End of content

No more concerts to show

Sommerro
Tue 16/04/2024 19:00

Odd S. Albrigtsen/Petter Wettre

Odd S. Albrigtsen & Petter Wettre spiller standards på Sommerro

Nasjonal jazzscene
Wed 17/04/2024 20:00

Dave Holland Trio

Dave Holland’s groovy trio

Dave Holland kunne lagt ned bassen midt på syttitallet, og han ville likevel ha sikret seg plass i historiebøkene etter å ha vært bassist med Miles Davis i “The lost Quintet” og på de smått legendariske albumene Bitches Brew og In a silent way, før han en kort periode smatt innom avantgardebandet Circle med Anthony Braxton og deretter gikk i studio og lagde en av disse platene som står som en merkestaur i den moderne jazzkatalogen: Conference of the Birds. Heldigvis lot han AFP-søknaden ligge, og fem tiår og et utall klassiske skiver senere er Dave Holland fortsatt en kunstnerisk kraft å regne med.

Kevin Eubanks som først ble annonsert, har dessverre måttet hoppe av turneen på grunn av sykdom i familien. Heldigvis har de funnet en fantastisk erstatning i saksofonisten Jaleel Shaw. Shaw har utgitt flere kritikerroste album under eget navn, hvor blant andre «vår egen» Lage Lund er med, og er i tillegg fast medlem i Roy Haynes Quartet og Mingus Big Band.

Trommis Eric Harland så vi i høst, i trioen til Chris Potter, han satt også bak trommene da Charles Lloyd besøkte Victoria i 2019. Sammen leverer trioen groovy, elektrisk jazz med trøkk, midt i gata der Holland trives aller best, og som han mer eller mindre har brulagt selv.

Dave Holland – bass, Jaleel Shaw – saksofon, Eric Harland – trommer

Nasjonal jazzscene
Thu 18/04/2024 20:00

Signe Emmeluth – Banshee

Gripping and exciting music from Danish saxophone player and an amazing ensemble

Danske Signe Emmeluth har blitt et av dreiepunktene i ny, norsk jazz og samtidsmusikk. Vi har hatt stor glede av hennes eget band Emmeluth’s Amoeba, hun har skrevet fantastisk musikk for Trondheim Jazzorkester, og i Spacemusic Ensemble og Skarbø Skulekorps er hun en tydelig premissleverandør og solist. I 2022 leverte hun bestillingsverket Banshee til Vossa Jazz, framført med et stjernelag av norske musikere. Det er kraftfull musikk hvor musikerne også brukte stemmen i et samkjørt nærvær.

Audun Vinger skrev i sin anmeldelse av urfremføringen på Vossa Jazz at: «Det er morsomt og støyende til tider, vakkert og duggfriskt med bruk av vannperkusjon andre steder, påminnende om fuglesang og blomstereng. Emmeluth tenker i lange linjer i disse større verkene sine, med en avansert kompositorisk teknikk som krever mye av publikum og utøvere.».

Tittelen Banshee henviser til et mytisk vesen som med skingrende skrik og jammer varsler om ødeleggelse, sorg og død i familien. Emmeluth beskriver selv Banshee som en «uræd fortælling om nærvær og øjeblikke». «Banshee-figuren er ikke nødvendigvis tænkt som noget skræmmende og gruopvækkende, men derimod et udsagn om, at tiden flyver. Lev livet, mens du har det. Hvad vil vi opleve, mens vi eksisterer? Hvad efterlader vi os? Er vi til stede?»

Dette bandet er definitivt tilstede, klare for å gi deg en stor opplevelse. Vær her du og!

Signe Emmeluth – saksofon, vokal, Guoste Tamulynaïte – piano, vokal, Guro Moe – bass, vokal, Maja S. K. Ratkje – vokal, elektronikk, Anne «Efternøler» Andersson – trompet, vokal, Heiða Karine Jóhannesdóttir – tuba, vokal, Jennifer Torrence – perkusjon, vokal, Magnus Skavhaug Nergaard – lydteknikker

Foto: Margit Rønning Omholt

Jazz på Vardeheim. / Vardeheim
Fri 19/04/2024 00:00

Løs Snipp til Vardeheim 19.April

Fredag 19.April er det konsert med LØS SNIPP på Vardeheim
Konserten starter kl.2100, dørene åpnes kl.1930.
Adressen er Vardeheimveien 7 på Høybråten
Se også info på hjemmesiden www.jazzvardeheim.no

LØS SNIPP:
Fem kjente musikere underholder med kjente jazzklassikere og muntre historier fra et langt liv i bransjen

Freddy Hoel-Nilsen er en meget ettertraktet pianist i hovedstadens freelance-miljø. Han har en lang profesjonell karriere, og imponerer alltid med sitt virtuose og svingende spill.

Bjørn Kruse på Bass. Fra 1972 var Bjørn lenge aktiv som jazzmusiker (saksofon / bass), arrangør, produsent og studiomusiker). Han er nå professor emeritus i komposisjon ved Norges musikkhøgskole.

Rune Tollefsen på Slagverk opptrådte med flere topporkestre på 70 og 80 tallet. En rutinert og ettertraktet musiker som fremdeles spiller i mange band.

Johan Bergli er i dag pensjonist etter nærmere 40 år som altsaksofonist i Stabsmusikken. Han var med i Radiostorbandet fra 1972 til det ble nedlagt 18 år senere, og har i hele sin begivenhetsrike karriere spilt en betydningsfull rolle i andres, og egne, orkestre.

Philip Kruse på Trompet, Flygelhorn og vokal. Orkesterleder, musiker, komponist, arrangør, dirigent, produsent og musikkforlegger. En markert profil i norsk musikkliv siden begynnelsen av 70-tallet.

Cosmopolite
Fri 19/04/2024 20:00

The Breath + Sudan Dudan

Det var på WOMEX – en utstillingsmesse for musikk fra verden i Spania – at kunstnerisk leder på Cosmopolite fikk øynene opp for The Breath. Bandet leverte en hjerteskjærende, rå og kraftfullt ærlig konsert, som gjorde at vi momentant ønsket å invitere dem til Cosmopolite Scene.

«Stille, ubønnhørlig, The Breath har blitt en av de … mest spennende folkemusikerne … «Only Stories» … en akustisk innspilling som bretter seg ut som en papirblomst» – THE FINANCIAL TIMES

The Breath består av den britiske gitaristen Stuart McCallum og sanger og fløytist Ríoghnach Connolly fra Irland. McCallum var et erfarent bandmedlem fra The Cinematic Orchestra, og Connolly en storslagen personlighet med en mektig stemme, og sammen bestemte singer-songwriter duoen seg for å lage folkemusikk med et kontemporært tilsnitt.

«Røtter i folkemusikken, men med andre horisonter … den sjokkerende, fantastiske, berusende stemmen til Ríoghnach Connolly» – THE GUARDIAN

Connolly er historiefortelleren – som synger om barndommens sommere, den første kjærligheten, urettferdigheten etter kolonitiden og sorg.

