End of content

No more concerts to show

Nasjonal jazzscene
Tue 19/03/2024 20:00

OJKOS spiller: Sol Léna-Schroll

A great orchestra, this time playing Messiaen, gamelan and Henry Threadgill-inspired music!

Til sitt første prosjekt som komponist med OJKOS bestemte Sol Léna-Schroll seg for å invitere to musikere fra sin trio Der Baum til å bli med i orkesteret, Samuel Ber (Be) på trommer og Benoit Quentin (Fr) på kontrabass.

I musikken hans finner vi en myriade av innflytelser, fra Messiaens symmetriske harmonier til gamelanens lange rytmiske sykluser, gjennom Steve Colemans og Henry Threadgills musikk.

Sol Léna-Schroll – saksofon, Samuel Ber – trommer, Benoit Quentin – bass, Andrea Silvia Giordano – vokal/elektronikk, Tuva Halse – fiolin, Andrine Dyblie Erdal – cello, Henriette Eilertsen – fløyte, Maria Dybbroe – saksofon, Øyvind Mathisen – trompet, Richard Köster – trompet, Martin Lee Thompson – euphonium, Jørgen Bjelkerud – trombone, Johannes Fosse Solvang – trombone, Liv Andrea Hauge – piano, Åsmund Perssønn Ødegaard – gitar, Magnus Breivik Løvseth – tuba, Trym Saugstad Karlsen – trommer

Foto: Mederic Roquesalane

OJKOS er Orkesteret for jazzkomponister i Oslo, et regionalt orkester for profesjonelle jazzkomponister som holder til på Østlandet. Prosjektet tok form våren 2018 som et samarbeid mellom Østnorsk jazzsenter, Victoria Nasjonal jazzscene og en prosjektgruppe på fem jazzutøvere og -komponister. OJKOS er en arena for komponering av ny musikk der alle medlemmene rullerer på å ha kunstnerisk ansvar.

OJKOS har fått tilskudd fra Kulturrådet og Oslo kommune.

New Orleans Workshop Jazzclub / Herr Nilsen
Wed 20/03/2024 20:00

Christiania 12

Det lille storbandet Christiania 12 har gjort det samme siden de ble etablert i 1992 – spilt god musikk. Noen av kongerikets aller best musikanter i trad-, swing- og mainstreamtradisjonen har helt siden starten utgjort kollektivet Christiania 12, et glitrende storband av typen som var vanlig på slutten av 20-tallet og begynnelsen av 30-tallet. Vi kjenner igjen både sound og repertoar fra Fletcher Hendersons, Duke Ellingtons og Louis Russells orkestre. Dette er store musikere i et lite storbandformat!

Johan Bergli – altsax/klarinett
Øistein Isachsen – altlax/klarinett
Dave Edge – tenorsax
Anders Bjørnstad – trompet
Torstein Kubban – trompet
Erik Eilertsen – trompet
Harald Halvorsen – trombone
Ola Rønnow – trombone
Arild Berger – piano
Børre Frydenlund – banjo/gitar/vokal
Svein Aarbostad – bass
Bjørn Olufsen – trommer

Nasjonal jazzscene
Wed 20/03/2024 20:00

Sun-Mi Hong Quintet

Transcendic emotions expressed with creativity and energy

Den koreanske trommeslageren Sun-Mi Hong, nå basert i Amsterdam, skildrer livet hennes som artist og hennes unike vei til målet med sitt tredje album, Third Page: Resonance. Drivende mellom uttrykk for varme og takknemlighet satt i kontrast til øyeblikk av ren lidenskap og katarsis, er dette en plate som ikke kan ignoreres – det krever din oppmerksomhet og din fokuserte lytting ulikt alt annet du sannsynligvis vil høre.

Sun-Mi er et av de ledende talentene fra den pulserende Amsterdam-scenen, og har bygget et formidabelt rykte for sin kreativitet og energi. Nylige utmerkelser inkluderer vinneren av SENA Dutch Jazz Competition 2018 og Edison Award Winner 2021 i den nasjonale kategorien for hennes siste album ‘A Self-Strewn Portrait’ (ZenneZ Records).

For Sun-Mi er hennes nyeste musikk et uttrykk for en langvarig ambisjon: «Trommespillet har hele tiden vært den morsomste, villeste leken, det reneste instrumentet som kan oversette mange kompliserte følelser. Noen ganger gråter det med meg, noen ganger det roper for meg, noen ganger klemmer det meg. Jeg uttrykker min egen stemme gjennom tromming og gjennom mine komposisjoner med kvintetten. Jeg gleder meg til å dele vårt nye album med dere alle. Drømmen min har blitt utvidet langt nok til å møte dem i dette kapittelet av livet mitt. Mitt eneste mål er ikke å slutte å skrive musikk og å håpe at dette løfter deg opp på en eller annen måte.»

Sun-Mi Hong – trommer, Nicolò Ricci – saksofon, Alistair Payne – trompet, Chaerin Im – piano, Alessandro Fongaro – bass

Cosmopolite
Thu 21/03/2024 20:00

Noura Mint Seymali

Sammenlignet med naboland som Mali og Senegal så er ikke Mauritania like veloppdaget for sin tradisjonelle musikk. Derfor har publikum en unik sjanse til å oppdage denne mauritanske perlen: Grioten Noura Mint Seymali!

«En levende og fullutviklet stil» – THE GUARDIAN

Noura Mint Seymali er en av Mauritanias fremste musikalske sendebud som kommer fra en lang linje med grioter. Allerede som 13-åring var hun bakgrunnssanger for sin berømte stemor Dimi Mint Abba. Seymali spilte harpe som ung og underholdte i brylluper. Hennes far, Seymali Ould Ahmed Vall, utviklet det første systemet for maurisk melodisk notasjon, og var derfor en banebrytende lærer i mauritansk musikk. Seymali oppmuntret Nouras tidligste eksperimenter med fusjonsmusikk. Da Noura traff en av Mauritanias fremste gitarister, Jeich Ould Chighaly, og ble hans kone, bestemte de seg for å modernisere og eksportere maurisk musikk over hele verden!

«Noura Mint Seymali holder bluesrocken høyst levende.» «Vestafrikansk spilleglede med smitteeffekt.» – AFTENPOSTEN

Musikken er en blanding av maurisk tradisjonell musikk, ørkenblues og reggae krydret med kraftfullt gitarspill og sterk vokal som formidler fascinerende tekster. Storavisen The Guardian har skrevet anmeldelse av de siste to albumene «Tzenni» (2014) og «Arbina» (2016) og skriver:

«En mektig stemme» – THE GUARDIAN

Seymali har samarbeidet med musikere som: Damon Albarn, Baaba Maal, Tinariwen, Spoek Mathambo og Oumou Sangare.

Hennes siste album «Arbina» dykker enda dypere ned i de mauriske røttene, og nytolker tradisjonen i en samtidig kontekst. Mange av sangene søker etter det gudommelige, og strekker seg mot nåde og beskyttelse.

Matthew Lavoie, etnograf og musikkjournalist skrev om «Arbina»:

«Mauritansk musikk møter deg ikke midtveis, som kongolesisk rumba eller ghanesisk highlife, men krever i stedet at du tar deg tid til å tilpasse ørene til dens subtile modaliteter og rytmiske puls»

Line up:
Noura Mint Seymali – vokal/ardine
Jeiche Ould Chighaly – el-gitar/tidinit
Matthew C. Tinari – trommer
Ousmane Touré – bass

Nasjonal jazzscene
Thu 21/03/2024 20:00

Arashi

Inventive, polyrhythmic and boundary pushing

Et av de definitive høydepunktene på Victoria i 2023 var festivalen Paal Nilssen-Love satte sammen for å feire tiårsjubileet til det store ensemblet Large Unit. Det var tre dager med mye musikalsk galskap, og midt i stormens øye stod en eldre japaner og bokstavlig talt blåste publikum av banen med intenst saksofonspill, anekdoter og en helt fantastisk growl. Dette viste seg å være saksofonlegenden Akira Sakata.

Når Sakata nå kommer tilbake til Victoria, er det med Skandinavias råeste totakter av en rytmeseksjon i ryggen. Trioen spilte sammen første gang i Molde i 2013, og kom kjapt ut med platene Arashi-Storm og Semikujira, og har turnert jevnlig siden. Sakata er en søkende artist som hele tiden tar musikken sin i nye retninger, og like gjerne spiller med lokale folkemusikere som verdensstjerner eller skandinaviske frijazzere. Alle tre musikerne er kjent for å ha usedvanlig god kondis på scenen og en vilje til å presse seg selv og musikken forbi og over tradisjonelle grenser. Arashi er en ustoppelig, polyrytmisk tyfon, men kan også finne fram til stillere strekk der de lodder melankolske dybder og kan til og med sneie borti det komiske.

Akira Sakata – saksofon, Johan Berthling – bass, Paal Nilssen-Love – trommer

Foto: Schindelbeck

Karl Espegard / Cosmopolite
Fri 22/03/2024 20:00

Omar Mollo feat. Karl Espegard & Lysandre Donoso

Latin Grammy-nominerte Omar Mollo er tilbake i Oslo for en helaften med argentinsk tango!

19.00 Gratis introkurs i tango
20.00 Konsert
21.30-01.00 Milonga med tango-DJ Ina Eriksen

Omar Mollo, ofte beskrevet som «tangoens Ozzy Osbourne», er en av Argentinas mest prisbelønte tangoartister. Han utstråler en energi og tilstedeværelse på scenen verdig en harbarket rockesanger. Nå er han tilbake på Cosmopolite sammen med to av Europas mest talentfulle unge tangomusikere — den norske fiolinisten Karl Espegard og den franske bandoneonisten Lysandre Donoso.

Trioen leverer et forrykende program med en blanding av argentinsk tango og folklore, samt noen høydepunkter fra Mollos fartstid i det myteomspunnede rockebandet M.A.M. I tillegg vil kvelden by et knippe av spennende lokale gjesteartister.

«Hans styrke er live, hvor han slipper løs en fortolkningskraft som understreker følelser på grensen til det teatralske» — Página12

Som eksklusiv artist for Sony Music Argentina siden 2016, har Mollos omfattende diskografi vunnet hele syv Carlos Gardel Awards og blitt nominert til tre Latin Grammy Awards. Han er en fast gjest på alle de største tangofestivalene i Argentina, og ved siden av en travel konsertvirksomhet er han også professor i tango på Codarts University i Rotterdam.

Gled deg til å bli hensatt til et Buenos Aires på 50-tallet med heftige rytmer og lidenskapelige melodier!

Lineup
Omar Mollo – sang, gitar
Karl Espegard – fiolin
Lysandre Donoso – bandoneon

Nasjonal jazzscene
Fri 22/03/2024 20:00

Karin Krog & The In-between-times

Lyrical ballads and swingin’ standards

Karin Krog er norges jazzdronning. Med mer enn femogseksti år i jazzens tjeneste synger hun med en varm og uttrykksfull stemme som formidler en tekst slik at man blir en del av den. Hun har også en unik tilstedeværelse på scenen, her er du virkelig i godt selskap! Og siden 2008 har Krog med The In-between-times også vært i godt selskap. I Staffan William-Olsson og Terje Gewelt har hun funnet to eminente musikere som spiller med et smil i lyden.

