien "Jazzed Out" tatt turen til New York, Paris og London hvor de har gjort en rekke flotte liveopptak på originale locations. Og hva var vel mer naturlig enn å legge neste storbyserie til Tigerstaden? Se "Jazzed Out Oslo"-opptakene fra i fjor sommer på YouTube:

25.05.2012 Grefsen Jazz Society åpner på Svettern!
Onsdag 6/6 kl 19:00 braker det løs for Grefsen Jazz Society i Grefsens eget ærverdige kulturpalass, Svettern. Et lokale som burde være kjent for de fleste. Dog kan det nevnes for de som ikke er kjent her, at Svettern er beliggende i Kjelsåsveien 18 i trygg avstand fra Skeidbanen.

Grefsen Jazz Society skal være et møtested for det lokale publikum og de lokale artister. Et forum for så vel profesjonelle som for entusiaster. Denne første kvelden vil da også bære preg av nettopp dette, i det Borderline Big Band selv vil stå for hovedinnslaget. Supporting act vil være det meget unge og særdeles lovende bandet «De og De», satt sammen av studenter ved jazzlinjen på Manglerud VGS.

16.04.2010 Nasjonal jazzscene og Herr Nilsen kåret til byens beste konsertscener!

Aften har kåret Nasjonal jazzscene Victoria til byens beste i klassen mellomstore konsertscener. Ikke nok med det, men de har også kåret Herr Nilsen til byens beste konsertscene i klassen små konsertscener. Vi gratulerer! Les mer og følg med på hvem som blir kåret til Oslos beste store konsertscene på www.oslopuls.no

01.04.2009 Gi grasrotandelen din til Oslojazzen!

Med Grasrotandelen kan du som tipper, spiller Lotto eller Joker selv bestemme hva Norsk Tippings overskudd skal gå til. Du kan velge deg en jazzklubb, et storband eller en festival som får fem kroner for hver hundrelapp du spiller for, uten at din innsats eller dine vinnersjanser reduseres. Registrer deg via SMS: Send kodeord GRASROTANDELEN <organisasjonsnummer> til 2020 (Tjenesten er gratis). Eks GRASROTANDELEN 123456789. I Oslo kan du velge å støtte: Big Boss Band org.nr: 985 430 519. Kampenjazz org.nr: 991 960 287. Konsertforeningen Blå org.nr: 879 602 432. Shebop bigband org.nr: 977 080 347. Stiftelsen Oslo jazzfestival org.nr: 971 565 780. Østnorsk jazzsenter org.nr: 880 349 392. Flere foreninger vil komme til ordningen etterhvert. Løp og tipp! 

25.11.2008 Miloud guiderk slås til Ridder av 1.Orden
For første gang hedres en innvandrer til Norge med denne belønning for "utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten". Onsdag 3.desember 2008 blir konsertarrangør og ildsjel Miloud Guiderk slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. 
På kongehuset sine hjemmesider står følgende begrunnelse for tildelingen:

Ordensrådet har i sin vurdering og begrunnelse lagt betydelig vekt på at han på sin ukonvensjonelle måte, sin omtanke og raushet har bidratt til å skape et nivå for scenekunst innen jazz og etnisk musikk. Han har ved dette hevet den etniske musikkens nasjonale og internasjonale posisjon. Det er videre lagt vekt på hans innsats for psykisk utviklingshemmede og ikke minst hans arbeid med musikk som brobygger ved integreringen av innvandrere i Norge.


En skapende kraft

Marokkanske Guiderk kom til Norge i 1970, og har vært en skapende kraft i norsk musikkliv siden han i all beskjedenhet begynte å arrangere Emmajazz ved Emma Hjorths Hjem i Bærum i 1975.

I mer enn 30 år har han trukket verdens mest etterspurte musikere til Norge. Ingen andre kunne fått Chet Baker til å spille i gymsalen på en institusjon for psykisk utviklingshemmede – eller trukket storheter som Dexter Gordon, Stan Getz og Dexter Gordon til forstaden Bærum, heter det i en pressemelding.

Samtidig har Miloud gjennom klubbene Musikkflekken i Sandvika og Cosmopolite i Oslo gitt et internasjonalt mangfold av musikere i Norge muligheten til å fremføre sin musikk.

Utnevnelsen sender et sterkt og viktig signal fra Slottet i Mangfoldsåret 2008. Først og fremst fordi Miloud Guiderk selv representerer det flerkulturelle Norge, men også fordi dette er en anerkjennelse av hans evne til å åpne opp for og inkludere de mange ulike musikalske uttrykk som preger Norge i dag. Hans omtanke og raushet i forhold til sine medmennesker preger alt han gjør.

Feiringen av Miloud Guiderks utnevnelse til Ridder av Den Kongelig Norske St. Olavs Orden vil foregå på "det nye" Cosmopolite i "det gamle" Soria Moria på Torshov i Oslo 3. desember. Programmet vil gjenspeile nettopp mangfoldet som preger norsk musikkliv i dag. 
Les mer om Cosmopolite her
30.10.2008 Tre for en-system ved registrering av konserter på jazzinoslo.no

Hurra for internett! Nå foregår registrering av arrangementer til jazzinoslo.no på følgende måte: Hvis du vil publisere ditt arrangement på jazzinoslo.no så går du til  http://jazzinorge.no/konsertkalender og legger inn infoen der. Da vil du få publisert info om din konsert både i "Konsertkalenderen" på  jazzinorge.no , på www.ostnorskjazzsenter.no og på www.jazzinoslo.no. Du får altså publisert konsertinfo tre steder ved å legge det inn én gang! Fantastisk! Og en stor takk til Dotgrid og K-prod for tekniske løsninger!

 
01.10 Nasjonal jazzscene
Eivind Austad trio
2000 entré
Nasjonal jazzscene

High class acoustic piano trio

Triojazz er som linedans: balansen må være perfekt. Fra Eivind Austad Trio får publikum oppleve skarpskodd europeisk cool med mer enn et hint av amerikansk gospel og moderne samtidsjazz, harmonisk smeltet sammen av tre drevne musikere som til fulle behersker den vanskelige kunsten. Bandet spiller egenkomponert musikk, med en og annen Bowie-låt som krydder. Det er organisk og akustisk, melodirik, smart musikk med sjel.

Det tok et lite tiår fra Eivind Austad Trio så dagens lys til de slapp debutskiva Moving i 2016, men nå har de begynt å få opp dampen. Fjorårets Northbound fikk det europeiske jazzpublikumet til å spisse ørene og se nordover. Man kan godt si at det er gran reserva, men sannheten er at det lyder ferskt, boblende og lekent! Kritikerne er begeistret, og det er vi sikker på at du vil bli også!

Eivind Austad – piano, Magne Thormodsæter – bass, Hermund Nygaard – trommer

(foto: Øystein Fyxe)

The post Eivind Austad trio appeared first on Jazz i Norge.

 
03.10 Stortorvets gjæstgiveri
Big Chief
1330 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Friends of Big Chief er en direkte fortsettelse av The Big Chief Jazzband, som ildsjelene Gerhard Aspheim og Eivind Solberg startet i 1952. Navnet tok de fra melodien Big Chief Battleaxe. Bandet har en spesiell posisjon i norsk jazz, og er tro mot sitt tradjazzrepertoar som fremføres med stor spilleglede og vitalitet. De fire gjenværende medlemmene av The Big Chief Jazzband, bestemte seg for å føre bandets musikalske tradisjoner videre som «Friends of Big Chief». Til det trengte de en bassist og en trompeter. Både bassist Svein Briså, som begynte å vikariere i bandet allerede på 1960-tallet, og trompeter Petter Falch, som var med å starte Royal Garden Jazzband, svarte ja. Friends of Big Chief var klare til å føre Big Chief- tradisjonene videre – også de ukentlige øvelsene.

Harald Bergersen – klarinett Ole Reitan – trombone Petter Falch – trompet Arild Berger – piano Svein Briså – bass Olav Gustafsson – trommer og vokal

VIPPS TIL 14013 Vi oppfordrer vårt publikum til å benytte vipps, da vi en tid fremover ikke kommer til å gå med “kitty” og ta imot kontanter ved klubbens arrangementer.

The post Big Chief appeared first on Jazz i Norge.

 
03.10 Jazzkafé i foajeen i Oslo konserthus
Odeon Jazz Quintet
1400 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Odeon formidler swingende liv, masser av lystig lekenhet og en porsjon overraskende velsmakende karibisk krydder. Odeon utvider det tradisjonelle “New Orleans” begrepet ved å betone de karibiske ingrediensene og “The Spanish Tinge” som preget musikken i New Orleans omkring 1900. Rytmer som tango, habaneras og kreolske valser er en del av Odeons repertoar. Musikerne spiller ellers i band som: Magnolia Jazzband, Ophelia Orchestra, Christiania 12 og Hot Club de Norvege.