Duoen har gitt ut tre album på Real World label og i etterfølgelsen av albumet fra 2019 «Only Stories» hvor de spilte inn musikk de hadde laget tidligere, i en mer akustisk utgave, fikk Connolly både «Best Folk Singer» og «Singer Of The Year» av BBC R2 Folk Awards.

«Rå, sjelfull, ofte hypnotiserende, rik tekstur og frodig konstruert … allsidig overbevisende vokal» – MOJO

Line up:
Ríoghnach Connolly – vokal og fløyte
Stuart McCallum – gitarist

Sudan Dudan

For å skape en enda mer komplett musikalsk opplevelse har vi booket den norske folkemusikk-duoen Sudan Dudan til å spille etter den Irsk-Britiske duoen The Breath.

Sudan Dudan er en duo med Anders Erik Røine og Marit Karlberg på vokal, gitar, langeleik, fele, harmonium og munnharpe.

Bandet har gitt ut fire plater hittil, hvorav den siste heter «Heimen der ute» fra 2018. I en anmeldelse av albumet skriver Folkemusikk.no: «Det finnes en rekke gode duoer her i verden. De beste av dem skaper en ny stemme ut fra to eksisterende, og ofte også noe ganske nytt fra etablerte formler. Det har også Sudan Dudan gjort.»

Også Aftenposten var svært begeistret over albumet, som anmelder kalte en «kjærkommen gjenkomst fra Sudan Dudan»:

«Begge står fjellstøtt i tradisjonsmusikken, men duoen bærer i seg mye mer. Når de synger «Du arme sjel, som vandrer der», åpningsstrofen til «Festen», gripes man i hjerteroten. For et lydbilde. Så nedstrippet og virkningsfull der de på utsøkt vis spiller på lys og mørke.»

Line up:
Anders Erik Røine – vokal, gitar, munnharpe, fele
Marit Karlberg – vokal, langeleik

Nasjonal jazzscene
Fri 19/04/2024 20:00

Goran Kajfeš – Tropiques

Cosmic grooves with serious chill

Hypnotisk og svevende, eksotisk og østvendt, men med sterke røtter i svensk jazz à la Jan Johanson, Bo Hansson og Don Cherry! De har to nydelige plater bak seg, nå kommer en helt ny, Tell us, som vi får høre levende i kveld! De er fortsatt på en kosmisk trip, denne gangen med en strykerseksjon.

Tropiques musikk er skapt basert med en semi-improvisert inngang av enkle fragmenter, det kan være en basslinje eller melodi, som eltes, forskyves og re-orkestreres i øyeblikket og blir en liten historie. Med sine lange formkurver setter den både musikere og lyttere i en reisetilstand blant farger som gradvis lekker inn i hverandre og skifter.

Den kunstneriske kjernen inneholder en motkommentar til den oppskrudde gatekjøkkenkulturen som er vår tid; bandets musikk er en musikalsk invitasjon til refleksjon og foten av gasspedalen – gjennom lytting. Det er musikk som lar lytteren være i og bli sammen med lydene.

Debutalbumet Enso og oppfølgeren Into the wild fikk ekstremt positive anmeldelser i Sverige og internasjonalt, omtaler som gav uttrykk for et sterkt behov for denne musikken, kanskje fordi den sier noe om vår tid og om viktigheten av å være her, nå.

Goran Kajfeš – trompet, synth, Alexander Zethson – piano, synth, Johan Berthling – bass, Johan Holmegard – trommer, Josefin Runsteen – fiolin, Leo Svensson Sander – cello

Foto: Johan Bergmark

Konsertforeninga / Hausmania, Hausmannsgate 34
Fri 19/04/2024 20:00

Femme Brutal: Thea Grant «Water & Dreams» + Ayka

Femme Brutal inviterer til en aften på Flerbrukshallen i Hausmania med Thea Grant og Ayka i anledning av utgivelsen til Thea Grant sitt debutalbum Water and Dreams.

⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ.⋅⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ.⋅⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙

THEA GRANT

I Water and Dreams møter du en myriade av stemmer og elektronikk – pitchet, vrengt og harmonisert til et “korverk” om havets drømmeverden.

En sammenfletting av inspirasjoner fra dansekunst, havets bevegelser, symbolisme og et bredt spekter av musikalske referanser skaper en fremføring med både meditative og heftige partier. Oneohtrix Point Never, Malibu, Ligeti og Björk har alle vært viktige inspirasjonskilder.

Visuell kunstner Tobias Gulbrandsen og lyddesigner Bjørn Ola Opsahl er med på å skape en fullstendig liveopplevelse hvor havet blir et symbol på livets brutte speilbilder – stemmen er formidleren, alene og i samklang.

Thea Grant har nylig lansert soloprosjektet sitt med utgivelsen av debutalbumet Water and Dreams på det britiske plateselskapet Shadow World. I den anledning har hun spilt på den eksperimentelle musikkfestivalen Profound Sound i Folkestone (UK) og Nylyd på Spriten Kunsthall i Skien (NO). I vår fikk hun i oppdrag å fremføre Water and Dreams på utdelingen av den nasjonale Ibsenprisen 2024, i tillegg til å produsere en 30-minutters lydinstallasjon inspirert av Ibsens ‘Fruen fra havet’. Thea Grant har også utgitt to musikkvideoer til singlene ‘A Night of a Dream’ og ‘Far From Face’

⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ.⋅⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ.⋅⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙

AYKA

Når Ayka (Ayça Lingaas) ikke vandrer rundt i Ringerike som lokaljournalist, sitter hun i sofaen med sin gamle Eko-gitar i fanget, foran et hjemmestudio som renner og floker seg utover stuebordet.

Musikken som tar form føles kontemporær og hjemlig, men dersom Hønefoss var en bydel i 1960-tallets New York er det nok der Ayka bor, hvor hun deler klubbscene med band som The Velvet Underground og Nico. Nyere referanser kan finnes i blant annet Wilco og The Sea and Cake.

Ayka har to EP-er i beltet og jobber for tiden med sitt første full lengde-album. Med egenarta og vindskeivt gitarspill omfavner hun et råere og mer skranglete landskap enn tidligere, og tekstene er direkte og ujålete refleksjoner av alt som er godt og vondt – helst på samme tid.

Til konserten på Hausmania tar hun med seg Ingvild Nærum (Are You Having Fun Yet, Ē band og THE IV) på slagverk og Njål Uhre Kiese på bassgitar (med bue).

⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ.⋅⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ.⋅⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙ॱ⋅.˳˳.⋅ॱ˙˙

Femme Brutal er et feministisk booking og DJ-kollektiv basert i Oslo og Bergen som organiserer konserter i samarbeid med Konsertforeninga. Med støtte fra Oslo Kommune og Kulturdirektoratet.

Dører: 19.00

Billetter:

Ordinær: 230

Medlem / student: 170

Ubemidlet: 100

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 20/04/2024 16:00

Kåre Nymark jr. kvartett

Kåre Nymark jr. er aktuell med en ny kvartett og ny musikk. Med seg har han tre av landets mest hardtsvingende musikere. Musikken er utadvendt, groovy og melodiøs. Uttrykket varierer fra det mest intense til det vare og såre, og er en herlig sammensmelting av store deler av jazztradisjonen.

