Konsertforeninga / New Orleans Workshop Jazzclub / Oslo jazzforum / Kampenjazz / Oslo Jazzfestival / Nasjonal jazzscene, Victoria / Dans for voksne / all Ears / Blå, Brenneriveien 9 / Fritt Fall / Cosmopolite /
JULI 2018 « »
S
M
T
O
T
F
L
       
09.08.2017 August betyr festivalbonanza!
Ingen grunn til å sitte hjemme og sture mens Oslogryta koker over av festivaler. Før Øyafestivalen er halvferdig setter internasjonale Kids In Jazz inn støtet med konserter over hele byen fra fredag 11. til tirsdag 15.august. Barnejazzen overlapper med Oslo jazzfestival som bryter løs med rojal åpning i Operaen lørdag den 12. og holder koken helt til 19.august, som igjen overlapper med fri flyt med Blow Out-festival på gamle Oslo jazzhus, Mir i Toftes gate, fra onsdag 16. til lørdag 19.august. Så blir det noen dagers hvile før Melafestivalen varmer opp Rådhusplassen med musikk og mat 18.- 20.august. Ikke nok med dét, men helga etter blir det enda mer musikk og mat med Oslo Afro Arts festival på Caféteateret 24.-27.aug mens Femme Brutal festivalen fester grepet på Café Mir 25. og 26.august. Vel bekomme og sees der!

 

16.02.2017 Serendip 2017
Studentene ved Norges Musikkhøgskole inviterer til Serendip-festival torsdag 16. til lørdag 18.februar. Her presenteres ny og banebrytende jazz både fra studentene sjøl og fra noen av deres største forbilder og inspirasjonskilder. Det hele foregår på Norges musikkhøgskole på Majorstua, på Kulturhuset på Youngstorget og på Victoria Nasjonal jazzscene.

 

06.01.2017 festivalsesongen starter nå
Hva er vel bedre enn å starte et flunkende nytt år med livemusikk! Allerede tolv dager inn i det nye året freser all Ears-festivalen i gang med improvisert musikk i alle fasonger fire dager til ende på Blå, Nasjonal jazzscene, Henie Onstad Kunstsenter, Cinemateket og Deichmanske på Günerløkka. Helgen etter overtar Comsopolite festival-pinnen med sin årlige hyllest til Django og stringswingen. Sjekk ut programmet i kalenderen og sikre deg billetter på Billettservice. Godt nytt år!

 

24.05.2016 Jazz på prøve
Hver kveld fram til og med søndag 5.juni er det jazzeksamensfestival på Victoria Nasjonal jazzscene: Siden 80-tallet har mange av Norges fremste jazz-, pop- og rockemusikere vært studenter ved NMH. Hør morgendagens stjerner spille allerede nå. Gratis!

 

18.01.2016 Djangofestival
Det er uke 3 og allerede klart for årets andre jazzfestival i Tigerstaden: til helgen rydder Cosmopolite golvet og gjør klart for Djangofestivalen! Hiv deg rundt og kjøp billetter på Billettservice. Hele programmet i kalenderen til høyre eller på www.facebook.com/Djangofestivalen
10.01.2016 Festivalsesongen er i gang
Torsdag sparkes festivalsesongen 2016 i gang med all Ears-festivalen, festivalen for improvisert musikk i alle former. Sjekk ut programmet i kalenderen og sikre deg billetter og festivalpass på www.hoopla.no
06.01.2016 oslo jazzfestival: Ekstrakonsert med Jan Garbarek i Operaen
Oslo jazzfestivals åpningskonsert med Jan Garbarek Group i DNOB ble utsolgt på no time, og det settes derfor opp ekstrakonsert mandag 15.august kl 18. Billetter er i salg på Operaen.no og tlf 2142 2121.

 

24.11.2015 Jan Garbarek åpner Oslo jazzestival 2016
Oslo jazzfestival fyller 30 år neste år, og bursdagsfeiringen åpner med Jan Garbarek, Rainer Brüninghaus (keys), Yuri Daniel (el.bass) og Trilok Gurtu (perkusjon) søndag 14.august i Operaen. Billettene får du på Operaen.no eller tlf 2142 2121.

 

13.08.2015 Oslo jazzfestival i full gang
jazzinoslo-redaksjonen har vært så travelt opptatt av å gå på konserter at vi ikke har rukket å legge ut melding om at Oslo jazzfestival er i full gang! Programmet finner du i menyen til høyre, og på www.oslojazz.no. Billetter til alle konserter kjøpes på billettservice eller i døra (ta med kort, ikke kontanter) på spillestedene så fremt det ikke er utsolgt. Høydepunktene står fortsatt i kø, så det er bare å komme seg ut av solstolen!

 

06.08.2015 Kids in jazz 2015
Det er festivaltid i Oslo, og torsdag 6.august braker Kids in Jazz-festivalen løs med første konsert på Barnas jazzhus ved Carl Berner. Festivalen får internasjonalt besøk fra både Japan (Sapporo Junior Jazzschool) og Danmark (Jazzcamp for piger), i tillegg til at det kommer artister fra hele Norge. Det blir konserter hver dag på forskjellige konsertvenues over hele byen.
26.05.2015 Eksamensfestival på Victoria
Endelig har vi kommet til den fine tida på året da jazz-studentene ved Norges musikkhøgskole setter Nasjonal jazzscene på hodet! De neste to ukene blir det hele 40 konserter, og arrangørene lover tight program, supre musikere og mange overraskelser. Gratis inngang.

 

27.04.2015 International Jazz Day 30.april
Torsdag 30.april feires den internasjonale jazzdagen over hele verden. I Oslo blir det blant annet konserter, jamsessions og jazz-slam over fire dager på Caféteatret i tillegg til omvisning i jazzfotoutstillingen, film og konsert på Nasjonalbiblioteket.

Det er UNESCO som har stiftet Int. jazz Day. Formålet med dagen er å belyse jazzens evne til å forene mennesker over hele kloden.  

21.01.2015 Djangofestival på Cosmopolite 23. og 24.januar
Hvert år siden 1980 har sigøynergitaristen Django Reinhardt blitt feiret med en egen festival i Norge, en tradisjon som etterhvert er kopiert i over 50 land. Den norske Django-festivalen er den eldste av disse, og ble startet av Jon Larsen fra Hot Club de Norvège.

- Jeg tror folk blir grepet av musikken hans, fordi den fungerer på så mange plan. Ved første møte blir man kanskje slått av den sorgmuntre tonen og de enkle rytmene, men samtidig byr Django på så mye mer enn bare det lettfattelige, sier festivalsjef Jon Larsen.

Hot Club de Norvège åpner selvfølgelig festivalen, og festivalpinnen overtas av blant andre Ulf Wakenius, The Rosenbergs, Jazzbanditt, Marian og Mihau Petrescu, Sammy Daussat, Noe Reinhardt med fler.

Velkommen opp til kulturslottet på Torshov!
15.01.2015 Nytt sesongprogram på Nasjonal jazzscene
Finn fram almanakken og plott inn konserthøydepunktene framover. De neste månedene står både opplevelsene og publikum i kø på Victoria. Det blir blant annet gjenhør med Arild Andersens "Mingus i Aulaen"-prosjekt fra Oslo jazzfestival, Jazzland records arrangerer labelnight, Jenny Hval og Susanna framfører "Meshes of Voice", Lisa Dillan og Asbjørn Lerheim kommer ned ny Elvis-plate, Brad Mehldau trio kommer og så videre og videre. Enkeltbilletter og sesongpass kjøpes hos Billettservice.

 

22.12.2014 Festivallivet starter igjen over nyttår
Allerede 8.-11.jan er det klart for årets første festival i tigerstaden, All Ears festival for improvised music. De byr på en herlig miks av impro og støy som garantert får rensa øregangene dine etter julas velbehag. Festivalpass forhåndskjøper du hos Tiger.

Som om det ikke er nok braker det løs med Djangofestival for tjuetredje gang 23. og 24.januar på Cosmopolite. Forhåndssalg hos Billettservice.

God jul og godt nytt år!
18.09.2014 Oslo Stringwing kollektiv
Oslo Stringswing Kollektiv består av fire musikere med forkjærlighet for Django Reinhardts unike tilnærming til jazzen. De har gått hen og etablert en stringswing-jam på Bar Django i Thorvald Meyers gate 25 på Grünerløkka. Du er herved invitert til jam, med eller uten instrument, hver søndag mellom kl 18 og 21!

Les mer og lik på Oslo Stringswing Kollektiv sin side på Facebook

25.06.2014 Konserter i sommer
Fortvil ikke, hovedstadsjazzen tar ikke sommerferie! I hele sommer kjører både Oslo jazzforum, New Orleans Workshop og Herr Nilsen flere konserter hver uke, i tillegg til at Oslo jazzfestival har satt opp en utescene ved Spikersuppa hvor det blir muskk hver lørdag kl 15. Følg med her på jazzinoslo for oppdateringer på programmet.

 

20.05.2014 eksamensfestival 19- - 31.mai
Ut mai måned blir det eksamensjazz med studenter fra Norges musikkhøgskole nesten hver kveld på Nasjonal jazzscene Victoria. Konsertene starter kl 19 og det er gratis inngang. Til sammen skal 37 kandidater i ilden over ti kvelder. Velkommen!

 

01.04.2014 Tape to zero-festivalen 3. og 4.april
Tape to Zero er en mini-festival med fokus på musikk innen nyere jazz, elektronika og ambient. Torsdag 3.april åpner festivalen med premiere på Kjetil Husebø sitt nye elektroniske prosjekt, Skyggespill, før SpaceMonkey og Susanna & Jessica Slighter tar over scenen. Fredag presenteres festivalens bestillingsverk signert Deathprod og Biosphere, etter at Joker Nies (Tyskland) og Andrés Prado (Peru) trio har framført sine sett. Les mer på Tape to Zero sine nettsider..
22.01.2014 Djangofestival og finsk frijazz
Denne helgen har publikum valgets kval mellom to festivaler; Djangofestivalen på Cosmopolite som feirer strengejazzen for 35. gang med noen av sjangerens ledende internasjonale og norske navn, og Finnish Fun-festivalen på Nasjonal jazzscene hvor vi møter finske og norske frijazzstjerner tre dager til ende. God helg!

 

30.12.2013 Nytt år og All Ears igjen
Hurra for jula, hurra for det nye året og hurra for All Ears-festivalen! Allerede torsdag 9.januar er årets første festival i gang. Det blir fire frie dager til ende med det beste du kan ønske deg innen frijazz, impro og støy. Det foregår i Ny musikk sine lokaler på Grønland torsdag og fredag, på Vulkan Arena på Grünerløkka fredag og lørdag før det hele rundes av med en ettermiddagsseanse på Henie Onstad.

Komplett program på all Ears sine nettsider.

03.12.2013 Frijazzpass på Victoria i januar
Programslippet for Nasjonal Jazzscene Victoria byr på en travel januarmåned for frijazzfansen. Men fortvil ikke, du kan kjøpe samlebillett til alle frijazz-konsertene i januar: FIRE! ORCHESTRA, FINNISH FUN og PAAL NILSSEN-LOVE LARGE UNIT. Frijazzpasset koster bare kr 500/350 og kan kjøpes hos billettservice.

http://www.billettservice.no/event/nordisk-frijazzpass-januar-billetter/412313

26.06.2012 Jazzed Out Oslo
Den franske TV-kanalen Mezzo og filmskaper Mathieu Mastin har i serien "Jazzed Out" tatt turen til New York, Paris og London hvor de har gjort en rekke flotte liveopptak på originale locations. Og hva var vel mer naturlig enn å legge neste storbyserie til Tigerstaden? Se "Jazzed Out Oslo"-opptakene fra i fjor sommer på YouTube:

25.05.2012 Grefsen Jazz Society åpner på Svettern!
Onsdag 6/6 kl 19:00 braker det løs for Grefsen Jazz Society i Grefsens eget ærverdige kulturpalass, Svettern. Et lokale som burde være kjent for de fleste. Dog kan det nevnes for de som ikke er kjent her, at Svettern er beliggende i Kjelsåsveien 18 i trygg avstand fra Skeidbanen.

Grefsen Jazz Society skal være et møtested for det lokale publikum og de lokale artister. Et forum for så vel profesjonelle som for entusiaster. Denne første kvelden vil da også bære preg av nettopp dette, i det Borderline Big Band selv vil stå for hovedinnslaget. Supporting act vil være det meget unge og særdeles lovende bandet «De og De», satt sammen av studenter ved jazzlinjen på Manglerud VGS.

16.04.2010 Nasjonal jazzscene og Herr Nilsen kåret til byens beste konsertscener!

Aften har kåret Nasjonal jazzscene Victoria til byens beste i klassen mellomstore konsertscener. Ikke nok med det, men de har også kåret Herr Nilsen til byens beste konsertscene i klassen små konsertscener. Vi gratulerer! Les mer og følg med på hvem som blir kåret til Oslos beste store konsertscene på www.oslopuls.no

01.04.2009 Gi grasrotandelen din til Oslojazzen!

Med Grasrotandelen kan du som tipper, spiller Lotto eller Joker selv bestemme hva Norsk Tippings overskudd skal gå til. Du kan velge deg en jazzklubb, et storband eller en festival som får fem kroner for hver hundrelapp du spiller for, uten at din innsats eller dine vinnersjanser reduseres. Registrer deg via SMS: Send kodeord GRASROTANDELEN <organisasjonsnummer> til 2020 (Tjenesten er gratis). Eks GRASROTANDELEN 123456789. I Oslo kan du velge å støtte: Big Boss Band org.nr: 985 430 519. Kampenjazz org.nr: 991 960 287. Konsertforeningen Blå org.nr: 879 602 432. Shebop bigband org.nr: 977 080 347. Stiftelsen Oslo jazzfestival org.nr: 971 565 780. Østnorsk jazzsenter org.nr: 880 349 392. Flere foreninger vil komme til ordningen etterhvert. Løp og tipp! 

25.11.2008 Miloud guiderk slås til Ridder av 1.Orden
For første gang hedres en innvandrer til Norge med denne belønning for "utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten". Onsdag 3.desember 2008 blir konsertarrangør og ildsjel Miloud Guiderk slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. 
På kongehuset sine hjemmesider står følgende begrunnelse for tildelingen:

Ordensrådet har i sin vurdering og begrunnelse lagt betydelig vekt på at han på sin ukonvensjonelle måte, sin omtanke og raushet har bidratt til å skape et nivå for scenekunst innen jazz og etnisk musikk. Han har ved dette hevet den etniske musikkens nasjonale og internasjonale posisjon. Det er videre lagt vekt på hans innsats for psykisk utviklingshemmede og ikke minst hans arbeid med musikk som brobygger ved integreringen av innvandrere i Norge.


En skapende kraft

Marokkanske Guiderk kom til Norge i 1970, og har vært en skapende kraft i norsk musikkliv siden han i all beskjedenhet begynte å arrangere Emmajazz ved Emma Hjorths Hjem i Bærum i 1975.

I mer enn 30 år har han trukket verdens mest etterspurte musikere til Norge. Ingen andre kunne fått Chet Baker til å spille i gymsalen på en institusjon for psykisk utviklingshemmede – eller trukket storheter som Dexter Gordon, Stan Getz og Dexter Gordon til forstaden Bærum, heter det i en pressemelding.

Samtidig har Miloud gjennom klubbene Musikkflekken i Sandvika og Cosmopolite i Oslo gitt et internasjonalt mangfold av musikere i Norge muligheten til å fremføre sin musikk.

Utnevnelsen sender et sterkt og viktig signal fra Slottet i Mangfoldsåret 2008. Først og fremst fordi Miloud Guiderk selv representerer det flerkulturelle Norge, men også fordi dette er en anerkjennelse av hans evne til å åpne opp for og inkludere de mange ulike musikalske uttrykk som preger Norge i dag. Hans omtanke og raushet i forhold til sine medmennesker preger alt han gjør.

Feiringen av Miloud Guiderks utnevnelse til Ridder av Den Kongelig Norske St. Olavs Orden vil foregå på "det nye" Cosmopolite i "det gamle" Soria Moria på Torshov i Oslo 3. desember. Programmet vil gjenspeile nettopp mangfoldet som preger norsk musikkliv i dag. 
Les mer om Cosmopolite her
30.10.2008 Tre for en-system ved registrering av konserter på jazzinoslo.no

Hurra for internett! Nå foregår registrering av arrangementer til jazzinoslo.no på følgende måte: Hvis du vil publisere ditt arrangement på jazzinoslo.no så går du til  http://jazzinorge.no/konsertkalender og legger inn infoen der. Da vil du få publisert info om din konsert både i "Konsertkalenderen" på  jazzinorge.no , på www.ostnorskjazzsenter.no og på www.jazzinoslo.no. Du får altså publisert konsertinfo tre steder ved å legge det inn én gang! Fantastisk! Og en stor takk til Dotgrid og K-prod for tekniske løsninger!

 
01.08 Kulturhuset
Gutvik Ukentlig: Pat Thomas/ Lars Myrvoll/ Ketil Gutvik + Ungsoloen: Guost? Tamulynait?
1930 entré 100,., 20 år
Konsertforeninga

Gutvik Ukentlig er tilbake!

Program tirsdag 1. august, på Kulturhuset Pat Thomas – synth Lars Myrvoll – synth Ketil Gutvik – gitar + Ungsoloen: Guostė Tamulynaitė

Tid: 19:30 (dører) 20:00 (konsert) Sted: Kulturhuset LAB (i tredje etasje) Pris: Den gule grisen tar 100 kroner

Det blir noe i nærheten av en synth-festival denne tirsdagen. Pat Thomas er selvsagt kjent for sine helt unike synthlyder i improvsammenheng, Lars Myrvoll har beveget seg over til synthen fra laptopen han var en kjent mester på i forrige tiår, og tror du ikke ukens ungsolo også blir et synthsett med pianisten Guostė Tamulynaitė. Gutvik på synthgitar? Neppe..

Gutvik Ukentlig for femtende gang! Men hva er det? I dette tiåret har sommer-improv-konsertserien Gutvik Ukentlig funnet sted på stadig nye, gode lokaliteter i Oslo. I 2011 var bydelspuben Tamara scene for konsertserien og i 2012 og 2013 ble den knøttlille platesjappa Stein og Jord Platebar og bokhandleren Cappelens Forslag den naturlige ramme for et program preget av det fantastiske europeiske improv-miljøet. I 2014 slo serien nye røtter i Boksen på Kulturhuset på Youngstorget og Taxi Take Away. De siste årene har Axel Dörner, Julie Kjær, Joe McPhee, Paal Nilssen-Love, Eivind Opsvik, Rachel Musson, Raymond Strid, Rudi Mahall, Dominic Lash, Pat Thomas, John Russell, Audrey Lauro, Okkyung Lee, Tobias Delius, Akira Sakata, Steve Noble, John Butcher, Elsa Bergman, Thomas Lehn vært noen av navnene som prydet programmet. Sideserien Ungsoloen har befestet seg som det naturlige supplement til et program i internasjonal toppklasse.

Gitaristen Ketil Gutvik startet sommerkonsertserien i 2003 og har siden den gang tilbrakt sommeren i selskap med en lang rekke av de fremste improvisasjonsmusikerne dette landet kan skilte med. Fram til 2006 hadde serien tilhold i Lillebar på Blå, i 2007 ble eksepsjonelle Vulkanhallen inntatt, og i 2008 ble Monos matsted Q teppedelt og frimusikken blomstret side om side med skravvel og burgerfres. Samme år begynte serien en vandring rundt på Monohuset og tarmen ble velprøvd, såvel som historiens første backstagekonsert på Mono. I 2009 forlot vi Q og gjorde tarmen til hovedscene. Unntaket ble seriens siste konsert som var på Monos backstage, akkurat som i 2008. Etter noe av en nomadetilværelse i 2010 flyttet konsertserien «hjem» til Grünerløkka i 2011. Stayerpuben Tamara ved Birkelunden ble fylt med improvisert musikk hver tirsdag i seks uker. I 2012, mens vi ventet på naboen, fant serien tilhold på nye Stein og Jord platebar i Hammersborgtunnellen, og videre til Cappelens Forslag i 2013. I 2014 ble Boksen på Kulturhuset det naturlige nye hjemmet for denne ustoppelige konsertserien. I 2015 og 2016 fortsatte samarbeidet med Kulturhuset og Cappelens Forslag. Elsa Bergman, John Russell, Thomas Lehn, John Edwards, John Butcher, David Stackenäs, Anja Lauvdal, Heida Mobeck, André Roligheten, Thomas Johansson, Børre Mølstad var noen av navnene publikum fikk oppleve fra fra slutten av juli og hver tirsdag fram til 30. august. I 2017 blir Gutvik Ukentlig med Kulturhuset videre til nye Kulturhuset i Youngsgate 6.

Sideserien UNGSOLOEN har vært en del av Gutvik Ukentlig siden 2011. Den handler om litt yngre improvisatører som spiller eksklusive solosett, før Gutvik henter inn noen av verdens fineste improvisasjonsmusikere. I år handler Ungsoloen om musikere som Andreas Røysum, Julie Davidsen, Karl Hjalmar Nyberg, Guostė Tamulynaitė m.fl.