Øistein Isachsen cl Gunnar Gotaas tb Morten Gunnar Larsen pno Børre Frydenlund mandola/bjo/vo Svein Aarbostad bass

The post Odeon Jazz Quintet appeared first on Jazz i Norge.

 
04.10 Cafeteateret
Kampenjazz Shannon Mowdays LILA Plateslipp
2000 entré Alle, både medlemmer og andre, bes om å kjøpe billetter på forhånd.
Kampenjazz

Shannon Mowday: saksofoner og komposisjon, Helge Lien: piano, Johannes Eick: bass, Erik Nylander: trommer

Foto C F Wesenberg

Hvorvidt du ser på Shannon Mowday som norsk eller sørafrikansk musiker er opp til deg. Sikkert er det at etter over ti år i Norge, har hun slått dype røtter også i det norske musikklandskapet. Det er allikevel ingen tvil også om hennes røtter i Cape Town. Men en ting står klart, hun er regnet blant de beste av Kampenjazz’ venner!

Kvartetten LILA hadde sin første konsert på Oslo jazzfestival i 2019. De spilte seinere også i Sør-Afrika. Denne kvelden slipper Mowday og hennes kumpaner sin første plate, «The Land In-Between», utgitt på OK World.

I mai 2017 ble den tre år gamle jenta Courtney Pieters brutalt voldtatt og drept i Cape Town. Albumet er dedisert til Pieters og alle ofre for kjønnsbasert vold og andre overgrep.

På bakgrunn av blant annet bandlederens erfaringer med det å være en fremmed i omgivelser skapt av andre, søker kvartetten å finne et uttrykk for det som er felles, å utforske det som skiller og sammen skape en arena for felles utfoldelse.

Smittevernregler

Vi følger myndighetenes smittevernregler og sørger for en trygg konsertopplevelse.

Alle, både medlemmer og andre, bes om å kjøpe billetter på TicketCo. Bare unntaksvis vil billetter selges i døra. Det tilbys enkel mat og drikke. Du bestiller og får servert mat og drikke ved bordet ditt. Betaling kun med kort eller Vipps. Dørene åpner 19.30, konsertstart 20.15. Vi anbefaler alle å komme i god tid. Hold smittesikker avstand også ved innslipp!

The post Kampenjazz Shannon Mowdays LILA Plateslipp appeared first on Jazz i Norge.

 
09.10 Norges Musikkhøgskole, Lindemansalen
RÅ! med Fabeldyr og Ad hoc nr. 1
1800 entré Gratis for alle studenter. VIKTIG: Av smittevernhensyn må publikum hente ut alle billetter på forhån
Rå!/Norges musikkhøgskole

Det er tid for høstens andre RÅ!, og denne gangen byr vi på en spennende overraskelse; vi presenterer Fabeldyr (med gjester) og Ad hoc nr. 1.

Program

Fabeldyr: Fabeldyr er en akustisk trio med utspring fra Norges musikkhøgskole, som for anledningen har utvidet besetningen til sekstett. De spiller egenskrevne låter inspirert av artister som Hvalfugl, Gjermund Larsen Trio og visesangarven etter Alf Prøysen. Musikken har også referanser til jazzmusikere som Jan Johansson og Helge Lien. Med vakre melodier og drømmende lydlandskap er det duket for en skjønn og uforglemmelig reise.

Joachim Mørch Meyer (kontrabass) Margrete Skretting Bergset (vokal) Matias Christoffersen (piano)

+ gjester: Herman Wildhagen (gitar) Levina Storåkern (fele) Emil Horstad (trekkspill)

RÅ!s Ad hoc: RÅ!-komiteen har også satt sammen en helt ny gruppe spesielt for anledningen: RÅ!s Ad. Hoc nr. 1. Satt sammen på tvers av musikalske referanser, sjangre og instrumenter, ble denne gjengen sluppet løs for å skape noe spesielt for kveldens RÅ! Med bakgrunn som folkemusikere, klassisk- og jazzorienterte musikere ligger det an til en konsert med et bredt lydlandskap og sammensatte referanser. Vi gleder oss stort til å presentere noe nytt og uhørt denne kvelden!

Mathea Strømmegjerde (trompet) Sebastian Lindland (slagverk) Herman Wildhagen (gitar) Åsmund Waage (vibrafon) Hanna Skjerdal (bass) Vera Sonne (sang)

Omtale: RÅ! er konsertserien av og med studenter ved Norges musikkhøgskole. Vi gir deg konserter i ulike sjangre, og viser fram noe av det mest spennende som skjuler seg i skolens kriker og kroker. Her vil du høre alt fra godt etablerte band til det ferskeste rett fra øvingsrommet.

Retningslinjer for smittevern på konsert: https://nmh.no/kontakt-oss/om-billetter-korona

The post RÅ! med Fabeldyr og Ad hoc nr. 1 appeared first on Jazz i Norge.

 
10.10 Stortorvets gjæstgiveri
Erik Halvorsen sekstett m/Majken Christiansen
1330 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Majken Christiansen voc Erik Thormod Halvorsen tp Dave Edge sax Frode Kjekstad git Freddy Hoel Nilsen pno Agnar Aspaas bass Lars Erik Norum dms

The post Erik Halvorsen sekstett m/Majken Christiansen appeared first on Jazz i Norge.

 
10.10 Jazzkafé i foajeen i Oslo konserthus
Natalie Aldema band
1400 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Natalie Aldema Band har fordypet seg i jazz-standard repertoar med sanger som swinger med både snert i tekst og melodi. Musikk plukket ut fra artister som Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra og Nina Simone vil bli framført. Bandet skaper musikalsk intensitet og glede med låter som A tisket a tasket, Undecided, My baby just cares for me, Them there eyes, I’ve got you under my skin mm.

Natalie Aldema vo Asle Røe git Morten Kvam bass Jarle Vespestad dms

The post Natalie Aldema band appeared first on Jazz i Norge.

 
10.10 Herr Nilsen
Lage Lund – solo
1600 entré
Oslo Jazzforum

Lage Lund reiste ut for å studere ved prestisjetunge Berklee. Senere ble han som første el-gitarist noensinne, tatt opp ved enda mer eksklusive Juilliard School i New York. Og nettopp her, i det store jazzeplet, har han bygd seg opp til å bli en markant skikkelse i det amerikanske jazzmiljøet, og en anerkjent gitarist på aller øverste nivå. Nå har han flyttet hjem og gjester Oslo Jazzforum på Herr Nilsen med en eksklusiv solokonsert!

Billett: kr 250,- pluss bill. avgift – ingen rabatter.Begrenset antall billetter.

The post Lage Lund – solo appeared first on Jazz i Norge.

 
11.10 Cafeteateret
Kampenjazz Christian Wallumrød Ensemble Plateslipp
2000 entré Alle, både medlemmer og andre, bes om å kjøpe billetter på forhånd.
Kampenjazz

Christian Wallumrød: piano, Eivind Lønning: trompet, Espen Reinertsen: saksofon, Katrine Schiøtt: cello, Per Oddvar Johansen: trommer, vibrafon

Foto: Colin Eick

Christian Wallumrød er en av Norges mest prominente musikere og komponister på den samtidige kunstmusikkscenen, og Christian Wallumrød Ensemble er ett av hans hovedprosjekter. Gjennom 15 år med konsertvirksomhet i Norge, Europa, Japan og USA og seks kritikerroste utgivelser har ensemblet befestet seg som en viktig stemme i norsk musikkliv.

Den nye platen Many, som kom ut på Hubro Music i februar 2020), har fått kjempekritikker her hjemme og internasjonalt, bl.a. terningkast 6 i Aftenposten og denne omtalen i britiske Jazzjournal: https://jazzjournal.co.uk/2020/05/14/christian-wallumrod-ensemble-many/

«Jeg vet knapt om noen som har tilført norsk musikkliv mer nyskapt særpreg enn Christian Wallumrød de siste tiårene», skrev en gang Aftenpostens Arild R. Andersen.

Nå kommer ett av de fremste samtidsmusikalske ensemblene for ny musikk i Europa til Kampenjazz igjen. Her bør det bli stinn brakke!

Det aller ypperste av moderne kammermusikk!

https://christianwallumrod.bandcamp.com/album/many-2

Smittevernregler

Vi følger myndighetenes smittevernregler og sørger for en trygg konsertopplevelse.