Trioen har etter 15 år sammen utviklet et kammeraktig og tett samspill. Enten de spiller originalkomposisjoner eller sanger fra The Great American Songbook, repertoaret er i all hovedsak på mainstreamsida av Krog-skalaen. Her avløses lavmælte og lyriske ballader av swingende klassikere. Lekent, svingende, gripende og virtuost, en genuin jazzopplevelse!

Karin Krog – vokal, Staffan William-Olsson – gitar, Terje Gewelt – bass

Foto: Arthur Sand

New Orleans Workshop Jazzclub / Stortorvets gjæstgiveri
Sat 23/03/2024 13:30

Norsk Linie

Tradjazzbandet Norsk Linie er et utpreget liveband som trives godt med å underholde både fra scenen og midt blant publikum. Bandet ble stiftet i Mjøndalen 1988.
Besetningen er den tradisjonelle fra 1920-tallet, med klarinett, trombone, trompet, banjo, tuba og trommer/vaskebrett. Bandet benytter ofte ropert som sanganlegg. Dermed kan de opptre akustisk, det vil si uten noen annen form for lydanlegg. På den måten oppnås den virkelige originale “sounden” av et tradjazzband.
Bandet har tilhold i Nedre Eiker i Drammen, og underholder for det meste i Buskerud, Vestfold og Oslo. De har hatt jobb som messeband i Frankfurt og har besøkt jazzfestivaler både i Norge og i utlandet, bl.a. i Beograd. Bandet besøker jazzklubber, bursdager, bryllup, firmafester og har også vært så heldige å få samarbeide med både kor og korps i regionen.

Glenn Rhoden – klarinett/vokal.
Øyvind Brække – trombone.
Bjørn-Egil Johne – trompet/flygelhorn/vokal
Ståle Vidar Slettvold – banjo
Øyvind Hammerstad – tuba
Egil Arnesen – trommer/gitar/vokal

Det er fri entré, men det oppfordres til å gi en slant til “kitty”, det tradisjonelle pengespannet som går rundt mellom bordene, eller donere et beløp via VIPPS til 14013.

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 23/03/2024 16:00

Carl Størmer kvartett

Carl Størmer er kjent fra innspillinger og konserter med bl.a. Jazzcode, The Real Thing, Bendik Hofseth og Øystein Sevaag.
Med seg på Hr. Nilsen har han et kremlag av musikere som vanligvis opptrer med Størmers Jazzcode: Pianisten Helge Lien, mest kjent med sin egen trio, er en av Europas ledende pianister og har vært med Størmer i en årrekke. Saksofonisten Bendik Hofseth er kjent både som soloartist, sideman, komponist og sanger og har jobbet med Carl siden 70-tallet. Bassisten Frode Berg – ettertraktet for sitt musikalske og allsidige spill veksler med letthet mellom klassisk kontrabass via lyrisk jazz til funky elbass.
Bandet vil spille orginale komposisjoner fra Jazzcodes innspillinger og forestillinger.

Carl Størmer – trommer
Helge Lien – piano
Bendik Hofseth – tenorsaksofon
Frode Berg – bass

Nasjonal jazzscene
Sat 23/03/2024 20:00

Tore Brunborg Trio

Melodic and rhythmically unusual

Den stillferdige vossingen Tore Brunborg, Buddy-prisvinneren med den særegne og vakre tonen, har vært en bærevegg i norsk jazz i mer enn førti år. Fra tida i Masqualero og Jazzpunkensemblet til de senere årene med Tord Gustavsen kvartett og Meadow, og sammen med internasjonale stjerner som Pat Metheny og Manu Katchè.

Her kommer Brunborg med en splitter ny trio hvor han utforsker formater med to sterke stemmer fra den nye generasjonen. Basert på nyskrevet musikk av Brunborg blir det en særpreget miks av finurlige rytmiske og harmoniske elementer, med sterke strukturer og melodier som driver musikken videre. I møte med Veslemøy Narvesens lekne trommespill og Poulsens luftige og bunnsolide bass, går musikken mange veier. Her er det to generasjoners musikalske perspektiver, dybde og historiske kontekst. Kall det gjerne en ny fusjon!

Tore Brunborg – saksofon, Bárður Reinert Poulsen – bass, Veslemøy Narvesen – trommer

Foto: Håkon Brunborg

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 30/03/2024 16:00

Trio de Janeiro

Tom S. Lund og Anne-Marie Giørtz har samarbeidet siden tidlig 80-tall, og utgjør kjernen i Trio de Janeiro. Disse to har gjennom mer enn 3 tiår samarbeidet med en rekke profilerte med-musikere.
På repertoaret står det som alltid elegant brasiliansk bossa nova, samba og choro. Selv om det er en stund siden Trio de Janeiro gjestet herr Nilsen, er gruppen stadig flittig brukt rundt i landet, og herved ønskes altså alle velkommen til en ettermiddag hvor «den typiske brasilianske aroma av rufsete sjarm og lekende omtrentlig nøyaktighet» står i høysetet.

Anne-Marie Giørtz – vokal
Tom S. Lund – gitar
tba – gjest annonseres senere

Oslo Jazzforum / Herr Nilsen
Sun 31/03/2024 20:00

Søndagsjammen påskespesial!

azzjam av ypperste kvalitet, som foregår på byens beste klubbscene annenhver søndag! Herrene Jens Fossum, Hermund Nygård og Anders Aarum utgjør stammen i huskompet, men flere av hovedstadens fremste jazzmusikere dukker titt og ofte opp i husbandet!

Arrangeres i samarbeid med Oslo Jazzforum.

Velkommen!

Gratis inngang!

Nasjonal jazzscene
Tue 02/04/2024 19:00

Oslo Jazz Circle: Passion and Fire

Gitarist Knut Værnes kåserer om John McLaughlin; gitarist, komponist, stilskaper og ikon. Det blir smakebiter fra den 60 år lange karrieren til en av de største artistene innen moderne jazz. Vi får høre musikkeksempler fra 1960-tallet, via Mahavishnu Orchestra, Shakti og ulike eksperimentelle band i flere sjangre, opp til dagens turnerende kvartett. Knut Værnes kjenner John McLaughlin (82) personlig, deler sin favorittmusikk og gir oss noen glimt fra sine møter med gitarhelten.

NB! Billetter kjøpes i døra før arrangementstart, ingen forhåndssalg. Jazzscenens sesongkort gjelder på alle møtene hos Oslo Jazz Circle!

Oslo Jazz Circle har holdt på siden 1948. De siste årene har de holdt møtene sine hos oss. Her får du gjennom musikk og foredrag innblikk i jazzhistorien via engasjerte kuratorer. Åpent for alle!

Nasjonal jazzscene
Wed 03/04/2024 20:00

Jazzintro: Bliss Quintet + Philip Granly Trio

Blant over hundre søkere er åtte unge, lovende band plukket ut til å delta i Jazzintro 2024. Gjennom vinteren og våren spiller de på noen av landets største jazzklubber, og under Moldejazz i juli vil ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere 2024.

En rekke av landets fremste jazzmusikere har tidlig i sine karrierer deltatt i Jazzintro. Lanseringsprogrammet har blitt en prestisjetung visning- og introduksjonsarena for unge, profesjonelle musikere. Bandet som til slutt blir kåret til Årets unge jazzmusikere 2024 vil i tillegg til tittel få en festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram. Se nederst for info om de andre bandene og konsertene rundt om i landet!

Lekent samspill og energisk tilstedeværelse kjennetegner Bliss Quintet, hvor dramatiske og sentimentale ballader, fengende fanfare-lignende hornriff, komplekse rytmer og åpne harmoniske landskap er sentrale temaer. Bandet har fokus på lekende samspill, vill og energisk tilstedeværelse, og elementer av fri improvisasjon i tråd med anerkjente nordiske band som Atomic og Masqualero. Høsten 2023 utgav Bliss Quintet albumet «Glasshouse» på Jazzland Recordings, og de har de siste årene turnert aktivt i Europa med konserter i Italia, Tyskland, Belgia og Nederland, og på festivaler som Moldejazz og Jazzahead.

Oscar Andreas Haug – trompet, Zakarias Meyer Øverli – sax, Benjamín Gísli Einarsson – piano, Gard Kronborg – bass, Rino Sivathas – trommer

Foto: Sigrid Erdal

Philip Granly Trio utforsker den klassiske pianotrioens yttergrenser i en samling originale komposisjoner signert Granly. Lytterne inviteres inn i et energisk, variert og lekent landskap med musikalske overraskelser, heftig groove, friimpro, swinging jazz og høystemt kammermusikk. Inspirasjonsmaterialet er hentet fra Granlys oppvekst som klassisk pianist, og inneholder nikk til både Chopin, Bach, Kapustin og Stravinsky. Trioen har holdt på siden 2018 og spilt på b.la. Jazzfest Trondheim, Nasjonal jazzscene og Dokkhuset. Sommeren 2023 spilte de inn sitt debutalbum som etter planen kommer ut i 2024. Albumet inneholder både trio-låter og et verk skrevet for 9 musikere med bakgrunn fra både klassisk og jazz.

Philip Edwards Granly – piano, Håkon Huldt-Nystrøm – kontrabass, Trym Karlsen – trommer

Den første runden av Jazzintro arrangeres på Bergen Jazzforum 22. februar. Der spiller ASQ // Amund Stenøien Quartet og Schemes. På Stavanger Jazzforum 29. februar møtes Lightning Trio og tuvahalseband, og SUPERSPREDER og Coincidences spiller på Dokkhuset i Trondheim 17. mars, og siste innledende runde blir med Bliss Quintet og Philip Granly Trio på Nasjonal jazzscene i Oslo. Juryen, som består av profilerte norske jazzmusikere, sender ett band fra hver av rundene videre til finalen under Moldejazz. I 2024 består juryen av Ellen Brekken, Dag Arnesen, Eldbjørg Raknes og Jakop Janssønn.

Nasjonal jazzscene
Thu 04/04/2024 20:00

Christian Wallumrød Ensemble

Beautiful grooves and silences

Christian Wallumrød Ensemble har alltid vært en favoritt her på huset. Trimmet ned til en kvintett hører vi likevel lyden av et mye større orkester. Det ble startet for mer enn 20 år siden som en rent akustisk improvisasjonsgruppe med noen av landets dyktigste og mest oppfinnsomme jazzmusikere.

Gruppa har mange kritikerroste utgivelser bak seg, det seneste er deres syvende og heter Many, sluppet på det anerkjente plateselskapet Hubro. Eksperimenterende musikere betyr mangfoldige plater, men et fellestrekk kan være sakte, byggende melodier og groover med temaer som er så vakre, at man innimellom blir litt på gråten! På overflaten kan det virke litt statisk og intellektuelt, men slipp deg løs og du hører at dette er spilt med hjertet og magen. Musikken er utfordrende og vakker, vi kan høre jazz, tilogmed blues, men mest av alt hører vi en ensemble som sammen jobber i et særpreg og et improviserende hele.

Christian Wallumrød Ensemble er alltid nye låter, hør dem mens de blir skapt!