Ungsoloen 1. august: Guostė Tamulynaitė er en Oslobasert musiker som spiller piano og synth. Hun er opprinnelig fra Litauen, men kom i 2010 til Norge for å studere ved Norges Musikkhøgskole, hvor hun nå har fullført sin mastergrad. I tillegg til å spille solo, spiller Guostė i duoen Para sammen med Inga Margrete Aas. Guostė har en lang bakgrunn i klassisk musikk, men de siste årene har hun utelukkende fokusert på improvisert og egenkomponert musikk.

 
05.08 Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
John Pål Inderberg med venner
2100 entré kr. 200,- / 100,- for musiker/student, 20 år
Oslo Jazzforum

John Pål Inderberg – barytonsaksofon Kristoffer Eikrem – trompet Trygve Fiske – bass Espen Rud – trommer

 
08.08 Kulturhuset
Gutvik Ukentlig: Julie Kjær/ Lene Grenger/ Ketil Gutvik + Ungsoloen: John Andrew Wilhite
1930 entré 100,-, 20 år
Konsertforeninga

Program 8. august:

Julie Kjær – saks Lene Grenager – cello Ketil Gutvik – gitar + Ungsoloen: John Andrew Wilhite – bass

Julie Kjær og Ketil Gutvik spiller sammen i Large Unit. Når de møtes utenfor Large Unit liker de å gjøre noe helt annet. Derfor har de invitert med seg den unike cellisten og komponisten Lene Grenager for med Lene på laget blir det bestandig noe helt annet.

Ungsoloen: Bassist John Andrew Wilhite har studert ved The New School for Jazz and Contemporary Music i New York og har en grad i Music Composition fra Reed College i Portland.

Gutvik Ukentlig for femtende gang! Men hva er det? I dette tiåret har sommer-improv-konsertserien Gutvik Ukentlig funnet sted på stadig nye, gode lokaliteter i Oslo. I 2011 var bydelspuben Tamara scene for konsertserien og i 2012 og 2013 ble den knøttlille platesjappa Stein og Jord Platebar og bokhandleren Cappelens Forslag den naturlige ramme for et program preget av det fantastiske europeiske improv-miljøet. I 2014 slo serien nye røtter i Boksen på Kulturhuset på Youngstorget og Taxi Take Away. De siste årene har Axel Dörner, Julie Kjær, Joe McPhee, Paal Nilssen-Love, Eivind Opsvik, Rachel Musson, Raymond Strid, Rudi Mahall, Dominic Lash, Pat Thomas, John Russell, Audrey Lauro, Okkyung Lee, Tobias Delius, Akira Sakata, Steve Noble, John Butcher, Elsa Bergman, Thomas Lehn vært noen av navnene som prydet programmet. Sideserien Ungsoloen har befestet seg som det naturlige supplement til et program i internasjonal toppklasse.

Gitaristen Ketil Gutvik startet sommerkonsertserien i 2003 og har siden den gang tilbrakt sommeren i selskap med en lang rekke av de fremste improvisasjonsmusikerne dette landet kan skilte med. Fram til 2006 hadde serien tilhold i Lillebar på Blå, i 2007 ble eksepsjonelle Vulkanhallen inntatt, og i 2008 ble Monos matsted Q teppedelt og frimusikken blomstret side om side med skravvel og burgerfres. Samme år begynte serien en vandring rundt på Monohuset og tarmen ble velprøvd, såvel som historiens første backstagekonsert på Mono. I 2009 forlot vi Q og gjorde tarmen til hovedscene. Unntaket ble seriens siste konsert som var på Monos backstage, akkurat som i 2008. Etter noe av en nomadetilværelse i 2010 flyttet konsertserien «hjem» til Grünerløkka i 2011. Stayerpuben Tamara ved Birkelunden ble fylt med improvisert musikk hver tirsdag i seks uker. I 2012, mens vi ventet på naboen, fant serien tilhold på nye Stein og Jord platebar i Hammersborgtunnellen, og videre til Cappelens Forslag i 2013. I 2014 ble Boksen på Kulturhuset det naturlige nye hjemmet for denne ustoppelige konsertserien. I 2015 og 2016 fortsatte samarbeidet med Kulturhuset og Cappelens Forslag. Elsa Bergman, John Russell, Thomas Lehn, John Edwards, John Butcher, David Stackenäs, Anja Lauvdal, Heida Mobeck, André Roligheten, Thomas Johansson, Børre Mølstad var noen av navnene publikum fikk oppleve fra fra slutten av juli og hver tirsdag fram til 30. august. I 2017 blir Gutvik Ukentlig med Kulturhuset videre til nye Kulturhuset i Youngsgate 6.

Sideserien UNGSOLOEN har vært en del av Gutvik Ukentlig siden 2011. Den handler om litt yngre improvisatører som spiller eksklusive solosett, før Gutvik henter inn noen av verdens fineste improvisasjonsmusikere. I år handler Ungsoloen om musikere som Andreas Røysum, Julie Davidsen, Karl Hjalmar Nyberg, Guostė Tamulynaitė m.fl.

Hvor: Cappelens Forslag, Bernt Ankers gt 4 Når: 1930 (dører) 20:00 (konsert) Billett: Den gule grisen tar 100 kroner

 
10.08 Barnas Jazzhus
Kids in Jazz
1800 entré 50/20, Fri aldersgrense
Improbasen

Førpremiere for Kids in Jazz 2017. Her får vi høre de yngste deltakerne fra Buzz-seminaret vi har gjennomført i samarbeid med Oslo Jazzfestival. Deltakerne er i alderen 8-12, og har siden starten vært blant publikumsfavorittene.

Noen av de utenlandske talentene som skal delta på Kids in Jazz er også på plass, og dette blir første mulighet til å høre de japanske saxofonistene Ion Sato og Mizuki Yano, samt den fantastiske 9 år trompetisten gamle Gabriela Rengifo fra Venezuela.

 
11.08 Barnas Jazzhus
Kids in Jazz
1800 entré 50/20, Fri aldersgrense
Improbasen

Kick-off for Kids in Jazz 2017

 
12.08 Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Babylon Brothers
1600 entré kr. 200,- alle / 100,- for musiker/student, 20 år
Oslo Jazzforum

Staffan William-Olsson – gitar Kristian Wentzel – keyboards Tom Erik Antonsen – bass Erik Smith – trommer

Babylon Brothers ble satt sammen i 2011 for en eneste konsert i Oslo. Etter overveldende publikumsoppslutning, utrolig respons og meget høy hyggefaktor hos guttene i bandet ble det bestemt å utvikle konseptet videre. Og konseptet er rett og slett å spille egenkomponert, groovy, iørefallende og publikumsvennlig med energi og trøkk. Skal man forsøke å sette musikken i bås så er muligens Funky Jazzrock beskrivende, ispedd influenser fra både latin, jazz og pop-verdenen.

 
12.08 Den Norske Opera & Ballett
Kids in Jazz
1715 entré , Fri aldersgrense
Oslo jazzfestival

Unge talenter fra hele verden varmer opp i foajéen før åpningskonserten (Foto: Asaki Abumi https://www.asakiabumi.com/)

 
12.08 Den Norske Opera & Ballett
Åpningskonsert Manu Katché & Friends
1800 entré , Fri aldersgrense
Oslo jazzfestival

Hva har Tore Brunborg, Ellen Andrea Wang, Mathias Eick, Bugge Wesseltoft, Trygve Seim, Jacob Young og Petter Wettre til felles med Peter Gabriel, Sting, Joni Mitchell, Youssou n’Dour og Jeff Beck? Svaret er Manu Katché.

Oslo Jazzfestival 2017 ønsker deg velkommen til åpningskonsert i Den Norske Opera & Ballett lørdag 12. august med Manu Katché & friends: Tore Brunborg, Ellen Andrea Wang, Mathias Eick, Bugge Wesseltoft, Trygve Seim, Jacob Young & Petter Wettre.

Den franske trommeslageren har siden 80-tallet vært et førstevalg for noen av verdens aller største pop- og rockartister. Den klassisk skolerte trommeslageren var sentral under innspillingen av giga-hits som Stings ”An Englishman in New York” og Peter Gabriels ”Sledgehammer”. Men det er jazzen, som han ble eksponert for som ung via sin stefar, som står ham nærmest og er i sentrum i hans egne band. I disse bandene inkluderer han mer enn gjerne norske musikere.

– Det startet med Jan Garbarek, og gjennom ham kom jeg i kontakt med et spesielt musikermiljø. Det er ikke bare at de er teknisk glimrende. De har en spesiell tone, de har noe jeg føler meg veldig hjemme i, sa Katché i et intervju med Bergens Tidende i forbindelse med en konsert på Vossa Jazz i 2015.

Det er denne hjemmefølelsen som vil bli dyrket på Oslo Jazzfestivals åpningskonsert på Operaen. Denne kvelden tar Manu Katché med seg et stjernelag av norske musikere han har samarbeidet med tidligere, men det blir aller første gang de alle står på en scene sammen samtidig.

Tore Brunborg, Ellen Andrea Wang, Mathias Eick, Bugge Wesseltoft, Trygve Seim, Jacob Young og Petter Wettre har alle på hver sin kant bidratt til å flytte det norske jazzuttrykket noen steg videre. De har markert seg både nasjonalt og internasjonalt og representerer noe av det beste vi har å vise frem.

 
12.08 Vinterhagen, Sentralen
Kids in Jazz
1900 entré , Fri aldersgrense
Improbasen

Åpningskonsert, Kids in Jazz 2017

 
12.08 Nasjonal jazzscene
Joshua Redman Still Dreaming
2100 entré , 18 år
Oslo jazzfestival

Joshua Redman er en vår tids største saksofonister. Han har vært i Norge flere ganger, samarbeidet med norske musikere og spilte for fullsatt sal på Oslo Jazzfestival og på Victoria sist i 2013. I år kan du se ham i flere ulike konstellasjoner i løpet av festivalsesongen her til lands, men om du ønsker å se ham i samspill med Brian Blade, Ron Miles og Scott Colley og dette spesielle prosjektet må du ta turen til Oslo Jazzfestival.

Med et nikk både til fortiden og fremtiden er Joshua Redmans Still Dreaming en hyllest til hans far, saksofonisten Dewey Redman. Sangene er inspirert av farens band ”Old and new dreams” quartet og musikerne Don Cherry, Charlie Haden og Ed Blackwell. For å fremføre disse låtene har Redman satt sammen et realt drømmelag av musikere med Brian Blade på trommer, Scott Colley på bass og Ron Miles på trompet.

Konserten på Oslo Jazzfestival blir en intim og eksklusiv affære på Nasjonal Jazzscene Victoria. Her blir det garantert trangt om plassen!

 
13.08 Barnekunstmuséet
Kids in Jazz
1330 entré , Fri aldersgrense
Improbasen

Barnejazz og Barnekunst!

 
13.08
Jazz på Karpedammen
1800 entré , Fri aldersgrense
Oslo jazzfestival

Jamie Cullum er den desidert mest suksessfulle britiske jazzartisten gjennom tidene. Han har siden tidlig 2000-tall gjort seg bemerket med sin smittende sjarme og enorme energi, og han fremfører like gjerne jazzstandarder side om side med coverversjoner av alt fra Radiohead til Rihanna og Taylor Swift. Alt med den samme elegansen.

Beady Belle er et velkjent navn for Oslojazz-publikumet. Hun har spilt på festivalen to ganger tidligere og siste konsert ble gitt ut som et livealbum i 2015. Hennes siste album ble mottatt med strålende kritikker. Hun har også turnert sammen med Jamie Cullum tidligere og varmet også opp for ham på hans utsolgte konsert på Sentrum Scene i 2010.

Gregory Porter har fått et nært og godt forhold til festivalen og Oslo i løpet av de siste årene. Han spilte for utsolgt hus i Operaen på Oslo Jazzfestivals åpningskonsert 2015 og året etter solgte han ut på Cosmopolite. I 2015 ble han markedsført som en fersk Grammy-vinner, og nå i 2017 står han igjen med enda ny Grammy-pris! Hans sjelfulle jazz er av den typen som har stor cross-over appell, og han har vært på hitlister både for sin egen musikk og for sitt samarbeid med den britiske house-duoen Disclosure.

 
13.08 Nasjonal jazzscene
Kids in Jazz
1800 entré 50/20, Fri aldersgrense
Improbasen

Hovedkonsert for Kids in Jazz 2017

 
13.08 Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Søndagsjammen
2000 entré fri entre, 20 år
Oslo Jazzforum

Jens Fossum, Hermund Nygård og Anders Aarum utgjør huskompet.

Arrangeres i samarbeid med Herr Nilsen. Velkommen!

 
14.08
Kids in Jazz
1500 entré , Fri aldersgrense
Improbasen

Jazz til folket. Pop-up konsert (strengt hemmelig)

 
14.08 Kafé Hærverk
Kids in Jazz
1800 entré , Fri aldersgrense
Improbasen

Klubbkonsert

 
14.08 Oslo Jazzfestival/ Herr Nilsen
The Jensen Sisters Quintet
2000 entré , 20 år

De kanadiske søstrene Ingrid og Christine Jensen har vært prominente figurer på den internasjonale jazzscenen i over 25 år. Den New York-basert saksofonisten Ingrid Jensen har spilt i anerkjente band med Maria Schneider og Terri Lynn Carington i tillegg til å lede sin egen kvartett.

Den Montreal-baserte trompetisten Christine Jensen har gjort seg bemerket som komponist, arrangør og bandleder. Jazzkritikeren Mark Miller omtalte henne som en av Canadas flotteste komponister, og hennes arbeid som arrangør for storband gjorde at hun ble kåret til Rising Star i magasinet Downbeats 64. kritikerkåring.

I 2016 slapp søstrene albumet Infinitude sammen. Her realiserte de en langvarig ambisjon om å komponere for og opptre i en intim kvintett-setting der de benytter seg av den intuitive søskentilliten og relasjonen i komposisjon og fremføring.

På Herr Nilsen opptrer de i kvintett med topp medspillere: Hans Mathisen (gitar), Jon Wikan (trommer) og Mats Eilertsen (kontrabass).

 
14.08 Uhørt
Oslo Swingers Club
2000 entré Gratis, 20 år
Uhørt

Oslo Swingers Club kiler danseglade føtter og jazzelskende ører med dristige toner som minner om den brennhete swingjazzen som herjet på 1930-tallet. Bandet skriver låter om livet nesten ett hundre år senere, og finner løsningen til moderne problemer i swingens tidløse optimisme. Bandet har siden 2015 pumpet ut originale swingperler såvel som hits fra 1930-tallet i Oslos scener, barer og danseklubber.

Emily Brannigans kraftfulle og særegne vokal passer perfekt til hete sommerkvelder med og uten dansepartner. Sammen med Tor Ezakis lekende gitarsoloer og Tim Lowersons virtuose saksofonimprovisasjoner er Oslo Swingers Club et uimotståelig rytmemaskineri!

Bandet er aktuelt med sin debut-EP, som utgis i 2017 på Hot Club Records.

Linken til facebook siden:

https://www.facebook.com/OsloSwingersClub/

Linken til video ´stomping at the laundromat´:

https://www.facebook.com/pg/OsloSwingersClub/videos/?ref=page_internal

linken til ´so tell me why´:

CC: Gratis ID: 20-år

 
14.08 Oslo Jazzfestival/ Chat Noir
ZigityBop! Cartier Williams Dance Theatre&Staffan William-Olsson
2000 entré , Fri aldersgrense
Oslo jazzfestival

CARTIER WILLIAMS DANCE THEATER

STAFFAN WILLIAM-OLSSON BAND

FEAT. DAVIS WHITFIELD

Musikk og dans hører sammen og jazzen er intet unntak her! I samarbeid med Baardar inviterer Oslo Jazzfestival til jazz- og danseforestillingen ZigityBop! Her har vi utfordret New York-baserte Carter Williams Dance Theater til å sette sammen en danseforestilling sammen med Staffan William-Olsson Band. Det blir også en utvidet utgave av bandet med Davis Whitfield på piano, Whitfield er fast musical director for Cartier Williams Dance Theater.

Dansekompaniet består av noen av New Yorks beste dansere: Cartier Williams, Yusaku Komori, Luke Hickey, Star Dixon. And introducing The Deangelo Brothers.

STAFFAN WILLIAM-OLSSON BAND: Staffan William-Olsson – Gitar Davis Whitfield – piano Kåre Nymark – trompet Stig Hvalryg – kontrabass Hermund Nygård – trommer

 
15.08 Cafeteateret
Kids in Jazz
1800 entré 50/20, Fri aldersgrense
Improbasen

Avslutningskonsert for Kids in Jazz 2017

 
15.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Tom Harrell TRIP
1800 entré , 18 år

Tom Harrell var sist å se på Victoria under Oslo Jazzfestival i 2011 og vi er meget fornøyd med å få til et gjenhør denne amerikanske trompetlegenden. Tom Harrell ble født i Urbana, Illinois, men flyttet til San Francisco Bay Area i en alder av fem. Han begynte å spille i 8-årsalderen, og allerede i 13 års alderen var han i full gang med å spille konserter med lokale band. Siden den gang har han spilt med blant annet Bill Evans, Dizzy Gillespie, Ronnie Cuber, Bob Brookmeyer, Lionel Hampton, Bob Berg, Bobby Shew, Joe Lovano, Charlie Haden’s Liberation Orchestra, Art Farmer, Charles McPherson, og Kathleen Battle. Navnet hans er blitt registrert på over 260 album, og han fortsetter aktivt å komponere, spille inn og turnere rundt i hele verden. Han har vunnet en mengde priser og med sitt nye TRIP-prosjekt vant han sin tiende SESAC Jazz Award i Januar 2016.

TRIP er en piano-løs kvartett som ble startet da Harrell fikk et bestillingsverk av Dave Douglas for Festival of New Trumpet Music i New York. Harrell selv beskriver kvartetten som en kammergruppe der hvert instrument spiller en like viktig rolle. TRIP består av tenorsaksofonisten Mark Turner, bassist Ugonna Okegwo, som Harrell har samarbeidet med over lang tid, samt trommeslager Adam Cruz.

 
15.08 Oslo konserthus
Lill LIndfors
1930 entré , Fri aldersgrense
Oslo jazzfestival

Etter å ha gjestet Oslo Jazzfestival tre ganger tidligere med fullsatt sal på Oslo Konserthus er det med det rette at vi kan kalle Lill Lindfors en venn av festivalen og Oslo. Nå har vi gleden av å invitere den legendariske svenske sangeren og entertaineren tilbake.

Lill Lindfors har alltid levert et fantastisk show og publikum har jublet av begeistring.

Lindfors er en av Nordens aller største entertainere. Hun har gledet publikum i over 40 år med alt fra pop- og jazzlåter til roller i musikaler og samarbeid med symfoniorkestre. Hun har over 70 plateutgivelser bak seg og har mottatt en lang rekke utmerkelser gjennom en imponerende karriere. Hun har alltid hatt mange jern i ilden, både som sangerinne og som UNICEF-ambassadør.

Samarbeidet mellom Lindfors og Claes Crona ble etablert i 2003 og har siden vært en publikumsfavoritt både hjemme i Sverige og her i Norge.

 
15.08 Kulturhuset
Gutvik Ukentlig: Niggenkemper/ Solberg/ Gutvik + Julie Davidsen
1930 entré 100 (vi tar kort), 20 år
Konsertforeninga

Program tirsdag 15. august: Kulturhuset LAB

PASCAL NIGGENKEMPER (DE/FR) – bass STÅLE LIAVIK SOLBERG – trommer KETIL GUTVIK – gitar

Ungsoloen: JULIE DAVIDSEN – fløyte

Trommeslager Ståle Liavik Solberg er høyt og lavt i den europeiske improvisasjonsmusikken og alltid like til stede. Dagen før han arrangerer Blow Out!-festivalen for åttende gang tar han med seg den tysk-franske bassisten Pascal Niggenkemper og lager en trio med Gutvik på Gutvik Ukentlig. Det kan ikke bli feil!

Ungsoloen: Julie Davidsen har traktert fløyte på høyt nivå og sanket priser for det siden barndommen. Hun studerer for tiden ved Norges Musikkhøgskole og ihuga improfans kan ha sett og hørt henne i Paal Nilssen-Loves utvidede Large Unit på Only Connect-festivalen tidligere i år.

LAB Kulturhuset Youngsgate 6, 0181 Oslo TID: dør 1930 konsert 2000 DAG: tirsdager fra 25.7 til 29.8 BILLETT: Den gule grisen tar 100 spenn

Gutvik Ukentlig for femtende gang! Men hva er det? I dette tiåret har sommer-improv-konsertserien Gutvik Ukentlig funnet sted på stadig nye, gode lokaliteter i Oslo. I 2011 var bydelspuben Tamara scene for konsertserien og i 2012 og 2013 ble den knøttlille platesjappa Stein og Jord Platebar og bokhandleren Cappelens Forslag den naturlige ramme for et program preget av det fantastiske europeiske improv-miljøet. I 2014 slo serien nye røtter i Boksen på Kulturhuset på Youngstorget og Taxi Take Away. De siste årene har Axel Dörner, Julie Kjær, Joe McPhee, Paal Nilssen-Love, Eivind Opsvik, Rachel Musson, Raymond Strid, Rudi Mahall, Dominic Lash, Pat Thomas, John Russell, Audrey Lauro, Okkyung Lee, Tobias Delius, Akira Sakata, Steve Noble, John Butcher, Elsa Bergman, Thomas Lehn vært noen av navnene som prydet programmet. Sideserien Ungsoloen har befestet seg som det naturlige supplement til et program i internasjonal toppklasse.