Alle, både medlemmer og andre, bes om å kjøpe billetter på TicketCo. Bare unntaksvis vil billetter selges i døra. Det tilbys enkel mat og drikke. Du bestiller og får servert mat og drikke ved bordet ditt. Betaling kun med kort eller Vipps. Dørene åpner 19.30, konsertstart 20.15. Vi anbefaler alle å komme i god tid. Hold smittesikker avstand også ved innslipp!

The post Kampenjazz Christian Wallumrød Ensemble Plateslipp appeared first on Jazz i Norge.

 
14.10 Stortorvets gjæstgiveri
NOW Allstars
1900 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Et stjernelag av musikere er satt sammen spesielt til denne kvelden, og vi kan vente oss tradisjonell jazz i verdensklasse. Denne kombinasjonen av musikerne har faktisk aldri spilt sammen før, ingen øving eller repertoarliste på forhånd, så her kan alt skje!

Lars Frank – clr/sax Erik Eilertsen – trp Kristoffer Kompen – trb Morten Gunnar Larsen – piano Børre Frydenlund – bjo/git/vokal Svein Aarbostad – bass Kenneth Ekornes – trommer

VIPPS TIL 14013. Vi oppfordrer vårt publikum til å benytte vipps, da vi en tid fremover ikke kommer til å gå med “kitty” og ta imot kontanter ved klubbens arrangementer.

The post NOW Allstars appeared first on Jazz i Norge.

 
15.10 Cosmopolite
Hilde Louise Asbjørnsen & Guro von Germeten: en hyllest til Tom Waits
1900 entré Forsalg via Ticketmaster
Cosmopolite

Hilde Louise Asbjørnsen og Guro von Germeten inviterer til en personlig og poetisk hyllest av sin musikalske muse Tom Waits. De to låtskriverne har gjennom sine mange respektive album latt seg inspirere av Waits’ fortellende tekster og dramatiske musikalske univers. Høsten 2019 delte de scenen sammen foran en fullsatt Nasjonal jazzscene i anledning hans 70-årsdag. Konserten ble et konsept, og nå gjester de Cosmopolite med tolkninger av sine favorittlåter fra Waits’ katalog. I ryggen har de et glitrende band bestående av Olga Konkova på piano, Oddrun Lilja på gitar, Ellen Brekken på bass og Michaela Antalova på trommer.

Første gang Guro og Hilde Louise møttes var da de gjestet Tom Waits’ 60-års feiringen på Rockefeller i 2009, med tribute-bandet Blow og flere andre norske artister. Etter det fant de hverandre på flere måter: Guro’s debut-album «Bad Dreams and Good Nightmares» ble produsert av Asbjørnsen og Anders Aarum og utgitt på Asbjørnsens label, Sweet Morning Music. De har fortsatt å gjeste hverandres konserter, og samarbeidet rundt plateselskapet. Og ikke minst delt sitt lidenskapelig forhold til kraftsenteret Tom Waits

The post Hilde Louise Asbjørnsen & Guro von Germeten: en hyllest til Tom Waits appeared first on Jazz i Norge.

 
15.10 Nasjonal jazzscene
Hildo
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

A perfect blend of Norwegian folk music, legends and jazz

I verket Hildo tar et lag mesterlige musikere, med Berit Opheim og Tore Brunborg i spissen, utgangspunkt i ulike folketoner og slåtter fra blant annet Voss, Sogn og Hardanger og serverer dem i nye arrangement og med nykomponerte tema. Gjennom Hildo presenteres en perfekt hybrid av jazz og folkemusikk.

Tittelen bygger på sagnet om kirkeklokka Hildo som klang så vakkert fra Vangskyrkjo på Voss – helt til bergenserne ville låne den (!), og klokka forsvant ned i dypet i Bolstadfjorden under transporten. Hildo ble bestilt av Vossajazz og Riksscenen og nominert til Musikkritikerprisen 2018. Sammen sørger de fem musikerne for både dybde og overjordisk klang. Vi kan garantere deg en magisk konsert!

Berit Opheim – vokal, Tore Brunborg – saksofon, Eivind Aarseth – gitar, Steinar Raknes – bass, Kåre Opheim – trommer, Ingar Hunskaar – lyddesign

Prosjektet er støttet av Kulturrådet

The post Hildo appeared first on Jazz i Norge.

 
16.10 Mir
Østerlide
1830 entré
mir

Releasekonsert «Hvor kommer du fra? Hva er din musikk?» Gitarist Andreas Haddeland ble svar skyldig da han fikk disse spørsmålene av sin mangeårige kollega, den samiske musikeren Ulla Pirttijärvi. Med ønske om å finne tilbake til egne røtter begynte han, sammen med folkesanger Liv Ulvik og perkusjonist Ulrik Ibsen Thorsrud, å forske i melodier og historier fra den norske folkemusikktradisjonen. Sammen har de funnet fram til et uttrykk som kler folkemelodiene i nye drakter, av florlette, såre, lyse, mørke, sterke og røffe fabrikater. I åpne musikalske landskap eller trange, klaustrofobiske musikalske rom bæres lytteren alltid videre av de uslitelige og tidløse folkemelodiene som er formet og slipt gjennom århundrene.

Liv Ulvik – vokal, Andreas Haddeland – gitarer, Ulrik Ibsen Thorsrud – trommer / perkusjon

MIR åpner kl. 1800 og konserten starter kl 1830.

Konserten er støttet av Norsk jazzforum Foto: Line Evensen

The post Østerlide appeared first on Jazz i Norge.

 
16.10 Nasjonal jazzscene
Susanna
2100 entré 18 år. Dørene åpner kl 20.00
Nasjonal jazzscene

Deeply personal songs spanning an almost 20 year long career!

Susanna har med seg Helge Sten på gitar og Pål Hausken på trommer og vokal, selv spiller hun flygel og synger. Denne trioen debuterte på Klubb Øya i 2007 og er den opprinnelige besetningen i Susannas trio. Sammen har de gjort albumet ‘Flower of Evil’, innspilt i legendariske Atlantis Studio i Stockholm.

På Nasjonal Jazzscene Victoria vil de spille et bredt utvalg fra mange av Susannas album, både hennes egen musikk og personlige coverlåter. Som gjester har de med seg Ida Løvli Hidle på akkordeon og Sarah-Jane Summers som spiller fele.

Helge Sten er kjent fra band som Supersilent og Motorpsycho, og eget soloprosjekt Deathprod. Pål Hausken spiller i In The Country, Music for a while og med artister som Solveig Slettahjell og Ida Jenshus blant mange andre.

Susanna er kvinnen bak Susanna and the Magical Orchestra // Susanna // Susanna Wallumrød, og har utgitt kritikerrost musikk siden debuten i 2004, på uavhengige labler som Rune Grammofon, og gjennom eget plateselskap SusannaSonata siden 2011. Hun er kjent for sine personlige forvandlinger av sanger av blant annet Dolly Parton, Thin Lizzy, Purcell og Leonard Cohen, men også for sine sterke originaler, tonesetting av Gunvor Hofmos dikt og samarbeid med blant annet Ensemble neoN, Jenny Hval, Bonnie ‘Prince’ Billy, John Paul Jones, Stian Westerhus, Tord Gustavsen og samtidsdans-kompaniet Carte Blanche.

Hun har mottatt mange store priser og utmerkelser som Rolf Gammleng-prisen i Åpen Klasse, Radka Toneff Minnepris, Spellemannprisen i 2013, 2014 og 2016, og i samme år mottok hun den store musikerprisen fra DNB som utdeles på Kongsberg Jazzfestival.

Nylig har Susanna utgitt albumet ‘Baudelaire & Piano’ til svært gode kritikker.

Susanna – vokal, piano, Helge Sten – gitar, Pål Hausken – trommer, Ida Løvli Hidle – akkordeon, Sarah-Jane Summers – feler, Ingar Hunskaar – lyd, Julie Kristine Skoglund – lys

Foto: Anne Valeur

The post Susanna appeared first on Jazz i Norge.

 
17.10 Stortorvets gjæstgiveri
Caledonia jazzband
1330 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Caledonia Jazzband er et av landets spenstigste band i New Orleans-tradisjonen. Siden starten i 1982 har bandet kombinert nyskapning med dyp kjenskap til tradisjonen i et engasjerende musikkuttrykk.

Carl Petter Opsahl klar Eystein Husebye trb Eyvind Ellingsen bjo/git/vokal Ellen Brekken bass Bjørn Olufsen trommer

VIPPS TIL 14013. Vi oppfordrer vårt publikum til å benytte vipps, da vi en tid fremover ikke kommer til å gå med “kitty” og ta imot kontanter ved klubbens arrangementer.

The post Caledonia jazzband appeared first on Jazz i Norge.