Kåre Nymark – trompet
Anders Aarum – piano
Jens Fossum – kontrabass
Elias Tafjord – trommer

Foto: Bent Ulleland

Nasjonal jazzscene
Sat 20/04/2024 20:00

Gretchen Parlato & Lionel Loueke

Two old friends fuses jazz and their love of Brazilian and West-African music

Timingen kunne knapt vært bedre. Omtrent samtidig med at våren forhåpentligvis begynner å finne fotfestet, kommer duoen Gretchen Parlato og Lionel Loueke som en mild bris innover hovedstaden. Luftig, sval og moden vokal over synkoperte gitarrytmer der nylonstrengene strekker seg mot vestafrikanske, brasilianske og jazzamerikanske tradisjoner, musikk som tiner issvuller og vinterstive knokler om hverandre, men like fullt har beholdt en kjølig, cool, kjerne.

Den Benin-fødte gitaristen Lionel Loueke studerte først i Elfenbenskysten før han havnet i USA, på Berklee og senere under vingene til Herbie Hancock og og Wayne Shorter. Utover totusentallet markerte Loueke seg som en genuint original og innovativ musiker: Dyp kjennskap til afrikansk musikk kombinert med et livslangt studium av forbilder som Jim Hall og George Benson, har gitt ham en rytmisk og harmonisk forståelse og et individuelt uttrykk de fleste bare kan drømme om. Samarbeidet med Gretchen Parlato (en “musikalsk sjelevenn”, ifølge Loueke selv) strekker seg helt tilbake til studietiden.

Parlato slo gjennom med et brak like etter tusenårskiftet, men valgte etter noen år å ta en lengre pause fra artistlivet. Da hun kom tilbake i 2021 med den grammynominerte plata Flor, et kjærlighetsbrev til brasilianske standardlåter, amerikansk jazzessens og generell coolness, gikk hun rett til topps på de amerikanske jazzlistene. Konserten hun holdt på Victoria i 2022 var en minnerik og humørfylt affære som mellom mye annet kunne by på flerstemt allsang(!). Vi kan ikke love at det skjer igjen, men med to gamle sjelevenner på scenen holder vi alle muligheter åpne.

Gretchen Parlato – vokal, Lionel Loueke – gitar

Foto: Lauren Desberg

Nasjonal jazzscene
Sun 21/04/2024 17:51

Monzie Blue – PLATESLIPP – med Ivan Blomqvist ensemble

Monzie Blue – PLATESLIPP – med Ivan Blomqvist ensemble
med BONUSKONSERT og gjesteartister!

An immensely beautiful soundscape of loss, lived life and light

Søndag 21. april, kl 17.51. Dørene åpner kl 17.15 – kr 260 / 210 (honnør, student)

Noen ganger tar det litt lenger tid å finne sine drømmer, og når Monzie Blue platedebuterer i en alder av 50 år, er det med myke, sjelfulle og omfavnende jazztoner som vitner om erfaring og levd liv.

«Love lost and returned» er en samling originale jazzinspirerte låter skrevet av Monica Krogstad (Monzie Blue), både alene og i samarbeid med flere låtskrivere rundt om i verden. Tekstene handler om å si farvel til noen ved livets slutt, tapt kjærlighet og sorg over ting som aldri skjedde, men også om å reise seg igjen, gå videre og finne tilbake til gleden på den andre siden.

Monzie Blues lydbilde kan minne om tidløse klassiske jazzlåter fra 60- og 70-tallet, men hun er også inspirert av jazzsangere i nyere tid som Melody Gardot og Diana Krall. Vokalen hennes har blitt beskrevet som varm, melankolsk og melodiøs.

Hele albumet er mesterlig arrangert og produsert av Spellemanspris-nominerte pianist og «synth wizard» Ivan Blomqvist, som har jobbet med artister som Rohey, Emilie Nicolas, dePresno, og Silja Sol.

Ivan Blomqvist ensemble er for anledningen satt sammen av flere av de samme musikerne som spiller på albumet.

NB. Konsertstart er presis kl. 17.51

Monzie Blue – vokal, Ivan Blomqvist – piano, Kaja F. Pettersen – cello, Lise Sørensen Voldsdal – fiolin, Erlend Olderskog Albertsen – bass + gjest Erlend Mikael Sæverud – gitar

BONUSKONSERT!

I anledning av at hovedartisten selv fyller 50 år denne helgen, har denne konserten to deler. Etter en liten pause vil får vi møte flere av Monicas artistvenner og musikalske samarbeidspartnere fra inn- og utland, som byr på mer flott musikk innen flere sjangere.

Vi får høre den prisvinnende New York-baserte artisten Sonya Heller, Mary & the Moon med sin fengende pop noir og bluesrockbandet The Shady Crew, hvor Monica har vært vokalist i en årrekke. Kanskje blir det noen overraskelser også…!

Billetten dekker begge konserter, og du kan lese mer om den andre konserten på arrangementets Facebookside.

Foto: Brian Marum
Konserten er et utleiearrangement, arrangør er Monica Krogstad

Kampenjazz / Cafeteateret
Sun 21/04/2024 20:00

Kampenjazz: Benjamín Gísli Trio

Benjamín Gísli Einarsson: piano, Andreas Solheim: bass, Veslemøy Narvesen: trommer
Foto Bjørn Ante
Pianisten Benjamín Gísli Einarsson var med i Tuva Halses band på denne sesongens åpningskonsert. Det er da svært passende at han også avslutter den ordinære konsertsesongen på Kampenjazz våren 2024. Lyrisk og vakker nordisk musikk i møtet med det som forhåpentligvis blir en vakker nordisk sommer.

Line of Thought heter det nye albumet til trioen. Og det er et godt stikkord for musikken deres – innimellom lineær, forståelig, andre ganger med store og kreative tankesprang som det krever tid å fordøye. Benjamín Gísli Trio vil sette et fengende punktum før blomstringen i mai, og før det siste utropet for sommeren i juni. Det settes med preg av klassisk musikk og nordisk jazz med mange rom.

Sommeren kommer med Benjamín!

Oslo Nye Teater / Centralteateret, Teaterkjelleren
Sun 21/04/2024 21:30

Hilde Louise Asbjørnsen & Kåre Nymark jr. band – Teaterkjeller’n

Asbjørnsen feirer 20 år som plateartist, og 18. april, i kjeller’n under Centrateateret inviterer hun oss med til New Orleans sammen med trompetist Kåre Nymark jr., pianist Anders Aarum, bassist Jens Fossum og trommeslager Elias Tafjord. De serverer et utvalg av Hilde Louises låter i en kruttsterk gumbo-gryte, og lover at det skal groove så det slipper i hoftene.Velkommen!

Nasjonal jazzscene
Tue 23/04/2024 20:00

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal

Experimenting with theatrics

Andrine Dyblie Erdal er cellist og utdanna dirigent ved Norges Musikkhøgskole. Hun har tidligere skrevet og dirigert prosjekter hvor bagasjen fra klassisk avdeling blandes med improvisasjon, eksperimentell musikk og virkemidler fra teater og scenekunst. På hennes første OJKOS-prosjekt får vi høre en konsert bestående av impulser og elementer på kryss og tvers av musikalske og kunstneriske sjangre.