Gitaristen Ketil Gutvik startet sommerkonsertserien i 2003 og har siden den gang tilbrakt sommeren i selskap med en lang rekke av de fremste improvisasjonsmusikerne dette landet kan skilte med. Fram til 2006 hadde serien tilhold i Lillebar på Blå, i 2007 ble eksepsjonelle Vulkanhallen inntatt, og i 2008 ble Monos matsted Q teppedelt og frimusikken blomstret side om side med skravvel og burgerfres. Samme år begynte serien en vandring rundt på Monohuset og tarmen ble velprøvd, såvel som historiens første backstagekonsert på Mono. I 2009 forlot vi Q og gjorde tarmen til hovedscene. Unntaket ble seriens siste konsert som var på Monos backstage, akkurat som i 2008. Etter noe av en nomadetilværelse i 2010 flyttet konsertserien «hjem» til Grünerløkka i 2011. Stayerpuben Tamara ved Birkelunden ble fylt med improvisert musikk hver tirsdag i seks uker. I 2012, mens vi ventet på naboen, fant serien tilhold på nye Stein og Jord platebar i Hammersborgtunnellen, og videre til Cappelens Forslag i 2013. I 2014 ble Boksen på Kulturhuset det naturlige nye hjemmet for denne ustoppelige konsertserien. I 2015 og 2016 fortsatte samarbeidet med Kulturhuset og Cappelens Forslag. Elsa Bergman, John Russell, Thomas Lehn, John Edwards, John Butcher, David Stackenäs, Anja Lauvdal, Heida Mobeck André Roligheten, Thomas Johansson, Børre Mølstad var noen av navnene publikum fikk oppleve fra fra slutten av juli og hver tirsdag fram til 30. august. I 2017 blir Gutvik Ukentlig med Kulturhuset videre til nye Kulturhuset i Youngsgate 6.

Sideserien UNGSOLOEN har vært en del av Gutvik Ukentlig siden 2011. Den handler om litt yngre improvisatører som spiller eksklusive solosett, før Gutvik henter inn noen av verdens fineste improvisasjonsmusikere. I år handler Ungsoloen om musikere som Andreas Røysum, Julie Davidsen, Karl Nyberg, Guostė Tamulynaitė m.fl.

 
15.08 Oslo Jazzfestival/ Chat Noir
Dagfinn Nordbø sier det som det var
2000 entré , Fri aldersgrense

Hva får du når en gammel rev av en satiriker møter to erfarne jazzmusikere? Masse humor og topp musikk! Dagfinn Nordbø, veteran i satirebransjen med 30 års fartstid, startet i 2009 Det Norske Poesi & Satireorkester sammen med pianist Vigleik Storaas og bassist Gaute Storaas.

Nordbø har sittet i månedsvis i Lisboa og pønsket ut djevelskap, og musikken er nykomponert av Gaute og Vigleik. Showet gjør, blant mye annet, satire på kjente historiske hendelser.

Vigleik Storaas er en glimrende jazzpianist. Han har mottatt Gammlengprisen og to Spellemannpriser, og spilt med storheter som Chet Baker, NHØP, Jack DeJohnette, John Scofield. Vigleik underviser også på jazzlinja ved NTNU.

Gaute Storaas er en prisvinnende filmkomponist og hans arbeid med «En mann ved navn Ove» ble også Oscar-nominert. Som arrangør har Gaute bl.a. bidratt til så forskjellige artister som Tine Thing Helseth og black metal-bandet Dimmu Borgir.

Vi kan love humring fra start til mål, bare avbrutt av gapskratt. Velkommen til jazz og sprek satire i norsk humors storstue: Chat Noir!

 
15.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Tonbruket
2000 entré , 18 år

Tonbruket er et band mange publikummere har ønsket seg til festivalen, noe som gjør det ekstra stas å kunne invitere til konsert med denne glimrende svenske kvartetten.

Tonbruket består av musikere med bakgrunn fra band som The Soundtrack Of Our Lives, Wildbirds & Peacedrums og Esbjörn Svensson Trio. I tillegg til dette er Tonbruket ofte å se som Ane Bruns backingband på hennes turnéer, men når de spiller sin egen musikk så er det jazz som gjelder. Tonbrukets jazz strekkes og tøyes innom blant annet rock, folk, prog og funk, men hele tiden med et distinkt nordisk sound og uttrykk. Kanskje er det dette som gjør at de også har en stor cross over-appell og treffer publikum også utenfor jazzen?

 
15.08 Uhørt
Ian & The JazzHeads
2000 entré Gratis, 20 år
Uhørt

Den britiske saksofonisten Ian Trewhella har vært en del av jazzscenen i UK, USA, Tyskland , Polen, Israel, Kypros og Spania før han landet i Norge. Nå er han i gang med nytt band med musikere fra Hedmark, Oslo og Aserbajdsjan.

Ian & the JazzHeads har en uhøytidelig men engasjerende tilnærming til et bredt repertoar, som omfatter egne tolkninger av ukjente standardlåter, funk, fusion og latin jazz. Ved siden av Ian på saksofon og fløyte spiller jazzhodene gitar, keyboard, bass og trommer.

CC: Gratis ID: 20-år

 
15.08 Oslo Jazzfestival/ Herr Nilsen
Bob Dorough
2000 entré , 20 år

Den 93 år gamle Bob Dorough er kjent som den eneste sangeren som noen sinne har spilt med Miles Davis. Dorough har spilt på festivalen rekke ganger tidligere måtte avlyse fjorårets konsert pga skadet håndledd, men nå er håndleddet i orden og vi kan glede oss til en kveld med en levende legende på Herr Nilsen.

Etter å ha fullført sin bachelorgrad i musikk ved The University of North Texas, dro han av gårde til New York City hvor han tok kurs ved Colombia University. Samtidig utdypet Dorough seg i jazzen som på den tiden fant sted under BeBop-revolusjonen, men i 1952 snudde han ryggen til den akademiske scenen og viet karrieren sin til jazz, fokusert på vokal og piano.

Etter år med komponering, dirigering, arrangering og spilling, gjorde han sin første innspilling i 1956 som leder for Bethlehem plateselskap. På 70-tallet ble han et større navn med sine komposisjoner og fremførelser av en rekke sanger for ABC TV sitt velkjente pedagogiske prosjekt «Schoolhouse Rock», hvor barn lærer om ulike emner i form av animasjonsfilm med minneverdig musikk og tekst.

 
16.08 Vinterhagen, Sentralen
BUVUS – Buskerud og Vestfold ungdomsstorband på Oslo jazzfestival
1700 entré gratis, Fri aldersgrense
Oslo jazzfestival

BUVUS – Buskerud og Vestfold ungdomsstorband – er et jazzorkester med nitten medlemmer som spiller både gamle slagere og ny, originalskrevet musikk. I BUVUS settes groover, sterke melodier og masse improvisasjon i høysetet.

Bandmedlemmene kommer, som navnet tilsier, fra Buskerud og Vestfold, og de møtes fem helger i året for å øve, spille og jamme sammen. Musikalsk ledelse forstås av trombonist Andreas Rotevatn og tubaist og Steffen Granly.

Gratis konsert kl 17 i Vinterhagen i første etasje i Sentralen. Velkommen!

BUVUS drives av Buskerud musikkråd og Østnorsk jazzsenter med økonomisk bidrag fra Buskerud og Vestfold fylkeskommuner, Frifond, Norsk musikkråd og Musikkens studieforbund.

 
16.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Kurt Rosenwinkel Standards trio
1800 entré , 18 år

Kurt Rosenwinkel er en gitarist vi har ønsket å ha på programmet i lang tid. Den allsidige Philadelphia-fødte gitaristen gikk på videregående med bl.a Questlove og Christian McBride før han fortsatte videre til Berklee i Boston. Han ble så plukket opp av Gary Burton og senere har han samarbeidet med bl.a Brad Meldhau, Joshua Redman, Seamus Blake, Mark Turner, Brian Blade og rapperen Q-Tip fra A Tribe Called Quest.

Rosenwinkel utviklet seg til å bli gitaristenes gitarist og har fått ros både fra Pat Metheny og John Scofield. Eric Clapton på sin side kaller Rosenwinkel rett og slett et geni.

Rosenwinkel har mange jern i ilden og turnérer med mange ulike prosjekter. Han er aktuell med det nye Brasil-inspirerte albumet Caipi, der nevnte Eric Clapton dukker opp. I fjor spilte han i Oslo med Aarhus Jazz Orchestra, men på Oslo Jazzfestival får publikum møte han i det lille formatet med Kurt Rosenwinkel Standards Trio.

 
16.08 Oslo Jazzfestival/ Universitets Aula
Karin Krog m/Steve Kuhn & John Surman
1800 entré , Fri aldersgrense

I år fyller den største bautaen i norsk jazzliv 80 år. Vi snakker selvfølgelig om Karin Krog, og det er med stor glede og ærbødighet Oslo Jazzfestival inviterer til en markering av dette i Universitetets Aula. På konserten har Karin Krog med seg sine mangeårige samarbeidspartnere som også har oppnådd legendestatus som musikere; den engelske saksofonisten John Surman og den amerikanske jazzpianisten Steve Kuhn.

Karin Krog har virkelig levd et liv i jazzens tjeneste. Hun var aktiv som jazzvokalist allerede i tenårene og ble rekruttert til å spille med gruppene til Kjell Karlsen og Mikkel Flagstad. På 60-tallet begynte hun å lede egne grupper, og det var her hun bl.a løftet frem den da ferske tenåringen Jan Garbarek. Mot slutten av 60-tallet begynte å Krog å stake ut to parallelle musikalske veier hun har holdt på siden den tid: den tradisjonelle, der hun tolker jazzstandarder, og den eksperimentelle, der hun i stor grad utforsker elektroniske virkemidler og effekter.

I tillegg til å løfte frem musikere som nevnte Jan Garbarek har Krog arbeidet for å samle jazzmusikere, mest markant ved å ta initiativ til å grunnlegge Norsk Jazzforum i 1965, som da var en ren musikerorganisasjon. Hun tok også kontroll over egen karriere og utgivelser og startet sitt eget plateselskap Meantime Records i 1987.

Krog har blitt tildelt en rekke priser og utmerkelser. I tillegg til Oslo Jazzfestivals Ella-pris som hun ble tildelt i 2008 har hun fått Buddy-prisen i 1965, Oslo Kommunes Kunstnerpris i 1981, Gamleng-prisen i 1983 og Gamlengs veteranpris i 2014. Og som om ikke det var nok ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2005.

Med en karriere så lang og rik som Krogs kunne man ramset opp sidevis med samarbeidspartnere, men to som har utmerket seg er John Surman og Steve Kuhn. Den britiske saksofonisten John Surman ble i fjor kåret til Årets Europeiske Jazzmusiker av det Franske Jazzakademiet. Han har tidligere samarbeidet med musikere som Paul Bley og Gil Evans og en lang rekke kjente størrelser i tillegg til em omfattende solokarriere med bl.a en rekke innspillinger på ECM. At han i en del år har hatt (og har) samme adresse som Karin Krog her i Oslo, er kanskje mer ukjent for de fleste. Den amerikanske pianisten Steve Kuhn ble først kjent fra gruppene til musikere som Stan Getz og John Coltrane, men har siden primært ledet sin egen trio. Mange vil sikkert huske at han var forlovet med Monika Zetterlund og bodde og arbeidet i Stockholm fra 1968 til 1971. Hans tidlige samarbeid med Karin Krog resulterte i platen We could be flying i 1974.

 
16.08 Mir
Blow Out Festival: Onsdag
1930 entré Pass 900/700, dagspass 350/250, 20 år
Konsertforeninga

From August 16th to 19th it’s time for this year’s BLOW OUT! – FESTIVAL.

As usual we will have four nights with four sets of music at Mir, and a two set matiné on Saturday afternoon.

The music starts at 20:00 every night.

Buy festival and day passes here: https://konsertforeninga.ticketco.no/blow_out_festival_2017

Program: Wednesday, August 16th Mori / Nilssen-Love / Solberg Pascal Niggenkemper solo Guitars & Skrap Cloroform

Thursday, August 17th Evan Parker / Ståle Liavik Solberg Butcher / Weston / Storesund / Knedal Andersen Vilde & Inga Julie Kjær 3

Friday, August 18th Butcher / Buck / Mori Marshall / Weston / Rolfsson Emmeluth / Edwards / Niggenkemper / Nilssen-Love MØSTER!

Saturday, August 19th

Matiné! – Cappelens Forslag – 15:00 John Butcher solo Vilde Sandve Alnæs/Nils Økland

MIR – 20:00 1982 Evan Parker solo Sarah Gail Brand / Mark Sanders Poing-party

Here’s some info in Norwegian:

ONSDAG MORI / NILSSEN-LOVE / SOLBERG Tradisjonen tro er det festivalens to trommende gründere, Ståle Liavik Solberg og Paal Nilssen-Love, som trigger igang kalaset. Solberg booker også konsertserien Blow Out! jevnt og trutt året igjennom, i tillegg til aktiv turnéring med prominente improvisatører som John Butcher og Steve Beresford, også indie/folk-sanger Ryley Walker. Nilssen-Love har ellers i et par tiår vært en av de store profilene på den internasjonale friimpro-scena. Tidligere prosjekter teller band som Atomic og Two Bands & A Legend, og det er stadig tung gang i vanvittige The Thing og hans eget fantastiske stormannsgalskaps-opplegg Large Unit. I anledning åpninga har de med seg Ikue Mori. I 1977 traff punken Tokyo og Mori dro sporenstreks til New York, der hun fort blei en viktig del av byens eksperimentelle scene. Hun spilte trommer i Arto Lindsays banebrytende gruppe DNA og har senere spilt elektronikk med størrelser som John Zorn, Fred Firth, Kim Gordon og Thurston Moore.

PASCAL NIGGENKEMPER SOLO Den tysk/franske kontrabassisten Pascal Niggenkemper har også hatt tilhold i New York de siste åra, hvor han har spilt med kjenninger av oss, bl.a. Nate Wooley, Dave Rempis og Chris Corsano. Niggenkemper trakterer instrumentet på en måte som framstår ukonvensjonell sjøl blant de mest blaserte og herda frijazz-entusiaster, og det gledes til et solosett med ham denne kvelden.

GUITARS & SKRAP Skrap starta i følge Anja Lauvdal og Heida Karine Johannesdottir Mobeck sjøl etter at de to blei låst inne i et lite rom med to bassamper. Rett som det er er de å høre i grupper med Broen og Mummu, og Lauvdal er ellers en del av Moskus, men i Skrap er det altså killer comboen av hennes synther og Mobecks elektrisk modifiserte tuba som gjelder. For anledninga har de teama opp med Ketil Gutvik og David Stackenäs, som etter uker og måneder med brainstorming havna på å kalle duoen sin Guitars. David Stackenäs er en av Sveriges mest ettertraktede improvisatører og turnerer Europa og USA, både som solist og i samarbeid med musikere som Ingar Zach, Mats Gustavsson og Evan Parker. Gutvik har vært en sentral aktør innafor norsk friimpro sida nittitallet, blant annet med grupper som No, Gutvik og F E M – og de siste åra også som en del av Paal Nilssen-Loves Large Unit. Han booker også 15. året på rad sommerkonsertserien Gutvik Ukentlig, som forøvrig er en utmerka måte å korte ned ventetida til Blow Out-festivalen på.

CLOROFORM Cloroform har gjennom 20 års virke vært grensesprengende ved å forene den hjemlige rockescena med jazzen, tilføre noe egenarta madness og skape noe totalt spinnvilt. Trommis Bjørge Fjordheim er også med i Wunderkammer, når han ikke produserer musikk for de største navna innen norsk musikkliv. I nevnte band figurerte også bassist Øyvind Storesund, som ellers har spilt med det ikke ubetydelige Kaizers Orchestra, såvel som med navn fra vår lille frijazz-boble, som Frode Gjerstad og Peter Brötzmann. Multi-instrumentalist John Erik Kaada er en etterspurt komponist av lmmusikk og ga seinest ifjor ut skive sammen med Faith No Mores Mike Patton. Dæven.

TORSDAG EVAN PARKER / STÅLE LIAVIK SOLBERG Vår utstoppelige duracell-kanin Ståle Liavik Solberg stiller nyvaska og morgenfrisk til en ny runde, denne gang med ingen ringere enn den britiske saksofonisten Evan Parker. Parker har holdt tingene ustreit sia sekstitallet, og har samarbeida med omtrent alle de kule folka en kan komme på; i jazzverdenen med Derek Bailey, Keith Rowe, Joe McPhee, Anthony Braxton og Cecil Taylor og i popverdenen med Scott Walker, Jah Wobble og Spiritualized. Blant de mer bestandige konstellasjonene er trioene med heholdsvis Barry Guy og Paul Lytton og med Alexander von Schlippenbach og Paul Lovens. Skjønner’u?

BUTCHER / WESTON / STORESUND / KNEDAL ANDERSEN John Butcher har vært hardcore friimpro sia tidlig åtti, og siden da har han spilt med alle de store navna sjangeren kan vise til, deltatt på et fjell av utgivelser og i en lang rekke mer eller mindre faste grupper. God- speed You! Black Emperor booka ham til festivalen sin for noen år tilbake og The Wire har kalt ham verdens beste saksofonist. Fra det Forente Kongedømmet har han med seg pianist Veryan Weston som har operert i samme miljø sia midten av 70-tallet. Som Butcher var han med i London Improvisers Orchestra og blant andre faste medspillere har vært salige Lol Coxhill, mens samrøret med innflytelsesrike musikere som Phil Minton, Trevor Watts og Luc Ex pågår i skrivende stund. Den norske halvdelen av denne kvartetten utgjøres av bassist Øyvind Storesund, som etter hurramegrundt-sesjonen med Cloroform onsdag kveld nå skal bevise at han også behersker friimproen, og på tommer en av våre favoritter, Dag Erik Knedal Andersen. Knedal Andersen er aktiv i knallgrupper som SAKA og Akode, for å nevne noen bitte få og spiller alltid som besatt. Dette blir stas.

VILDE & INGA Vilde Sandve Alnæs er klassisk skolert, men heldigvis for oss fant hun en vakker dag for noen år sida ut at hun ville frike ut og spelle impro. Av folk hun har spilt med de siste åra bør nevnes Ivar Grydeland, Sidsel Endresen og Xavier Charles. Inga Margrete Aas trakterer kontrabass, også hun med opprinnelse i de klassiske disipliner, men har seinere utforska det frie uttrykk med stort hell. Et lysende ekspempel er trioen Azkadenya, som er Vilde og Inga utvida med sjølveste Sidsel Endresen.

JULIE KJÆR 3 Etter flere år i London, er danske Julie Kjær nå tilbake i sitt hjemland men var smart nok til å fortsette påbegynte samarbeid med sine britiske kolleger, tungvekterne Steve Noble og John Edwards. Ellers skilter hun med medlemskap i London Improvisers Orchestra og er aktiv i en rekke knallsterke grupper også her lenger nord, som Pan-Scan Ensemble og Large Unit. Trommis Steve Noble starta ut i det smått legendariske post-punk orkesteret Rip Rig & Panic tidlig på 80-tallet og har siden samarbeida med det som kan blåse, hamre og slå av av fete impro & jazz musikere både fra Europa og annetsteds. Bassist John Edwards er et viktig omdreiningspunkt for scena i London, og i den seinere tida har en kunnet oppleve ham sammen med stødige folk som Okkyung Lee og Peter Brötzmann – for ikke å nevne den finfine kvartetten Will It Float?, der vår egen Ståle Liavik Solberg inngår.

FREDAG BUTCHER / BUCK / MORI Trommis Tony Buck har oppnådd en ikke ubetydelig kultstatus gjennom den australske impro/krautgruppa The Necks. Han blir regna som en av de ypperste musikerne landet down under kan vise til. Av andre nevneverdige prosjekter han har stikkene sine i er bandet Transmit, med Magda Mayas og Glacial med David Watson og sjølveste Lee Ronaldo fra Sonic Youth. Også saksofonist John Butcher har en dans til i seg etter gårsdagens utblåsning, og vi er også beæra over at Ikue Mori har blitt værende i byen fra onsdag, og fyrer opp elektronikken igjen.

HANNAH MARSHALL / VERYAN WESTON / MATILDA ROLFSSON London Improvisers Orchestra er relativt tungt representert disse dagene. Cellist Hannah Marshall er et eksempel på det. Hun er fast medlem i flere av Alex Ward sine prosjekter, og når hun ikke jammer med fete folk som Luc Ex, Tim Hodgkinson og Paul Dunmall, komponerer hun også musikk til teaterstykker. En annen hun har spilt med jevnlig det siste tiåret er den britiske pianisten Veryan Weston, som vi hilste på torsdag. Trioen kompletteres av den perkusjonisten Matilda Rolfsson, som strengt tatt er svensk, men nå har base i Trønderlag. Rolfsson har bemerka seg svært positivt i flere ulike konstellasjoner de siste åra, med blant annet Blow Out!-favoritter som Michael Duch og Lisa Ullén.