 
17.10 Jazzkafé i foajeen i Oslo konserthus
Staffan William-Olsson trio
1400 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Denne trioen spiller jazzversjoner av poplåter fra forskjellige epoker i stedet for typiske jazzstandardlåter. ABBA, Black Sabbath, Creedence, Nancy Sinatra, Lill Lindfors, Torbjørn Egner, Geir Tveit, Willie Nelson.

Staffan William-Olsson – gitar Terje Gewelt – bass Hermund Nygård – trommer

The post Staffan William-Olsson trio appeared first on Jazz i Norge.

 
17.10 Herr Nilsen
Amund Kleppan kvartett
1600 entré
Oslo Jazzforum

Amund Kleppan Kvartett er en internasjonal gruppe med up-and-coming jazzmusikere. Bandleder, komponist og trommeslager Amund Kleppan kommer fra Lillehammer og studerer ved Jazz Institute Berlin. Han ga ut sitt debutalbum Venture høsten 2019, som ble mottatt med gode anmeldelser både nasjonalt og internasjonalt, blant annet terningkast 5 i Gudbrandsdølen Dagningen. Bandet har turnert i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland og England hvor de spilte på London Jazzfestival 2019. Dette året har Amund Kleppan kvartett blitt plukket ut til å delta på Jazzintro gjennom Norsk Jazzforum for å konkurrere om tittelen Årets unge jazzmusikere. Amund vant i 2018 Dølajazz sin talentpris og Årets Nye Danske Jazznavn med bandet sitt Aloft Quartet.

Kleppan sine komposisjoner er som en sammensmeltning mellom den moderne jazzen med tilknytning til den nordiske scenen. Det kan beskrives som sterke melodier over kompleks harmoni med en sylskarp rytmeseksjon som både skaper spenning og tyngde. Bandet består av unge virtuose og dristige instrumentalister som hele tiden prøver å nå nye grenser.

Amund Kleppan – trommer. Magnus Bakken – saksofon. Martin Nodeland – gitar. Håvard Aufles – piano. Julian Haugland – kontrabass

Kun forhåndssalg og det er et meget begrenset antall billetter som legges ut.

The post Amund Kleppan kvartett appeared first on Jazz i Norge.

 
17.10 Nasjonal jazzscene
Mathias Eick ? Kind Of Blue
1900 entré 18 år. Dørene åpner kl 18.00 og 20.30
Nasjonal jazzscene

To konserter, kl 19.00 og kl 21.30, begge er desverre utsolgt!

Kind of Blue renewed

I 2019 fylte det legendariske Miles Davis-albumet Kind of Blue 60 år. Plata er et av de viktigste veikryssa i jazzen – her tok Davis farvel med be-bop og gikk inn i et tilbakelent, melodisk og lyrisk landskap. Selv i dag blir den hyllet som et mesterverk av kritikere og publikum, av noen holdt frem som en av verdens beste plater, uansett sjanger!

For å markere jubileet inviterte Oslo Jazzfestival Mathias Eick til å tolke låtene fra plata på nytt. Festivalen valgte rett mann for oppgaven, han har både erfaringen og forskertrangen til å gjøre dette til et spennende prosjekt. Sammen med et stjernelag av profilerte musikere ble de to utsolgte konsertene i Marmorsalen på Sentralen en skjellsettende opplevelse av historie og samtid sammensmeltet. Konserten er en live-versjon av albumet fra begynnelse til slutt, en stor lytteopplevelse i blått som vi gleder oss til å gjenoppleve i oktober!

Mathias Eick – trompet, Atle Nymo – saksofon, Martin Myhre Olsen – saksofon, Erlend Skomsvoll – piano, Johannes Eick – bass, Håkon Mjåset Johansen – trommer

The post Mathias Eick – Kind Of Blue appeared first on Jazz i Norge.

 
18.10 Cafeteateret
Kampenjazz Global Sound
2000 entré Alle, både medlemmer og andre, bes om å kjøpe billetter på forhånd.
Kampenjazz

Sidiki Camara: perkusjon, vokal, Petter Barg: bass, Jacob Young: gitar

Foto Knut Utler

Trioen Global Sounds musikk springer ut fra tradisjonsmusikk fra vestafrikanske Mali. Sidiki Camara, bosatt i Oslo, er en av de ledende malinesiske perkusjonistene. Med utgangspunkt i de musikalske tradisjoner Camara har med seg fra Malis hovedstad Bamako, kombineres dette med uttrykk fra andre deler av verden.

Camara kombinerer svevende vestafrikansk musikk med sofistikert moderne jazz. Med seg har han to norske musikere som har evnen til å uttrykke mangfoldig, interessant og medrivende musikk. Jacob Young er en ledende norsk jazzgitarist, blant annet med tre egne ECM-album. Sammen med Camara har han nylig gitt ut trioalbumet «They Say Humans Exist» på Youngs lable Oslo Session Recordings.

Her er det godt å være – Yankadi!

Smittevernregler

Vi følger myndighetenes smittevernregler og sørger for en trygg konsertopplevelse.

Alle, både medlemmer og andre, bes om å kjøpe billetter på TicketCo. Bare unntaksvis vil billetter selges i døra. Det tilbys enkel mat og drikke. Du bestiller og får servert mat og drikke ved bordet ditt. Betaling kun med kort eller Vipps. Dørene åpner 19.30, konsertstart 20.15. Vi anbefaler alle å komme i god tid. Hold smittesikker avstand også ved innslipp!

The post Kampenjazz Global Sound appeared first on Jazz i Norge.

 
21.10 Nasjonal jazzscene
Trondheim jazzorkester & Johan Lindvall
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

A concert for orchestra and video

I årene som har gått, har det kommet enormt mye bra musikk ut av Jazztipendiatet til Moldejazz. I år var det pianisten Johan Lindvall som måtte kvittere ut fjorårets heder med nykomponert musikk for Trondheim jazzorkester, og hvis vi skal tro rapportene, leverte han varene og vel så det! Verket “Dialoger/Monologer” er et ambisiøst forsøk på integrere musikk og film i en større enhet. Flere har gått seg skårfaste i lignende forsøk, men Lindvall og jazzorkesteret, godt hjulpet av videokunstner Jenny Berger Myhre, holder balansen og skaper et angstfylt og minimalistisk univers som drar lytteren lenger og lenger fram på stolsetet.

Trondheim jazzorkester kjenner vi så godt, de er nærmest som et husband å regne, på Victoria, som så mange andre steder. Men er det samme bandet som kommer på besøk hver gang? Det er jo ikke det. Trondheim jazzorkester er i stadig bevegelse og endring. Bare den skyhøye kvaliteten er konstant! Det er en viktig oppgave og en stor glede å kunne være med å gi festivalkonserter et lengre liv og et større publikum. Få den ferske og nyskrevne festivalfølelsen du også – gå på klubb!

Johan Lindvall – piano, Natali Abrahamsen Garner – vokal, Ina Sagstuen – vokal, Eira Bjørnstad Foss – fiolin, Marianne Baudouin Lie – cello, Mette Rasmussen – saksofon, Klaus Ellerhusen Holm – klarinett, Lars Ove Stene Fossheim – gitar, Christian Winther – gitar, Matilda Rolfsson – perkusjon, Kyrre Laastad – vibrafon, trommer, Tor Breivik – lyddesign, Kyrre Heldal Karlsen – lysdesign, Jenny Berger Myhre – video

Foto: Juliane Schütz

The post Trondheim jazzorkester & Johan Lindvall appeared first on Jazz i Norge.

 
22.10 Cosmopolite
Grenseløs Folkemusikk! – Gabriel Fliflet og Jorun Marie Kvernberg
1900 entré Forsalg via Ticketmaster
Cosmopolite

Kroke hadde lenge planer om å komme seg trygt til Norge, og skulle på en lengre turné i bil. Dessverre har smittetallene i Polen gått drastisk opp den siste tiden og vi måtte ta det vanskelige, men riktige valget. Det blir ikke noen konsert med Kroke i år, og det er vi svært lei oss for. Men – vi får en nydelig erstatning for konserten til de som vil: Grenseløs Folkemusikk med Jorun Marie Kvernberg og Gabriel Fliflet! Som del av den norske folkemusikktrioen Tindra, samarbeidet Jorun Marie med den polske supertrioen Kroke tilbake i 2011. Dette resulterte i flere konserter sammen, og en live-CD. Hvis dere ønsker å returnere billettene, kan dere gjøre det ved å kontakte Ticketmasters kundeservice. Dere kan også benytte billettene deres for en flott, men annerledes konsert – noe vi selvsagt håper dere gjør😊

Konserten er en del av Polske filmdager, den største polske kunstfestivalen i Norge.