Andrea Silvia Giordano – vokal/elektronikk, Kristian Bakke Kilde – opplesning, Liv Andrea Hauge – piano, Tuva Halse – fiolin, Andrine Dyblie Erdal – cello, Henriette Eilertsen – fløyte, Camilla Hole – saksofon, Maria Dybbroe – saksofon, Richard Köster – trompet, Øyvind Frøberg Mathisen – trompet, Johannes Fosse Solvang – trombone, Andreas Rotevatn – trombone, Martin Lee Thomson – euphonium, Åsmund Perssønn Ødegaard – gitar, Håkon Huldt Nystrøm – bass, Trym Saugstad Karlsen – trommer

Musikk av Andrine Dyblie Erdal, tekst av Kristian Bakke Kilde

OJKOS er Orkesteret for jazzkomponister i Oslo, et regionalt orkester for profesjonelle jazzkomponister som holder til på Østlandet. Prosjektet tok form våren 2018 som et samarbeid mellom Østnorsk jazzsenter, Victoria Nasjonal jazzscene og en prosjektgruppe på fem jazzutøvere og -komponister. OJKOS er en arena for komponering av ny musikk der alle medlemmene rullerer på å ha kunstnerisk ansvar.

OJKOS har fått tilskudd fra Kulturrådet og Oslo kommune.

Konsertforeninga / Kafé Hærverk
Tue 23/04/2024 21:00

Blow Out – Tim Dahl solo + Nebbia / Formanek / Sperrazza

Tim Dahl – el-bass

///

Camilla Nebbia – saksofon

Michael Formanek – kontrabass

Vinnie Sperrazza – trommer

///

Tim Dahl kommer til Blow Out for å spille solo el-bass, og det er vi veldig glade for! Tidligere har du kanskje hørt han med Lydia Lunch Retrovirus, Pulverize The Sound, Child Abuse eller Yusef Lateef? Uansett er det en gyllen mulighet å høre han alene på Hærverk denne kvelden.

///

Camila Nebbia spilte en herlig konsert på Blow Out med Barbara Togander og Joakim Rainer for et drøyt år siden, og kommer nå tilbake med New Yorkerne Michael Formanek og Vinnie Sperrazza. Formanek ble først kjent da han turnerte med Joe Henderson og Tony Williams på 70-tallet (!), og har siden blant annet blitt hørt i Tim Berne’s Bloodcount og i trioen Thumbscrew (med Mary Halvorson og Thomas Fujiwara). Sperrazza er ofte å høre med musikere som Hank Roberts, Jacob Sacks og Mike McGinnis. Til sammen blir dette en herlig trio som oppsto i NYC i 2021.

///

Konsertstart kl 21:00 presis, Kafé Hærverk åpner kl 20:00.

Billetter 230/170 (medlemmer)

Medlemskap 400 (inkluderer konserten samt rabatter ut året).

Blow Out! er støttet av Kulturrådet og Oslo Kommune. I samarbeid med Konsertforeninga.

https://konsertforeninga.no

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Wed 24/04/2024 20:00

Folk Under Tredve Spiller Standardlåter: Lyder Øvreås Røed kvartett

Lyder Øvreås Røed er en trompetist og komponist fra Bergen som er bosatt i Oslo. Han er aktiv i band som Fieh, Bangkok Lingo, OJKOS, Slow Is The New Fast, Dark Roast og hans egen kvintett: Lyder Øvreås Røed kvintett.

Lyder er en lyrisk trompetist inspirert av blant andre Roy Hargrove, Kenny Wheeler, Tomasz Stanko og Chet Baker.

Lyder Øvreås Røed – trompet og flugelhorn
Philip Granly – piano
Andreas Svabø – bass
Elias Tafjord – trommer

Temaet «Folk under 30- spiller standardlåter» innebærer at unge musikere spiller standardrepertoar.

Nasjonal jazzscene
Wed 24/04/2024 20:00

Eve Risser Red Desert Orchestra

A large orchestra of spellbinding textures and rhythms

Den franske pianisten Eve Risser har fra tidlig alltid vært opptatt av frigjøring fra noter og låste tonearter. Under studietiden ville hun også utvide klangfargen, og dukket inn i pianoet for å utforske alt som kan lage musikk og røre lytteren. Hun er nå hyllet som en av de mest spennende og fremoverlente musikerne i Europa, en av soloplatene hennes ble beskrevet i jazzmagasinet Down Beat som en «kaleidoskopisk lydmaskin». For musikken hun lager er langt fra vanskelig og utilgjengelig; den er varm, rytmisk og full av finnerglede.

Red Desert Orchestra er et forlengelse av denne innstillingen til komponering. Det store orkestret består av europeiske og afrikanske musikere som vever sammen kulturene sine til småsvimmle polyrytmiske og hypnotiske melodier. Perkusjonistene fra Burkina Faso spiller rytmeinstrumenter som balafoner og djember, og uten notering har orkestret sammen arrangert musikken etter Rissers ideer.

Resultatet er platen og konserten Eurytmia; helakustisk musikk med tråder til trance, techno og afrikanske tradisjoner, med nikk til jazzister som Pharoah Sanders og The Sun Ra Arkestra. Dette er spennende musikk som også kroppen forstår.

Red Desert Orchestra har gjort braksuksess i Europa blant både publikum og kritikere, nå er det vår tur!

Eve Risser – piano, vokal, Alexandra Grimal – saksofon, Sakina Abdou – saksofon, Grégoire Tirtiaux – saksofon, carcabas, Nils Ostendorf – trompet, Matthias Müller -­ trombone, Fanny Lasfargues – bass, Tatiana Paris – gitar, Emmanuel Scarpa – trommer, Oumarou Bambara – djembé, Bara Melissa Hié – balafon, perc, Ophélia Hié – balafon, gingbé, Céline Grangey – lydteknikker

Foto: Vera Marmelo

Nasjonal jazzscene
Thu 25/04/2024 20:00

The Necks

Non-minimalistic, non-avant-garde non-jazz

For The Necks er livet enkelt: de spiller så lenge de kan. Så stopper de.

Australske The Necks har holdt på siden 1989, samme år som muren falt og Taylor Swift ble født, og selv om de gjerne blir nevnt i samme åndedrag som Steve Reich, Sunn O))) og Neu!, er de likevel noe ganske eget. Ikke helt avantgarde, ikke helt minimalisme, ikke helt ambient, ikke helt jazz, men likevel. Konsertene begynner med et enkelt tema eller liten melodilinje som blir utvidet, utviklet og utforsket. Gjerne i en time eller mer. Det er hypnotiske og medrivende opplevelser, med elegante og subtile detaljer som bølger ut og inn av lydbildet, og med en dyp, dyp groove som ligger under og binder alt sammen.