EMMELUTH / EDWARDS / NIGGENKEMPER / NILSSEN-LOVE Den danske saksofonisten Signe Krunderup Emmeluth sorteres muligens som “ung” blant resten av dette firkløveret, men har f.eks. med duoen Tigerfish & Lioncats vist at hun ikke står tilbake for noe eller noen. Emmeluth studerer for tida på jazzlinja ved NTNU i Trondheim og har vist seg særs habil, både som komponist og som improvisatør. I rytmeseksjonen er tre karer som har vært i ilden tidligere disse dagene; bassist John Edwards (se torsdag), bassist Pascal Niggenkemper og på trommer Paal Nilssen-Love (begge onsdag).

MØSTER! Ketil Møster har besøkt Blow Out! opptil flere ganger tidligere, og nå med utropstegn. Orkesterlederen har ubesværa praktisert i gråsonene mellom frijazz, impro og kunstrock i en årrekke, og med temmelig ulike grupper som The Core, Datarock, Ultralyd og Zanussi 5. Et nyere prosjekt er Reflections In Cosmo, der en også finner Møster-gitarist Hans Magnus Ryan. For mange vil han være like kjent som Snah fra Motorpsycho, men ved siden av et godt kvart århundre med en karriere innen hard alternativrock har han også med hell lefla med andre uttrykk underveis, bl.a. sammen med BOL. Trommis Kenneth Kapstad har også bevega seg noen kvartaler fra Herr Nilsen iblant, med særs forskjellige band som Gåte, Motorpsycho, God Seed og seinere Spidergawd og det formidable Monolithic. Noen novise er ei heller bassist Nikolai Eilertsen, som har blitt allemannseie med Big Bang og The National Bank og noen-færre-mannseie med bejubla grupper som Elephant 9 og Band of Gold. Møster! har fram til dags dato gitt ut tre svært gode plater og besøkt festivaler og scener av langt større dimensjoner enn lille Mir. Derfor er det med ekstra mange anerkjennende nikk vi på Blow Out! stadfester undergrunns-cred’en deres idet de runder av fredagskvelden hos oss i år.

LØRDAG MATINÉ! Lørdagsmatinéen på Cappelens Forslag har sneket seg inn som en kjærkommen tradisjon for de som synes ventetida mellom midnatt og kl 20 blir litt lenge å gå uten å få seg noe skikkelig friimpro. Saksofonist John Butcher møtte vi fredag sammen med Tony Buck og Ikue Mori. Nå spiller han solosett midt på lyse dagen.

VILDE SANDVE ALNÆS / NILS ØKLAND Fiolinist Vilde Sandve Alnæs møtte vil allerede torsdag under Blow Out!-festivalen som en del av duoen Vilde & Inga. I dag stiller hun sammen med Nils Økland. Ihuga punk-nerder vil vite at fiolinist / felespiller Økland spilte med Løver & Tigre tilbake i 1983, mens de som heller har følgt med på den mest edgy norske jazzen vil huske ham fra duoen med Bjørnar Andresen samme tiår. Den påfølgende tida har han komponert og spilt med de fineste folka landet kan vise til musikalsk, med eget band og i ulike konstellasjoner hvor improgruppa 1982 – som skal spille seinere denne kvelden – og Lumen Drones er av de som har gjort inntrykk nå de siste åra.

1982 Spellemann Nils Økland er i sving kveldstid også, etter myk oppvarming på matiné tidligere denne lørdagen. I bandet finnes også organist Sigbjørn Apeland, som er en anerkjent skikkelse innafor stuereine sjangre som kirke- og folkemusikk, men som også kan sin impro. Øyvind Skarbø er unghingsten i gruppa, noe 1982 muligens har hedra med å ta navnet etter trommeslagerens fødselsår. Skarbø har ellers spilt mye med Håkon Kornstad, den helt særegne gruppa Bly de Blyant, og – noe vi har ekstrem respekt for – lenge holdt gang i sin egen improkonsert-serie. 1982 har gitt ut et knippe nydelige plater, og vi ser fram til en av mange höjdare når de kommer til Mir denne kvelden.

EVAN PARKER SOLO Evan Parker har fått tømt gugga ut av hornet etter konserten med Ståle på torsdag og tropper opp aleine. Vi trur dette blir en for årbøkene.

SARAH GAIL BRAND / MARK SANDERS Trombonist Sarah Gail Brand må kunne kalles en stayer på de engelske scena. Hun kan vise til en lang liste over utsøkte samarbeidspartnere, hvor folk som Steve Noble, Fred Firth og John Edwards er noen av de vi kjenner best til her på Nisseberget. En annen musikant hun har samarbeida lenge med er trommis Mark Sanders, også han fra England. Når man dropper navn som Peter Brötzmann, Otomo Yoshihide, Okkyung Lee, Sidsel Endresen – men også Jah Wobble – bør det gi en pekepinn på hvor i landskapet han har lagt seg.

POING!-PARTY Det var med skrekkblanda fryd vi kunne annonsere at Poing avslutter firedagersballet på Mir. Trekkspiller Frode Haltli er anerkjent både som soloartist og som samarbeidspartner for folk som Trygve Seim. Saksofonist Rolf-Erik Nystrøm er en ledende musiker innafor samtidsmusikk og tilliggende herligheter verden over, mens kontrabassist Håkon Thelin har spilt på et utall utgivelser i tillegg til å undervise i kontrabass og impro på Musikkhøyskolen. Poing har etterhvert lange tradisjoner med sine uovertrufne konserter rundt jul, og enda viktigere, 1.mai. Nå føyer de enda en høytid til lista, Blow Out!-finalen.

TICKETS!

Festival pass: 900 / 700 Day passes: 350 / 250 (standard / members of Konsertforeninga)

Get your festival pass here: https://konsertforeninga.ticketco.no/blow_out_festival_2017

 
16.08 Oslo Jazzfestival/ Chat Noir
Kurt Rosenwinkel Standards trio
2000 entré , Fri aldersgrense

Oslo Jazzfestival inviterer igjen til konsert med den legendariske amerikanske vokalgruppen The Four Freshmen. Sist de spilte på festivalen i 2008 var det for en fullsatt og jublende sal på Chat Noir, og vi ser ingen grunn til at det ikke skal gjentas i år.

The Four Freshmen består i dag av Tommy Boynton, Stein Malvey, Jon Gaines og Bob Ferreira. Gruppen ble grunnlagt i 1948 av Bob Flanigan, Don Barbour, Ross Barbour og Hal Kratzsch. Bandets vokalharmonier satte standarden for vokalgrupper på 50-tallet og var til stor inspirasjon for grupper som The Hi-Lo’s, Manhattan Transfer, Singers Unlimited og New York Voices. Brian Wilson fra The Beach Boys nevner ofte The Four Freshmen som sitt favorittband og sin primære inspirasjonskilde for Beach Boys sine vokalharmonier.

Som en kuriositet kan det nevnes at gitarist og sanger Stein Malvey har røtter fra Moldedistriktet og at onkelen hans, Ole Bjørn Kavli, har en fortid i byens fotballklubb.

 
16.08 Oslo Jazzfestival/ Herr Nilsen
Lassen
2000 entré , 20 år

Til tross for sin unge alder er Harald Lassen godt etablert som en sentral figur i Oslos jazz- og (generelle) musikkmiljø. Han har vært å høre på Oslo Jazzfestival flere ganger tidligere med både Pixel og Duplex. Han spiller med popyndlingene No. 4 og de intergalaktiske syrejazzerne Dr. Kay & His Interstellar Tone Scientists, i tillegg til at han har opptrådt med Tord Gustavsen, Bugge Wesseltoft og Mohamed Issa Matona i løpet av det siste året.

Men det viktigste han har gjort er å gi ut sin egen solodebut under eget navn på eget plateselskap. Albumet ble spilt inn i Rainbow Studio med den fremadstormende unge belgiske trioen LABtrio. ”Akustisk jazz på sitt beste” skrev Dagsavisen i sin anmeldelse av platen, og det er lett å si seg enig i det. Etter en vellykket debutturné i Norge og et fullstappet Ronnie Scott’s i London er LASSEN godt klare for årets festivalsesong. Med i bandet er pianisten Bram De Looze fra LABtrio, bassist Stian Andersen og trommeslager Tore Flatjord.

 
16.08 Uhørt
Django Jazz
2000 entré Gratis, 20 år
Uhørt

Stringswingjazz med to av landets fremste gitarister i stilen: Gildas Le Pape og Lars Emil Dalin.

Etter 6 år som gitarist i Satyricon er nå Gildas Le Pape dedikert til jazz, både stringswing (samarbeid med Stian Vågen Nilsen og Hotclub de Norvège) og standard (duoer med Bjørn-Vidar Solli, Jacob Young). Lars Dalin er i utgangspunktet gitarmaker og en mye brukt gitarreparatør for noen av de mest kjente gitaristene i Norge. Etter å ha bodd flere år i Canada og har markert seg som gitarist i Vancouver, flyttet han tilbake Oslo. Hans stil beskrives som fyrrig, tradisjonell Djangojazz, som alltid vekker oppmerksomhet.

Gildas Le Pape: gitar Lars Emil Dalin: gitar Runar Stoveland: kontrabass

CC: Gratis ID: 20-år

 
16.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Bjørn Alterhaug Quintet
2200 entré , 18 år

Bjørn Alterhaug Quintet ble dannet i 2007. Alle medlemmene har hatt og har nær tilknytning til jazzlinja ved NTNU i Trondheim: John Pål og Bjørn som lærere, Vigleik både som student og lærer, og Frode og Erik som tidligere studenter ved jazzlinja.

Kvintetten ledes av nestor Bjørn Alterhaug som med sitt brilliante basspill har ledet en rekke egne band siden tidlig 70-tall. I tillegg har han spilt med en rekke norske og internasjonale storheter som Karin Krog, Egil Kapstad, Clark Terry, Lee Konitz, Joe Henderson, Chet Baker, Sheila Jordan og Monica Zetterlund. Han har også vunnet Spellemannsprisen.

Kvintettens musikk har røtter i bopjazzen, men strekkes og tøyes. Repertoaret er en blanding av Alterhaugs egne komposisjoner, folkemusikk og jazzstandarder i kvintettens umiskjennelige drakt.

Bjørn Alterhaug – bass, Jon Pål Inderberg – saksofon, Vigleik Storaas – piano, Frode Nymo – saksofon, Erik Nylander – trommer

 
17.08 Vinterhagen, Sentralen
AUJO – Akershus ungdomsjazzorkester – på Oslo jazzfestival
1700 entré gratis, Fri aldersgrense
Oslo jazzfestival

AUJO – Akershus ungdomsjazzorkester – består av ni glade musikere mellom 16 og 19 år som spiller saksofoner, trompet, trombone, gitar, piano, bass og trommer. AUJO-erne elsker å spille samen på øving og konsert, og de er spesielt glade i å spille på store festivaler i inn- og utland. Jazzorkesteret utvider stadig sitt brede repertoar med afrikanskinspirerte groover og jazza melodier. Nå kommer de rett fra en én ukes lang jazzfestival i Grahamstown i Sør-Afrika og fra konserter på Moldejazz hvor de har varmet opp til sommerens store konserthøydepunkt: å spille på Oslo jazzfestival!

Oskar G. Lindberget, altsax / Erik Egge Jordheim, tenorsax / Øystein Nilsson Gundersen, barisax / Ola Lømo Ellingsen, trompet / Jørgen W. Bjelkerud, trombone / Eskild Sveås Okkenhaug, elbass / Iver Christopher Cardas, gitar / Øystein Lerø Kongsnes, piano / Ludvig Broll, trommer Shannon Mowday, sax og musikalsk leder

Konsert kl 17 i Vinterhagen, 1.etasje, Sentralen. Gratis inngang. Velkommen!

AUJO drives av Østnorsk jazzsenter med økonomisk bidrag fra Frifond, Norsk musikkråd, Norsk jazzforum og Musikkens studieforbund.

Foto: Elias Storhaug

 
17.08 Oslo Jazzfestival/ Oslo Domkirke
Magnolia Jazzband m/Topsy Chapman
1800 entré , Fri aldersgrense

Magnolia Jazzband har vært en sentral del av norsk jazzliv i over 40 år og en viktig del av Oslo Jazzfestival siden festivalen startet i 1986. Forankret i 1920- og 1930-tallets New Orleans-jazz, har Magnolia Jazzband et rikholdig repertoar og flere hundre kirkekonserter bak seg.

Topsy Chapman vokste opp med gospelmusikk og er nært knyttet til kirkens musikalske tradisjoner. Som 18-åring flyttet hun til New Orleans hvor hun har bodd siden. Chapman oppnådde internasjonal anerkjennelse gjennom musikalen «One Mo’ Time» som ble satt opp i New Orleans og på Broadway, etterfulgt av en omfattende turné i Europa.

Chapman gjestet Oslo Jazzfestival for første gang allerede i 1986, og hun har samarbeidet med Magnolia Jazzband utallige ganger. I år kan vi invitere til en ny og stemningsfull aften i Oslo Domkirke med Magnolia Jazzband og Topsy Chapman.

Besetning: Topsy Chapman (vokal), Anders Bjørnstad (trompet), Georg Michael Reiss (klarinett), Gunnar Gotaas (trombone), Håkon Gjesvik (piano), Børre Frydenlund (banjo), Sebastian Haugen-Markussen (bass), Torstein Ellingsen (trommer)

 
17.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Magnolia Jazzband m/Topsy Chapman
1800 entré , 18 år

Eyolf Dale har de siste årene markert seg som en av landets mest spennende unge pianister med sine kritikerroste og Spellemann-nominerte soloutgivelser, duoen Albatrosh, Hayden Powell Trio og med Daniel Herskedal. Han har de siste årene spilt på festivalen med nettopp Albatrosh (2014) og Daniel Herskedal (2016), men dette blir første gang han spiller under eget navn. Med Wolf Valley-prosjektet har Dale plukket med seg musikere fra øverste hylle: André Roligheten (saksofon, klarinett), Hayden Powell (trompet),
Kristoffer Kompen (trombone), Rob Waring (vibrafon), Adrian Løseth Waade (fiolin), Per Zanussi (bass) og Gard Nilssen (trommer).

Idéen bak prosjektet var å samle et knippe gode venner og kolleger til å fremføre ny musikk i et større format uten å miste bandfølelsen. Som Dale selv sier: «Denne musikken kom til verden på en litt annen måte en mine tidligere soloprosjekter, det viktigste var å finne de rette folka og det rette formatet. Da jeg i fjor sommer bestemte meg for å kontakte mine førstevalg, sa alle ja og prosessen skjøt fart. Med alle disse fantastiske musikerne med på laget lå musikken allerede klar. Måtte bare plukke den opp!»

 
17.08 Mir
Blow Out Festival: Torsdag
1930 entré Festivalpass: 900/700. Dagsbillett 350/250, 20 år
Konsertforeninga

From August 16th to 19th it’s time for this year’s BLOW OUT! – FESTIVAL.

As usual we will have four nights with four sets of music at Mir, and a two set matiné on Saturday afternoon.

The music starts at 20:00 every night.

Buy festival and day passes here: https://konsertforeninga.ticketco.no/blow_out_festival_2017

Program: Wednesday, August 16th Mori / Nilssen-Love / Solberg Pascal Niggenkemper solo Guitars & Skrap Cloroform

Thursday, August 17th Evan Parker / Ståle Liavik Solberg Butcher / Weston / Storesund / Knedal Andersen Vilde & Inga Julie Kjær 3

Friday, August 18th Butcher / Buck / Mori Marshall / Weston / Rolfsson Emmeluth / Edwards / Niggenkemper / Nilssen-Love MØSTER!

Saturday, August 19th

Matiné! – Cappelens Forslag – 15:00 John Butcher solo Vilde Sandve Alnæs/Nils Økland

MIR – 20:00 1982 Evan Parker solo Sarah Gail Brand / Mark Sanders Poing-party

Here’s some info in Norwegian:

ONSDAG MORI / NILSSEN-LOVE / SOLBERG Tradisjonen tro er det festivalens to trommende gründere, Ståle Liavik Solberg og Paal Nilssen-Love, som trigger igang kalaset. Solberg booker også konsertserien Blow Out! jevnt og trutt året igjennom, i tillegg til aktiv turnéring med prominente improvisatører som John Butcher og Steve Beresford, også indie/folk-sanger Ryley Walker. Nilssen-Love har ellers i et par tiår vært en av de store profilene på den internasjonale friimpro-scena. Tidligere prosjekter teller band som Atomic og Two Bands & A Legend, og det er stadig tung gang i vanvittige The Thing og hans eget fantastiske stormannsgalskaps-opplegg Large Unit. I anledning åpninga har de med seg Ikue Mori. I 1977 traff punken Tokyo og Mori dro sporenstreks til New York, der hun fort blei en viktig del av byens eksperimentelle scene. Hun spilte trommer i Arto Lindsays banebrytende gruppe DNA og har senere spilt elektronikk med størrelser som John Zorn, Fred Firth, Kim Gordon og Thurston Moore.

PASCAL NIGGENKEMPER SOLO Den tysk/franske kontrabassisten Pascal Niggenkemper har også hatt tilhold i New York de siste åra, hvor han har spilt med kjenninger av oss, bl.a. Nate Wooley, Dave Rempis og Chris Corsano. Niggenkemper trakterer instrumentet på en måte som framstår ukonvensjonell sjøl blant de mest blaserte og herda frijazz-entusiaster, og det gledes til et solosett med ham denne kvelden.

GUITARS & SKRAP Skrap starta i følge Anja Lauvdal og Heida Karine Johannesdottir Mobeck sjøl etter at de to blei låst inne i et lite rom med to bassamper. Rett som det er er de å høre i grupper med Broen og Mummu, og Lauvdal er ellers en del av Moskus, men i Skrap er det altså killer comboen av hennes synther og Mobecks elektrisk modifiserte tuba som gjelder. For anledninga har de teama opp med Ketil Gutvik og David Stackenäs, som etter uker og måneder med brainstorming havna på å kalle duoen sin Guitars. David Stackenäs er en av Sveriges mest ettertraktede improvisatører og turnerer Europa og USA, både som solist og i samarbeid med musikere som Ingar Zach, Mats Gustavsson og Evan Parker. Gutvik har vært en sentral aktør innafor norsk friimpro sida nittitallet, blant annet med grupper som No, Gutvik og F E M – og de siste åra også som en del av Paal Nilssen-Loves Large Unit. Han booker også 15. året på rad sommerkonsertserien Gutvik Ukentlig, som forøvrig er en utmerka måte å korte ned ventetida til Blow Out-festivalen på.

CLOROFORM Cloroform har gjennom 20 års virke vært grensesprengende ved å forene den hjemlige rockescena med jazzen, tilføre noe egenarta madness og skape noe totalt spinnvilt. Trommis Bjørge Fjordheim er også med i Wunderkammer, når han ikke produserer musikk for de største navna innen norsk musikkliv. I nevnte band figurerte også bassist Øyvind Storesund, som ellers har spilt med det ikke ubetydelige Kaizers Orchestra, såvel som med navn fra vår lille frijazz-boble, som Frode Gjerstad og Peter Brötzmann. Multi-instrumentalist John Erik Kaada er en etterspurt komponist av lmmusikk og ga seinest ifjor ut skive sammen med Faith No Mores Mike Patton. Dæven.

TORSDAG EVAN PARKER / STÅLE LIAVIK SOLBERG Vår utstoppelige duracell-kanin Ståle Liavik Solberg stiller nyvaska og morgenfrisk til en ny runde, denne gang med ingen ringere enn den britiske saksofonisten Evan Parker. Parker har holdt tingene ustreit sia sekstitallet, og har samarbeida med omtrent alle de kule folka en kan komme på; i jazzverdenen med Derek Bailey, Keith Rowe, Joe McPhee, Anthony Braxton og Cecil Taylor og i popverdenen med Scott Walker, Jah Wobble og Spiritualized. Blant de mer bestandige konstellasjonene er trioene med heholdsvis Barry Guy og Paul Lytton og med Alexander von Schlippenbach og Paul Lovens. Skjønner’u?

BUTCHER / WESTON / STORESUND / KNEDAL ANDERSEN John Butcher har vært hardcore friimpro sia tidlig åtti, og siden da har han spilt med alle de store navna sjangeren kan vise til, deltatt på et fjell av utgivelser og i en lang rekke mer eller mindre faste grupper. God- speed You! Black Emperor booka ham til festivalen sin for noen år tilbake og The Wire har kalt ham verdens beste saksofonist. Fra det Forente Kongedømmet har han med seg pianist Veryan Weston som har operert i samme miljø sia midten av 70-tallet. Som Butcher var han med i London Improvisers Orchestra og blant andre faste medspillere har vært salige Lol Coxhill, mens samrøret med innflytelsesrike musikere som Phil Minton, Trevor Watts og Luc Ex pågår i skrivende stund. Den norske halvdelen av denne kvartetten utgjøres av bassist Øyvind Storesund, som etter hurramegrundt-sesjonen med Cloroform onsdag kveld nå skal bevise at han også behersker friimproen, og på tommer en av våre favoritter, Dag Erik Knedal Andersen. Knedal Andersen er aktiv i knallgrupper som SAKA og Akode, for å nevne noen bitte få og spiller alltid som besatt. Dette blir stas.