«Jeg vet knapt om noen som har tilført norsk musikkliv mer nyskapt særpreg enn Christian Wallumrød de siste tiårene», Arild R. Andersen, Aftenposten

Christian Wallumrød – piano, harmonium, Eivind Lønning – trompet, Espen Reinertsen – saksofon, Tove Törngren – cello, Per Oddvar Johansen – trommer, vibrafon

Foto: Carsten Aniksdal

Nasjonal jazzscene
Fri 05/04/2024 20:00

Espen Berg Trio

Highly engaging piano trio

Espen Berg har både vunnet Norges største jazzpris og skrevet bestillingsverk for Trondheim jazzorkester, men det er trioen som er ryggraden i det kunstneriske virket. Bandets fire utgivelser er breddfulle av kompleks rytmikk, avanserte nordiske harmonier og melodiske krumspring i amerikansk tradisjon. Låtene er hovedsakelig signert Berg, og forteller at han bruker trioen som sandkasse for å eksperimentere med ulike rytmiske strukturer og komposisjonsteknikker. Bandet er en samspilt enhet som både ivaretar jazztrio-tradisjonene og som har en helt klar identitet og et vanvittig drive.

Trioens foreløpig siste album, Fjære, utkom på Odin Records i 2022. Innspillingen ble gjennomført i en tid der det har vært vanskelig å samles. Som en motvekt til dette inviterte bandet med seg flere gjesteartister i studio og ble erklært en ny klassiker av Morgenbladet, fremhevet som Best of Couleurs Jazz (FR), og ble omtalt som en sann nytelse i Nettavisen (5/6). Musikken var mange måter en naturlig evolusjon av trioens allerede etablerte kvaliteter, men bød også på flere overraskelser underveis.

Denne konserten er endel av en langtrekkende turné som starter med datoer i India og som videre skal besøke store deler av Europa, så vi føler oss heldige! Gled deg til en utadvendt og temperamentsfull kveld med en nydelig pianotrio!

Espen Berg – piano, Bárður Reinert Poulsen – bass, Simon Olderskog Albertsen – trommer

Foto: Leikny Håvik Skjærseth

Oslo søndre jazzclub / Lambertseter kro,Lambertseter
Sat 06/04/2024 15:00

Reidar Myhre’s Primaband spiller på Lambertseter

Dette er et band som spiller swingende musikk i Louis
Primas ånd. Prima var kjent for sin særegne stemme
og sin evne til å underholde publikum. Han var også en
dyktig trompetist og en av de fremste eksponentene for
New Orleans-jazzen. I løpet av sin karriere spilte han inn
en rekke kjente låter, inkludert «Just a Gigolo», «Jump,
Jive, an’ Wail» og «Sing, Sing, Sing»

Reidar Myhre, sax | Trond Andresen, trompet | Magnus
Thingnæs, piano | Pål Benjaminsen, trombone | Marius
Ringnes Nilsen, bass | Rune Tollefsen, trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 06/04/2024 16:00

Hanna Paulsberg

Det er klart for Hanna Paulsberg. Hun er kjent fra band Hanna Paulsberg Project og Gurls.

Hanna Paulsberg – tenorsaksofon
Bardur Reinert Poulsen – bass
Lars Andreas Aspesæter – piano
Simon Olderskog Albertsen – trommer

Nasjonal jazzscene
Sat 06/04/2024 20:00

Kresten Osgood Quintet

Energetic quintet with a fresh take on the American jazz tradition

Den meget presist titulerte Kresten Osgood Quintet plays jazz fra 2018 er Kresten Osgood Quintets foreløpig eneste plateutgivelse; et faktum som på ingen måte har hindret dem i å opparbeide et rykte som et av Danmarks aller sterkeste band. Plata er en raus samling av låter som alle, enten de er Osgoods egne komposisjoner eller plukket fra de mindre slitte sidene i sangboka, forholder seg til den amerikanske jazztradisjonen på skandinavisk vis, det vil si med respekt og fandenivoldsk uærbødighet. Resultatet er usedvanlig duggfriskt.

Ansvarlig for all denne musikalske gleden er en samling forholdsvis unge københavnerjazzere, hvor man spesielt kan nevne pianist Jeppe Zeeberg, anført av dansk jazz’ villbasse og renessansemenneske, multiinstrumentalisten, entertaineren og Jazznytt-spaltisten Kresten Osgood. Kvintetten har planer om å spille inn et oppfølgeralbum under Copenhagen Jazz Festival i sommer, så vi kan ikke se vekk fra at konserten på Victoria kan komme til å by på mye nytt låtmateriale og et spillesugent band.

Ole Morten Vågan vikarierer for anledningen som bassist for Mathias Petri.

Erik Kimestad – trompet, Mads Egetoft – saksofon, Jeppe Zeeberg – piano, Ole Morten Vågan – bass, Kresten Osgood – trommer

Foto: Hreinn Gudlaugsson

The Jazzistocrats / Sentralen, Marmorsalen
Sun 07/04/2024 19:30

Gallakonserten 2024

Vi etablerer med dette en ny tradisjon, og ønsker velkommen til The Jazzistocrats årlige festaften, hvor vi inviterer diverse gjesteartister med oss opp på scenen i en glamorøs spesialutgave av vårt radioshow à la 1929, «SOL-timen». I år kan vi by på Manskvartetten Tre Skjeggete Menn, klezmerklarinettvirtuos Morten Michelsen, babystemmediva Jenny Augusta, Hawaii-ukuleledronning Ingvild Elgtvedt, operasangerinne Ingeborg Aadland, med flere.

GALLAKONSERT MED STIL!
Vi vet at mange i vårt publikum liker å kle seg pent og 1920-tallets stil. På gallakonserten er det ikke pynteplikt, men definitivt pynterett! Ta gjerne det lekreste du har i skapet, om du vil, slik man gjorde når man skulle på konsert i gode gamle dager.

RADIOSENDING
«Hallo, Hallo! De lytter til Kringkastingsselskapet A/S!» I år er det ikke på liksom! Forestillingen vil kunne høres på mellombølgeradio i Bergensområdet, sendt ut på eteren av radiomuseet Bergen Kringkaster på NRKs gamle frekvens, 1314kHz.

Kampenjazz / Cafeteateret
Sun 07/04/2024 20:00

Kampenjazz Atle Nymo Trio

Atle Nymo: treblås, Mats Eilertsen: bass, Michaela Antalovà: trommer
Foto Atle Nymo
Saksofonisten Atle Nymo har gledet oss før, mange ganger – og i riktig mange sammenhenger. Ikke minst i sine egne band har hans musikk frydet oss. Nå kommer han med sin egen trio, med to andre musikere valgt fra aller øverste hylle. Og med unntak av to kortlivede kvartetter, er det vel første gangen han står fram med eget navn i bandnavnet.

Kort tid før jul 2023 slapp trioen sitt andre album, Circle Steps. Vi møter de første tegnene på vår, og synger våren inn med Atle Nymos ørkenblues. Åpne landskap, brede flater av musikk og store skap av musikk.

Spring våren inn i sirkulære steg!

Herr Nilsen
Tue 09/04/2024 20:00

Releasekonsert for Anne-Marie Giørtz trio

Anne-Marie Giørtz slipper sitt tredje album «Echoes of our memories», som utgies på nystartet eget selskap, In Your Dreams rec. med sin trio 5.4. Dette feires med en konsert på Herr Nilsen tirsdag 9.4.

Ab und Zu og Trio de Janeiro er navn som gir god gjenklang i nyere norsk musikkhistorie. Mye av denne klangen skyldes stemmen til Anne – Marie Giørtz. Den allsidige vokalisten har vært å regne med siden tidlig på åttitallet.

I 2008 startet hun Anne – Marie Giørtz trio hvor det meste av musikken er egenskrevet. I 2009 ga trioen ut Cd´en “På egne vegne”. I februar 2016 kom oppfølgeren «Capital Punishment for Cars». Begge utgitt på Grappa.

Trioen består av:

Anne-Marie Giørtz – vokal, piano og perkusjon

Eivind Aarset- gitarer og elektronikk

Anders Engen – diverse trommer, dobro, keyboard og perkusjon,

Nasjonal jazzscene
Wed 10/04/2024 20:00

Støttekonsert for Gaza – OK Sessions

Fabulous artists gather for a support concert for the children of Gaza with a lovely evening of improvisational music

Med Bugge Wesseltoft, Gregor Riddell, Javid Afsari Rad, Harpreet Bansal, Sanyu, Trio Djup, Ibou Cissokho og Shana Mathai.

En kveld fylt med musikk og kjærlighet! La oss samles og styrkes i musikken, la oss romme det ufattelige og det hjerteskjærende sammen, og la oss nære håpet om en fredeligere og mer forent verden.

Dette blir en konsert med flytende linjer, vi har samlet en bukett artister som skal spille sammen og for seg på tvers av sjanger og og struktur. Denne kvelden kan vi garantere sanselig og sjelelig påfyll!

Alle billettinntekter går til Redd Barnas humanitærhjelp i Gaza.

Bugge Wesseltoft er pianist og brobygger, melodisk spennende og rytnisk utfordrende.

Gregor Riddell er komponist, samtidsmusiker og spiller cello, og har vært med i utallige spennende prosjekter på tvers av sjangere.

Javid Afsari Rad har bakgrunn fra klassisk persisk musikk og spiller santur som få andre, poetisk, vakkert og forrykende!

Den fabelaktige og allsidige fiolinisten Harpreet Bansal har gjort seg bemerket både på jazz- og folkemusikkscenen i Norge og internasjonalt med indisk raga og nordisk melankoli.

Sanyu er i starten av en stor karriere. Hun bygger med elektronisk behandlede vokalharmonier og utfordrer soul- og spoken-word-tradisjonen med intim og nydelig låter som tar tak i lytteren.

Trio Djup er en cellotrio bestående av Torun Stavseng, Frida Fredrikke Waaler Wærvågen og Inga Grytås Byrkjeland som spiller jazz og Bach med samme letthet!

På kora og vokal hører vi Ibou Cissokho, oppvokst i en stor forteller- og musikkfamilie i Senegal. Ibou viderefører og fornyer Griot-tradisjonen her i Norge.

Shana Mathai ble vi først kjent med som programleder på TV, og har siden vært sterkt tilstede som kulturpersonlighet på flere plan. Musikk har hele tiden vært en stor del av henne, nå slipper hun singler med rå, jazza poplåter laget for dansegulvet. Shana er også initiativtager til denne støttekonserten.

Alle billettinntekter går til Redd Barnas humanitærhjelp i Gaza. Om du ønsker å gi en ekstra donasjon til Redd barna, kan du benytte konto 70500635280 og merke med «Gaza», da blir den øremerket hjelpearbeidet der.

Konsertserien OK Session startet med utgangspunkt i Bugge Wesseltofts platelabel OK World og har hurtig vokst seg videre! Gitarist Oddrun Lilja er kurator for serien og tar pulsen på resten av verden som bor i Oslo, og fyller nok en gang scenen vår med spennende musikk og nye bekjentskaper og konstellasjoner.

OK Sessions er et samarbeid mellom OK World, Nasjonal jazzscene og Samspill.

Foto: Javid Afsari Rad av Tore Sætre

Nasjonal jazzscene
Thu 11/04/2024 18:00

Julian Lage Trio – 2 konserter!

Expressive songwriting and profound interplay from one of the best guitar trios today!

To konserter, kl 18.00 og kl 21.00. Begge er utsolgt.

Julian Lage har blitt omtalt som et av jazzens største talenter i mer enn 25 år nå. Imponerende, ikke minst siden han er født i 1987 og dermed, etter litt kjapp hoderegning, fortsatt bare er 36 år gammel, men også fordi det er temmelig store forventninger å ha hengende over seg i så lang tid. Barnestjerner har det som kjent med å slukne på vei gjennom tenåra, hvis de da ikke eksploderer i et gnistregn av uheldige omstendigheter. Men Lage dundret gjennom og er i dag trygt plassert i den ypperste eliten av amerikanske jazzmusikere.