På platene sine maler The Necks noen ganger med en utvidet pallett, stykkene varierer mer i lengde, effektene er flere og instrumenteringen kan variere; kanskje kan man si at studioet blir et fjerde bandmedlem. For de nysgjerrige er det rikelig å ta av i katalogen, men hvorfor ikke like godt begynne med den foreløpig siste utgivelsen, Travel, fra 2023? Her får du en smak av det meste som har gjort The Necks til det fenomenet de er, fordelt på fire relativt korte strekk.

En konsert med The Necks er aldri lik den forrige eller den neste. Musikken blir spilt ferdig for aldri mer å bli gjentatt. To ganger seksti minutter og inn i evigheten.

Chris Abrahams – piano, Lloyd Swanton – bass, Tony Buck – trommer

Foto: Camille Walsh

Nasjonal jazzscene
Fri 26/04/2024 21:00

Only Connect: Jules Reidy og The Pitch + Juliet Fraser og Mark Knoop / Øyvind Torvund

Dobbeltkonsert på Victoria: Improkvartetten The Pitch med gitarist og komponist Jules Reidy fremfører «Cyclically Through the Vibraphone» (2023) og «Neutral Star» (2022), og Juliet Fraser og Mark Knoop fremfører Øyvind Torvunds «Plans for Future Operas» (2023).

Program:

Jules Reidy og The Pitch

Cyclically Through the Vibraphone (2023)

Neutral Star (2022)

Juliet Fraser og Mark Knoop

Øyvind Torvund: Plans for Future Operas (2023)

Dørene åpner kl. 20.

The Pitch er en Berlin-basert kvartett som spiller en hypnotisk form for strukturert improvisasjon full av akustisk utforskning og elektronisk intervensjon. Sammen med gitarist og komponist Jules Reidy står de bak den genierklærte utgivelsen Neutral Star (2022), som utforsker bruk av nøytrale intervaller, i det som har blitt omtalt som ‘star gazing electro-acoustic jazz’ (The WIRE). Verkets materiale er altså tonekombinasjoner som ligger midt imellom det vi vanligvis oppfatter som dur og moll. Komposisjonen har en bestemt tidsmessig struktur med rom for subtil improvisasjon over definerte tonehøyder og ornamenter. Cyclically through the Vibraphone (2023) baserer seg på Morten Johs omstemte vibrafon som med sine 22 unike tonehøyder igjen er basert på en spesifikk langeleik slik den er beskrevet av Erik Eggen i “Skalastudier” (1923).

Medvirkende: Jules Reidy, elgitar, og The Pitch (Boris Baltschun, modulær synth, Koen Nutters, kontrabass, Morten Joh, vibrafon, tape loops og Michael Thieke, klarinett).

—-

Øyvind Torvund er en av Norges mest kreative komponister, med et helt særegent uttrykk. I dette stykket presenteres publikum for en serie ambisiøse planer for operaer som er umulig å realisere, ofte med ideer som trosser fysikkens og akustikkens lover. Mange av ideene tar utgangspunkt i kommunikasjon med fortiden, med mennesker i andre rom og andre dimensjoner. Planene presenteres som tegninger og skisser, supplert med enkel animasjon og tekst projisert på lerret. Livemusikken består av sopran akkompagnert av piano eller keyboard, utvidet med forhåndsinnspilt materiale og elektronikk. Uttrykket er ment å være åpent, uferdig, med skissen som hovedform, et grep som etterlater det endelige resultatet i publikums fantasi like mye som i konsertsalen.

Sopranen Juliet Fraser spesialiserer seg på de knotete kantene av moderne klassisk musikk. Internasjonalt anerkjent som en engasjert tolker av ny musikk, dukker Juliet jevnlig opp som gjestesolist med ensembler som Musikfabrik, Klangforum Wien, Ensemble Modern, Remix, Talea og Quatuor Bozzini, og som duo med pianisten Mark Knoop. Hun forblir også et kjernemedlem av EXAUDI vokalensemble, som hun grunnla sammen med komponist/dirigent James Weeks i 2002.

Pianist og dirigent Mark Knoop er kjent for sin allsidige teknikk og virtuositet. Både hans arbeid med levende komponister, så vel som individtolkninger av standard og 1900-tallsrepertoar har høstet ros. I tillegg til i soloopptredener dukker han jevnlig opp med ensemblene Pluss-Minus og Apartment House, og som duopartner med Juliet Fraser. https://markknoop.com/

Arrangør er Only Connect/Ny Musikk, likvel gjelder NJS sesongkort

Nasjonal jazzscene
Sat 27/04/2024 13:00

Barnas Jazzscene

Talents aged 7-15 improvise and play jazz standards

Barnas jazzscene er en månedlig konsertserie som gjennom flere sesonger har begeistret og imponert oss, og det virker som om Victoria har en scenekant i passe høyde for de unge utøverne. De blomstrende jazztalentene fremfører perler fra standardjazzrepertoaret, og spiller med overbevisning du sjelden har sett maken til. Vi lover god stemning, heftig samspill og lekende improvisasjon på høyt nivå.

Musikantene hører til på Improbasen, Oslos egen barnejazzskole, som underviser barn i alderen 7-15 år i jazzimprovisasjon. Elevene kommer både fra Osloområdet og fra resten av landet, og har etter konserter, festivaler og turnéer i både Norge og resten av verden fått betydelig sceneerfaring. Improbasen er støttet av Norsk kulturråd, Sparebankstiftelsen og Oslo kommune.

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 27/04/2024 16:00

Frederik Villmow kvartett

Frederik Villmow Quartet har siden sitt oppstart i 2018 turnert i Norge, Sverige, Danmark, Nederland, Polen og Tyskland.

Albumet ‘Live in Copenhagen’ fikk strålende anmeldelser av internasjonal presse og kvartetten ble beskrevet som et kollektivt med pulserende og lekent samspill der det skapes et fremoverlent uttrykk som samtidig ser seg respektfullt tilbake.

Publikum får høre en god blanding av nye komposisjoner samt noen utvalgte jazzklassikere.

Frederik Villmow – trommer
Erlend Vangen Kongtorp – saksofon
Anders Aarum – piano
Julian Haugland – bass

mer info: www.frederikvillmow.com

Nasjonal jazzscene
Sat 27/04/2024 20:00

Peter Evans – Being & Becoming

Boundary-shifting improvisations and accessible at the same time

Spontan kreativitet med et groove og en melodisans som er dypt imponerende. I bandet Being & Becoming finner vi fire av de mest virtuose og nyskapende unge jazz- og samtidsmusikere i dag.

Bandet ble grunnlagt i 2017 av komponisten og trompetisten Peter Evans, som lenge har vært sentral på impro-scenen i New York. I mer enn 15 år hadde han eksperimentert med elektroakustisk musikk, og tok med seg den erfaringen til denne rent analoge improvisasjonsmusikken. Vibrafonisten Joel Ross kjenner vi fra to forrykende konserter med egne band hos oss, han en ettertraktet musiker med flere egne utgivelser på Blue Note Records. Bassist Nick Jozwiak har spilt med Ravi Coltrane og Dave Liebman, trommeslager Michael Shekwoaga Ode har studert med Billy Hart og samarbeidet med blant annet Theo Croker og Isaiah Collier.