VILDE & INGA Vilde Sandve Alnæs er klassisk skolert, men heldigvis for oss fant hun en vakker dag for noen år sida ut at hun ville frike ut og spelle impro. Av folk hun har spilt med de siste åra bør nevnes Ivar Grydeland, Sidsel Endresen og Xavier Charles. Inga Margrete Aas trakterer kontrabass, også hun med opprinnelse i de klassiske disipliner, men har seinere utforska det frie uttrykk med stort hell. Et lysende ekspempel er trioen Azkadenya, som er Vilde og Inga utvida med sjølveste Sidsel Endresen.

JULIE KJÆR 3 Etter flere år i London, er danske Julie Kjær nå tilbake i sitt hjemland men var smart nok til å fortsette påbegynte samarbeid med sine britiske kolleger, tungvekterne Steve Noble og John Edwards. Ellers skilter hun med medlemskap i London Improvisers Orchestra og er aktiv i en rekke knallsterke grupper også her lenger nord, som Pan-Scan Ensemble og Large Unit. Trommis Steve Noble starta ut i det smått legendariske post-punk orkesteret Rip Rig & Panic tidlig på 80-tallet og har siden samarbeida med det som kan blåse, hamre og slå av av fete impro & jazz musikere både fra Europa og annetsteds. Bassist John Edwards er et viktig omdreiningspunkt for scena i London, og i den seinere tida har en kunnet oppleve ham sammen med stødige folk som Okkyung Lee og Peter Brötzmann – for ikke å nevne den finfine kvartetten Will It Float?, der vår egen Ståle Liavik Solberg inngår.

FREDAG BUTCHER / BUCK / MORI Trommis Tony Buck har oppnådd en ikke ubetydelig kultstatus gjennom den australske impro/krautgruppa The Necks. Han blir regna som en av de ypperste musikerne landet down under kan vise til. Av andre nevneverdige prosjekter han har stikkene sine i er bandet Transmit, med Magda Mayas og Glacial med David Watson og sjølveste Lee Ronaldo fra Sonic Youth. Også saksofonist John Butcher har en dans til i seg etter gårsdagens utblåsning, og vi er også beæra over at Ikue Mori har blitt værende i byen fra onsdag, og fyrer opp elektronikken igjen.

HANNAH MARSHALL / VERYAN WESTON / MATILDA ROLFSSON London Improvisers Orchestra er relativt tungt representert disse dagene. Cellist Hannah Marshall er et eksempel på det. Hun er fast medlem i flere av Alex Ward sine prosjekter, og når hun ikke jammer med fete folk som Luc Ex, Tim Hodgkinson og Paul Dunmall, komponerer hun også musikk til teaterstykker. En annen hun har spilt med jevnlig det siste tiåret er den britiske pianisten Veryan Weston, som vi hilste på torsdag. Trioen kompletteres av den perkusjonisten Matilda Rolfsson, som strengt tatt er svensk, men nå har base i Trønderlag. Rolfsson har bemerka seg svært positivt i flere ulike konstellasjoner de siste åra, med blant annet Blow Out!-favoritter som Michael Duch og Lisa Ullén.

EMMELUTH / EDWARDS / NIGGENKEMPER / NILSSEN-LOVE Den danske saksofonisten Signe Krunderup Emmeluth sorteres muligens som “ung” blant resten av dette firkløveret, men har f.eks. med duoen Tigerfish & Lioncats vist at hun ikke står tilbake for noe eller noen. Emmeluth studerer for tida på jazzlinja ved NTNU i Trondheim og har vist seg særs habil, både som komponist og som improvisatør. I rytmeseksjonen er tre karer som har vært i ilden tidligere disse dagene; bassist John Edwards (se torsdag), bassist Pascal Niggenkemper og på trommer Paal Nilssen-Love (begge onsdag).

MØSTER! Ketil Møster har besøkt Blow Out! opptil flere ganger tidligere, og nå med utropstegn. Orkesterlederen har ubesværa praktisert i gråsonene mellom frijazz, impro og kunstrock i en årrekke, og med temmelig ulike grupper som The Core, Datarock, Ultralyd og Zanussi 5. Et nyere prosjekt er Reflections In Cosmo, der en også finner Møster-gitarist Hans Magnus Ryan. For mange vil han være like kjent som Snah fra Motorpsycho, men ved siden av et godt kvart århundre med en karriere innen hard alternativrock har han også med hell lefla med andre uttrykk underveis, bl.a. sammen med BOL. Trommis Kenneth Kapstad har også bevega seg noen kvartaler fra Herr Nilsen iblant, med særs forskjellige band som Gåte, Motorpsycho, God Seed og seinere Spidergawd og det formidable Monolithic. Noen novise er ei heller bassist Nikolai Eilertsen, som har blitt allemannseie med Big Bang og The National Bank og noen-færre-mannseie med bejubla grupper som Elephant 9 og Band of Gold. Møster! har fram til dags dato gitt ut tre svært gode plater og besøkt festivaler og scener av langt større dimensjoner enn lille Mir. Derfor er det med ekstra mange anerkjennende nikk vi på Blow Out! stadfester undergrunns-cred’en deres idet de runder av fredagskvelden hos oss i år.

LØRDAG MATINÉ! Lørdagsmatinéen på Cappelens Forslag har sneket seg inn som en kjærkommen tradisjon for de som synes ventetida mellom midnatt og kl 20 blir litt lenge å gå uten å få seg noe skikkelig friimpro. Saksofonist John Butcher møtte vi fredag sammen med Tony Buck og Ikue Mori. Nå spiller han solosett midt på lyse dagen.

VILDE SANDVE ALNÆS / NILS ØKLAND Fiolinist Vilde Sandve Alnæs møtte vil allerede torsdag under Blow Out!-festivalen som en del av duoen Vilde & Inga. I dag stiller hun sammen med Nils Økland. Ihuga punk-nerder vil vite at fiolinist / felespiller Økland spilte med Løver & Tigre tilbake i 1983, mens de som heller har følgt med på den mest edgy norske jazzen vil huske ham fra duoen med Bjørnar Andresen samme tiår. Den påfølgende tida har han komponert og spilt med de fineste folka landet kan vise til musikalsk, med eget band og i ulike konstellasjoner hvor improgruppa 1982 – som skal spille seinere denne kvelden – og Lumen Drones er av de som har gjort inntrykk nå de siste åra.

1982 Spellemann Nils Økland er i sving kveldstid også, etter myk oppvarming på matiné tidligere denne lørdagen. I bandet finnes også organist Sigbjørn Apeland, som er en anerkjent skikkelse innafor stuereine sjangre som kirke- og folkemusikk, men som også kan sin impro. Øyvind Skarbø er unghingsten i gruppa, noe 1982 muligens har hedra med å ta navnet etter trommeslagerens fødselsår. Skarbø har ellers spilt mye med Håkon Kornstad, den helt særegne gruppa Bly de Blyant, og – noe vi har ekstrem respekt for – lenge holdt gang i sin egen improkonsert-serie. 1982 har gitt ut et knippe nydelige plater, og vi ser fram til en av mange höjdare når de kommer til Mir denne kvelden.

EVAN PARKER SOLO Evan Parker har fått tømt gugga ut av hornet etter konserten med Ståle på torsdag og tropper opp aleine. Vi trur dette blir en for årbøkene.

SARAH GAIL BRAND / MARK SANDERS Trombonist Sarah Gail Brand må kunne kalles en stayer på de engelske scena. Hun kan vise til en lang liste over utsøkte samarbeidspartnere, hvor folk som Steve Noble, Fred Firth og John Edwards er noen av de vi kjenner best til her på Nisseberget. En annen musikant hun har samarbeida lenge med er trommis Mark Sanders, også han fra England. Når man dropper navn som Peter Brötzmann, Otomo Yoshihide, Okkyung Lee, Sidsel Endresen – men også Jah Wobble – bør det gi en pekepinn på hvor i landskapet han har lagt seg.

POING!-PARTY Det var med skrekkblanda fryd vi kunne annonsere at Poing avslutter firedagersballet på Mir. Trekkspiller Frode Haltli er anerkjent både som soloartist og som samarbeidspartner for folk som Trygve Seim. Saksofonist Rolf-Erik Nystrøm er en ledende musiker innafor samtidsmusikk og tilliggende herligheter verden over, mens kontrabassist Håkon Thelin har spilt på et utall utgivelser i tillegg til å undervise i kontrabass og impro på Musikkhøyskolen. Poing har etterhvert lange tradisjoner med sine uovertrufne konserter rundt jul, og enda viktigere, 1.mai. Nå føyer de enda en høytid til lista, Blow Out!-finalen.

TICKETS!

Festival pass: 900 / 700 Day passes: 350 / 250 (standard / members of Konsertforeninga)

Get your festival pass here: https://konsertforeninga.ticketco.no/blow_out_festival_2017

 
17.08 Uhørt
Gamma
2000 entré Gratis, 20 år
Uhørt

Gamma sine medlemmer har spilt alt fra polka til punk med norske og internasjonale artister som Bjørn Eidsvåg, Satyricon eller Olga Konkova. De samles i powerkvintett for å levere elektrisk jazzmusikk med modern soul twist og syre grooves.

ELEKTRISK GROOVE SOUL JAZZ

Med:

Eirik-André Rydningen: trommer Einar Thorbjørnsen: syre synth Henriette Vaagsnes: vokal Torgeir Lyby Pettersen: bass Gildas Le Pape: gitar

 
17.08 Oslo Jazzfestival/ Herr Nilsen
Halles Komet
2000 entré , 20 år

Halles Komet ble startet i 2006, da Morten Halle, Edvard Askeland og Torstein Lofthus ble kjent med pianisten Andre Petersen på en turne i Sør-Afrika med bandet Søyr. Siden den gang har de turnert både Norge og Sør-Afrika og gitt ut to glimrende album: Halles Komet (2007) og The Storm Inside (2016). Nå har også den legendariske trompeteren Feya Faku fra Johannesburg har blitt med i bandet. Han har spilt med Abdullah Ibrahim og de fleste andre storhetene i sør-afrikansk jazz. Faku tilfører en varm lyrisk trompettone til bandets lydbilde. Halles Komet byr på en fusion av hardtsvingende spirituell sør-afrikansk jazz og melodiøs nordisk cool. Konserten på Oslo Jazzfestival er eneste opptreden i Norge i år.

 
17.08
Milenburg Joys Jazz Quintet
2100 entré , 20 år

Milenburg Joys blåser på glørne til «Hot Jazzen» som oppstod i New Orleans og Chicago på 1920-tallet. Med en uortodoks besetning (vokal, piano, bass-sax, sax, klarinett, xylofon og slagverk) gir bandet nytt liv til musikken som snart er hundre år. Louis Armstrong, Bix Beiderbecke og Jelly Roll Morton er blant navnene som har gjort Hot Jazz udødelig, og Milenburg Joys står gjerne på skuldrene til disse kjempene når de igjen gjør musikken aktuell. Bandet som startet i 2011 i Trondheim har tatt navnet etter sangen «Milenburg Joys». Denne sangen ble ofte spilt av de første jazzmusikere som underholdt på badestedet Milenburg i utkanten av New Orleans. For alle som liker New Orleans Hot Jazz, vokaljazz og tradjazz er Milenburg Joys-konserten verdt å swinge innom.

 
17.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Torun Eriksen
2200 entré , 18 år

Torun Eriksen debuterte med albumet «Glittercard» på Jazzland Recordings i 2003. Siden da har hun høstet stor oppmerksomhet og begeistring for sine poetiske tekster og originale blanding av jazz, soul og pop. Hun har i en årrekke turnert både hjemme og ute med eget band og i samarbeid med andre artister. Høsten 2016 kom hennes femte soloalbum «Grand White Silk ut» – for første gang egenprodusert og nok en gang til strålende mottakelse.

Nytt album er underveis og skal etter planen slippes våren 2018. På Oslo jazzfestival får vi høre nye og gamle låter i skjønn forening fra Torun og bandet hennes. Bandet består av et superlag med Jørn Øien – piano og synther, Kjetil Dalland – bass og Andres Bye – trommer.

Spesiell gjest for kvelden er trompetist og sanger Ole Jørn Myklebust. Han har gjort seg bemerket som en sjangerkryssende og sterk stemme, enten det er som solist, komponist eller produsent. Særlig kjent er han for sitt mangeårige samarbeid med Mari Boine. Som soloartist ga han nylig ut albumet «Gløymde Fotefar – Viser frå Eidsdal» der han har skrevet musikk til poeten Arne O. Storås.

 
18.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Barnekonsert Goddag Goddag – Jojje Wadenius & Kjærand Moe
1300 entré , Fri aldersgrense

«Goddag, goddag» er et svensk/norsk samarbeidsprosjekt som bringer kjent og kjær svensk barnemusikk frem for et norsk ungt publikum. Musikken er komponert av Georg (Jojje) Wadenius, tekstene er av Barbro Lindgren, Kenneth Gärdestad og Olof Landström, og alle oversettelser og bearbeidelser til norsk er gjort av Kjærand Moe. Jojje Wadenius regnes som en legende i svensk musikkliv, mens Kjærand Moe er en sanger og skuespiller som er kanskje mest kjent for sin rolle som «seg selv» i barneTV-serien Skrimmel-Skrammel.

 
18.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Live & Lien
1800 entré , 18 år

Live Roggen og Helge Liens duo Live & Lien er endelig tilbake med nytt materiale. Der vi sist fikk nyskapte versjoner av norske klassikere og utenlandske låter med nydiktede norske tekster, får vi denne gangen norske og nordiske låtskrivere i engelsk språkdrakt. Her er både slagere og rariteter fra artister som Eberson/Endresen, Björk, Bendik Hofseth og Stina Nordenstam, samt noe litt mer obskur utforskning. Vokalist Live Maria Roggen og pianist Helge Lien er begge kjente ansikter for vårt publikum. Roggen spilte med Come Shine på festivalen i fjor, mens Lien var sist å se på Oslo Jazzfestival med Arild Andersen i 2015.

 
18.08 Oslo Jazzfestival/ Herr Nilsen
Birgitte Soojin
1800 entré , 20 år

Birgitte Soojin ble født i Korea men vokste opp i Norge. Hun dro til København for å studere teologi, men endte opp som jazzsangerinne med to danske Grammy-nominasjoner på samvittigheten. Ikke verdens vanligste livshistorie, men definitivt en minneverdig en. Og det er vi sikre på at konserten hennes på Herr Nilsen også blir. ”Hun legger seg ikke opp mot tidligere fortolkninger, nærmest er det, som om hun gjenoppdager sangene, og denne gjenoppdagelsen merker man i høy grad som lytter”, skrev Berlingske om hennes siste album, og vi kunne vært mer enige. Med seg på konserten Herr Nilsen har hun Johannes Wamberg på gitar, Anders Aarum på piano og Ida Hvid på bass.

 
18.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Karl Seglem Acoustic Quartet
1800 entré , 18 år

Karl Seglem er en av våre fremste tenorsaksofonister, men det er muligens som bukkehornblåser han virkelig har gjort seg bemerket. Seglem har utviklet et sterkt personlig uttrykk der jazzimprovisasjon og norsk folkemusikk møtes i ulike besetninger. Han er tildelt Buddyprisen – norsk jazz høyeste utmerkelse. Hans trilogi Norskjazz (2009), NyeSongar (2013) og NordicBalm (2017) har alle mottatt overveldende kritikker – med Nordic Balm som kronen på verket. I kvartetten har han med seg en konstellasjon yngre stjerneutøvere som de siste årene har satt nye fotavtrykk i norsk jazzhistorie. Konsertene blir omtalt som strålende, vakre og innovative. Kvartetten presenterer materiale fra utgivelsene og nye komposisjoner.

 
18.08 Mir
Blow Out Festival: Fredag
1930 entré Festivalpass 900/700, Dagspass 350/250, 20 år
Konsertforeninga

From August 16th to 19th it’s time for this year’s BLOW OUT! – FESTIVAL.

As usual we will have four nights with four sets of music at Mir, and a two set matiné on Saturday afternoon.

The music starts at 20:00 every night.

Buy festival and day passes here: https://konsertforeninga.ticketco.no/blow_out_festival_2017

Program: Wednesday, August 16th Mori / Nilssen-Love / Solberg Pascal Niggenkemper solo Guitars & Skrap Cloroform

Thursday, August 17th Evan Parker / Ståle Liavik Solberg Butcher / Weston / Storesund / Knedal Andersen Vilde & Inga Julie Kjær 3

Friday, August 18th Butcher / Buck / Mori Marshall / Weston / Rolfsson Emmeluth / Edwards / Niggenkemper / Nilssen-Love MØSTER!

Saturday, August 19th

Matiné! – Cappelens Forslag – 15:00 John Butcher solo Vilde Sandve Alnæs/Nils Økland

MIR – 20:00 1982 Evan Parker solo Sarah Gail Brand / Mark Sanders Poing-party

Here’s some info in Norwegian:

ONSDAG MORI / NILSSEN-LOVE / SOLBERG Tradisjonen tro er det festivalens to trommende gründere, Ståle Liavik Solberg og Paal Nilssen-Love, som trigger igang kalaset. Solberg booker også konsertserien Blow Out! jevnt og trutt året igjennom, i tillegg til aktiv turnéring med prominente improvisatører som John Butcher og Steve Beresford, også indie/folk-sanger Ryley Walker. Nilssen-Love har ellers i et par tiår vært en av de store profilene på den internasjonale friimpro-scena. Tidligere prosjekter teller band som Atomic og Two Bands & A Legend, og det er stadig tung gang i vanvittige The Thing og hans eget fantastiske stormannsgalskaps-opplegg Large Unit. I anledning åpninga har de med seg Ikue Mori. I 1977 traff punken Tokyo og Mori dro sporenstreks til New York, der hun fort blei en viktig del av byens eksperimentelle scene. Hun spilte trommer i Arto Lindsays banebrytende gruppe DNA og har senere spilt elektronikk med størrelser som John Zorn, Fred Firth, Kim Gordon og Thurston Moore.

PASCAL NIGGENKEMPER SOLO Den tysk/franske kontrabassisten Pascal Niggenkemper har også hatt tilhold i New York de siste åra, hvor han har spilt med kjenninger av oss, bl.a. Nate Wooley, Dave Rempis og Chris Corsano. Niggenkemper trakterer instrumentet på en måte som framstår ukonvensjonell sjøl blant de mest blaserte og herda frijazz-entusiaster, og det gledes til et solosett med ham denne kvelden.

GUITARS & SKRAP Skrap starta i følge Anja Lauvdal og Heida Karine Johannesdottir Mobeck sjøl etter at de to blei låst inne i et lite rom med to bassamper. Rett som det er er de å høre i grupper med Broen og Mummu, og Lauvdal er ellers en del av Moskus, men i Skrap er det altså killer comboen av hennes synther og Mobecks elektrisk modifiserte tuba som gjelder. For anledninga har de teama opp med Ketil Gutvik og David Stackenäs, som etter uker og måneder med brainstorming havna på å kalle duoen sin Guitars. David Stackenäs er en av Sveriges mest ettertraktede improvisatører og turnerer Europa og USA, både som solist og i samarbeid med musikere som Ingar Zach, Mats Gustavsson og Evan Parker. Gutvik har vært en sentral aktør innafor norsk friimpro sida nittitallet, blant annet med grupper som No, Gutvik og F E M – og de siste åra også som en del av Paal Nilssen-Loves Large Unit. Han booker også 15. året på rad sommerkonsertserien Gutvik Ukentlig, som forøvrig er en utmerka måte å korte ned ventetida til Blow Out-festivalen på.

CLOROFORM Cloroform har gjennom 20 års virke vært grensesprengende ved å forene den hjemlige rockescena med jazzen, tilføre noe egenarta madness og skape noe totalt spinnvilt. Trommis Bjørge Fjordheim er også med i Wunderkammer, når han ikke produserer musikk for de største navna innen norsk musikkliv. I nevnte band figurerte også bassist Øyvind Storesund, som ellers har spilt med det ikke ubetydelige Kaizers Orchestra, såvel som med navn fra vår lille frijazz-boble, som Frode Gjerstad og Peter Brötzmann. Multi-instrumentalist John Erik Kaada er en etterspurt komponist av lmmusikk og ga seinest ifjor ut skive sammen med Faith No Mores Mike Patton. Dæven.

TORSDAG EVAN PARKER / STÅLE LIAVIK SOLBERG Vår utstoppelige duracell-kanin Ståle Liavik Solberg stiller nyvaska og morgenfrisk til en ny runde, denne gang med ingen ringere enn den britiske saksofonisten Evan Parker. Parker har holdt tingene ustreit sia sekstitallet, og har samarbeida med omtrent alle de kule folka en kan komme på; i jazzverdenen med Derek Bailey, Keith Rowe, Joe McPhee, Anthony Braxton og Cecil Taylor og i popverdenen med Scott Walker, Jah Wobble og Spiritualized. Blant de mer bestandige konstellasjonene er trioene med heholdsvis Barry Guy og Paul Lytton og med Alexander von Schlippenbach og Paul Lovens. Skjønner’u?