Selv om de store gitarheltene som Metheny, Scofield, McLaughlin og Frisell fortsatt er konger på haugen, presser nye generasjoner på bakfra, og aller fremst i køa står Julian Lage som den naturlige arvtakeren, klar til å fylle store sko og konsertsaler. I likhet med det nevnte firkløveret kombinerer han bred publikumsappell og groovy meloditeft med nok chops og sofistikert musikalitet til å tilfredsstille de aller mest kresne i lokalet. Ikke minst er dette tydelig i konsertsammenheng, der et gjennomgående ungt publikum lar seg begeistre av Lages kledelig tilbakelente gitarheltpositur og en krisp og klar gitarlyd med fløyelsmyk fuzz rundt kanten.

Da Julian Lage var på Victoria i 2022 hadde sykdom kuttet bandet ned til en duo med bassist Jorge Roeder – som i tillegg til egne band blant annet også spiller med Lage og John Zorn i The New Masada Quartet – denne gangen satser vi på at trioen holder helt inn, og at vi også får med oss Bad Plus-trommis Dave King på scenen. Uansett format er konsertene med Julian Lage alltid drivende, tette, svette og ikke minst utsolgte affærer. Det kan med andre ord lønne seg å være tidlig ute.

Julian Lage – gitar, Jorge Roeder – bass, Dave King – trommer

Foto: Noah Torralba

Cosmopolite Scene | Mandaljazz /
Fri 12/04/2024 20:00

Mandaljazz 10 år: Andreas Røysum takeover

MANDALJAZZ OG COSMOPOLITE PRESENTERER:
ANDREAS RØYSUM ENSEMBLE FYLLER COSMOPOLITE
EXTRA, EXTRA, READ ALL ABOUT IT! ONE NIGHT ONLY!
The faboulus, the marvelous Andreas Røysum Ensemble!!!!

Audun Vinger har kalla dei Livets Band, og skriv at dei er konsert-Norges største lykkepille.

I fjor var ikkje han aleine om å ha Andreas Røysum Ensemble som høgdepunkt. Til konsertane hans i fjor gikk folk som ikkje visste kva dei gjekk til, for så å gå ut av rommet med haka i golvet – det same med dei som trudde dei visste kva dei gjekk til. For dette er rein kjærleikshyllest til Musikken!

I ensemblet finn vi landets absolutt hippaste musikarar. Musikarar frå den skarpe enden av jazzen.

Og det er nettopp difor Cosmopolite og Mandaljazz har invitert Andreas Røysum til å ta over slottet på Torshov, og lage ein eksplosiv ti års jubileumsfest for Mandaljazz.

Andreas Røysum ensemble spelar TO sett denne kvelden. Først får vi Andreas Røysum Ensemble med låtane Røysums originale låtar. Så får vi Andreas Røysum PARTY Ensemble med soul-klassikarar og dansbare bangers. Vokalist i ensemblet er ingen ringare enn Norges nye souldronning Sofie Tollefsbøl (Fieh…).

Dette blir kvelden for deg som vil drøyme, for deg som vil . Eller som Vinger skriv: «Veldig mange vil få et bedre liv, om enn bare for en kveld, ved å oppleve Andreas Røysum Ensemble.»

PAAL NILSSEN-LOVE GONG-A-LICIOUS
Legenden Paal Nilssen-Love har turnert verden over meir enn nokon annan norsk jazzmusikar, og kan seiast å vere formativ for ei eiga retning innan frijazz. Til Cosmopolite tek han denne kvelden med seg enorme gongar, som produserer frekvensar berre kroppen din kjenner. Dette er alle gongbads moder, og ei perfekt øreskylling før vi går vidare inn i kvelden. Forresten – han joinar Andreas Røysum Ensemble etterpå!

HENRIETTE EILERTSEN SOLO
Henriette Eilertsen gav ut solo tverrfløyteplate lenge før Andre 3000 fann ut at det er det som gjeld. Ho dukkar opp i ei rekke samanhengar i norsk jazz, og då ho gav ut plata Poems for Flute, var kritikarane samstemde – Eilertsens fløytespel er sjelens fløytespel.

ØYVIND BRÆKKE POESIOASE
Er du ein av dei fleire tusen som har opplevd The Source of Christmas, så har du heilt sikkert lagt merke til han – Norges tromboneguru Øyvind Brække! Han kjem til Cosmopolite med sin ville poesi, som for lengst har blitt ein snakkis blant kjennarar. Nokon kallar han trombonens Jon Fosse, andre kallar han trombonens Andy Kaufman. Ta denne pressetekstforfattarens ord på det! For å sitere ei anna legende: Here, take this – You’ll laugh, you’ll cry, It’ll change your life

BOOM!
Og i TILLEGG til alt dette, kjem det ein gjeng med overraskingar og hemmelege gjestar! Bli med og fyll Cosmopolite med musikk, dans og livet!

ONE NIGHT ONLY ULTIMATE JAZZ DANCE PARTY!

19.00 dørene åpner
20.00 Paal Nilssen-Love
20.30 Henriette Eilertsen
21.00 Andreas Røysum ensemble
22.30 Øyvind Brækkes poesioase
23.00 Andreas Røysum PARTY Ensemble med Sofie Tollefsbøl, gjester og overraskelser 🙂

Støttet av Oslo Kommune

Nasjonal jazzscene
Fri 12/04/2024 20:00

The Core – plateslipp!

Legendary Norwegian quartet celebrating their new album – first in 11 years!

Kvartetten The Core består av Kjetil Møster, Erlend Slettevoll, Steinar Raknes og Espen Aalberg. De har spilt konserter litt av og på de siste årene, som de fleste slike band der medlemmene har flere jern i ilden enn de kan telle. Nå har toget heldigvis kommet ordentlig opp i fart igjen. Bandet feiret sitt 20 årsjubileum på Victoria for et par år tilbake, og nå slipper de sitt niende album, «Roots», 11 år etter forrige utgivelse på det anerkjente svenske selskapet Moserobie records!

The Core ble dannet i 2001 da musikerne møttes under felles studier ved Jazzlinja i Trondheim. Grunnideen var en jazzkvartett som bygget videre på arven fra Jan Garbareks musikk rundt Afric Pepperbird og Sart, ECM 1970 og 1971. Garbarek var på sin side svært påvirket av John Coltranes 60-tallsperiode. Denne kjernen i inspirasjon, sammen med det sene 90-tallets akustiske strømninger i jazzen, dannet grunnlaget for The Core’s tidlige musikk.

Med et selvkomponert repertoar i bunn har The Core sitt uttrykk utviklet seg i takt med musikeres nye erfaringer. Den nye plata har et tydelig «The Core» preg: Kraftfull modal-jazz, men har nå også et mer melodisk og aktivt samspill. I det energiriket bor det en stormende kraft, Erlend Slettevolds piano jager Kjetil Møsters saksofon ut på de bratteste klipper. Der i dypet groover rytmeseksjonen Steinar Raknes og Espen Aalberg i et heftig, dypt mørke.

Dette er ikke coolt, det er brennhett!

Kjetil Møster – saksofon, Erlend Slettevoll – piano, Steinar Raknes – bass, Espen Aalberg – trommer

Foto: Andreas Mareliussen

Nasjonal jazzscene
Sat 13/04/2024 13:00

Barnas jazzscene

Talents aged 7-15 improvise and play jazz standards

Vi blir varme om hjertet der vi ser disse ellevilt talentfulle og unge musikerne eie scenen med den største selvfølgelighet.

Konserten passer for et bredt publikum, der barn og unge, familier, voksne og eldre – erfarne eller mindre bevandret i jazzens univers – er velkommen for å la seg inspirere og imponere. Både Osloboere og tilreisende oppfordres til å ta med seg barn og ungdommer på konserten, og la dem møte dyktige og samspilte unge musikere som spiller levende jazz. En ettermiddag til glede og inspirasjon!

Musikantene hører til på Improbasen, Oslos egen barnejazzskole, som underviser barn i alderen 7-15 år i jazzimprovisasjon. Elevene kommer både fra Osloområdet og fra resten av landet, og har etter konserter, festivaler og turnéer i både Norge og resten av verden fått betydelig sceneerfaring. Improbasen er støttet av Norsk kulturråd, Sparebankstiftelsen og Oslo kommune.

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 13/04/2024 16:00

Antonsen/Nymo kvartett

Kvartetten spiller originalskrevne låter samt enkelte standardlåter i nye arrangementer. Det stilistiske er holdt innenfor et lyrisk-moderne konsept hvor det legges stor vekt på dynamisk og rytmisk mangfold i de raske låtene. I balladene tilstrebes klanglige og harmoniske løsninger med fokus på låtenes egenart og grunnstemning.

Atle Nymo – saksofon
Ivar Antonsen – piano
Trygve Waldemar Fiske – bass
Espen Rud – trommer

Cosmopolite
Sat 13/04/2024 20:00

Elijah Fox

Den impresjonistiske musikeren Elijah Fox har hypnotisert fans fra hele verden med musikk som blander elementer fra jazz, impresjonisme og psykedelisk soul.

«Fra silkemyke R&B-tracks til spacet synth-jamming, til oldschool piano-cover og sjelfulle improvisasjoner. Elijahs talent strekker seg over sjangre og stiler, men fortsatt er musikken hans definert av et fellestrekk: Impresjonismen.» – MUSEWIRE

Elijah Fox er en multi-instrumentalist, sanger og produsent bosatt i LA. Han er særlig kjent som pianist, og hans pianokomposisjon «East Village» var samplet av Drake og 21 Savage på låten «Major Distribution» som nådde opp som nr.3 på Billboard Charts.

«For Elijah betyr bruken av impresjonisme å få alle bevegelser til å vekke kraftfulle emosjonelle reaksjoner hos sine lyttere, samtidig som han er åpen for en ettertenksom vandring i musikken.» -MUSEWIRE

På Yussef Dayes eksperimentelle debut soloalbum «Black Classical Music» har Fox bidratt med uvurderlig arbeid som utøver og med innspilling. Fox var også på turné som keyboard-spiller for den britiske trommisen Dayes.

«Å spille piano har skjenket meg så mye glede» har Fox uttalt, og utdanningen som pianist har han fått både av mentoren Yusuf Salim, som har spilt med Charlie Parker, og som student ved Oberlin Conservatory.

Line up:

Elijah Fox – synthesizer og vokal
Myles Martin – trommer
Solo Smith – bass

Nasjonal jazzscene
Sat 13/04/2024 20:00

Joe Lovano “Trio Tapestry” feat. Marilyn Crispell & Carmen Castaldi

Lyrical, intimate and personal

I fem tiår har Joe Lovano stått i jazzens fremste rekke både som solist og bandleder. Konsertene hans på Victoria har alltid skapt stor begeistring, enten det er i fantastisk samspill med Enrico Rava – de som var så heldige å være til stede på den konserten, snakker om det fortsatt – med John Scofield eller, som nå, i Trio Tapestry. Trioen besøkte Victoria første gang i 2019 og skulle etter planen kommet tilbake i 2021, hadde det ikke vært for et hissig virus som satte en stopper for hele greia.