Navnet Being & Becoming er inspirert av sufi-forfatteren og musikeren Inyat Khan, og er passende for tilnærming bandet har til de ulike sidene ved improvisert musikk. Evans sine utgangskomposisjoner har et bredt spekter av inspirasjonskilder, både stildannende mesterverk fra jazzhistorien som McCoy Tyner og John Coltrane til mer eksperimentelle, kollektivt ledede grupper. Bandet har to sterke utgivelser bak seg, selvtitulerte Being & Becoming fra 2020 og Ars Memoria som kom ut i november 2023.

Peter Evans – trompet, Joel Ross – vibrafon, Nick Jozwiak – bass, cello, Michael Ode – trommer

Cosmopolite
Tue 30/04/2024 20:00

Ledisi

Soul-sensasjonen Ledisi Anibade Young er født i jazzens hovedstad, New Orleans, og kommer fra en lang linje med afro-amerikanske musikere.

Det er kanskje ikke overraskende, at etter 13 Grammy-nominasjoner så var det for nettopp «beste tradisjonelle R&B fremførelse» hun endelig fikk sin første, gyldne grammofon-statue?

Som vokalist er Ledisis styrke at hun dekker over hele fire oktaver og tar i bruk sangteknikk fra afroamerikansk jazztradisjon, hvis noen teknikker går helt tilbake til plantasjeslaveriet.

Ledisi utstråler varme på scenen, selvsikkerhet og deklamerer tekstene med kraft. John Legend får ikke rost Ledisi nok:

«Som en samtidsvokalist, så er det nesten ingen annen jeg kan tenke på i verden som er så dyktige til å synge som henne» … «Når det gjelder rekkevidde, fingerferdighet, klarhet, allsidighet, kan hun gjøre alt hun vil. Hun er en av de største sangerne i verden, punktum.»

Flere bemerkelsesverdige beundrere er blant andre Obama-familien, Prince og Stevie Wonder.

Ledisi har gitt ut flere album og det siste er «Ledisi Sings Nina» fra 2021, hvor sangerinnen tolker Nina Simones tekster på sin helt egen måte. Ledisi ble svært inspirert etter å ha hørt Simone synge «Trouble in Mind» på radioen, da hun var i et depressivt humør. «Hun reddet livet mitt» har Ledisi uttalt om Simone.

«Ledisi» betyr å «bringe frem» på det vestafrikanske språket Yoruba. «Soul-sensasjonen» er klar for å runge med sin klare stemme og gripe publikum på Cosmopolite!

Line up:
Ledisi – vokal
Greg Clark – trommer
Chooky Caldwell – bass
Joe Harley – keys
Sara Williams – kor

Nasjonal jazzscene
Wed 01/05/2024 20:00

Uhørt! REICHE + Betong

Uhørt! er Victorias konsertserie for unge jazztalenter. Her er det alltid frisk musikk, bra publikum og gratis inngang! Dørene åpner kl 19.00 og konsertstart 20.00.

REICHE er en rystende eksplosjon av dopamin, riff og grooves. Vi snakker om musikk du ikke vet om du skal danse, slåss eller gråte til. Grensene mellom det gjennomkomponerte og det fritt improviserte viskes ut og tar tak i deg.

Duoen maler med bred pensel og tar deg med på en reise av nye veier og vendinger. REICHE er en duo du blir tvunget til å ta stilling til. Med det kommende albumet «Leaving Altenhain» i bagasjen, med ukjent utgivelsesdato dette året, kan du forvente to inspirerte musikere som utforsker grensene i eget spill, men med misjon om å vinne over sitt publikum.

Vegard Rishaug – gitar, elektronikk, Øyvind Leite – trommer

**************

Betong er en herlig, sjangerblandende kvartett som sjarmerer med store kontraster. Musikken har referanser til slampoesi, frijazz og kammerjazz, blandet med spenstige trommebeats og tøff i trynet-riff.

Bandet veksler lekent mellom frie strekk og komponert musikk, og inspirasjonen henter bandet fra musikere som Even Parker, Petter Brötzman og John Zorn. Et bra utgangspunkt spør du oss!

Erlend Strand Rolfsen – trompet, vokal, Magnus Kaspersen-Evjen – saksofoner, Jonas Sundal – gitar, Kristian Seines – trommer

Nasjonal jazzscene
Thu 02/05/2024 20:00

Moksha

Sparked to life by «Shakti with John McLaughlin»; ten years on Moksha is a fascinating blend of Nordic jazz and Indian ragas.

Store norske leksikon forteller at i indiske religioner som hinduisme og buddhisme, betyr Moksha frihet fra individualitet og materialitet, tid og forgjengelighet. Det høres stressreduserende ut og er noe å strekke seg mot, og overført til musikk er det kanskje lettere å gjøre konkret.

Bandet Moksha, bestående av Oddrun Lilja, Sanskriti Shrestha og Tore Flatjord, gjør i hvertfall sitt for å være konkrete i sine meditasjoner. I mer enn 10 år har trioen jobbet med sin unike blanding av nordisk jazz og indisk raga. Den uortodokse instrumentsammensetningen og tre sterke musikalske stemmer er sikre i sine uforutsigbare improvisasjoner. Her er det sterke melodier i intense rytmiske komposisjoner, men har også meditative partier hvor bandet og musikken løfter hverandre høyt.

Styrke og sårbarhet går hånd i hånd, formidlet av en unik trio med hjertet på utsiden.

Debutplaten The Beauty of an Arbitrary Moment ble utgitt på Jazzland i 2016, og et nytt album er rett rundt hjørnet. Det er delvis innspilt med Jo Skaansar på kontrabass og sitarvirtous Ashraf Sharif Khan, så også disse får vi høre i kveld!

Oddrun Lilja – gitar, Sanskriti Shrestha – tabla, Tore Flatjord – darbuka, perkusjon, Jo Skaansar – bass, Ashraf Sharif Khan – sitar

Foto: Morten Espeland

Nasjonal jazzscene
Fri 03/05/2024 20:00

Friends & Neighbors

A chemistry that’s hard to resist

Den norsk-svenske kvintetten Friends & Neighbors har gått sine egne veier siden oppstarten i 2008. Debut-albumet No Beat Policy fra 2011 har blitt etterfulgt av fire slagkraftige utgivelser på det portugisiske plateselskapet Clean Feed. I januar utkom deres sjette plate Circles ut på samme selskap, så bandet bobler over av ny musikk!

Sterke melodier, lekenhet og dynamikk er ord som kan beskrive Friends & Neighbors´ utadvendte spillestil. Musikken spenner fra melodiøse ballader til hardtsvingende free-bop og kraftfulle frijazzutblåsninger. Kvintetten innehar et særegent sound som reflekterer et bredt spekter av jazzhistorien.

Bandets fem musikere er meget aktive stemmer på den Norske og Europeiske jazzscenen, og bidrar med sine særegne uttrykk i prosjekter som Gard Nilssen Acoustic Unity, Trondheim Jazzorkester, Universal Indians, Frode Gjerstad trio, Paal Nilssen-Love Large Unit, Team Hegdal, Albatrosh, Cortex og Hanna Paulsberg Concept.