BUTCHER / WESTON / STORESUND / KNEDAL ANDERSEN John Butcher har vært hardcore friimpro sia tidlig åtti, og siden da har han spilt med alle de store navna sjangeren kan vise til, deltatt på et fjell av utgivelser og i en lang rekke mer eller mindre faste grupper. God- speed You! Black Emperor booka ham til festivalen sin for noen år tilbake og The Wire har kalt ham verdens beste saksofonist. Fra det Forente Kongedømmet har han med seg pianist Veryan Weston som har operert i samme miljø sia midten av 70-tallet. Som Butcher var han med i London Improvisers Orchestra og blant andre faste medspillere har vært salige Lol Coxhill, mens samrøret med innflytelsesrike musikere som Phil Minton, Trevor Watts og Luc Ex pågår i skrivende stund. Den norske halvdelen av denne kvartetten utgjøres av bassist Øyvind Storesund, som etter hurramegrundt-sesjonen med Cloroform onsdag kveld nå skal bevise at han også behersker friimproen, og på tommer en av våre favoritter, Dag Erik Knedal Andersen. Knedal Andersen er aktiv i knallgrupper som SAKA og Akode, for å nevne noen bitte få og spiller alltid som besatt. Dette blir stas.

VILDE & INGA Vilde Sandve Alnæs er klassisk skolert, men heldigvis for oss fant hun en vakker dag for noen år sida ut at hun ville frike ut og spelle impro. Av folk hun har spilt med de siste åra bør nevnes Ivar Grydeland, Sidsel Endresen og Xavier Charles. Inga Margrete Aas trakterer kontrabass, også hun med opprinnelse i de klassiske disipliner, men har seinere utforska det frie uttrykk med stort hell. Et lysende ekspempel er trioen Azkadenya, som er Vilde og Inga utvida med sjølveste Sidsel Endresen.

JULIE KJÆR 3 Etter flere år i London, er danske Julie Kjær nå tilbake i sitt hjemland men var smart nok til å fortsette påbegynte samarbeid med sine britiske kolleger, tungvekterne Steve Noble og John Edwards. Ellers skilter hun med medlemskap i London Improvisers Orchestra og er aktiv i en rekke knallsterke grupper også her lenger nord, som Pan-Scan Ensemble og Large Unit. Trommis Steve Noble starta ut i det smått legendariske post-punk orkesteret Rip Rig & Panic tidlig på 80-tallet og har siden samarbeida med det som kan blåse, hamre og slå av av fete impro & jazz musikere både fra Europa og annetsteds. Bassist John Edwards er et viktig omdreiningspunkt for scena i London, og i den seinere tida har en kunnet oppleve ham sammen med stødige folk som Okkyung Lee og Peter Brötzmann – for ikke å nevne den finfine kvartetten Will It Float?, der vår egen Ståle Liavik Solberg inngår.

FREDAG BUTCHER / BUCK / MORI Trommis Tony Buck har oppnådd en ikke ubetydelig kultstatus gjennom den australske impro/krautgruppa The Necks. Han blir regna som en av de ypperste musikerne landet down under kan vise til. Av andre nevneverdige prosjekter han har stikkene sine i er bandet Transmit, med Magda Mayas og Glacial med David Watson og sjølveste Lee Ronaldo fra Sonic Youth. Også saksofonist John Butcher har en dans til i seg etter gårsdagens utblåsning, og vi er også beæra over at Ikue Mori har blitt værende i byen fra onsdag, og fyrer opp elektronikken igjen.

HANNAH MARSHALL / VERYAN WESTON / MATILDA ROLFSSON London Improvisers Orchestra er relativt tungt representert disse dagene. Cellist Hannah Marshall er et eksempel på det. Hun er fast medlem i flere av Alex Ward sine prosjekter, og når hun ikke jammer med fete folk som Luc Ex, Tim Hodgkinson og Paul Dunmall, komponerer hun også musikk til teaterstykker. En annen hun har spilt med jevnlig det siste tiåret er den britiske pianisten Veryan Weston, som vi hilste på torsdag. Trioen kompletteres av den perkusjonisten Matilda Rolfsson, som strengt tatt er svensk, men nå har base i Trønderlag. Rolfsson har bemerka seg svært positivt i flere ulike konstellasjoner de siste åra, med blant annet Blow Out!-favoritter som Michael Duch og Lisa Ullén.

EMMELUTH / EDWARDS / NIGGENKEMPER / NILSSEN-LOVE Den danske saksofonisten Signe Krunderup Emmeluth sorteres muligens som “ung” blant resten av dette firkløveret, men har f.eks. med duoen Tigerfish & Lioncats vist at hun ikke står tilbake for noe eller noen. Emmeluth studerer for tida på jazzlinja ved NTNU i Trondheim og har vist seg særs habil, både som komponist og som improvisatør. I rytmeseksjonen er tre karer som har vært i ilden tidligere disse dagene; bassist John Edwards (se torsdag), bassist Pascal Niggenkemper og på trommer Paal Nilssen-Love (begge onsdag).

MØSTER! Ketil Møster har besøkt Blow Out! opptil flere ganger tidligere, og nå med utropstegn. Orkesterlederen har ubesværa praktisert i gråsonene mellom frijazz, impro og kunstrock i en årrekke, og med temmelig ulike grupper som The Core, Datarock, Ultralyd og Zanussi 5. Et nyere prosjekt er Reflections In Cosmo, der en også finner Møster-gitarist Hans Magnus Ryan. For mange vil han være like kjent som Snah fra Motorpsycho, men ved siden av et godt kvart århundre med en karriere innen hard alternativrock har han også med hell lefla med andre uttrykk underveis, bl.a. sammen med BOL. Trommis Kenneth Kapstad har også bevega seg noen kvartaler fra Herr Nilsen iblant, med særs forskjellige band som Gåte, Motorpsycho, God Seed og seinere Spidergawd og det formidable Monolithic. Noen novise er ei heller bassist Nikolai Eilertsen, som har blitt allemannseie med Big Bang og The National Bank og noen-færre-mannseie med bejubla grupper som Elephant 9 og Band of Gold. Møster! har fram til dags dato gitt ut tre svært gode plater og besøkt festivaler og scener av langt større dimensjoner enn lille Mir. Derfor er det med ekstra mange anerkjennende nikk vi på Blow Out! stadfester undergrunns-cred’en deres idet de runder av fredagskvelden hos oss i år.

LØRDAG MATINÉ! Lørdagsmatinéen på Cappelens Forslag har sneket seg inn som en kjærkommen tradisjon for de som synes ventetida mellom midnatt og kl 20 blir litt lenge å gå uten å få seg noe skikkelig friimpro. Saksofonist John Butcher møtte vi fredag sammen med Tony Buck og Ikue Mori. Nå spiller han solosett midt på lyse dagen.

VILDE SANDVE ALNÆS / NILS ØKLAND Fiolinist Vilde Sandve Alnæs møtte vil allerede torsdag under Blow Out!-festivalen som en del av duoen Vilde & Inga. I dag stiller hun sammen med Nils Økland. Ihuga punk-nerder vil vite at fiolinist / felespiller Økland spilte med Løver & Tigre tilbake i 1983, mens de som heller har følgt med på den mest edgy norske jazzen vil huske ham fra duoen med Bjørnar Andresen samme tiår. Den påfølgende tida har han komponert og spilt med de fineste folka landet kan vise til musikalsk, med eget band og i ulike konstellasjoner hvor improgruppa 1982 – som skal spille seinere denne kvelden – og Lumen Drones er av de som har gjort inntrykk nå de siste åra.

1982 Spellemann Nils Økland er i sving kveldstid også, etter myk oppvarming på matiné tidligere denne lørdagen. I bandet finnes også organist Sigbjørn Apeland, som er en anerkjent skikkelse innafor stuereine sjangre som kirke- og folkemusikk, men som også kan sin impro. Øyvind Skarbø er unghingsten i gruppa, noe 1982 muligens har hedra med å ta navnet etter trommeslagerens fødselsår. Skarbø har ellers spilt mye med Håkon Kornstad, den helt særegne gruppa Bly de Blyant, og – noe vi har ekstrem respekt for – lenge holdt gang i sin egen improkonsert-serie. 1982 har gitt ut et knippe nydelige plater, og vi ser fram til en av mange höjdare når de kommer til Mir denne kvelden.

EVAN PARKER SOLO Evan Parker har fått tømt gugga ut av hornet etter konserten med Ståle på torsdag og tropper opp aleine. Vi trur dette blir en for årbøkene.

SARAH GAIL BRAND / MARK SANDERS Trombonist Sarah Gail Brand må kunne kalles en stayer på de engelske scena. Hun kan vise til en lang liste over utsøkte samarbeidspartnere, hvor folk som Steve Noble, Fred Firth og John Edwards er noen av de vi kjenner best til her på Nisseberget. En annen musikant hun har samarbeida lenge med er trommis Mark Sanders, også han fra England. Når man dropper navn som Peter Brötzmann, Otomo Yoshihide, Okkyung Lee, Sidsel Endresen – men også Jah Wobble – bør det gi en pekepinn på hvor i landskapet han har lagt seg.

POING!-PARTY Det var med skrekkblanda fryd vi kunne annonsere at Poing avslutter firedagersballet på Mir. Trekkspiller Frode Haltli er anerkjent både som soloartist og som samarbeidspartner for folk som Trygve Seim. Saksofonist Rolf-Erik Nystrøm er en ledende musiker innafor samtidsmusikk og tilliggende herligheter verden over, mens kontrabassist Håkon Thelin har spilt på et utall utgivelser i tillegg til å undervise i kontrabass og impro på Musikkhøyskolen. Poing har etterhvert lange tradisjoner med sine uovertrufne konserter rundt jul, og enda viktigere, 1.mai. Nå føyer de enda en høytid til lista, Blow Out!-finalen.

TICKETS!

Festival pass: 900 / 700 Day passes: 350 / 250 (standard / members of Konsertforeninga)

Get your festival pass here: https://konsertforeninga.ticketco.no/blow_out_festival_2017

 
18.08 Oslo Jazzfestival/Sentralen
Åpent Hus på Sentralen (Jacob Collier/Stian Carstensen, Steamdome, Gurls, Hanne Hukkelberg, Geir Sundstøl/Erland Dhlen, Misha Alperin, Henry Wu)
2000 entré , 18 år

Jacob Collier er en av få musikere har maktet å ta steget opp fra å være en Youtube-kuriositet og fenomen til å bli tatt inn i ”jazzvarmen” etter å ha imponert med albumutgivelse og en rekke strålende konserter. Collier gjorde seg først bemerket alene som multiinstrumentalist med loop-pedaler, noe som resulterte i millioner av visninger på Youtube. I løpet av den siste tiden har han begynt å reise rundt i trio, og etter å ha sett livestreamen fra Ronnie Scotts av Jacob Collier Trio feat. Stian Carstensen så bestemte vi oss for at dette måtte på årets program. Sammen serverer de en nydelig blanding av jazz, pop og R&B. Ola Kvernberg er en av Norges mest profilerte jazzmusikere og høster anerkjennelse langt utover landets grenser som musiker, bandleder og komponist. Kvernbergs Steamdome-prosjekt er et lokomotiv av et band hvor Kvernberg har med seg bassist Nicolai Hængsle Eilertsen (BigBang, Elephant9, Band of Gold), gitarist Øyvind Blomstrøm (El Cuero, Odd Nordstoga, Stein Torleif Bjella), organist Daniel Buner Formo (Trondheim Jazzorkester, Kobert) og trommeslager Erik Nylander (Mechanical Fair, Liarbird), i tillegg til trommeslagerne Olaf Olsen (BigBang, Todd Terje & The Olsens), og Axel Skalstad (Krokofant) som stepper inn for Børge Fjordheim og Hans Hulbækmo for anledningen. Den musikalske inspirasjonen henter han fra Fela Kuti, Ennio Morricone, Weather Report, Nigeriansk folkemusikk («Ogene»), Todd Terje og Nils Petter Molvær. Hvordan det låter får du høre i Marmorsalen på Sentralen og på det kommende Steamdome-albumet som slippes senere i år. En av Norges mest anerkjente og innflytelsesrike artister, Hanne Hukkelberg, er endelig tilbake etter 5 års stillhet, og vi er stolte av å kunne presentere henne som en del av vårt program på Sentralen. I 2013 ble hun tildelt Radka Toneffs Minnepris under åpningen av Oslo Jazzfestival i Operaen. På Sentralen vil hun fremføre mye nytt materiale fra sitt kommende selvproduserte album. Du har kanskje allerede hørt singelen The Whip, der Highasakite-vokalist Ingrid Helene Håvik er gjest. Musikken tvinner det elektroniske og det organiske sammen, både med tanke på produksjon så vel som det lyriske, og setter lys på dagens cyber-samfunn og dets besettelse av den «filtrerte virkelighet». Geir Sundstøl og Erland Dahlen er to av landets mest profilerte musikere. Nå er de aktuelle med soloplatene Langen Ro og Blossom Bells som begge utgis av plateselskapet Hubro. På Sentralen er det dette materialet de presenterer sammen i duoformat. Langen Ro er Sundstøls oppfølger til den Spellemannsnominerte debuten Furulund (2016). Lydbildet er vart og melodisk og preget av hans eminente steel- og slidespill. Blossom Bells er Dahlens andre soloalbum og musikken er blitt beskrevet som ”filmatisk perkusjonsmusikk”. Bak pseudonymet Henry Wu gjemmer det seg en ung mann ved navn Kamaal Williams. En britisk electronicaartist med en dyp kjærlighet for jazz og som skapte bølger på den britiske jazzscenen med duoprosjektet Yussef Kamaal i 2016. De vant Jazz FMs pris for årets ”Break through act”, solgte fort ut store konsertscener og nådde ut til et publikum langt utenfor jazzens kjernepublikum. Men like fort som de dukket opp ble de oppløst. Heldigvis lever ånden av Yussef Kamaal-prosjektets musikk videre og Kamaal Williams fortsetter å dyrke sin visjon av jazz som gjør at de like gjerne blir booket til jazzklubber som til electronicafestivaler. Da Oslo Jazzfestival hørte at GURLS var aktive igjen tok det ikke mange minuttene før vi booket dem. Den nye inkarnasjonen av GURLS består av tre av den unge norske jazzens mest spennende stemmer: Hanna Paulsberg, Ellen Andrea Wang og det nye stjerneskuddet Rohey Taalah. Her får du jazza pop, eller poppa jazz som kanskje sender assosiasjoner til Neeneh Cherry & The Things mest melodiske øyeblikk. Den ukrainskfødte pianisten Mikhail ”Misha” Alperin kan kalles en av Norges mest innflytelsesrike pianister. Som professor ved Norges Musikkhøgskole har han undervist og veiledet pianister som Helge Lien, Morten Qvenild, Eyolf Dale, Arthur Kay Piene og Andreas Ulvo. Misha har en rekke utgivelser på samvittigheten på bl.a ECM og Jaro. Han har utmerket seg som både solomusiker og bandleder, men det er Misha som solopianist vi skal få høre i Forstanderskapssalen på Sentralen.

 
18.08 Oslo Jazzfestival/ Chat Noir
Ella i 100: Majken Christiansen & Marinemusikkens storband
2000 entré , Fri aldersgrense

I 2017 ville Ella Fitzgerald fylt 100 år. Ella er en av de virkelig store jazzlegendene. Hun spilte inn over 200 album, 2000 låter og solgte over 40 millioner album. Hun vant en rekke priser, bl.a hele 13 Grammyer, men den viktigste var kanskje den aller første: amatørkveld på The Apollo Theatre i New York. Her var hun egentlig påmeldt som danser, feiget ut og sang i stedet, og resten er historie. Av storheter som fikk æren av jobbe med henne kan vi nevne Duke Ellington, Count Basie, Nat King Cole, Frank Sinatra, Dizzy Gillespie, Benny Goodman og Louis Armstrong.

Hvert år sender vi henne en liten hyllest med utdelingen av vår egen Ella-pris i forkant av festivalens åpningskonsert, men når det er en 100-årsdag slår vi på stortromma og inviterer til markering med Majken Christiansen og Den Kongelige Norske Marines Musikkorps.

Majken Christiansen synger jazz i tradisjonen etter de store jazzdivaer, der Ella Fitzgerald alltid vil være en viktig inspirasjonskilde. Majken gjør sine ting med et åpent og oppdatert uttrykk, og uansett hva hun synger, så fortolker og formidler hun de klassiske tekstene og melodiene fra The American Songbook med varme, ærlighet og overbevisning.

Marinemusikkens Storband spilte sist på Oslo Jazzfestival og for et utsolgt Chat Noir i 2015 med Sinatra Songbook.

 
18.08 Oslo Jazzfestival/Gamla
Norbert Susemihls Joyful Gumbo
2100 entré , 20 år

Norbert Susemihls Joyful Gumbo spiller New Orleans-jazz av høy standard og med uvanlig stor bredde. Sekstetten byr på et bredt spekter av musikk fra jazzens fødeby: ragtime, calypso, swing, gospel, brassband og rhythm and blues. Bandet blander disse stilene med nennsom respekt og utvikler nye rytmiske retninger. Våre to mest kjente utøvere i denne stilen, Morten Gunnar Larsen og Carl Petter Opsahl, topper laget.

Norbert Susemihl er en av Europas ledende New Orleans-trompetister og ekspert på repertoaret innen tidlig jazz, særlig fra Louis Armstrong og etterfølgende orkesterledere. Norbert er opprinnelig tysk, men har fast tilhold i Danmark. Siden 1978 har han også bodd og spilt i New Orleans og kjenner dermed byen som sin egen bukselomme.

 
18.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Remembering Michael Brecker
2200 entré , 18 år

PETTER WETTRE, JØRN ØIEN, DANIEL FRANCK & HERMUND NYGÅRD

«DON’T TRY THIS AT HOME»

I år er det 10 år siden Michael Brecker gikk bort. Michael Brecker var én av de mest innflytelsesrike musikere av sin generasjon uavhengig av sjanger og instrument. Han var av mange ansett som den viktigste saksofonisten siden John Coltrane. Trass sin unge alder ved sin død, (57), etterlot Brecker seg en enorm musikalsk arv som spenner fra et jazzrock/fushion repertoir til små jazzcombo via gjestesolist på utallige innspillinger med «alle» de store amerikanske artister. Det er simpelthen umulig å være musikkinteressert i dag uten å være direkte berørt av Brecker’s saksofonspill, eller noen av de over 900 studioinnspillingene han medvirket på.

«Michael Brecker er ene og alene årsaken til at jeg spiller saksofon!», sier Petter Wettre selv om Brecker.

Konserten ved årets Oslo Jazzfestival er en hyllestkonsert til musikeren, saksofonisten og komponisten Michael Brecker slik vi kjenner han fra sine soloalbum.

Med denne konserten tar Petter Wettre, Jørn Øien, Daniel Franck og Hermund Nygård oss med på en ekspedisjon i Michael Brecker’s rikholdige musikalske univers og hyller en musiker som har betydd så mye for så mange. I tillegg til disse fire glimrende musikerne kan publikum forvente seg noen overraskelsesgjester denne kvelden. Dette blir med andre ord en av ”Var du der?”-kveldene man vil snakke om i lang tid fremover.

 
19.08
Kling Klang Musikk for de minste – Frøy Aagre
1200 entré , Fri aldersgrense

Velkommen til en sanselig musikkopplevelse for de minste barna (0-3 år). Bli med Frøy Aagre og hennes saksofon på skattejakt etter spennende klanger! Hun tar barna med på en musikalsk oppdagelsesferd og utforsker klangen på de ulike instrumentene som hun finner, for så å sette det hele sammen til et lite «kling klang»-musikkverk. Etter forestillingen inviteres barna opp på scenen for å utforske og spille på instrumentene. Dette er den interaktive delen av forestillingen der barna får være aktive skapende deltakere.

 
19.08 Oslo Jazzfestival/Marmorsalen
Kling Klang Musikk for de minste – Frøy Aagre
1300 entré , Fri aldersgrense

Velkommen til en sanselig musikkopplevelse for de minste barna (0-3 år). Bli med Frøy Aagre og hennes saksofon på skattejakt etter spennende klanger! Hun tar barna med på en musikalsk oppdagelsesferd og utforsker klangen på de ulike instrumentene som hun finner, for så å sette det hele sammen til et lite «kling klang»-musikkverk. Etter forestillingen inviteres barna opp på scenen for å utforske og spille på instrumentene. Dette er den interaktive delen av forestillingen der barna får være aktive skapende deltakere.

 
19.08 Cappelens Forslag, Bernt Ankers gate 4
Blow Out Festival Matinée
1500 entré GRATIS, Fri aldersgrense
Konsertforeninga

From August 16th to 19th it’s time for this year’s BLOW OUT! – FESTIVAL.

As usual we will have four nights with four sets of music at Mir, and a two set matiné on Saturday afternoon.

LØRDAG MATINÉ! Lørdagsmatinéen på Cappelens Forslag har sneket seg inn som en kjærkommen tradisjon for de som synes ventetida mellom midnatt og kl 20 blir litt lenge å gå uten å få seg noe skikkelig friimpro. Saksofonist John Butcher møtte vi fredag sammen med Tony Buck og Ikue Mori. Nå spiller han solosett midt på lyse dagen.