Saksofontonen til Joe Lovano er som mannen selv: romslig og rett på sak. I Trio Tapestry viser han likevel fram en mer lyrisk og varm side av seg selv. Om det skyldes selskapet han er i eller plateselskapet han er på, skal være usagt, men med Trio Tapestry tok Lovano steget over på ECM for første gang som bandleder, etter flere tiår som Blue Note-artist. I 2023 kom Our Daily Bread, trioens tredje utgivelse på labelet. Sammen med pianist Marilyn Crispell, selv en ECM-veteran, og trommis Carmen Castaldi – en av Lovanos mest betrodde musikalske sparringpartnere gjennom mange år, folder Lovano ut den kanskje mest intime musikken han har skrevet i karrieren. Lag på lag med musikalsk vevstoff der renningene består av skimrende saksofon, spirituelle pianoakkorder og subtil perkusjon, knyttet sammen av års erfaring og samspill.

Joe Lovano – saksofon, Marilyn Crispell – piano, Carmen Castaldi – trommer

Foto: Caterina Di Perri

Kampenjazz / Cafeteateret
Sun 14/04/2024 20:00

Kampenjazz: Ole Mofjell & 3 Days of Maceration

Ole Mofjell: trommer, Martin Myhre Olsen: saksofoner, Henrik Sandstad Dalen: bass
Foto Erik Havnes

Ta tre stykk unge, dyktige musikere. Løs disse langsomt opp under stadig omrøring i en oppløsning av bruddstykker fra jazzhistoriens aller største navn. Tilsett krydder etter eget valg. La modne i noen uker. Hva får du da? Klubbmusikk og Ole Mofjell & 3 Days of Maceration!

De slipper nå sitt første album, First Press, og kommer til oss for å gjøre det. Men vær ikke i tvil, dette er et liveband. Smak litt på en kompleks, frisk og dansende medrivende gulash, en musikalsk lapskaus som er både fugl og fisk. Den flyr over deg og den svømmer under deg. Den leker, den danser, den synger. Og du danser og synger med den.

Kampenjazzklubbmusikk – musikklubbjazzpåKampen!

Cosmopolite
Fri 19/04/2024 20:00

The Breath + Sudan Dudan

Det var på WOMEX – en utstillingsmesse for musikk fra verden i Spania – at kunstnerisk leder på Cosmopolite fikk øynene opp for The Breath. Bandet leverte en hjerteskjærende, rå og kraftfullt ærlig konsert, som gjorde at vi momentant ønsket å invitere dem til Cosmopolite Scene.

«Stille, ubønnhørlig, The Breath har blitt en av de … mest spennende folkemusikerne … «Only Stories» … en akustisk innspilling som bretter seg ut som en papirblomst» – THE FINANCIAL TIMES

The Breath består av den britiske gitaristen Stuart McCallum og sanger og fløytist Ríoghnach Connolly fra Irland. McCallum var et erfarent bandmedlem fra The Cinematic Orchestra, og Connolly en storslagen personlighet med en mektig stemme, og sammen bestemte singer-songwriter duoen seg for å lage folkemusikk med et kontemporært tilsnitt.

«Røtter i folkemusikken, men med andre horisonter … den sjokkerende, fantastiske, berusende stemmen til Ríoghnach Connolly» – THE GUARDIAN

Connolly er historiefortelleren – som synger om barndommens sommere, den første kjærligheten, urettferdigheten etter kolonitiden og sorg.

Duoen har gitt ut tre album på Real World label og i etterfølgelsen av albumet fra 2019 «Only Stories» hvor de spilte inn musikk de hadde laget tidligere, i en mer akustisk utgave, fikk Connolly både «Best Folk Singer» og «Singer Of The Year» av BBC R2 Folk Awards.

«Rå, sjelfull, ofte hypnotiserende, rik tekstur og frodig konstruert … allsidig overbevisende vokal» – MOJO

Line up:
Ríoghnach Connolly – vokal og fløyte
Stuart McCallum – gitarist

Sudan Dudan

For å skape en enda mer komplett musikalsk opplevelse har vi booket den norske folkemusikk-duoen Sudan Dudan til å spille etter den Irsk-Britiske duoen The Breath.

Sudan Dudan er en duo med Anders Erik Røine og Marit Karlberg på vokal, gitar, langeleik, fele, harmonium og munnharpe.

Bandet har gitt ut fire plater hittil, hvorav den siste heter «Heimen der ute» fra 2018. I en anmeldelse av albumet skriver Folkemusikk.no: «Det finnes en rekke gode duoer her i verden. De beste av dem skaper en ny stemme ut fra to eksisterende, og ofte også noe ganske nytt fra etablerte formler. Det har også Sudan Dudan gjort.»

Også Aftenposten var svært begeistret over albumet, som anmelder kalte en «kjærkommen gjenkomst fra Sudan Dudan»:

«Begge står fjellstøtt i tradisjonsmusikken, men duoen bærer i seg mye mer. Når de synger «Du arme sjel, som vandrer der», åpningsstrofen til «Festen», gripes man i hjerteroten. For et lydbilde. Så nedstrippet og virkningsfull der de på utsøkt vis spiller på lys og mørke.»

Line up:
Anders Erik Røine – vokal, gitar, munnharpe, fele
Marit Karlberg – vokal, langeleik

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 20/04/2024 16:00

Kåre Nymark jr. kvartett

Kåre Nymark jr. er aktuell med en ny kvartett og ny musikk. Med seg har han tre av landets mest hardtsvingende musikere. Musikken er utadvendt, groovy og melodiøs. Uttrykket varierer fra det mest intense til det vare og såre, og er en herlig sammensmelting av store deler av jazztradisjonen.

Kåre Nymark – trompet
Anders Aarum – piano
Jens Fossum – kontrabass
Elias Tafjord – trommer

Foto: Bent Ulleland

Kampenjazz / Cafeteateret
Sun 21/04/2024 20:00

Kampenjazz: Benjamín Gísli Trio

Benjamín Gísli Einarsson: piano, Andreas Solheim: bass, Veslemøy Narvesen: trommer
Foto Bjørn Ante
Pianisten Benjamín Gísli Einarsson var med i Tuva Halses band på denne sesongens åpningskonsert. Det er da svært passende at han også avslutter den ordinære konsertsesongen på Kampenjazz våren 2024. Lyrisk og vakker nordisk musikk i møtet med det som forhåpentligvis blir en vakker nordisk sommer.

Line of Thought heter det nye albumet til trioen. Og det er et godt stikkord for musikken deres – innimellom lineær, forståelig, andre ganger med store og kreative tankesprang som det krever tid å fordøye. Benjamín Gísli Trio vil sette et fengende punktum før blomstringen i mai, og før det siste utropet for sommeren i juni. Det settes med preg av klassisk musikk og nordisk jazz med mange rom.

Sommeren kommer med Benjamín!

Oslo Nye Teater / Centralteateret, Teaterkjelleren
Sun 21/04/2024 21:30

Hilde Louise Asbjørnsen & Kåre Nymark jr. band – Teaterkjeller’n

Asbjørnsen feirer 20 år som plateartist, og 18. april, i kjeller’n under Centrateateret inviterer hun oss med til New Orleans sammen med trompetist Kåre Nymark jr., pianist Anders Aarum, bassist Jens Fossum og trommeslager Elias Tafjord. De serverer et utvalg av Hilde Louises låter i en kruttsterk gumbo-gryte, og lover at det skal groove så det slipper i hoftene.Velkommen!

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Wed 24/04/2024 20:00

Folk Under Tredve Spiller Standardlåter: Lyder Øvreås Røed kvartett

Lyder Øvreås Røed er en trompetist og komponist fra Bergen som er bosatt i Oslo. Han er aktiv i band som Fieh, Bangkok Lingo, OJKOS, Slow Is The New Fast, Dark Roast og hans egen kvintett: Lyder Øvreås Røed kvintett.

Lyder er en lyrisk trompetist inspirert av blant andre Roy Hargrove, Kenny Wheeler, Tomasz Stanko og Chet Baker.

Lyder Øvreås Røed – trompet og flugelhorn
Philip Granly – piano
Andreas Svabø – bass
Elias Tafjord – trommer

Temaet «Folk under 30- spiller standardlåter» innebærer at unge musikere spiller standardrepertoar.

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 27/04/2024 16:00

Frederik Villmow kvartett

Frederik Villmow Quartet har siden sitt oppstart i 2018 turnert i Norge, Sverige, Danmark, Nederland, Polen og Tyskland.

Albumet ‘Live in Copenhagen’ fikk strålende anmeldelser av internasjonal presse og kvartetten ble beskrevet som et kollektivt med pulserende og lekent samspill der det skapes et fremoverlent uttrykk som samtidig ser seg respektfullt tilbake.

Publikum får høre en god blanding av nye komposisjoner samt noen utvalgte jazzklassikere.

Frederik Villmow – trommer
Erlend Vangen Kongtorp – saksofon
Anders Aarum – piano
Julian Haugland – bass

mer info: www.frederikvillmow.com

Cosmopolite
Tue 30/04/2024 20:00

Ledisi

Soul-sensasjonen Ledisi Anibade Young er født i jazzens hovedstad, New Orleans, og kommer fra en lang linje med afro-amerikanske musikere.

Det er kanskje ikke overraskende, at etter 13 Grammy-nominasjoner så var det for nettopp «beste tradisjonelle R&B fremførelse» hun endelig fikk sin første, gyldne grammofon-statue?

Som vokalist er Ledisis styrke at hun dekker over hele fire oktaver og tar i bruk sangteknikk fra afroamerikansk jazztradisjon, hvis noen teknikker går helt tilbake til plantasjeslaveriet.

Ledisi utstråler varme på scenen, selvsikkerhet og deklamerer tekstene med kraft. John Legend får ikke rost Ledisi nok:

«Som en samtidsvokalist, så er det nesten ingen annen jeg kan tenke på i verden som er så dyktige til å synge som henne» … «Når det gjelder rekkevidde, fingerferdighet, klarhet, allsidighet, kan hun gjøre alt hun vil. Hun er en av de største sangerne i verden, punktum.»

Flere bemerkelsesverdige beundrere er blant andre Obama-familien, Prince og Stevie Wonder.

Ledisi har gitt ut flere album og det siste er «Ledisi Sings Nina» fra 2021, hvor sangerinnen tolker Nina Simones tekster på sin helt egen måte. Ledisi ble svært inspirert etter å ha hørt Simone synge «Trouble in Mind» på radioen, da hun var i et depressivt humør. «Hun reddet livet mitt» har Ledisi uttalt om Simone.

«Ledisi» betyr å «bringe frem» på det vestafrikanske språket Yoruba. «Soul-sensasjonen» er klar for å runge med sin klare stemme og gripe publikum på Cosmopolite!

Line up:
Ledisi – vokal
Greg Clark – trommer
Chooky Caldwell – bass
Joe Harley – keys
Sara Williams – kor

Oslo Jazzforum / Herr Nilsen
Sat 04/05/2024 16:00

Øyvind Brække Sextet – Herr Nilsen

Øyvind Brække Sextet ga ut sitt debutalbum i februar 2020, med albumet “Wilderness” på selskapet Oslo Session Recordings. Dette albumet inkluderte saksofonist Knut Riisnæs og bassist Per Zanussi, men senere har saksofonist Jørgen Mathisen og bassist Bárður Reinert Poulsen overtatt i disse rollene. Ensemblet representerer for meg et etterlengtet forum hvor jeg kan dyrke frem egne komposisjoner i jazzsjangeren i samarbeid med noen av landets fremste utøvere på området. Vårt nye album «From Now On» er spilt inn i Athletic Sound i Halden med Dag Erik Johansen som tekniker, mikset av Erik Nylander, mastret av Fridjof Lindeman på Svenska Grammofonstudion, Gøteborg. Albumet ble utgitt i slutten av august, nok en gang på Oslo Session Recordings.
«From Now On» er en samling av seks låter – for seks musikere; alle små betraktninger over tiden vi lever i, over pandemiårene, sliksomenhymneover20-́talletsammenstiltmed 2020-tallet, og andre musikalske reaksjoner over hvordan man takler verden.
Musikken er komponert utelukkende av meg, i et melodisk jazzlandskap, med røtter i både amerikansk jazz og skandinaviske uttrykk foruten vestlig kammermusikk. Bratsjen i ensemblet gir tidvis et vindu mot folkemusikk. Alle utøverne representerer noen av de mest aktive jazzmusikerne i landet, kjent fra både scene og studio.