Kvintetten ble Spellemannsnominert for deres 2021 utgivelse The Earth is #, vi mener de er en sterk kandidat til en harpe etter årets utgivelse!



André Roligheten – saksofon, Thomas Johansson – trompet, Oscar Grönberg – piano, Jon Rune Strøm – bass, Tollef Østvang – trommer

Foto: Peter Gannushkin

Oslo Jazzforum / Herr Nilsen
Sat 04/05/2024 16:00

Øyvind Brække Sextet – Herr Nilsen

Øyvind Brække Sextet ga ut sitt debutalbum i februar 2020, med albumet “Wilderness” på selskapet Oslo Session Recordings. Dette albumet inkluderte saksofonist Knut Riisnæs og bassist Per Zanussi, men senere har saksofonist Jørgen Mathisen og bassist Bárður Reinert Poulsen overtatt i disse rollene. Ensemblet representerer for meg et etterlengtet forum hvor jeg kan dyrke frem egne komposisjoner i jazzsjangeren i samarbeid med noen av landets fremste utøvere på området. Vårt nye album «From Now On» er spilt inn i Athletic Sound i Halden med Dag Erik Johansen som tekniker, mikset av Erik Nylander, mastret av Fridjof Lindeman på Svenska Grammofonstudion, Gøteborg. Albumet ble utgitt i slutten av august, nok en gang på Oslo Session Recordings.
«From Now On» er en samling av seks låter – for seks musikere; alle små betraktninger over tiden vi lever i, over pandemiårene, sliksomenhymneover20-́talletsammenstiltmed 2020-tallet, og andre musikalske reaksjoner over hvordan man takler verden.
Musikken er komponert utelukkende av meg, i et melodisk jazzlandskap, med røtter i både amerikansk jazz og skandinaviske uttrykk foruten vestlig kammermusikk. Bratsjen i ensemblet gir tidvis et vindu mot folkemusikk. Alle utøverne representerer noen av de mest aktive jazzmusikerne i landet, kjent fra både scene og studio.

Jørgen Mathisen – saksofon/klarinett
Bergmund Waal Skaslien – bratsj
Øyvind Brække – trombone
Jacob Young – gitar
Bárður Reinert Poulsen – bass
Erik Nylander – trommer

Nasjonal jazzscene
Sat 04/05/2024 20:00

Jazzmeia Horn

A thrilling experience of history and the future

Det er med stor glede vi på nytt kan invitere en av de mest markante, nye jazzvokalstjernene til Victoria!

Det er en enorm opplevelse å være i samme rom med en som har i seg så mye av jazzhistorien og som samtidig vil fornye og dytte den videre. Jazzmeia Horn har en personlighet og tilstedeværelse som stopper tiden, det er en omfavnelse av ro og selvsikkerhet med musikk man blir fortapt i. Horn er ung, men hennes hodestups forelskelse i jazz og soul gav henne konserterfaring fra tidlig alder. Og da hun brakdebuterte med platen A Social Call i 2017 tok den medvinden henne på turnéer gjennom USA, i Asia og Europa. I 2018 ble hun nominert til Grammypris for første gang og opptrådte også på selve prisutdelingen. Det samme året var også første gang hun spilte konsert hos oss i Oslo.

Musikken er moden og forankret, men utfordrer også sjangeren. Horn lar seg like gjerne inspirere av Erykah Badu og den mest spirituelle sekstitallssoulen. Den store stemmen har i seg både swingende autoritet og blå, rå, raspende følelser.

Til oss kommer hun som en tett sammenvevd kvartett, blant dem det forrykende pianotalentet Victor Gould, også han Grammynominert. Denne konserten vil vise hvor den amerikanske jazzen er på vei!

Jazzmeia Horn – vokal, Victor Gould – piano, Jason Clotter – bass, Michael Reed – trommer

Foto: Drew Bordeaux

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sun 05/05/2024 16:00

Øyvind Brække Sextet

Øyvind Brække Sextet ga ut sitt debutalbum i februar 2020, med albumet “Wilderness” på selskapet Oslo Session Recordings. Dette albumet inkluderte saksofonist Knut Riisnæs og bassist Per Zanussi, men senere har saksofonist Jørgen Mathisen og bassist Bárður Reinert Poulsen overtatt i disse rollene. Ensemblet representerer for meg et etterlengtet forum hvor jeg kan dyrke frem egne komposisjoner i jazzsjangeren i samarbeid med noen av landets fremste utøvere på området. Vårt nye album «From Now On» er spilt inn i Athletic Sound i Halden med Dag Erik Johansen som tekniker, mikset av Erik Nylander, mastret av Fridjof Lindeman på Svenska Grammofonstudion, Gøteborg. Albumet ble utgitt i slutten av august, nok en gang på Oslo Session Recordings.
«From Now On» er en samling av seks låter – for seks musikere; alle små betraktninger over tiden vi lever i, over pandemiårene, sliksomenhymneover20-́talletsammenstiltmed 2020-tallet, og andre musikalske reaksjoner over hvordan man takler verden.

Musikken er komponert utelukkende av meg, i et melodisk jazzlandskap, med røtter i både amerikansk jazz og skandinaviske uttrykk foruten vestlig kammermusikk. Bratsjen i ensemblet gir tidvis et vindu mot folkemusikk. Alle utøverne representerer noen av de mest aktive jazzmusikerne i landet, kjent fra både scene og studio.

Jørgen Mathisen – saksofon/klarinett
Bergmund Waal Skaslien – bratsj
Øyvind Brække – trombone
Jacob Young – gitar
Bárður Reinert Poulsen – bass
Erik Nylander – trommer

Cosmopolite
Sun 05/05/2024 20:00

Leela James

«Sangerinnen Leela James holder brannfakkelen for soulmusikk høyt hevet med sitt nye album» skriver essence.com i sin anmeldelse av «Thought U Knew». Albumet er ifølge nettstedet en påminnelse om at R&B slettes ikke er død, og at «Guddatteren av Soul» fremdeles fortjener sin tittel.

«En av artistene i moderne soul som konstant leverer, og fortsetter å heve sitt nivå» – Soul Bounce
«Vital, moderne soul» – Chicago Reader

Selv sier hun om låten «Right Back In It» som er en del av albumet: «Denne låten fremhever viktigheten av å komme tilbake til deg selv, komme tilbake til kjærlighet og komme tilbake til det som gjør at du føler deg bra.» Om låtskrivingen sin generelt sier James at: «Livet inspirerer meg!»

«Hun har Tina Turner i seg, hun har Betty Lavette» – Rex Ridenout, låtskriver

Leela James er et R&B «powerhouse», kjent for sine sjelfulle, men også sterkt tilstedeværende fremførelser. Om statusen som «Guddatteren av Soul» sier James selv: «Jeg tror jeg har greid å opprettholde denne statusen ved å være sjelfull og sann mot den jeg er.»