«Det er forskjell på musikere, også på profesjonelle musikere. Gabriel Fliflet og Jorun Kvernberg har alt. De behersker sin kunst til fulle. De formidler musikken til publikum med smil og øyekontakt. De viser en sånn overstadig glede over å spille at man som tilhører blir fullstendig forført.» (Avisa Herøyfjerdingen, 17/3 2015)

Når Kroke først måtte erstattes, er det veldig hyggelig å kunne by på duoen Jorun Marie Kvernberg og Gabriel Fliflet. Med norske og etniske toner på feler, hardingfele, trekkspill, piano og sang sjarmerer, rører og imponerer de et bredt publikum.

Gabriel Fliflet er en fargerik musiker og musikkmaker med trekkspill som hovedinstrument og med lang fartstid innen en rekke ulike former for folkemusikk. Han ble kåret til Årets folkemusiker i 2011. Jorun Marie Kvernberg spiller fele, hardingfele og harpeleik og er en av landets beste folkemusikere. Hun har vunnet Spellemannprisen to ganger og er den eneste som har vunnet den ærerike «Edvard-prisen» for komponering i sjangeren folkemusikk.

Gabriel og Jorun Marie renner over av spilleglede – både når musikken topper seg i høyspente kraftutladninger og når den flyter stille og poetisk. De følger hverandre tett, både med underfundige smil og brede glis! Når tiden er moden, bryter de ut i sang.

Du får høre deilige folketoner som har tålt tidens gang, men aller mest ny musikk laget av musikerne selv. Jorun Marie Kvernbergs musikk er preget av hennes oppvekst sentralt i spellemannsmiljøet i Romsdal. Her er luftige viser med plass til vemod og uventede svinger. Her er feleslåtter med mye harpiks og mange glade knips. Gabriel Fliflets musikk er melodiøs, men med et eget tonalt særpreg; du kan spore toner og rytmer fra både Hellas og Hardanger, finske skoger og nordsjøkyster.

Som del av den norske folkemusikktrioen Tindra, samarbeidet Jorun Marie med den polske supertrioen Kroke tilbake i 2011. Dette resulterte i flere konserter sammen, og en live-CD. Gabriel har som arrangør fått Kroke til å gjeste Bergen flere ganger. Publikum skal ikke se bort fra duoen byr på en musikalsk Kroke-honnør under konserten!

The post Grenseløs Folkemusikk! – Gabriel Fliflet og Jorun Marie Kvernberg appeared first on Jazz i Norge.

 
23.10 Cosmopolite
Lee Ritenour
1900 entré Forsalg via Ticketmaster
Cosmopolite

Lee Ritenour, også kjent som «Captain Fingers», er mannen bak 1981-hiten Is It You, og er en internasjonalt anerkjent gitarist, studiomusiker og komponist med over 40 album bak seg.

GRAMMY-vinneren er en pionér innen moderne jazz og funk, og har høstet utallige priser i løpet av sin karriere – i tillegg til nesten 20 GRAMMY-nominasjoner. Lee Ritenour har over 3000 sessions bak ermet. Her snakker vi en katalog bestående av storheter som Pink Floyd, Aretha Franklin, Steely Dan, Barbra Streisand, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Joe Henderson, B.B King, Frank Sinatra, Simon & Garfunkel, Ray Charles og Peggy Lee. For ikke å glemme det spekteret av talent som dukker opp på hans soloverk og samarbeid, da særlig Phil Collins, Ivan Linz, João Bosco, George Benson Chaka Kahn, Herbie Hancock og Caetano Veloso.

Nå er Lee Ritenour aktuell med plata «A Twist Of Rit» som markerer 40 år siden albumdebuten. Vi gleder oss til å presentere denne musikalske storheten på Cosmopolite i høst!

Line-up TBC

The post Lee Ritenour appeared first on Jazz i Norge.

 
23.10 Nasjonal jazzscene
Friends Quartet
2030 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.30
Nasjonal jazzscene

Best friends forever. A tribute to three legendary Norwegian jazz musicians

NB: Vi har vært så heldige å få til en samtale før konserten! Klokken 20.30 vil Johan Hauknes snakke med Bjørn Alterhaug om albumet «Friends», om kvartetten og om vennskapet med de tre andre medlemmene i bandet. Og om musikken kvartetten skapte.

Konsertstart blir ca 21.15

Alle som har stått i skolegården og forsvart favorittbandet sitt, vet at musikk noen ganger kan bygge en mur mellom deg og de andre. Heldigvis har musikken også en helt annen evne, evnen til å føre oss nært sammen, uansett hvor ulike vi ellers måtte være! Musikalske vennskap varer gjerne livet ut. I 1980 skrev saksofonisten Bjørn Johansen den vakre balladen “Friends” til sin gode venn Egil Kapstad. Låta ble tittelsporet på plata som kom samme år, med det som senere fikk navnet Friends-kvartetten, hvor også Bjørn Alterhaug og trommeslager Ole Jacob Hansen var med.

I år ville både Hansen, Kapstad og Johansen ha fylt 80 år. Bjørn Alterhaug og Tom Olstad ønsket å hedre og hylle de tre avdøde vennene og musikerne med en konsert hvor både repertoaret og den gode stemningen fra Friends-albumet står i sentrum. Med seg har de hentet to andre hedersmenn: Vigleik Storaas og Knut Riisnæs.

I Friends Quartet kommer fire rutinerte jazzmenn sammen; gigbagen er tung av spellemannpriser og buddystatuetter; steget er lett, anslaget dødelig presist. Men viktigst av alt: Hjertet er varmt.

Vigleik Storaas – piano, Knut Riisnæs – saksofon, Bjørn Alterhaug – bass, Tom Olstad – trommer

Foto: Gorm Valentin/Freddy Wike/Freddy Wike/Petter W Sele

The post Friends Quartet appeared first on Jazz i Norge.

 
24.10 Nasjonal jazzscene
Barnas jazzscene
1400 entré Dørene åpner kl 13.30
Nasjonal jazzscene

Talents aged 7-15 improvise and play jazz standards – a concert for the whole family!

Utøverne fra Improbasen har opptrådt på festivaler i inn- og utland, men er også husvarme her på Nasjonal jazzscene, hvor de fyller salen en lørdag i måneden med sin populære konsertrekke Barnas jazzscene. Utøvere helt ned i åtteårsalderen spiller kompleks, improvisert musikk på høyt nivå – dette er rett og slett neste generasjon jazzmusikere.

Konserten passer for et bredt publikum, der barn og unge, familier, voksne og eldre – erfarne eller mindre bevandret i jazzens univers – er velkommen for å la seg inspirere og imponere. Både Osloboere og tilreisende oppfordres til å ta med seg barn og ungdommer på konserten, og la dem møte dyktige og samspilte unge musikere som spiller levende jazz. En ettermiddag til glede og inspirasjon!

Improbasen er Oslos egen barnejazzskole og underviser barn i alderen 7-15 år i jazzimprovisasjon. Elevene kommer både fra Oslo-området og fra resten av landet og har etter konserter, festivaler og turnéer i både Norge og resten av verden fått betydelig sceneerfaring. Improbasen er støttet av Norsk kulturråd, Sparebankstiftelsen og Oslo kommune.

The post Barnas jazzscene appeared first on Jazz i Norge.

 
24.10 Herr Nilsen
Knut Riisnæs kvartett
1600 entré
Oslo Jazzforum

Knut Riisnæs har gjennom førti år vært i fremste rekke blant norske jazzsaksofonister og blir med rette kalt en bauta i norsk jazz. Han har gitt ut fem egne innspillinger, mottatt to spellemannpriser og har gjennom årene deltatt på utallige innspillinger med andre artister. Er også innehaver av Buddyprisen, som er den høyeste utmerkelsen i norsk jazz.Siden november 2012 har Riisnæs vært leder for en kvartett med fire av våre mest rutinerte jazzmusikere, som alle er helt på hjemmebane innen den musikalske retningen bandet har staket ut, med tydelige røtter i den moderne amerikanske jazztradisjonen.

Bandet har to plateutgivelser bak seg: «2nd Thoughts» fra 2016, og «The Kernel» fra 2019, begge på Losen Records. Musikken er til tider hardtswingende, til tider sart og ettertenksom, med komposisjoner av bandmedlemene, foruten bidrag hentet fra så vel ”The Great American Songbook” som fra samtidige musikerkolleger.

Knut Riisnæs – tenorsaksofon Anders Aarum – piano Jens Fossum – bass Tom Olstad – trommer

Kun forhåndssalg og det er et meget begrenset antall billetter som legges ut.

The post Knut Riisnæs kvartett appeared first on Jazz i Norge.