Jørgen Mathisen – saksofon/klarinett
Bergmund Waal Skaslien – bratsj
Øyvind Brække – trombone
Jacob Young – gitar
Bárður Reinert Poulsen – bass
Erik Nylander – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sun 05/05/2024 16:00

Øyvind Brække Sextet

Øyvind Brække Sextet ga ut sitt debutalbum i februar 2020, med albumet “Wilderness” på selskapet Oslo Session Recordings. Dette albumet inkluderte saksofonist Knut Riisnæs og bassist Per Zanussi, men senere har saksofonist Jørgen Mathisen og bassist Bárður Reinert Poulsen overtatt i disse rollene. Ensemblet representerer for meg et etterlengtet forum hvor jeg kan dyrke frem egne komposisjoner i jazzsjangeren i samarbeid med noen av landets fremste utøvere på området. Vårt nye album «From Now On» er spilt inn i Athletic Sound i Halden med Dag Erik Johansen som tekniker, mikset av Erik Nylander, mastret av Fridjof Lindeman på Svenska Grammofonstudion, Gøteborg. Albumet ble utgitt i slutten av august, nok en gang på Oslo Session Recordings.
«From Now On» er en samling av seks låter – for seks musikere; alle små betraktninger over tiden vi lever i, over pandemiårene, sliksomenhymneover20-́talletsammenstiltmed 2020-tallet, og andre musikalske reaksjoner over hvordan man takler verden.

Musikken er komponert utelukkende av meg, i et melodisk jazzlandskap, med røtter i både amerikansk jazz og skandinaviske uttrykk foruten vestlig kammermusikk. Bratsjen i ensemblet gir tidvis et vindu mot folkemusikk. Alle utøverne representerer noen av de mest aktive jazzmusikerne i landet, kjent fra både scene og studio.

Jørgen Mathisen – saksofon/klarinett
Bergmund Waal Skaslien – bratsj
Øyvind Brække – trombone
Jacob Young – gitar
Bárður Reinert Poulsen – bass
Erik Nylander – trommer

Cosmopolite
Sun 05/05/2024 20:00

Leela James

«Sangerinnen Leela James holder brannfakkelen for soulmusikk høyt hevet med sitt nye album» skriver essence.com i sin anmeldelse av «Thought U Knew». Albumet er ifølge nettstedet en påminnelse om at R&B slettes ikke er død, og at «Guddatteren av Soul» fremdeles fortjener sin tittel.

«En av artistene i moderne soul som konstant leverer, og fortsetter å heve sitt nivå» – Soul Bounce
«Vital, moderne soul» – Chicago Reader

Selv sier hun om låten «Right Back In It» som er en del av albumet: «Denne låten fremhever viktigheten av å komme tilbake til deg selv, komme tilbake til kjærlighet og komme tilbake til det som gjør at du føler deg bra.» Om låtskrivingen sin generelt sier James at: «Livet inspirerer meg!»

«Hun har Tina Turner i seg, hun har Betty Lavette» – Rex Ridenout, låtskriver

Leela James er et R&B «powerhouse», kjent for sine sjelfulle, men også sterkt tilstedeværende fremførelser. Om statusen som «Guddatteren av Soul» sier James selv: «Jeg tror jeg har greid å opprettholde denne statusen ved å være sjelfull og sann mot den jeg er.»

Opprinnelig var det Etta James som holdt den ærefulle tittelen, og etter hennes bortgang lagde James albumet «Loving you More…In the Spirit of Etta James». I en anmeldelse på Singersroom står det: «Når en ung artist kan tenne gnisten i en eldre forgjengers musikk, på deres egne kreative måte og gjennom bruk av varierte sjangre, så er det; prisverdig.»

«Leela James er en av få soul sangere fra sørstatene som fremdeles kan levere hits» – The Rolling Stone

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Mon 06/05/2024 20:00

Pat Martino Tribute m/ Staffan William-Olsson/Joel Frahm/Pat Bianchi/Joris Dudli

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Staffan William-Olsson i sin ungdom slet ut et ikke uanseelig antall vinylplater med gitar-legenden Pat Martino. Etter Martinos bortgang i november 2021 ble idéen om et tribute-band til sammen med den østerrikske trommeslageren Joris Dudli – og med på laget fikk de Pat Bianchi (Martinos organist siden 2011) og tenorsaksofonlegenden Joel Frahm!

Etter to hektiske uker i Østerrike, Lichtenstein, Schweiz, Tyskland og Norge i 2023 besluttet de å gjenta suksessen i mai 2024.

Staffan William-Olsson – gitar
Joel Frahm – tenorsaksofon
Pat Bianchi – orgel
Joris Dudli – trommer

Foto: Rainer Ortag

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 11/05/2024 16:00

Antonsen/Skansaar/Olstad trio

Denne ettermiddagen får vi igjen et etterlengtet besøk av pianisten Ivar Antonsen. En riktig veteran innen den moderne norske jazzen; alltid elegant swingende, med kompleks harmonikk, stor fantasi, og ikke uten påvirkning fra andre pianogiganter som Bill Evans og Chick Corea.

Ivar har i løpet av sin karriere spilt med eliten av norske jazzmusikere av sin egen generasjon; Karin Krog, Jan Garbarek og Knut Riisnæs for å nevne noen få. Han har også bodd mange år i California, hvor han var aktiv jazzmusiker, og vel tilbake i Norge har han virket som førsteamansuensis ved Norges Musikkhøgskole. Ivar medvirker på flere plateinnspillinger, bla. trioplaten A Day at the Opera (2010) innspilt på Den Norske Opera, med Stig Hvalryg bass og Tom Olstad trommer.

På denne konserten medvirker foruten Antonsen og veterantrommeslager Olstad, bassisten Jo Skaansar, en av landets mest etterspurte bassister med en imponerende CV og en rekke plateutgivelser bak seg.

Det loves en swingende og melodisk ettermiddag på Herr Nilsen, med komposisjoner av Antonsen og ellers låter fra jazzens «verdenslitteratur.»

Ivar Antonsen – piano
Jo Skaansar – bass
Tom Olstad – trommer

Cosmopolite / Belleville
Sun 12/05/2024 19:00

Czesław Mozil Solo

Czesław Mozil er en dansk-polsk sanger, låtskriver, komponist, musiker og sist, men ikke minst: Trekkspiller! Mozil har spilt i Norge for fem år siden, denne gangen kommer han tilbake som solo-artist. Showet tar i bruk visesang, trekkspill og monolog, det er satt til Belleville scene og blir en nært-på opplevelse for publikum!

Solo-showet er en kombinasjon av musikk og stand-up, med mange kommentarer på våre omgivelser. Den karismatiske artisten Mozil tar med seg publikums følelser i et kunststykke som beveger, elektrifiserer, berører og overvelder.

Musikken Mozil skaper er inspirert av klassisk musikk, alternativ pop og musikalsk stand-up. Mozil fikk sin utdannelse ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i trekkspill. Han har mottatt fire «Fryderyk Awards» som er den høysthengende musikkprisen i Polen.

I fjor ga han ut to album: #IDEOLOGIAMOZILA og «Inwazja Nerdów» – begge har fått strålende anmeldelser, hvorav førstnevnte var på topp ti listen over beste album. «Inwazja Nerdów» er et prosjekt som er spilt inn med deltakelse fra barn og tenåringer fra skoler og musikksentre over hele Polen.

NB! Konserten foregår på polsk. Under følger tekst på polsk.

Po sześcioletniej przerwie Czesław Mozil wraca do Norwegii ze swoim solowym repertuarem.
Tym razem obok piosenek znanych i lubianych, pojawią się również utwory z dwóch albumów wydanych w ciągu minionego roku. Pierwsza to rewelacyjnie przyjęta przez krytyków muzycznych #IDEOLOGIAMOZILA, druga to „Inwazja Nerdów” nagrana z udziałem dzieci i młodzieży ze szkół i ognisk muzycznych z całego kraju.

Czesław Mozil Solo to jedyne w Polsce, unikatowe połączenie koncertu muzycznego ze stand-upem, okraszonego błyskotliwymi komentarzami do otaczającej nas rzeczywistości. Charyzmatyczny artysta w zręczny i przenikliwy sposób lawiruje między emocjami odbiorców, żadnego z nich nie pozostawiając obojętnym. To sztuka, która porusza, elektryzuje, dotyka i przejmuje.

Czesław Mozil – wykształcony muzyk, absolwent Duńskiej Królewskiej Akademii Muzycznej w Kopenhadze, w Klasie Akordeonu. Laureat czterech Fryderyków i potrójnej platyny. Autor tekstów, kompozytor, aktor dubbingowy i osobowość telewizyjna. Jego ostatnia autorska płyta #ideologiamozila znalazła się w pierwszej dziesiątce zestawienia najlepszych płyt roku 2021 wg m.in. onet.pl i magazynu Polityka.

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Tue 14/05/2024 20:00

Made in Scandinavia

«Made in Scandinavia» er et band bestående av musikere fra Skandinavia med det til felles at de alle bor i Paris. Selv i en millionby som Paris fant bandmedlemmene fort frem til hverandre på barer, bistroer og jamsessions hvor jazzmusikk fremføres ut i de små timer…..
Høsten 2023 gikk bandet i studio for å spille inn sitt repertoar, hovedsakelig motivert for å promotere seg for jobber på det europeiske markedet. Det er med denne innspillingen i kofferten «MIS» besøker Herr Nilsen.

Petter Wettre – saksofon
Bjørn Ingelstam – trompet (S)
Joel Lyssarides – piano (S)
Viktor Nyberg – bass (S)
Malte Arndahl – trommer (DK)

Oslo Nye Teater / Centralteateret, Teaterkjelleren
Thu 16/05/2024 21:00

Hilde Louise Asbjørnsen & Anders Aarum Duo – Teaterkjeller’n

Hilde Louise Asbjørnsen inviterer til revy-konsert med jazzundertoner på Teaterkjeller’n i Oslo.
Konserten er siste stopp på et musikalsk interrail i forbindelse med Asbjørnsens 20-års jubileum som plateartist. Det serveres høydepunkter og røverhistorier fra Oslo-revyens gullalder, den gang man skrev ramsalt satire og skarpe morovers på melodiene fra amerikanske jazz-hits.

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 18/05/2024 16:00

Peter Asplund ASPIRATION med Anders Aarum

Trumpetaren, sångaren och kompositören Peter Asplund möter här, tillsammans med basisten Hans Andersson och trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay, en av de stora norska pianoprofilerna; Anders Aarum.
Gruppen bjuder på musik skriven av Peter Asplund, varvat med udda guldkorn ur The Great American Songbook.