VILDE SANDVE ALNÆS / NILS ØKLAND Fiolinist Vilde Sandve Alnæs møtte vil allerede torsdag under Blow Out!-festivalen som en del av duoen Vilde & Inga. I dag stiller hun sammen med Nils Økland. Ihuga punk-nerder vil vite at fiolinist / felespiller Økland spilte med Løver & Tigre tilbake i 1983, mens de som heller har følgt med på den mest edgy norske jazzen vil huske ham fra duoen med Bjørnar Andresen samme tiår. Den påfølgende tida har han komponert og spilt med de fineste folka landet kan vise til musikalsk, med eget band og i ulike konstellasjoner hvor improgruppa 1982 – som skal spille seinere denne kvelden – og Lumen Drones er av de som har gjort inntrykk nå de siste åra.

GRATIS!

 
19.08 Oslo Jazzfestival/ Herr Nilsen
Kevin Dean Quintet
1600 entré , 20 år

Trompetist Kevin Dean er professor ved jazzlinja på McGill University i Montreal, Canada. Han er født og oppvokst i Mason City, Iowa og er utdannet ved University of Iowa og University of Miami. I 1986 var han med og grunnla organisasjonen Jazz Association of Montreal.

Han har gitt ut åtte album i eget navn og bidratt på nærmere 20 innspillinger som komponist og musiker. I tillegg til egne prosjekter har Dean blant annet samarbeidet med Jimmy Heath, Benny Golson, Joe Henderson and Barry Harris.

Sist han spilte på Oslo jazzfestival var i 2013 og vi er glad for å ha ham tilbake. I år spiller han på Herr Nilsen i kvintettformat med Joel Miller (saksofon), Anders Aarum (piano), Daniel Franck (bass) og Hermund Nygård (slagverk).

 
19.08 Oslo Jazzfestival/ Chat Noir
James Morrison & Brazz Brothers
1800 entré , Fri aldersgrense

Om du er ute etter en real messingfest så anbefaler vi at du tar turen for å høre australske James Morrisson med norske Brazz Brothers. Et interkontinentalt messingmøte i ypperste klasse.

Den australske trumpetisten og mulitinstrumentalisten James Morrison er kjent verden over som både brilliant jazzmusiker og allround entertainer. Ray Brown kalte ham et geni, Dizzy Gillespie kalte ham ”en av de beste”, mens Wynton Marsalis rett og slett sa: ”Man, James Morrison can play!”.

I tillegg til å underholde og spille trumpet kan Morrisson dette med å lede band bedre enn de fleste. Han er nemlig oppført i Guinnes Rekordbok for å lede verdens største orkester med hele 7224 musikere på Brisbane’s Suncorp Stadium. En annen ting Morrison kan godt er å lede tv-programmer. Han er nemlig programleder for Top Gear Australia!

The Brazz Brothers består av to brødrepar på messinginstrumenter.Jan Magne Førde spiller trompet og flygelhorn. Helge Førde spiller trombone. Runar Tafjord spiller waldhorn og Stein Erik Tafjord håndterer tubaen. Fra Sula kommer også Kåre Nymark jr. på trumpet og flygelhorn. En annen sunnmøring Kenneth Ekornes regjerer over trommene. The Brazz Brothers har ikke reist fra andre siden av kloden, men fra andre siden av landet. Brazz Brothers kommer fra Langevåg på Sula ved Ålesund og har i løpet av sine imponerende 33 år i kontinuerlig bevegelse holdt over 3500 konserter i 36 land og gitt ut 20 cd plater.

 
19.08 Mir
Blow Out Festival: Lørdag
1930 entré Festivalpass 900/700, Dagspass 350/250, 20 år
Konsertforeninga

From August 16th to 19th it’s time for this year’s BLOW OUT! – FESTIVAL.

As usual we will have four nights with four sets of music at Mir, and a two set matiné on Saturday afternoon.

The music starts at 20:00 every night.

Buy festival and day passes here: https://konsertforeninga.ticketco.no/blow_out_festival_2017

Program: Wednesday, August 16th Mori / Nilssen-Love / Solberg Pascal Niggenkemper solo Guitars & Skrap Cloroform

Thursday, August 17th Evan Parker / Ståle Liavik Solberg Butcher / Weston / Storesund / Knedal Andersen Vilde & Inga Julie Kjær 3

Friday, August 18th Butcher / Buck / Mori Marshall / Weston / Rolfsson Emmeluth / Edwards / Niggenkemper / Nilssen-Love MØSTER!

Saturday, August 19th

Matiné! – Cappelens Forslag – 15:00 John Butcher solo Vilde Sandve Alnæs/Nils Økland

MIR – 20:00 1982 Evan Parker solo Sarah Gail Brand / Mark Sanders Poing-party

Here’s some info in Norwegian:

ONSDAG MORI / NILSSEN-LOVE / SOLBERG Tradisjonen tro er det festivalens to trommende gründere, Ståle Liavik Solberg og Paal Nilssen-Love, som trigger igang kalaset. Solberg booker også konsertserien Blow Out! jevnt og trutt året igjennom, i tillegg til aktiv turnéring med prominente improvisatører som John Butcher og Steve Beresford, også indie/folk-sanger Ryley Walker. Nilssen-Love har ellers i et par tiår vært en av de store profilene på den internasjonale friimpro-scena. Tidligere prosjekter teller band som Atomic og Two Bands & A Legend, og det er stadig tung gang i vanvittige The Thing og hans eget fantastiske stormannsgalskaps-opplegg Large Unit. I anledning åpninga har de med seg Ikue Mori. I 1977 traff punken Tokyo og Mori dro sporenstreks til New York, der hun fort blei en viktig del av byens eksperimentelle scene. Hun spilte trommer i Arto Lindsays banebrytende gruppe DNA og har senere spilt elektronikk med størrelser som John Zorn, Fred Firth, Kim Gordon og Thurston Moore.

PASCAL NIGGENKEMPER SOLO Den tysk/franske kontrabassisten Pascal Niggenkemper har også hatt tilhold i New York de siste åra, hvor han har spilt med kjenninger av oss, bl.a. Nate Wooley, Dave Rempis og Chris Corsano. Niggenkemper trakterer instrumentet på en måte som framstår ukonvensjonell sjøl blant de mest blaserte og herda frijazz-entusiaster, og det gledes til et solosett med ham denne kvelden.

GUITARS & SKRAP Skrap starta i følge Anja Lauvdal og Heida Karine Johannesdottir Mobeck sjøl etter at de to blei låst inne i et lite rom med to bassamper. Rett som det er er de å høre i grupper med Broen og Mummu, og Lauvdal er ellers en del av Moskus, men i Skrap er det altså killer comboen av hennes synther og Mobecks elektrisk modifiserte tuba som gjelder. For anledninga har de teama opp med Ketil Gutvik og David Stackenäs, som etter uker og måneder med brainstorming havna på å kalle duoen sin Guitars. David Stackenäs er en av Sveriges mest ettertraktede improvisatører og turnerer Europa og USA, både som solist og i samarbeid med musikere som Ingar Zach, Mats Gustavsson og Evan Parker. Gutvik har vært en sentral aktør innafor norsk friimpro sida nittitallet, blant annet med grupper som No, Gutvik og F E M – og de siste åra også som en del av Paal Nilssen-Loves Large Unit. Han booker også 15. året på rad sommerkonsertserien Gutvik Ukentlig, som forøvrig er en utmerka måte å korte ned ventetida til Blow Out-festivalen på.

CLOROFORM Cloroform har gjennom 20 års virke vært grensesprengende ved å forene den hjemlige rockescena med jazzen, tilføre noe egenarta madness og skape noe totalt spinnvilt. Trommis Bjørge Fjordheim er også med i Wunderkammer, når han ikke produserer musikk for de største navna innen norsk musikkliv. I nevnte band figurerte også bassist Øyvind Storesund, som ellers har spilt med det ikke ubetydelige Kaizers Orchestra, såvel som med navn fra vår lille frijazz-boble, som Frode Gjerstad og Peter Brötzmann. Multi-instrumentalist John Erik Kaada er en etterspurt komponist av lmmusikk og ga seinest ifjor ut skive sammen med Faith No Mores Mike Patton. Dæven.

TORSDAG EVAN PARKER / STÅLE LIAVIK SOLBERG Vår utstoppelige duracell-kanin Ståle Liavik Solberg stiller nyvaska og morgenfrisk til en ny runde, denne gang med ingen ringere enn den britiske saksofonisten Evan Parker. Parker har holdt tingene ustreit sia sekstitallet, og har samarbeida med omtrent alle de kule folka en kan komme på; i jazzverdenen med Derek Bailey, Keith Rowe, Joe McPhee, Anthony Braxton og Cecil Taylor og i popverdenen med Scott Walker, Jah Wobble og Spiritualized. Blant de mer bestandige konstellasjonene er trioene med heholdsvis Barry Guy og Paul Lytton og med Alexander von Schlippenbach og Paul Lovens. Skjønner’u?

BUTCHER / WESTON / STORESUND / KNEDAL ANDERSEN John Butcher har vært hardcore friimpro sia tidlig åtti, og siden da har han spilt med alle de store navna sjangeren kan vise til, deltatt på et fjell av utgivelser og i en lang rekke mer eller mindre faste grupper. God- speed You! Black Emperor booka ham til festivalen sin for noen år tilbake og The Wire har kalt ham verdens beste saksofonist. Fra det Forente Kongedømmet har han med seg pianist Veryan Weston som har operert i samme miljø sia midten av 70-tallet. Som Butcher var han med i London Improvisers Orchestra og blant andre faste medspillere har vært salige Lol Coxhill, mens samrøret med innflytelsesrike musikere som Phil Minton, Trevor Watts og Luc Ex pågår i skrivende stund. Den norske halvdelen av denne kvartetten utgjøres av bassist Øyvind Storesund, som etter hurramegrundt-sesjonen med Cloroform onsdag kveld nå skal bevise at han også behersker friimproen, og på tommer en av våre favoritter, Dag Erik Knedal Andersen. Knedal Andersen er aktiv i knallgrupper som SAKA og Akode, for å nevne noen bitte få og spiller alltid som besatt. Dette blir stas.

VILDE & INGA Vilde Sandve Alnæs er klassisk skolert, men heldigvis for oss fant hun en vakker dag for noen år sida ut at hun ville frike ut og spelle impro. Av folk hun har spilt med de siste åra bør nevnes Ivar Grydeland, Sidsel Endresen og Xavier Charles. Inga Margrete Aas trakterer kontrabass, også hun med opprinnelse i de klassiske disipliner, men har seinere utforska det frie uttrykk med stort hell. Et lysende ekspempel er trioen Azkadenya, som er Vilde og Inga utvida med sjølveste Sidsel Endresen.

JULIE KJÆR 3 Etter flere år i London, er danske Julie Kjær nå tilbake i sitt hjemland men var smart nok til å fortsette påbegynte samarbeid med sine britiske kolleger, tungvekterne Steve Noble og John Edwards. Ellers skilter hun med medlemskap i London Improvisers Orchestra og er aktiv i en rekke knallsterke grupper også her lenger nord, som Pan-Scan Ensemble og Large Unit. Trommis Steve Noble starta ut i det smått legendariske post-punk orkesteret Rip Rig & Panic tidlig på 80-tallet og har siden samarbeida med det som kan blåse, hamre og slå av av fete impro & jazz musikere både fra Europa og annetsteds. Bassist John Edwards er et viktig omdreiningspunkt for scena i London, og i den seinere tida har en kunnet oppleve ham sammen med stødige folk som Okkyung Lee og Peter Brötzmann – for ikke å nevne den finfine kvartetten Will It Float?, der vår egen Ståle Liavik Solberg inngår.

FREDAG BUTCHER / BUCK / MORI Trommis Tony Buck har oppnådd en ikke ubetydelig kultstatus gjennom den australske impro/krautgruppa The Necks. Han blir regna som en av de ypperste musikerne landet down under kan vise til. Av andre nevneverdige prosjekter han har stikkene sine i er bandet Transmit, med Magda Mayas og Glacial med David Watson og sjølveste Lee Ronaldo fra Sonic Youth. Også saksofonist John Butcher har en dans til i seg etter gårsdagens utblåsning, og vi er også beæra over at Ikue Mori har blitt værende i byen fra onsdag, og fyrer opp elektronikken igjen.

HANNAH MARSHALL / VERYAN WESTON / MATILDA ROLFSSON London Improvisers Orchestra er relativt tungt representert disse dagene. Cellist Hannah Marshall er et eksempel på det. Hun er fast medlem i flere av Alex Ward sine prosjekter, og når hun ikke jammer med fete folk som Luc Ex, Tim Hodgkinson og Paul Dunmall, komponerer hun også musikk til teaterstykker. En annen hun har spilt med jevnlig det siste tiåret er den britiske pianisten Veryan Weston, som vi hilste på torsdag. Trioen kompletteres av den perkusjonisten Matilda Rolfsson, som strengt tatt er svensk, men nå har base i Trønderlag. Rolfsson har bemerka seg svært positivt i flere ulike konstellasjoner de siste åra, med blant annet Blow Out!-favoritter som Michael Duch og Lisa Ullén.

EMMELUTH / EDWARDS / NIGGENKEMPER / NILSSEN-LOVE Den danske saksofonisten Signe Krunderup Emmeluth sorteres muligens som “ung” blant resten av dette firkløveret, men har f.eks. med duoen Tigerfish & Lioncats vist at hun ikke står tilbake for noe eller noen. Emmeluth studerer for tida på jazzlinja ved NTNU i Trondheim og har vist seg særs habil, både som komponist og som improvisatør. I rytmeseksjonen er tre karer som har vært i ilden tidligere disse dagene; bassist John Edwards (se torsdag), bassist Pascal Niggenkemper og på trommer Paal Nilssen-Love (begge onsdag).

MØSTER! Ketil Møster har besøkt Blow Out! opptil flere ganger tidligere, og nå med utropstegn. Orkesterlederen har ubesværa praktisert i gråsonene mellom frijazz, impro og kunstrock i en årrekke, og med temmelig ulike grupper som The Core, Datarock, Ultralyd og Zanussi 5. Et nyere prosjekt er Reflections In Cosmo, der en også finner Møster-gitarist Hans Magnus Ryan. For mange vil han være like kjent som Snah fra Motorpsycho, men ved siden av et godt kvart århundre med en karriere innen hard alternativrock har han også med hell lefla med andre uttrykk underveis, bl.a. sammen med BOL. Trommis Kenneth Kapstad har også bevega seg noen kvartaler fra Herr Nilsen iblant, med særs forskjellige band som Gåte, Motorpsycho, God Seed og seinere Spidergawd og det formidable Monolithic. Noen novise er ei heller bassist Nikolai Eilertsen, som har blitt allemannseie med Big Bang og The National Bank og noen-færre-mannseie med bejubla grupper som Elephant 9 og Band of Gold. Møster! har fram til dags dato gitt ut tre svært gode plater og besøkt festivaler og scener av langt større dimensjoner enn lille Mir. Derfor er det med ekstra mange anerkjennende nikk vi på Blow Out! stadfester undergrunns-cred’en deres idet de runder av fredagskvelden hos oss i år.

LØRDAG MATINÉ! Lørdagsmatinéen på Cappelens Forslag har sneket seg inn som en kjærkommen tradisjon for de som synes ventetida mellom midnatt og kl 20 blir litt lenge å gå uten å få seg noe skikkelig friimpro. Saksofonist John Butcher møtte vi fredag sammen med Tony Buck og Ikue Mori. Nå spiller han solosett midt på lyse dagen.

VILDE SANDVE ALNÆS / NILS ØKLAND Fiolinist Vilde Sandve Alnæs møtte vil allerede torsdag under Blow Out!-festivalen som en del av duoen Vilde & Inga. I dag stiller hun sammen med Nils Økland. Ihuga punk-nerder vil vite at fiolinist / felespiller Økland spilte med Løver & Tigre tilbake i 1983, mens de som heller har følgt med på den mest edgy norske jazzen vil huske ham fra duoen med Bjørnar Andresen samme tiår. Den påfølgende tida har han komponert og spilt med de fineste folka landet kan vise til musikalsk, med eget band og i ulike konstellasjoner hvor improgruppa 1982 – som skal spille seinere denne kvelden – og Lumen Drones er av de som har gjort inntrykk nå de siste åra.

1982 Spellemann Nils Økland er i sving kveldstid også, etter myk oppvarming på matiné tidligere denne lørdagen. I bandet finnes også organist Sigbjørn Apeland, som er en anerkjent skikkelse innafor stuereine sjangre som kirke- og folkemusikk, men som også kan sin impro. Øyvind Skarbø er unghingsten i gruppa, noe 1982 muligens har hedra med å ta navnet etter trommeslagerens fødselsår. Skarbø har ellers spilt mye med Håkon Kornstad, den helt særegne gruppa Bly de Blyant, og – noe vi har ekstrem respekt for – lenge holdt gang i sin egen improkonsert-serie. 1982 har gitt ut et knippe nydelige plater, og vi ser fram til en av mange höjdare når de kommer til Mir denne kvelden.

EVAN PARKER SOLO Evan Parker har fått tømt gugga ut av hornet etter konserten med Ståle på torsdag og tropper opp aleine. Vi trur dette blir en for årbøkene.

SARAH GAIL BRAND / MARK SANDERS Trombonist Sarah Gail Brand må kunne kalles en stayer på de engelske scena. Hun kan vise til en lang liste over utsøkte samarbeidspartnere, hvor folk som Steve Noble, Fred Firth og John Edwards er noen av de vi kjenner best til her på Nisseberget. En annen musikant hun har samarbeida lenge med er trommis Mark Sanders, også han fra England. Når man dropper navn som Peter Brötzmann, Otomo Yoshihide, Okkyung Lee, Sidsel Endresen – men også Jah Wobble – bør det gi en pekepinn på hvor i landskapet han har lagt seg.

POING!-PARTY Det var med skrekkblanda fryd vi kunne annonsere at Poing avslutter firedagersballet på Mir. Trekkspiller Frode Haltli er anerkjent både som soloartist og som samarbeidspartner for folk som Trygve Seim. Saksofonist Rolf-Erik Nystrøm er en ledende musiker innafor samtidsmusikk og tilliggende herligheter verden over, mens kontrabassist Håkon Thelin har spilt på et utall utgivelser i tillegg til å undervise i kontrabass og impro på Musikkhøyskolen. Poing har etterhvert lange tradisjoner med sine uovertrufne konserter rundt jul, og enda viktigere, 1.mai. Nå føyer de enda en høytid til lista, Blow Out!-finalen.

TICKETS!

Festival pass: 900 / 700 Day passes: 350 / 250 (standard / members of Konsertforeninga)

Get your festival pass here: https://konsertforeninga.ticketco.no/blow_out_festival_2017

 
19.08 Oslo Jazzfestival/ Herr Nilsen
Hovedøen Social Club
2021 entré , 20 år

Hovedøen Social Club har som mål å spre cubanske rytmer og ikke 100%-korrekte versjoner av norske slagere til det norske folk. Det hele startet med at Sverre Indris Joner reiste til Cuba i 1985 for å studere cubansk musikk. Året etter landet Sergio Gonzalez på norsk jord. Salsabandet La Descarga så dagens lys året etter det igjen. Med bandet Tango for 3 utviklet Joner en pussig forkjærlighet for kontrafaktisk musikkhistorie – eller; å plante om musikk der den slett ikke hører hjemme. Men dette kunne da gjøres med salsa også? Veien fra Grieg & Brahms til Bendiksen og Book-Jensen var en logisk konsekvens. Så med følgende hypoteser for øyet ble repertoaret valgt fra NRKs platearkiv.

 
19.08 Oslo Jazzfestival/Sentralen
Åpent Hus på Sentralen (Rohey, Bugge Wesseltofts New Conceptions of Jazz, Aiming for Enrike,United Vibrations, Sidsel Endresen& Jan Bang, Dr. Kay, Jacob Young/Paolo Vinaccia, Bendik Hofset)
2030 entré , 18 år

Etter ti års pause startet Bugge Wesseltoft opp bandet New Conception of Jazz igjen i forbindelse med bandets og plateselskapet Jazzland sitt 20-årsjubileum i fjor. Oppstarten i 1996 var med å skape en ny boost for europeisk jazz. Sentralt sto blandingen av elektroniske elementer og jazz, og New Conception of Jazz ble et begrep innen sjangeren “electronic jazz”. I den nye utgaven av bandet har Bugge Wesseltoft med seg noen av de mest lovende unge jazzmusikerne i Norge: Marthe Lea, Oddrun Lilja Jonsdottir, Sanskriti Shrestha og Siv Øyunn Kjenstad.

Med Sidsel Endresen og Jan Bang møtes det organiske og det teknologiske i en høyst original symbiose. Sidsel Endresen har for lengst etablert seg som en av verdens mest distinkte jazzvokalister, mens Jan Bang på sin side har funnet sin nisje livesampling og digital bearbeiding av lyd og musikk. Det improviserte samspillet mellom Endresens unike stemme og Bangs mesterlige live-sampling resulterer i musikk der det eneste som er forutsigbart er deres evne til å overraske lytteren.

Dr. Kay & His Interstellar Tone Scientists er definitivt et av Jazz-Norges aller mest joviale band. Bandet som startet som et coverband med et repertoar bestående av låter fra bl.a Sun Ra og Pharaoh Sanders har med tiden funnet sin helt egne intergalaktiske og psykedeliske identitet, selv om inspirasjonskildene er høyst tilstedeværende i deres komposisjoner. Utgivelsene deres er ikke bare album, men teatralske hørespill. Konsertene deres er ikke bare konserter, men happenings.