 
24.10 Cosmopolite
Ivan Mazuze Band
1900 entré
Cosmopolite

En elegant og leken saksofontone koblet med utadvendt musikalsk energi, som av og til kan gi assosiasjoner til amerikanske storheter til tross: Røttene sitter fortsatt dypt i Afrikansk tradisjon og rytmikk. Kall det verdensjazz, fusion eller afrikansk jazz, resultatet er uansett spennende.

Den prisbelønnede saksofonisten Ivan Mazuze kombinerer jazz med afrikansk plyrytmer. Resultatet er et lekent og karakteristisk lydbilde med innslag av moderne nordisk jazz.

“Med et kjerneband bestående av Olga Konkova på tangenter, Per Mathisen på basser og Raciel Torres på trommer, er reisefølget i de aller beste hender – hender som sørger for at musikalske dører med melodiske og rytmiske røtter i ymse verdenshjørner åpner seg” – Tor Hammero

Ivan Mazuze: saksofoner Olga Konkova: piano Jens Fossum: bass Raciel Torres: trommer

The post Ivan Mazuze Band appeared first on Jazz i Norge.

 
24.10 Cosmopolite
Theo Croker: Star People Nation
1900 entré Forsalg via Ticketmaster
Cosmopolite

Line-up:

Theo Croker – trompet Michael King – keys Eric Wheeler – bass Shekwoaga Ode – trommer GRAMMY-nominerte Star People Nation er trompetist, produsent, arrangør, låtskriver og multi-instrumentalist Theo Crokers mest personlige prosjekt til i dag, noe Croker beskriver som en intim utforskning av «the everyday rituals of blackness». Star People Nation tok ham 18 måneder å fullføre, og er en selvreflekterende samling av provoserende, kraftfullt lidenskapelige og grensesprengende komposisjoner som utfordrer lytterne.

Theo Croker er et av de mest lovende tilskuddene til amerikansk jazz for tiden. Han er kjent for å blande moderne beats med tradisjonell jazz, og i sin originale musikk jobber han ut ifra det første prinsippet i jazz: sammenslåingen av historie, stilarter og ideer for å skape et unikt uttrykk. Albumet Star People Nation er et nikk til et av de mest elementære grunnpilarene i jazzen, nemlig swing. “How we swing our quarter note is the basis of all black music. It’s the beat, and this album was made to reflect the power in that swing.”

‘Theo Croker is a trumpeter of splendid contrasts, his tone warm but piercing, his phrasing gentle but insistent’ – Downbeat.

The post Theo Croker: Star People Nation appeared first on Jazz i Norge.

 
24.10 Nasjonal jazzscene
Nils Økland Band
2100 entré 18 år. Dørene åpner kl 20.00
Nasjonal jazzscene

A bold and beautiful take on norwegian folk music, beyond musical boundaries

Nils Økland er noe så sjeldent som en vaskeekte spelemann med det ene beinet i folkemusikktradisjonen og det andre i jazzen, og likevel aldri mer enn ei fiolinbue unna barokken. Han har knirket med Christian Wallumrød ensemble og bråket med Lumen Drones. Og uansett om han spiller hardingfele, viola d’amore, gambe eller streit fiolin, er uttrykket like glødende engasjert og musikken like blodfersk.

I Nils Økland Band har han samlet et knippe musikere som heller ikke står tilbake for noen når det kommer til musikalsk vidsyn og spennvidde! Kvintetten er kjernen fra “Glødetrådar”, tingingsverket til Vossajazz i 2016, som året etter også ga ut det nydelige albumet Lysning på Hubro. Folkemusikk og norsk jazz har gått hånd i hånd i mange, mange år, og i 2020, hvor sjanger i stor grad har blitt en ren teoretisk størrelse, er de på mange måter to sider av samme sak. To veier inn til den samme musikken. Nils Økland Band går av og til den ene veien, av og til den andre, men resultatet er alltid like varmende vakkert!

Nils Økland – feler, Sigbjørn Apeland – Orgel, Rolf Erik Nystrøm – saksofon, Mats Eilertsen – bass, Per Oddvar Johansen – trommer

Foto: Morten Spaberg

The post Nils Økland Band appeared first on Jazz i Norge.

 
25.10 Bøler kirke
Fly til månen, fly!
1730 entré

Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Louis Armstrong og vår egen Nora Brockstedt var noen av verdens aller første popstjerner. På 40-, 50- og 60-tallet gikk sangene deres verden rundt, og med dette ble jazzen allemannseie.

Sanger og komponist Beate Lech har sammen med tekstforfatter Jørund Fluge Samuelsen børstet støv av ti gode, gamle jazzslagere fra popens barndom og gitt dem nye musikalske arrangementer og nye norske tekster.

Bøler skolekor og Bøler skolekorps aspirantkor, med dirigent Vigdis Fostervoll i spissen, har øvd og øvd i hele hest, og er nå veldig klare for konsert sammen med Kåre Nymark kvartett. Velkommen!

Bøler skolekor Bøler skolekorps aspirantkor Vigdis Fostervoll, dirigent Kåre Nymark jr, trompet Anders Aarum, piano Jens Fossum, bass Kenneth Ekornes, trommer

The post Fly til månen, fly! appeared first on Jazz i Norge.

 
25.10 Cafeteateret
Kampenjazz: Skarbø skulekorps
2000 entré Alle, både medlemmer og andre, bes om å kjøpe billetter på forhånd.
Kampenjazz

Signe Emmeluth: altsaksofon, elektronikk, Eirik Hegdal: C Melody saksofon, klarinett, Stian Omenås: trompet, Ivar Grydeland: pedal steel, gitar, Chris Holm: bass, synth, Øyvind Skarbø: trommer, banjo, Hans-Olav Molde: lyddesign

Foto Helge Skodvin

Den norske korpsbevegelsen fikk sommeren 2019 et stort løft og et helt nytt tilskudd. Da Øyvind Skarbø skulle planlegge et bestillingsverk til Nattjazz, kom han over en annonse på Finn.no. Frogner skolekorps ville selge alle uniformene sine for en tusenlapp. Da dukket idéen opp: Hva med å starte et alternativt skolekorps? Uniformene ble kjøpt, derfra har Skarbø Skulekorps gått fra seier til seier.

Skarbø har satt sammen et toppa lag med noen av de aller beste musikerne i Skandinavia. Ei strålende plate ble utgitt høsten 2019 på plateselskapet Hubro. Det ble anmeldelser der kritikerne overgikk seg selv og hverandre i panegyrikk.

Det blir fengende og uforutsigbart på samme tid, med referanser til så mange sjangre og låter at det ikke gir mening å prøve å kategorisere.

Ingen Sousa-marsjer og sur treblås her!

Smittevernregler

Vi følger myndighetenes smittevernregler og sørger for en trygg konsertopplevelse.

Alle, både medlemmer og andre, bes om å kjøpe billetter på TicketCo. Bare unntaksvis vil billetter selges i døra. Det tilbys enkel mat og drikke. Du bestiller og får servert mat og drikke ved bordet ditt. Betaling kun med kort eller Vipps. Dørene åpner 19.30, konsertstart 20.15. Vi anbefaler alle å komme i god tid. Hold smittesikker avstand også ved innslipp!

The post Kampenjazz: Skarbø skulekorps appeared first on Jazz i Norge.

 
27.10 Cosmopolite
Øyvind Brække Sextet, Cosmopolite tirs. 27/10
2000 entré
Cosmopolite

Øyvind Brække Sextet gjør tisdag 27/10 en konsert på Cosmopolite, Oslo, som en lansering av sin utgivelse «Wilderness», som belsluppet i februar på Oslo Session Recordings. Ensemblet spiller utelukkende Brækkes musikk og har en rekke topputøvere i rekkene: Jacob Young- gitar, Jørgen Mathisen-sax,Bergmund Waal Skaslien – bratsj, Per Zanussi- bass, Erik Nylander-trommer foruten Brække selv på trombone. Musikken er melodisk, men likevel i et moderne jazz-landskap.

The post Øyvind Brække Sextet, Cosmopolite tirs. 27/10 appeared first on Jazz i Norge.