Peter Asplunds ambition att presentera jazzmusik i formatet föreställning, snarare än konsert, har blivit ett signum för honom och gruppen ASPIRATION.
Efter två Gyllene Skivor, tre Grammisnomineringar och flertalet priser och utmärkelser, är
jazzartisten Asplund – med ena foten i den moderna, instrumentala jazzmusiken och den andra i den Amerikanska entertainmenttraditionen – en centralfigur på den skandinaviska jazzscenen.

Peter Asplund – trumpet, flygelhorn, vokal
Hans Andersson – kontrabas
Johan Löfcrantz Ramsay – trummor
Anders Aarum – piano

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 25/05/2024 16:00

Magnus Bakken

Magnus Bakken – saksofoner
Jørn Øien – keyboards
Bo Berg – bass
Amund Kleppan – trommer

Cosmopolite
Sat 25/05/2024 21:00

Bombino + Gjest: Knut Reiersrud

Omara «Bombino» Moctar er en kultfigur innen ørkenblues – og blir til stadighet omtalt som en av verdens største nålevende bluesgitarister. Nå er gitaristen og sangeren aktuell med sitt syvende album «Sahel» hvor musikernomaden synger om hjemmet sitt, barna sine og Tuaregenes strid.

Bombino har spilt på Cosmopolite flere ganger og er en elsket artist av vårt publikum, som stadig vender tilbake for å se han.

“Sahel’s Jimi Hendrix” – THE NEW YORK TIMES

«Sahel» er Bombinos hittil mest personlige, kraftfulle og politisk bevisste album. Den soniske kompleksiteten skal vise frem den sammenvevde og intrikate kulturen og folkene som utgjør Sahel-regionen. Albumet kom til da Bombino måtte bli værende hjemme under pandemien, og fikk sjansen til å koble seg på røttene sine igjen.

“Sultanen av shredding” – THE NEW YORK TIMES

Bombinos stil som gitarist er lynrask, elastisk og svært musikalsk. Da han satt i eksil i Libya og Algerie på 90-tallet saumfarte han opptak av Jimi Hendrix – og nå gjør musikere over hele verden det samme med Bombino.

Om «Sahel»: «En kulturelt rik innovasjon» – CULTFOLLOWING

Den walisiske produsenten David Wrench jobbet tett med Bombino på albumet «Sahel». Wrench beskriver en arbeidsprosess hvor låtene ikke var planlagt, men kom til i studio, ut fra en artist som sitter på et enormt vokabular av låter, historier, spillestiler og minner: «Det han gjør ser så uanstrengt ut, men så er det så komplekst. Stilen er raffinert, helt unik og totalt bare hans. Den holder historie i seg, og det er utrolig».

Med Bombinos utrolige, unike og delikate spillestil, med transeframkallende repetitive partier brutt opp av sublime soloer kan vi love en konsert som forteller sterke historier og tar publikum inn i ørkenbluesuniverset!

Gjest: Knut Reiersrud

Norges største bluesgitarist har preget norsk musikk i 45 år nå. Han har herjet bluesbuler, spilt under OL-åpningen på Lillehammer og har tre Spellemann og en dansk grammy. Reiersrud vil spille et par låter før konserten starter.

Line up:
Bombino – gitar og vokal
Kawissan Mohamed Alhassan – gitar og vokal
Youba Dia – bass
Corey Wilhelm – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Tue 28/05/2024 20:00

Folk Under Tredve Spiller Standardlåter: Ole Magnus Storflor kvartett

Ole Magnus Storflor er en 21 år gammel jazzgitarist fra Sandnes som for tiden holder til på Norges Musikkhøgskole. Her har han blant annet jobbet med å fordype seg i den amerikanske jazz-tradisjonen med fantastiske lærere, blant andre Lage Lund.

Etter at Ole Magnus flyttet til Oslo i 2021 har han tatt aktiv del i byens musikkliv, og har for anledningen samlet sammen noen av favorittmusikerne han har møtt på til nå.

22. mai vil bandet vise fram sin felles kjærlighet til denne musikken ved å spille noen av sine favorittlåter fra standardjazz-repertoaret.

Ole Magnus Storflor – gitar
Benjamin Gislis Einarsson – piano
Vidar Starheimsæter – bass
Amund Kleppan – trommesett

Temaet «Folk under 30- spiller standardlåter» innebærer at unge musikere spiller standardrepertoar.

Cosmopolite
Fri 31/05/2024 20:00

Minyo Crusaders

Grunnlegger av Minyo Crusaders, Katsumi Tanaka, ble inspirert til å dykke ned i sitt indre etter et svært ødeleggende jordskjelv i Tohoku i 2011. Tanaka fikk interesse for den ganske ukjente japanske folkemusikken «min’yō» og så den for seg i en omformet utgave som dansemusikk og global popmusikk.

«Toppen av verden» – Songlines

Dette var begynnelsen på bandet som ifølge The Times «Høres ut som ingenting annet på din Spotify-liste», og som bearbeider de historiske japanske sangene med latinsk, afrikansk, karibisk og asiatiske rytmer i musikken.

Debutalbumet «Echoes of Japan» kom i 2019 til anmeldelser som skriver:

«Usannsynlig fusjon med storslåtte grooves» – The Guardian

“Herlig album” – Afropop Worldwide

“Dette bandet omfavner det dynamiske i folkemusikken. The Minyo Crusaders er ikke redde for å innovere!» – Pop Matters

«Min’yō» er sanger som blir sunget av fiskere, sumo-brytere og arbeiderne i kullgruver, og sangtekstene handler om å hylle sine forfedre, og mer dagligdagse temaer som drikking. Katsumi Tanaka sier om musikkstilen: «Vi japanere er kanskje ikke påkoblet «min’yō» i vårt daglige og urbane liv, men melodiene, sangstilen og rytmene til taiko-trommene er rotfestet i vårt DNA».

Katsumi Tanaka forklarer Minyo Crusaders oppdrag slik: «Vi skal bringe høykulturelle «min’yō» tilbake til sine jordnære røtter.»

«En selvsikker mestring av alle sjangrene som spilles» – Jazzwise

Kom og opplev det sensasjonelle 10-banns bandet – et korstog som fremviser cumbia, etiopisk jazz, thai pop, afrofunk og reggae.

«Elektroniske keys trekker en neonlinje ned på midten av lydbildet, en «touch» av samtiden, som befester Minyo Crusaders stil til å tilhøre her og nå, selv om så mye av musikken er fra andre steder og andre tider». – Pop Matters, gir «Echoes av Japan» 8 av 10

Line up:
Ichiro Tsukamoto – vokal
Kayoko Yuasa – trombone
Koichiro Osawa – saksofon
Katsumi Tanaka – gitar
Moeko Hayashi – keyboards
Keitaro Kanamine – bass
Mutsumi Kobayashi – bongo
Hiroshi Enami – conga
Sonoo Ide – timbaler

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 01/06/2024 16:00

Ulf Wakenius/Lars Jansson kvartett

Ulf Wakenius – gitar
Lars Jansson -piano
tba – bass
tba – trommer

Foto: Rolf Ohlson

Cosmopolite
Sat 01/06/2024 21:00

Florence Adooni

Dronningen av frafra-gospel, Florence Adooni, smelter sammen den originale frafra-gospelen med highlife-musikken!

«Perkusjon, polyrytmer, synthesizere, blåseinstrumenter, og en psykedelisk funk-gitar gir et tempo og en stemning til låtene. Legg på hennes gospel-stemme, og du er i himmelen». – Pan African Music

Adooni er av frafra-folket som kommer fra det nordøstlige Ghana. Den unge og fremadstormende sangerinnen er født og oppvokst i Kumasi, hvor ashanti-folket bor, en by som er selve episenteret for highlife-musikken! Adooni bruker de beste highlife-musikerne som kommer fra Kumasi.

Låten «Naba Aferda» er en hyllest til høvdingen av Zuarungu, som er Adoonis fødested, hvor også Christy Azuma kommer fra, den aller første internasjonale frafra-stjernen! Christy er en stor inspirasjon for Adooni, som er stolt av å komme fra en landsby med en talentfull befolkning.

Frafra gospelen blir sunget av folk som sitter på kirkebenken omgitt av geiter og sauer og Adooni blander inn gospel hymner som blir sunget under søndagens gudstjeneste. Låten «Yinne» betyr skaperen, og er en av sangene som synges på gudstjenestene. Den guddommelige rytmen pleier å skape en kollektiv ekstase i forsamlingen!

Line up:

Florence Adooni – vokal
Kofi Nkansah-Boakye – bass
Emmanuel Boakye – trommer
Benjamin Yaw Abankroh – gitar
Kwaku Yaw Abankroh – saksofon
Eunice Yenbeyyenbila – vokal
Emmanuel Opoku – trompet
Bright Osei Owusu – keyboard

Cosmopolite
Wed 05/06/2024 20:00

José James

José James blir ofte referert til som «en jazzsanger for hip-hop generasjonen», og den New York City-baserte vokalisten kombinerer på sitt eget karakteristiske vis, jazz, soul, drum ‘n’ bass og spoken word inn sitt helt unike jazz-uttrykk.

«Oppdag José James nå, fordi han er en sjeldenhet – en artist som utvikler seg i høyhastighet» – NPR Music

Singelen «38th and Chicago» har nylig kommet ut, en låt hvis navn er gatekrysset hvor George Floyd mistet livet i 2020. Sangen er en utforskning av tro, sorg og utholdenhet i et område hvor politibrutaliteten rammer det afroamerikanske samfunnet sterkt. James vokste opp noen kvartaler unna og forklarer: «Det kunne ha vært meg som ble skutt».

Låten «38th and Chicago» er med på albumet «1978», som blir utgitt i april 2024. Albumet pulserer av sosialt engasjement og feel-good vibber inspirert av Marvin Gaye, Prince og Stevie Wonder. José James har både afroamerikansk og latinamerikansk herkomst, og i albumet utforsker han afroamerikansk musikktradisjon ved å samarbeide med den kongolesiske rapperen Baloji, i tillegg til å inkludere den brasilianske stjernen Xenia França!

«Er José James en jazzsanger eller en soulsanger? Old school eller new school? En vokter av tradisjonen eller en spenningssøker? Ja, ja og ja.» – LA Times

Line up:
José James – vokals
Jharis Yokley – trommer
Chad Selph – keyboard
Marcus Machado – gitar
David Ginyard – bass

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 08/06/2024 16:00

Andrès Thor Trio

Den islandske gitaristen Andrès Thor vil opptre med sin trio sammen med bassist Bardur Reinert Poulsen og trommeslager Frederik Villmow. Repertoaret består av skrevet av Andrés fra albumene hans sammen med nytt uhørt materiale og arrangementer av jazzklassikere.