Dette er en ny og moderne jazztrio, bestående av noen av de mest ettertraktede musikerne på den norske jazzscenen: saksofonist Bendik Hofseth, gitarist Jacob Young og trommeslager Paolo Vinaccia. Musikken kan best beskrives som lyrisk, groovy og vakker. Musikerne har lang fartstid både nasjonalt og internasjonalt, både som bandledere for egne prosjekter og med andre musikere og band som Steps Ahead, Arild Andersen, Terje Rypdal, Karin Krog, Manu Katché og mange andre.

ROHEY er virkelig et av stjerneskuddene i norsk jazzliv i disse dager. Etter utgivelsen av deres debutalbum «A Million Things» på Bugge Wesseltofts Jazzland Recordings, har ROHEY blitt mottatt med strålende anmeldelser i blant annet Dagsavisen, Morgenbladet og Adresseavisen hvor de har blitt utnevnt til Norges nye neo-soul/jazz-håp. De har også blitt løftet fram internasjonalt Jazzwise, Jamie Cullum på BBC Radio2 og Gilles Peterson på BBC Radio6.

Aiming for Enrike har vi hatt lyst til å ha på programmet siden vi hørte dem live for første gang på jazzscenen vi hadde på Musikkfest i 2014. Denne eksplosive sjangeroverskridende instrumentalduoen bestående av Simen Følstad Nilsen på gitar og Tobias Ørnes Andersen på trommer har siden den gang turnert Europa med Jaga Jazzist, spilt på en rekke norske festivaler og blitt nominert til P3 Gull i kategorien beste liveband.

Det London-baserte bandet United Vibrations består av brødrene Ahmad, Kareem og Yussef Dayes (kjent fra den svært kortlevde, men populære duoen Yussef Kamaal) og Wayne Francis II. Bandet beskriver musikken sin som 12tone, en slags utvidelse av det britiske 2tone-begrepet som beskriver blandingen av punk og ska i Storbritannia. I stedet for å blande to sjangere så forsyner de seg fra en rekke ulike inspirasjonskilder som Bob Marley, Fela Kuti, John Coltrane, Mahavishnu Orchestra, Weather Report, 4hero, Jaco Pastorius, Ali Farka Toure og Talking Heads.

 
19.08 Oslo Jazzfestival/Gamla
Jazzin Babies m/Denise Gordon
2100 entré , 20 år

Oslo Jazzfestival har over lengre tid satset tungt på barn og unge og det er veldig stas når det bringer resultater. Jazzin’ Babies ble dannet i 2003, og består av syv av våre fremste unge musikere med bakgrunn fra vårt tidligere ”Ungdom og jazz”-prosjekt.

De spiller i følge seg selv klassisk 20-talls ”hotjazz” slik den opprinnelig ble spilt i New Orleans og Chicago. Deres musikalske inspirasjon er forankret i innspillinger gjort av Louis Armstrongs Hot Five og Seven, King Olivers Creole Jazzband, Jelly Roll Mortons Red Hot Peppers samt Clarence Williams’ Blue Five og Red Onion Jazz Babies.

Med seg på laget denne gang er den allsidige britiske vokalisten Denise Gordon som har spilt på alt fra Glastonbury-festivalen til selveste Buckingham Palace for Dronning Elisabeth. Hun navigerer smidig fra sjanger til sjanger og er ikke fremmed for å synge både funk, soul, rhythm ‘n’ blues, spirituals og selvfølgelig jazz.

 
19.08 Oslo Jazzfestival/ Nasjonal Jazzscene Victoria
Rebekka Bakken
2200 entré , 18 år

Rebekka Bakken er et av de virkelig store norske navnene nedover i Europa, men har spilt svært lite i Oslo og Norge. Likevel er det nok mange som har sett henne live på TV-skjermen. Hennes utsolgte Baloise Session-konsert i Sveits ble nemlig sendt på Hovedscenen på NRK. Vi har jobbet med å få Rebekka Bakken til festivalen i flere år og er meget fornøyde med å endelig å kunne presentere henne for vårt publikum. På Oslo Jazzfestivals avslutning på Nasjonal Jazzscene Victoria lørdag 19. august kl. 22.00 tar hun med seg musikerne Børge Petersen-Øverleir (gitar), Jonny Sjo (bass), og Rune Arnesen (trommer). Her vil man kunne oppleve noe av det fineste Norge har å by på i grenselandet mellom jazz, pop, folk og americana.

 
20.08 Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Søndagsjammen
2000 entré fri entre, 20 år
Oslo Jazzforum

Humørfyllt jazzjam på byens beste klubbscene annenhver søndag i samarbeid med Herr Nilsen. Kompet består av Audun Ellingsen, Hermund Nygård og Anders Aarum. Som aktiv jammer oppnår du bong for innsatsen. Velkommen!

 
22.08 Kulturhuset
Gutvik Ukentlig: Maggie Nicols/ Ole-Henrik Moe/ Ketil Gutvik + Ungsoloen: Andreas Røysum
1930 entré 100 (vi tar kort), 20 år
Konsertforeninga

Program tirsdag 22. august: Kulturhuset LAB:

Maggie Nicols – stemme Ole – Henrik Moe – mandolin Ketil Gutvik – gitar

En av Storbritannias fremste stemmekunstnere møter Ole-Henrik Moe og Ketil Gutvik, som på sin side har en tendens til å møtes over en mandolin og en gitar. Maggie Nicols er en pioneer og stilskaper innenfor den europeiske improvisasjonsmusikken. Det hele startet da hun flyttet til London i 1968 og ble med i John Stevens legendariske Spontanous Music Ensemble sammen Trevor Watts og Johnny Dyani. Det Gutvik hørte Maggie Nicols gjøre på Her Noise symposium i Oslo i 2012 har han aldri glemt. Det er grunnen til at han har invitert henne inn i den ugjennomtrengelige duoen han har med Ole-Henrik Moe.

UNGSOLOEN 22. august Andreas Røysum har tidligere spilt Ungsolo som gitarist, denne gangen tar han med seg klarinetten.

Dører 19:20 / konsert 20:00 Den gule grisen tar 100 kr.

www.gutvik.com/ukentlig

https://twitter.com/ketilgutvik

 
23.08 Uhørt
Henriette Vaagsnes Trio
2000 entré Gratis, 20 år
Uhørt

Henriette Vaagsnes fra Arendal har erfaring fra de fleste musikksjangere, men det er jazz og groovebasert musikk som ligger hennes hjerte nærmest: dette var et perfekt utgangspunkt for et musikalsk møte med Gildas Le Pape, som etter 6 år som gitarist i Satyricon er nå ekslusivt dedikert til jazz, både stringswing (samarbeid med Hotclub de Norvège) og standard (duoer med Bjørn-Vidar Solli, Jacob Young).

Henriette Vaagsnes: vokal Gildas Le Pape: gitar Aksel Jensen: kontrabass

CC: Gratis ID: 20-år

 
23.08 Kafé Hærverk
Terrie Ex & Paal Nilssen Love + Jon Ibragon & John Hegre & Nils Are Drønen
2000 entré , 20 år
Øreverk

Terrie Ex er best kjent for sitt arbeid med rockebandet The Ex fra Nederland. The Ex er uten tvil et av Europas mest interessante rockeband og har i 30 år vært med på å dytte grensene for musikk og politiske tekster. En formidabel gitarist, som fremfører sin unike rytmikk, egenartet tonalitet og er vanvittig fysisk i sin tilnærming til eget instrument og improvisasjonen.

Paal Nilssen-Love har utallige innspillinger og konserter i inn- og utland, har etablert seg som en kraftig trommeslager med høy energi og utholdenhet. I grupper med musikere fra Sverige, Tyskland og Chicago, demonstrerer han en løpende forpliktelse til å bryte de fysiske og musikalske grenser og er stadig søkende etter nye utfordringer og nye konstellasjoner.

Duoen kommer ut fra en konstellasjon som oppstod når Ex og Nilssen-Love møttes i 2005, gruppen OFFONOFF, men nå ønsker de å strippe dette ned til en duo med bare trommer og gitar. Musikken er uansett improvisert med et sterkt element av og referanser til rock, metal, støy, og tilogmed afrikansk musikk. Duoen har gitt cd-ene «HURGU!» på PNL Records og «Gored Gored» på Terp Records, samt lp-en «Schobberdebonk» på Bocian Records.

www.theex.nl www.paalnilssen-love.com

The duo Public Enema is the longest running project of both guitarist John Hegre and drummer Nils Are Drønen. Since 1996 we played free form music.

Although we played and rehearsed more with Public Enema than with any other project we’ve been in, we only played five gigs as a duo. We’ve played concerts with saxophone player Frode Gjerstad and harding-fiddle player Nils Økland amongst others, released several albums notably as Jazkamer (with Lasse Marhaug) and Der Brief (with Jørgen Larsson), but no duo releases as Public Enema.

Our music is most often characterized as high energy free form, but we do believe in the unpredictability of free improvised music and find that we still are able to surprise both ourselves and our audiences with the outcome. In 2012 we met acclaimed American saxophone player Jon Irabagon and we started playing as a trio. Our debut album Axis was released by Rune Grammofon in 2017.

Jon Irabagon is the winner of the 2008 Thelonious Monk Saxophone Competition, and has since topped both the Rising Star Alto Saxophone and the Rising Star Tenor Saxophone categories in DownBeat Magazine Critics’ Poll and has been named one of Time Out New York’s 25 New York City Jazz Icons

 
24.08 Cosmopolite
WILLIAM BELL
2000 entré Bill.450/400 + bill.avg kjøpes på Ticketmaster eller kjøpes i døra., 18 år
Cosmopolite

William Bell var tidlig med på laget til det legendariske plateselskapet Stax Records, som senere ga ut innspillinger av blant annet Otis Redding, Sam and Dave, Isaac Hayes, og The Staple Singers. Hans solodebut «You Don’t Miss Your Water (Until Your Well Runs Dry)», ble en av plateselskapets første store hits, og den dag i dag er det sett på som et av de fremste musikk eksemplene fra starten av soulens storhetstid. Han ble nylig innsatt i Memphis Music Hall of Fame og mottok Lifetime Achievement Award for Songwriting på den 15 årlige Americana Honors & Awards Show.

I 1969 slapp han sitt første full-lengde album «The Soul of a Bell» som inkluderte hiten «Everybody Loves a Winner» og «Born Under a Bad Sign». Sistnevnte er blitt coveret av en rekke kulturelle ikoner, deriblant Jimi Hendrix og Homer Simpson.

Etter mange år utenfor radaren, ble det rykter om comeback og studiosamarbeid med Grammy-vinneren John Leventhal. Resultatet ble den nye plata «This Is Where I Live» som har blitt omtalt av flere i amerikansk musikkpresse med sterke beskrivelser som sjokkerende bra og et sensasjonelt comeback.

Nå har vi gleden av å presentere William Bell her på Cosmopolite scene som har vunnet Grammy i år for best album «This Is Where I Live»!

Sjekk hans hjemmeside

This is where I live This is where I give All my love, all my time, all my money, every dime This is where I live

“A distinctive singer and songwriter at Stax in the ‘60s and ‘70s, William Bell’s first LP for them since 1973 is a mature triumph… William Bell has forgotten nothing, it seems, least of all how to make wonderful, eternal soul music.” **** – MOJO

“Bell’s voice wears the years gracefully, especially on the title track, a lovely life’s story that sums up more than half a century in the business.” – Uncut

 
25.08 Nasjonal jazzscene
Terje Rypdal 70 år! Med Palle Mikkelborg
2100 entré 320/260, 18 år
Nasjonal jazzscene

Celebrating a guitar giant!

Vi starter høsten med et smell og en feiring av en gigant: Terje Rypdal – 70! 25. og 26. august feirer Terje Rypdal sitt runde år med to forrykende kvelder på Nasjonal jazzscene med gjester og helt nytt band. Med seg fra Elephant9 har han Ståle Storløkken, fra Danmark spirituelle Palle Mikkelborg. Som grunnfjell hører du jazzlegende og trommeslager Pål Thowsen, «..den musikeren i Norge som spiller som Tony Williams», som Rypdal selv sier.

Disse fire er Terje Rypdal Conspiracy, i fredagsversjon, som med utgangspunkt i eldre materiale, hovedsakelig fra Chasers- og Odyssey-perioden, revitaliserer historien til noe nytt, og starten på en ny æra. Det er all grunn til å glede seg til en inspirert Rypdal som leker med historien sammen med en fritenkende generasjon hardtfunkende musikere. Velkommen på fest!

Terje Rypdal – gitar, Palle Mikkelborg – trompet, Ståle Storløkken – keys, Pål Thowsen – trommer

 
26.08 Kafé Hærverk
The Necks (AUS)
1156 entré 275 NOK, 20 år

«Absolutely riveting…how three musicians can sound like eighteen is a mystery… extraordinary magical sounds emerged from the ensemble…the way The Necks do this with acoustic instruments is nothing short of miraculous» FINANCIAL TIMES (UK)

«At around the 100-year point in jazz’s evolution, conjuring new spirits out of old spells is a difficult mojo to work. But people are doing it – a case in point is The Necks» JAZZ TIMES (USA)

«I think the new music I would find it hardest to do without, fifty years after Kind of Blue, is that produced by The Necks… A piano trio, but not like any other piano trio you have heard… There is a great deal of joy in The Necks’ music, and it is the more rewarding for being hard-won… Kind of Blue’s legacy is apparent in the ease with which The Necks exploit the spaces that were opened up for them all those years ago: spaces in harmony, rhythm and melody, but also spaces in the mind» RICHARD WILLIAMS – THE BLUE MOMENT: MILES DAVIS’ KIND OF BLUE AND THE REMAKING OF MODERN MUSIC

«…Entirely new and entirely now…They produce a post-jazz, post-rock, post-everything sonic experience that has few parallels or rivals. They may teach us to listen in a new way, but they communicate a fierce energy and warmth at the same time. Their music is a thrilling, emotional journey into the unknown. Like seeing a world in a grain of sand, The Necks permit us to hear a whole new world of music in a sliver of sound» THE GUARDIAN (UK)

(Pure Scenius) «This was selfless art, with the participants always servants of the musical thread… Australia’s inventors of acoustic, jazz-inflected minimalism, The Necks. Beforehand there seemed a danger of the Necks’ unique and complete conception being ravaged by any interlopers. But Eno was astute enough to suggest musical contexts in which The Necks could do what they do – and arguably be the music’s linchpin – while being embellished with flawless empathy» SYDNEY MORNING HERALD

«One of the greatest bands in the world» NEW YORK TIMES

«(The Necks) draw your attention to the music instead of the means: you never get the idea that they’re playing for an hour to prove that they can do it, or to showcase a glut of ideas, but simply to give you the pleasure of focusing on music in extreme detail» PITCHFORK

 
26.08 Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Nordic Circles – Under the Clouds – plateslipp
1600 entré kr. 200,- alle / 100,- for musiker/student, 20 år
Oslo Jazzforum

Nordic Circles – Under the Clouds – plateslipp med Siril Malmedal Hauge – vokal Lars Jansson – piano (S) Jacob Young – gitar Magnus Bakken – saksofon Jesper Bodilsen – bass (DK) Anders Thorén – trommer

Nordic Circles er et norsk jazzprosjekt som har som mål å skape unike jazzalbum gjennom samarbeid mellom veletablerte og yngre utøvere innen den nordiske jazzen. Idéen er å skape ny og spennende musikk med utgangspunkt i geografiske ulikheter i den nordiske regionen.

Under the Clouds er andre utgave i en serie og etterfølger det internasjonalt anerkjente debutalbumet Winter Rainbow med blant andre Helge Lien, Tore Johansen og flere.

 
26.08 Nasjonal jazzscene
Terje Rypdal 70 år! Med Conspiracy
2100 entré 320/260, 18 år
Nasjonal jazzscene

Celebrating a guitar giant – part 2!

Vi starter høsten med et smell og en feiring av en gigant: Terje Rypdal – 70! 25. og 26. august feirer Terje Rypdal sitt runde år med to forrykende kvelder på Nasjonal jazzscene med gjester og helt nytt band. Med seg fra Elephant9 har han Nicolai Eilertsen og Ståle Storløkken, som grunnfjell hører du jazzlegende og trommeslager Pål Thowsen, «..den musikeren i Norge som spiller som Tony Williams», som Rypdal selv sier.

Disse fire er Terje Rypdal Conspiracy, lørdagsgroovende og herlige, som med utgangspunkt i eldre materiale, hovedsakelig fra Chasers- og Odyssey-perioden, revitaliserer historien til noe nytt, og starten på en ny æra. Det er all grunn til å glede seg til en inspirert Rypdal som leker med historien sammen med en fritenkende generasjon hardtfunkende musikere. Velkommen på fest!

Terje Rypdal – gitar, Ståle Storløkken – keys, Nicolai Eilertsen – bass, Pål Thowsen – trommer

 
30.08 Nasjonal jazzscene
UHØRT! Bounce Alarm & Pre-Echo
2000 entré Gratis!, 18 år
Nasjonal jazzscene

BounceAlarm! er en rykende fersk sekstett med base i Trondheim. Med egne komposisjoner og et lekent sinn tar bandet med seg den gamle jazztradisjonen inn i et nytt landskap. Bandlederne Ingrid Øygaard Steinkopf og Elisabeth Lid Trøen vokste opp sammen i en av Vestlandets trangeste daler, og har fått med seg et knippe strålende unge jazzmusikere til ei vidstrakt blåserekke og et stødig komp. Dette er bandet som har pakket jazzhistorien med seg i ryggsekken, men som fryktløst setter kursen fremover på sine egne veier.

Sturla Hauge Nilsen – trompet, Christian Cuadra – altsaksofon, Elisabeth Lid Trøen – tenorsaksofon, Ingrid Øygard Steinkopf – fløyte/piano, Morten Berger Stai – kontrabass, Rino Sivathas – trommer

Pre-Echo bruker elektronikk, pop og støy i sin moderne jazz. Med en fengende melodi i sentrum krydrer de unge musikerne paletten med improvisasjon, komplekse jazzharmonier og dissonanser. Resultatet blir unik og annerledes musikk som er rik på detaljer, men som aldri mister den røde tråden. Pre-Echo fyller scenen med energi, spenning og trøkk, kom og la deg rive med!

Andréa Louise Horstad – vokal/fx, Audun Haave Reknes – synther, Martin Sternberg – piano, Torstein Slåen – gitar, Eskild Myrvoll – bass, Bård Berg – trommer

 
30.08 Uhørt
Dave Edge Kvartett
2000 entré 50 kr på ticketmaster, 80 kr i døra, 20 år
Uhørt

Dave Edge kvartett

Dave Edge som opprinnelig er fra UK, er best kjent som saksofonisten i bandet The Real Thing. Han er inspirert av Dexter Gordon og Sonny Rollins, men også den lyriske Stan Getz og den funky stilen til Eddie Harris.

Med seg har han noen av norges beste jazzmusikere. Denne gang med Anders Aarum på piano, Stig Hvalryg på bass og Hermund Nygård på trommer.

Musikken er en blanding av originale komposisjoner og jazzstandards med elementer av be-bop, latin og funk.

Musikk: https://soundcloud.com/dave-edge-1/live-at-herr-nilsen-2015

CC: 50 kr forhåndsalg; http://www.ticketmaster.no/event/547229 80 kr i døra ID: 20-år

 
30.08 Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
The Workshopaholics
2000 entré kr. 150,- alle / 100,- for musiker/student, 20 år
Oslo Jazzforum

The Workshopaholics” et konsept i regi av gitaristen Staffan William-Olsson. Tightere enn en jam session, friere enn et rehearsal band. Staffan skriver repertoaret og med forskjellige musikere hver gang med et aldersspenn 25-79 år og de som kjenner konseptet fra før vil se at besetningen denne gang er endret til gitar, keys, bass og trommer.

Richard Köster – trompet Guy Sion – altsaksofon Harald Halvorsen – trombone Lars Frank – barytonsaksofon Staffan William-Olsson – gitar Kåre Garnes – bass Tom Olstad – trommer

 
31.08 Nasjonal jazzscene
Eple Trio
2000 entré 220/170, 18 år
Nasjonal jazzscene

Etter at Eple trio så dagens lys på Norges Musikkhøyskole for et drøyt tiår siden, tok de raskt skrittet ut i den store verden. Etter fire kritikerroste album og en omfattende konsertvirksomhet har trioen utviklet et samspill tett som et bjørkekratt, med vekt på improvisasjon og lange melodilinjer. Musikken kan kanskje beskrives som moderne fjelljazz, der den maler fram bilder av melankolsk, nordisk natur, og det er mer enn et hint av skandinavisk folketoner, men du hører like gjerne ekko fra klassiske komponister som Bach og Debussy, fra samtidsmusikk og fra pop.

De siste gangene Eple trio har besøkt Victoria har de hatt hatt med seg trompetist Mathias Eick. Denne gangen kommer de som en rendyrket trio – og med et helt nytt album under armen. Vi gleder oss!

Andreas Ulvo – piano, Sigurd Hole – bass, Jonas H. Sjøvaag – trommer