 
28.10 Stortorvets gjæstgiveri
Morten Gunnar Larsen
1900 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Morten Gunnar Larsen er sannsynligvis verdens ledende utøver innen ragtime- og stride piano og har mottatt en rekke priser, bl.a. Spellemannprisen og Buddy, den høyeste utmerkelsen innen norsk jazz. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole, har arbeidet flere år i New Orleans og New York og har turnert i USA, Brasil og Skandinavia med forestillingen “One Mo’ Time”. Han er æresborger av byen New Orleans og kan det som er verd å kunne om musikken til pianister som Scott Joplin og Jelly Roll Morton. Morten Gunnar Larsen er mangeårig leder av Ophelia Ragtime Orchestra, har vært medlem av Magnolia Jazzband og spiller i Ytre Suløens Jazzensemble, Odeon Jazz Quintet, Union Rhythm Kings. Han har gjort mange duo-opptredener med jazzsangerinnen Karin Krog, med sangeren Ståle Ytterli og med klarinettisten Georg Reiss. Som solist har han også spilt med ulike symfoniorkestre og framført verker av bl.a. Gershwin og Bernstein. Morten Gunnar Larsen har medvirket på over 40 plater. I de senere årene har han vist interesse for musikk fra Karibia og Sør-Amerika. På sin solo-utgivelse ”Creole Connections”, som også er navnet på et eget konsertprogram, fokuserer han på dette stoffet. “Fingerbreaker” er en annen konserttittel som en del arrangører har likt å bruke.

The post Morten Gunnar Larsen appeared first on Jazz i Norge.

 
28.10 Nasjonal jazzscene
Pocket Corner
2000 entré 18 år. Dørene åpner kl 19.00
Nasjonal jazzscene

Groovy freebag, both challenging and catchy!

Pocket Corner befinner seg i landskapet mellom komponert materiale og improvisasjon. Musikken beveger seg fra tette «grooves» til åpent landskap. og de har funnet sitt hjørne både i norsk jazz og også internasjonalt. For dette Stavangerbaserte bandet har siden 2013 jevnlig turnert i Polen og Spania.

Pocket Corner har historie tilbake til 1986 i norsk jazz. Bandet har eksistert siden 1986 med mange besetninger, alltid med Didrik Ingvaldsen som primus motor og bandleder gjennom alle disse årene. Hans trompetspill er blitt sammenlignet med Enrico Rava, og blandt de mange platenutgivelsene finner vi musikk med trøkk og energi, søkende og uredd, veldig presist og tøft.

Didrik Ingvaldsen – trompet, Glenn Brun Henriksen – saksofon, Aleksander Grønstad – gitar, Ståle Birkeland – trommer

The post Pocket Corner appeared first on Jazz i Norge.

 
29.10 Cosmopolite
Oslo World: Mariachi Sol de Oslo
1800 entré
Oslo World Music Festival

Mexicos nasjonalmusikk har fått sine representanter i Oslo En av mulighetene årets “glokale” Oslo World byr på, er å dykke dypere ned i irrganger i hovedstadens musikkliv man kanskje ikke ante var der. Hvordan står det for eksempel til med den meksikanske mariachi-tradisjonen i Oslo? Siden 2017 har det stått ganske bra til. Da dannet nemlig en gruppe profesjonelle musikere med varierte bakgrunner fra byens musikkmiljøer Mariachi Sol de Oslo, et stort orkester som forenes rundt kjærligheten til meksikansk kultur, dans og musikk.

Opphavet til begrepet mariachi er omdiskutert, men musikkformen har oppstått i møtet mellom meksikansk tradisjonsmusikk og instrumenter som ble introdusert i landet gjennom den spanske koloniseringen. Flere typer folkemusikk ble etter hvert formet av dette møtet, og det vi i dag kjenner som mariachi ble formet på 1800-tallet og starten av 1900-tallet, hvor det ble en musikkform som ble knyttet til det nye urbane Mexico, ikke helt ulikt med måten countrymusikkens popularitet i USA gikk i hånd i hånd med den økende tilflytningen av rural befolkning til byene. Det distinkte utseendet, med charro-kostymer, var på plass på dette tidspunktet og bidro til å gjøre mariachistilen lett gjenkjennelig, og etter hvert et symbol på meksikansk kultur som ble mye brukt i film.

De siste årene har Mariachi Sol de Oslo representert denne tradisjonen her til lands gjennom en rekke konsertkvelder, for eksempel i forbindelse med feiringen av de dødes dag. Maricachimusikkens visuelle og musikalske komponenter blir behandlet med dyp respekt og lekenhet, og de blander nykomponert materiale med tradisjonelle låter. Mariachi Sol de Oslo er et av de største orkestrene vi inviterer til årets Oslo World – og konserten deres på Cosmopolite kommer til å bli minneverdig.

Musikere: Valerio Bottari – musikalsk leder, guitarron Torbjørn Sandvik – vihuela, gitar, kubansk tres Arunas Adumavicious – trumpet Ombeline Chardes – fiolin Natalie Salyuk – fiolin Edgar Albitres – vokal María Alejandra Barreto – vokal Bellali Austria – dans

The post Oslo World: Mariachi Sol de Oslo appeared first on Jazz i Norge.

 
29.10 Kulturkirken Jakob
Oslo World: Sigurd Hole
1830 entré
Oslo World Music Festival

Comissioned Work: SIGURD HOLE

For noen år siden så bassist Sigurd Hole en dokumentar som handlet om en av verdens eldste geologiske formasjoner, platåfjellet Monte Roraima lengst nord i Amazonas. Dokumentaren fascinerte Hole, og inspirerte ham til å lære mer om Yanomami-folket som bor i denne delen av regnskogen. Så kom 2020, og et gammelt spøkelse ble vekket til live: det dødelige møtet mellom urbefolkning og pandemier. Da han fikk i oppdrag å lage et verk for Oslo World, lot han det han hadde lært om Yanomamiene bli sin innfallsvinkel i verket til festivalens hovedtema for 2020: solidaritet. Store deler av Yanomami-stammen bor i områder preget av illegal gruvedrift, avskoging og skogbranner. I tillegg er de nå hardt rammet av viruset. Sårbarheten som ligger i dette stoffet er med andre ord tydeligere enn på lenge, og både regnskogen og menneskene som bor i den er under stadig sterkere press. I musikken han har laget, blir dette blant annet representert ved opptak gjort av den kjente amerikanske lydbildeøkologen Bernie Krause. Krause har begått en enorm samling opptak av ulike naturlige habitater rundt om i verden. Flere av disse naturlige lydbildene står i fare for å forsvinne for godt i takt med tapet av biologisk mangfold. Fra hans opptak ved Yanomamienes territorier har Hole blant annet transkribert fugler som utgangspunkt for flere komposisjoner. En annen inspirasjon i musikken er Yanomamienes fargerike skapelsesberetning og deres spirituelle forhold til regnskogen som beskrevet av deres fremste talsperson, shaman Davi Kopenawa. Som del av konserten vil publikum få høre lydopptak av naturen blandes med ensemblets musisering i kirkerommet.

«Alle i ensemblet er sterke improvisatører, noe som vil prege måten musikken veksler mellom Holes notebilder, lydopptak og spontane øyeblikk.»

Sigurd Hole henter også inspirasjon fra sitt eget arbeid. Kontrabassisten, som har notert seg for utallige fruktbare samarbeid på den norske musikkscenen i en årrekke, har de siste årene gitt ut to bemerkelsesverdige og kritikerroste soloalbum. På albumene Elvesang og Lys/Mørke støter vi på kontrabassens soniske muligheter i møte med svært distinkte rom. Hole har drømt om å lage et ensemble som forlenger disse ideene i selskap med flere strykere. I tillegg kommer akkordeonist Frode Haltli, en av de fremste musikerne vi har i Norge når det kommer til nyopptråkne stier, og saksofonist Trygve Seim, som er en utvidelse i blåserretning og som lar Sigurd Hole leke med sin inspirasjon fra den japanske shakuhachi-fløytetradisjonen. Alle i ensemblet er sterke improvisatører, noe som vil prege måten musikken veksler mellom Holes notebilder, lydopptak og spontane øyeblikk. Når Sigurd Holes ensemble inntar Kulturkirken Jakob, blir det en musikkopplevelse som handler om rommene vi opplever lyd i. Hvordan de vedvarer, hvordan vi vender tilbake til dem, og hvor sårbare de også er.

Musikere: Trygve Seim – saksofoner Frode Haltli – akkordeon Håkon Aase – fiolin Helga Myhr – hardingfele og vokal Tanja Orning – cello Sigurd Hole – kontrabass

The post Oslo World: Sigurd Hole appeared first on Jazz i Norge.