Andrès Thor – gitar (IS)
Bardur Reinert Poulsen – bass (FØ)
Frederik Villmow – trommer

Andrès Thor regnes av kritikere for å være en av Islands beste jazzgitarister i sin generasjon. Musikken hans kombinerer veltalenheten til den gitarledede jazztradisjonen med et pikant, rockepreget driv. Hans siste album ‘Hereby’ som ble utgitt på det norske plateselskapet Losen Records i 2022 presenterer ni originale komposisjoner av gitaristen i trioformat sammen med bassist Nico Moreaux og trommeslager Magnús Trygvason Elíasen. Albumet er inspirert av Andrés sin fascinasjon for trioformatet og gitarens rolle i det formatet.
Bárður Reinert Poulsen er en kreativ og melodiøs bassist og komponist. Han er født og oppvokst på Færøyene, og flyttet til Norge i 2011 for å studere ved den anerkjente jazzlinja i Trondheim hvor han tok en bachelorgrad i 2014. I 2020 tok han sin mastergrad i musikkutøving ved Norges Musikkhøgskole. Han er for tiden bosatt i Oslo og er et sentralt medlem av den travle jazzscenen.
Frederik Villmow har etablert seg som en ettertraktet trommeslager. Han er basert i Oslo og for tiden aktiv i prosjekter som Frederik Villmow Trio/Quartet, Cecilie Grundt Quartet og Olga Konkova Project. Han har jobbet med en lang rekke musikere som Tomas Franck (DK), Carl Winther (DK), Vigleik Storaas (NO), Felix Peikli (NO), Bjørn Vidar Solli (NO), Will Vinson (UK), John Pål Inderberg (NO), Sigurdur Flosason (IS), Andrés Thor (IS), Mats Holmquist Big Band (SWE) og Gabriel Pérez’ SoundTrip Orchestra med Chris Potter (ARG/GER/USA). Han har gitt ut fire album som bandleder som alle mottok stor respons fra internasjonal presse som Japan Jazz Magazine, Jazz Life Japan, Jazzthing Germany, JazzDK og UK Vibe.

Kampenjazz / Cafeteateret
Sun 09/06/2024 20:00

Kampenjazz: Sommerkonsert Oslo kulturskole

Som vanlig markerer vi sommerens komme sammen med de nye talentene fra Oslo kulturskole. For det er jo en etablert tradisjon ved Kampenjazz at vi avslutter vårsesongen med å høre de unge musikantene.

Både de og vi gleder oss til nok en gang å videreføre tradisjonen. Oslo kulturskole presenterer et pent knippe av sine unge og lovende musikanter for oss. For husk: Du hører alltid framtidas stjerner først på Kampenjazz!

Og vi gleder oss alltid til å høre dem igjen – her hos oss.

Etter å ha opplevd de nye stjernene, ønsker vi hverandre nok en gang god sommer – og sier som så mange ganger før:

Sees igjen til en ny, spennende høstsesong – på Kampenjazz.

Cosmopolite
Wed 12/06/2024 20:00

St. Paul & the Broken Bones

En oppvåkning av ‘old school’ RnB fra sørstatene» – The Rolling Stone Magazine

Åttemanns-bandet St. Paul & the Broken Bones fra Alabama, Birmingham er kjent for sin høylytte soul-musikk med frontvokalist Paul Janeway i spissen. Janeway vokste opp i kirkemiljøet i Alabama og skulle egentlig bli prest som ung – noe han tar med seg i rollen som vokalist.

«Janeway… blander predikantens sans for det teatralske med fabelaktig gospel/soul-stemme og evnen til å veksle mellom det lyriske og ville, ukontrollerte i samme sang!» – The Guardian

Albumet «Angels in Science Fiction» er bandets siste studioalbum, og kom ut i 2023. Tekstene er skrevet av Janeway og handler om hans nylige farskap til datteren Marigold.

«Musikken på denne plata er nydelig og tonal, rørende og melankolsk» – Pop Matters gir albumet 8/10

National Public Radio hevder også at albumet er det nærmeste bandet kommer folkemusikk! Andre sjangere som blir blandet inn i den soul og RnB-tunge musikken er: rock & roll, psychedelika og funk!

«Gjennomsyret av musikktradisjonen fra sørstatene» – The Guardian

Esquire magazine har omtalt live-showene til St. Paul & the Broken Bones som “potente liveshow som overrumpler og setter ut publikum” og dette har resultert i opptredener på Lollapalooza, Coachella og Glastonbury.

Line up:

Paul Janeway – vokal
Browan Lollar – gitar og vokal
Jesse Phillips – bass
Kevin Leon – trommer, perkusjon
Al Gamble – keyboard
Allen Branstetter – trompet
Amari Ansari – saksofon
Chad Fisher – trombone

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 15/06/2024 16:00

Grossband

Grossband er en akkordløs kvartett som spiller eksplosiv jazz, inspirert av Steve Grossman. Bandet hyller legenden gjennom egne komposisjoner, og utforsker samspill uten akkordinstrumenter. Dette resulterer i et stort spekter av muligheter både harmonisk, rytmisk og samspillmessig.
Musikk:
https://soundcloud.com/zakarias-meyer-overli/lodz
https://soundcloud.com/zakari…/taurus-people-take-2-ramiks
I Juni 2023 ble låta «Lodz» kåret til månedens trafotalent og bandet har rukket og spille på Oslo jazzfestivalBecco, Nasjonal Jazzscene, Herr Nilsen og Blå på det halve året bandet har eksistert. Musikerene i bandet har en fatstid fra band som Bliss Quintet, Munch Trio, Trigerstate, We Take Request og Peders Hode
Sitat fra anmeldelse av Audun Vinger under fullstappet Herr Nilsen på Oslo jazzfestival 2023
“Det store høydepunktet denne kvelden”

Zakarias Meyer Øverli – saksofon
Ask Morris Rasmunssen – saksofon
Tarald Kongshaug – kontrabass
Steinar Heide Bø – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 22/06/2024 16:00

Eyvind Olsen Wahlen

Eyvind Olsen Wahlen (f. 27.1.1940), har vært aktiv som musiker siden tidlig på 60-tallet både som frilansmusiker og med egne grupper. Listen med kjente navn og ensembler han har spilt med både live og på plate er lang, og han kan skilte med en av landets rikeste karrierer innenfor jazz-sjangeren. I tillegg har han vært aktiv i drift av viktige jazzscener, helt tilbake til Studentbyens jazzklubb (1967), og har vært en viktig figur i jazzmiljøet over flere generasjoner.
Denne konstellasjonen er et resultat av Eyvinds aktive tilstedeværelse i Oslo-miljøet og evne til å knytte til seg nye medmusikere med vidt aldersspenn og bakgrunn. Bandet spiller låter fra standard-repertoaret og egne komposisjoner.
Bandet spiller på Østlandet i uke 25-26 2024(19-26 juni), og festivaler sommer og høst 2024.

Erlend Vangen Kongtorp – tenorsaksofon
Hallgeir Pedersen – gitar
Andreas Amundsen – bass
Eyvind Wahlen – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 29/06/2024 16:00

Jesse van Ruller feat. Seamus Blake

Jesse van Ruller – gitar
Seamus Blake – tenorsaksofon
Daniel Franck – bass
Cornelia Nilsen – trommer

foto: Antonio Porcar

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 06/07/2024 21:00

Jonathan Kreisberg Quartet

Jonathan Kreisberg – gitar
tba øvrige band medlemmer

Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sun 14/07/2024 21:00

Peter Zak trio feat. Jacob Young

Den New York-baserte pianisten Peter Zak har familiær tilknytning til Norge og på sin årlige sommervisitt hit har det blitt en hyggelig tradisjon med konsert på Herr Nilsen/Oslo Jazzforum.

Peter er en svært aktiv pianist på New Yorks jazzscene, bl.a. som medlem av trompetlegenden Eddie Hendersons kvintett, og med egen trio. Han har også flere egne CD-utgivelser på Steeple Chase-labelen bak seg, i tillegg til å ha medvirket på dusinvis av andre innspillinger.

Denne kvelden vil også gitaristen Jacob Young slutte seg til trioen. Young har et imponerende antall egne plateutgivelser bak seg, de fleste på ECM, og er bl.a. også kjent for sitt samarbeid med sangerinnene Karin Krog og Siril Malmedal Hauge.

Slik det har vært i mange år nå vil kompet utgjøres av Jens Fossum på bass og Tom Olstad på trommer. Det vil bli swingende og melodisk jazz; en blanding av Peter’s komposisjoner og standards.

Peter Zak (US) – piano
Jacob Young – gitar
Jens Fossum – bass
Tom Olstad – trommer

Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 27/07/2024 21:00

Petter Dalane kvintett

Petter Dalane kvintett består av musikere som de siste årene har spilt sammen på kryss og tvers i prosjekter som Cosmic Swing Orchestra, ØyvindLand, Barrange, Get Your Goat og Chuck People. Etter mange år med dagdrømmeri har endelig denne kvintetten gått hen og gjort virkelighet av seg, og våren 2024 slippes debutplaten!
Det liten tvil om at det er mange gamle jazzreferanser ute og går i musikken, som tydelig henter inspirasjon fra musikere som Thelonious Monk, Elmo Hope og Herbie Nichols. Det lekne, upolerte og på grensen til rølpete samspillet kjennetegner bandsoundet, og skyldes både estetiske preferanser og kompleksiteten i låtmaterialet.

Øyvind Mathisen – trompet
Erlend Vangen Kongtorp – tenorsaksofon
Petter Dalane – piano
Alexander Riris – kontrabass
Martin Mellem – trommer

Foto : Thor Egil Leirtrø

Cosmopolite
Fri 29/11/2024 21:00

DakhaBrakha

I 2024 feirer den ukrainske kvartetten DakhaBrakha sitt 20-årsjubileum som band. Bandet ble grunnlagt i Kyivteateret «Dakh» og har blitt et symbol på det nye Ukraina – fritt, dristig og uavhengig.

«En opprørsk eksplosjon av farger og gjenoppfinnelse» – Hackney Citizen

Dunkende trommer, cellomurring, crimsonperler og lammeullhatter er alle kjennetegn for det ukrainske, selvutnevnte «etno-kaoset». Gruppen er nært tilknyttet hjemlandet sitt, men er likevel et kultfenomen også blant det internasjonale publikum.

«Kanskje Ukrainas mest populære orkester!?(…) En musikalsk åpenbaring» – Puls.no

Den prisbelønte teaterkvartetten med multiinstrumentalistiske sangere har eksperimentert med blant annet ukrainske folketoner og rytmer, med elementer fra afrikanske, arabiske, bulgarske og ungarske stiler. Alt i alt er musikken deres blandet sammen av autentisk etnisk materiale.

«En anarkistisk fortolkning av tradisjonelle Ukrainske folkesanger blandet med eklektisk påvirkning som et Midtøstensk-lydbilde med et anstrøk av RnB» – The Washington Post

DakhaBrakha lager vill og uforglemmelig musikk, som på en og samme tid er både høytidelig og moderne. Og hvor kommer inspirasjonen fra, spørs du kanskje? DakhaBrakha reiser selv rundt til ulike landsbyer, besøker lokale babushkas, og ber om å få høre deres folkesanger. Slik blir gruppens unike og aggressive lydbilde til – en sound som involverer både ritualistiske stammerytmer, men også ekstraordinær vokal.

«Folk stod faktisk opp og danset! I Barbican. Et sjeldent og vakkert syn» – Hackney Citizen

I dag er DakhaBrakha en sterk motstemme til Russlands aggresjon. Bandmedlemmet Marko Halanevych forklarer det slik: «Siden invasjonen har vi følt på et særskilt ansvar (…) Vårt band viser en liten del av en rik kultur, og med vår eksistens avviser vi den russiske propaganda om «The one nation».

«En nytelse for ører og øyne» – Boston Globe

Line up:
Marko Halanevych – trekkspill, cajon, darbuka
Iryna Kovalenko – keyboard, djembe
Olena Tsybulska – trommer
Nina Garenetska – cello