 
29.10 Cosmopolite
Oslo World: Andreas Røysum ensemble
2100 entré
Oslo World Music Festival

Det store bandet pakker inn visjonær sprengkraft i gode låter. Andreas Røysum Ensemble er et fascinerende tverrsnitt av Norges fritt improviserende scener. Her støter vi på musikere som føler seg hjemme i helt frie konstellasjoner, og vi støter på dem i en sammenheng der de forsyner seg glupsk av jazzens mer spirituelle uttrykk, samtidig som lydbildet har åpne vinduer mot flere deler av verdens musikkarv. Det er allikevel musikk med en håndfast kjerne – bandets leder, klarinettist Andreas Hoem Røysum, er en kompromissløst frihetssøkende improvisatør og arrangør, men det finnes også en konsis, til tider nærmest psykedelisk pop-aktig sensibilitet i låtmaterialet på det selvtitulerte debutalbumet. Vakre melodier og engasjerende hendelsesforløp som tøyer mulighetene som ligger i ensemblet. Her møtes musikere fra tydelige tradisjoner, som Sanskriti Shrestha på tabla og Hans Kjorstad på fele, den ildfulle jazzen til Røysum selv og saxofonist Signe Emmeluth. Her dukker også sjangerelastiske musikere som Henriette Eilertsen og Ivar Myrset Asheim opp – begge to har blant annet gjort stor lykke med sci-fi-progjazzbandet Billy Meier – og så videre. På mange måter kan man si at Andreas Røysum Ensemble utsondrer det musikalske synet medlemmene av det store bandet bærer på i alle settinger – en ukuelig insistering på at folkemusikk, improvisert musikk og klassiske tradisjoner fra flere kultursfærer hører inn under samme tak. Om det høres ut som en munnfull, kan lytteren slå seg til ro med at de har en særegen måte å omsette det i praksis på – Røysum og gjengen vil mange steder med musikken sin, men de skal også ta seg en fest.

The post Oslo World: Andreas Røysum ensemble appeared first on Jazz i Norge.

 
30.10 Cosmopolite
Oslo World: Paal Nilssen-Love Cirkus
2000 entré
Oslo World Music Festival

Drummer Paal Nilssen-Love has been one of the central figures on the Norwegian and international jazz scene for decades now. He is known as a unique free improviser, with collaborations ranging from Peter Brötzmann to Ken Vandermark, as well as inside of his own band, PNL Large Unit. In later years, the deep inspiration from music scenes such as Brazil and Ethiopia has become more evident in his music, and things being what they are, this year’s festival was a nice opportunity for him to present a new band, consisting of some of the most exciting players on the Norwegian scene. Joining him on stage are guitarist Oddrun Lilja, bass player Christian Meaas Svendsen, trumpet player Thomas Johansson, saxophonist Signe Emmeluth, accordionist Kalle Moberg and singer Juliana Venter. It will be a concert filled with musical discovery and infectious rhythms.

The post Oslo World: Paal Nilssen-Love Cirkus appeared first on Jazz i Norge.

 
30.10 Cosmopolite
Nico D + Temur
2000 entré
Oslo World Music Festival

Dobbelkonsert med Nico D + Temur NICO D

Nico D er en åpenbar booking når Oslo World for aller første gang kun booker artister bosatt i Norge. Helt siden den franskfødte oslosangeren skrev skandinavisk musikkhistorie ved å gå til topps på de jamaicanske hitlistene med den Jah Mason-gjestede rootsreggae-låten «Ruff Times” i 2009, har han vært en av Nordens fremste reggaeartister.

Her til lands er Nicolas Albert Holter kanskje aller mest kjent for sitt tette samarbeid med Admiral P og sound-systemet Jah Ark Manifest, med Daniel “Lion” Midtskogen. Men helt siden han solodebuterte i 2003 med singelen “Legaliser”, har Nico D dyrket både den internasjonale og norske delen av karrieren. Han har opptrådt på noen av verdens største reggae-festivaler og turnerte i Frankrike samtidig som han skapte bølger med Admiral P-samarbeidet “Engel” her hjemme, som ble en stor hit og som vant Spellemann for årets låt. Dykker man lenger ned i Nico Ds katalog, finner man låter og mikstapes med ledende produsenter på Jamaica.

Samtidig har han vært en sentral utøver i en tid hvor det norske språket er blitt anvendt på stadig nye vis i popmusikken. En gang i tiden ble reggae på norsk sett på litt nedlatende, som et novelty-fenomen mest kjent gjennom tøyselåter fra artister som ikke behersket sjangeren. Når det ikke er tilfelle lenger, har Nico D mye av æren for det. Når Oslo World ønsker ham velkommen til vår festival, er det en artist med en rik katalog å dra veksler på – fra låter som er blitt en del av folkesjela, til ny internasjonal reggae og tilbake igjen.

TEMUR

I 2017 skjedde det noe bemerkelsesverdig i historien til norske kraftuttrykk. Plutselig var det ikke lenger mulig å komme med den velbrukte bannskap-klassikeren “Fy faen” uten at noen la til “fy, fy, faen”. Årsaken til det var Norges største landeplage det året, singelen «Fy Faen», signert Temur og Hkeem. Den suste inn på førsteplassen til norske Spotify, ble streamet rundt 200.000 ganger i døgnet og fikk høy rotasjon i land som Sverige, Spania og Italia, som fikk ørene opp for noe så eksotisk som norsk banning etter at låta ble spilt i suksess-serien «Skam».

Låta var et resultat av Temurs samarbeid med Hkeem. De møttes gjennom felles bekjente etter at Temur hadde startet å rappe og synge, først i skolegården og siden i mer ordnede rammer gjennom et fritidstilbud på Torshov. Temur skrev sin første raptekst som trettenåring. På den tiden var han inspirert av 50 Cent og The Game. Det tok litt tid før han fant rap på Oslodialekt han likte, men etter hvert ble ørene åpnet for Karpe, Arif og Kaveh. Nå er Temur Ahmed blant artistene som bringer denne delen av popmusikken videre.

Når han beskriver sitt eget uttrykk, sier han at han prøver å være et «current sound» og samtidig en unik stemme innen ny norsk pop: Det er hiphop for gatene, supplert med refrenger det er lett å synge med på. Han har vokst opp på Grünerløkka og Veitvet og bakgrunnen preger det han ønsker å si, en tydelig østkantstemme som ønsker å løfte frem underrepresenterte perspektiver, enten det er snakk om ressurssvake underdogs, eller helt vanlige østkantfamilier.

I det hele tatt er 22-åringen en artist som, i likhet med en rekke andre sterke personligheter fra samme generasjon, svever litt mellom to distinkte verdener – han har venner blant de som velger å gå motstrøms og som bryter med samfunnsnormene, men også et sterkt forhold til dem som gjør trygge valg og som ønsker seg en mer forutsigbar fremtid. Denne posisjonen, et sted i midten, mellom tilpasning og egenart, mellom aksept og underdogposisjon, er betegnende for den nye musikken fra Oslo, og Temur passer naturlig inn akkurat her. «Jeg ser ting litt fra utsiden og har et annet perspektiv på ting», har han sagt. «Jeg er mer bevisst på den rollen jeg har i det å ikke tilhøre, eller ta side – også er jeg en grubler».

The post Nico D + Temur appeared first on Jazz i Norge.

 
31.10 Stortorvets gjæstgiveri
Røshnes Jazzband
1330 entré
New Orleans Workshop Jazzclub

Sandefjordsbandet har den tradisjonelle New Orleans musikken og rytmikken som utgangspunkt for den musikken bandet spiller i dag, men krydrer sitt repertoar med nyere komposisjoner og stilarter. Revival, blues, gospel & spirituals, brassband og standards fra jazzens vugge. Uansett viser bandet en genuin spilleglede og inprovisasjonskunst for sitt publikum. Man kan se at bandet elsker å spille sin musikk. Det er en profesjonell holdning til formidlingen av deres lidenskap, nemlig den tradisjonelle jazzen og dens underfundighet. Helt fra starten i 1979 har bandet hatt gleden av å delta på en rekke festivaler i inn- og utland. Norge, Sverige (bl.a.Askersund Tradjazz Festival), Danmark( Long John Jazzklubb,København), Tyskland, England og USA med New Orleans Jazz & Heritage Festival 1982 og -87 som foreløpige høydepunkter. Gjennom årene har bandet spilt med en rekke fremstående musikere og vokalister.

Knut Rømo klarinett/saxofoner Geir Ellefsen trompet/vokal Jørn Johannessen trombone Hans Magne Enge Hansen tuba Knut Stenersen trommer/vokal Johnnie Harper banjo/gitar

The post Røshnes Jazzband appeared first on Jazz i Norge.

 
31.10 Herr Nilsen
Kåre Garnes trio
1600 entré
Oslo Jazzforum

Trioen spiller et utsøkt utvalg musikk fra den afro-amerikanske jazztradisjonen!

Kåre Garnes – bassJørn Øien – pianoMagnus Sefaniassen Eide – trommer

Kun forhåndssalg og det er et meget begrenset antall billetter som legges ut.

The post Kåre Garnes trio appeared first on Jazz i Norge.