Opprinnelig var det Etta James som holdt den ærefulle tittelen, og etter hennes bortgang lagde James albumet «Loving you More…In the Spirit of Etta James». I en anmeldelse på Singersroom står det: «Når en ung artist kan tenne gnisten i en eldre forgjengers musikk, på deres egne kreative måte og gjennom bruk av varierte sjangre, så er det; prisverdig.»

«Leela James er en av få soul sangere fra sørstatene som fremdeles kan levere hits» – The Rolling Stone

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Mon 06/05/2024 20:00

Pat Martino Tribute m/ Staffan William-Olsson/Joel Frahm/Pat Bianchi/Joris Dudli

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Staffan William-Olsson i sin ungdom slet ut et ikke uanseelig antall vinylplater med gitar-legenden Pat Martino. Etter Martinos bortgang i november 2021 ble idéen om et tribute-band til sammen med den østerrikske trommeslageren Joris Dudli – og med på laget fikk de Pat Bianchi (Martinos organist siden 2011) og tenorsaksofonlegenden Joel Frahm!

Etter to hektiske uker i Østerrike, Lichtenstein, Schweiz, Tyskland og Norge i 2023 besluttet de å gjenta suksessen i mai 2024.

Staffan William-Olsson – gitar
Joel Frahm – tenorsaksofon
Pat Bianchi – orgel
Joris Dudli – trommer

Foto: Rainer Ortag

Nasjonal jazzscene
Mon 06/05/2024 20:00

En kveld i sanatoriet med Lars og Stian

A story about friendship, art and the disobedient brain

Dørene åpner kl 19.00 – gratis inngang! Billett sikrer inngang fram til kl. 19.45.

Dobbeltalbumet Musical Sanatorium er det musikalske geniet Stian Carstensens foreløpige hovedverk, og samtidig er det en løpende kommentar til komponistens mentale sammenbrudd og påfølgende tilfriskning gjennom musikken. Lars Elling har stått tett på opphavsmannen og alt han opplevde i tiden det tok å fullføre verket.

I den nye boken Ved porten til stillhetens skog forteller Lars Elling om tilblivelsen av dette verket, om livsfarlige nedturer og forsiktige oppturer, om spillejobber og utstillinger, knall og fall, og om plikten til å rose de aller beste. Elling beveger seg uanstrengt og velformulert mellom høyt og lavt i dette portrettet av en venn i nød. Det handler om vennskap og kunstnerskap, genialitet og galskap, sorg, estetikk og musikkens helende kraft.

Møt Lars Elling og Stian Carstensen i samtale om boken. Etter bokbadet blir det en minikonsert med Stian Carstensen og Ola Erlien.

Arrangør er Forlaget Oktober

Nasjonal jazzscene
Tue 07/05/2024 20:00

Melting Pot

Five young europeans meet for the first time to improvise

Fem store improvisjonstalenter, én av dem vår egen Tuva Halse på fiolin! Det felleseuropeisk improvisasjonsprosjektet Melting Pot har eksistert siden 2013 og Nasjonal jazzscene har vært med siden 2019. Også i år er det blitt satt sammen en spennende konfigurasjon av fem særegne, fremadstormende musikere fra fem land. De har aldri spilt sammen før, men det skal de nå: De har en øvingsdag til å finne ut hvor de vil, og så blir det konsert, helt gratis for deg å oppleve!

Den polske trommeslageren Hubert Zemler, Wrocław, den norske fiolinisten Tuva Halse, Oslo, den iranske klarinettist Mona Matbou Riahi, Saalfelden, den nederlandske bassisten Louise van den Heuvel, Gent, og den argentinske saksofonisten Camila Nebbia, Berlin, skal finne felles kontekster og spille på sine forskjeller, musikalsk brobygging mellom opphav og retninger til glede for oss.

Melting Pot er øyeblikkskunst, her blir det ingen repriser. Møt opp, koble deg på, opplev!

Tuva Halse – fiolin, Mona Matbou Riahi – klarinett, Camila Nebbia – saksofon, Louise van den Heuvel – bass, Hubert Zemler – trommer

Melting Pot er et samarbeid mellom Berliner Festspiele / Jazzfest Berlin, Jazztopad Festival (Wrocław), Handelsbeurs (Gent), Nasjonal jazzscene (Oslo) og Internationales Jazzfestival Saalfelden.

Nasjonal jazzscene
Wed 08/05/2024 20:00

Uhørt! Hajodo + Science Fair

Uhørt! er Victorias konsertserie for unge jazztalenter. Her er det alltid frisk musikk, bra publikum og gratis inngang! Dørene åpner kl 19.00 og konsertstart 20.00.

Hajodo er et band startet av trommeslager Michael Lee Sørenmo. Sentral i lydbildet er Fan-Qi Wu som spiller pipa, et tradisjonellt kinesisk instrument med opprinnelse i Qin-dynastiet, noen hundre år før vår tidsregning! Med dette spennende utgangspunktet skriver Michael musikk med inspirasjon fra eksperimentell og fri improvisert jazz, øst-asiatisk tradisjonsmusikk og pipa-repertoar. Med Jakob Nordli Leirvik spennende vokal og Vetle Aakre Laupsas vandrende kontrabass blir dette et unikt møte med ny musikk!

Jakob Nordli Leirvik – vokal, Fan-Qi Wu – pipa, Vetle Aakre Laupsa – bass, Michael Lee Sørenmo – trommer

**************

Science Fair er en norsk/ estisk kvintett fra jazzlinja i Trondheim. De spiller energisk frijazz inspirert av Atomic, Flukten, Carla Bley og 60-talls amerikansk frijazz generellt, en tid da det virkelig boblet i jazzen! Musikkens kjerne er det tette samspillet og sterke bidrag fra musikernes egenart og personlighet. Musikken er melodisk forankret med intuitive melodier som utfordres med kompleks, konseptuell harmonikk. Her er frihet og energi som flommer over scenenkanten!

Anna Ueland – piano, Guro Kvåle – trombone, Åsne Fossmark – tenorsaksofon, Kertu Aer – bass, Trym Saugstad Karlsen – trommer (vikar)

Nasjonal jazzscene
Thu 09/05/2024 20:00

Jonas Cambien’s Maca Conu

Dazzling music of improvisation linking classical and contemporary jazz (info in english below)

Den belgiskfødte, Oslo-baserte pianisten Jonas Cambien har imponert tidligere som bandleder og komponist med Jonas Cambien Trio. I hans nye band Maca Conu har han med seg Andreas Wildhagen på trommer, Ingebrigt Håker Flaten på kontrabass og Signe Emmeluth på saksofon.

Cambien har en unik tilnærming til komposisjon og improvisasjon. Med bakgrunn innen klassisk og samtidsmusikk, og nå vel så mye et barn av Oslos frijazz- og improvisert musikkmiljø, glir Cambiens pianostil sømløst fra Ligeti til Cecil Taylor, mens han skaper sitt eget språk på veien. Et språk som er like utfordrende som innbydende, med fengende melodier og deilige skakke grooves, en god dose rå frijazzenergi og delikat samtidsmusikk. Når Cambiens komposisjoner spilles av noen av de fineste jazzmusikere i Norge i dag, lover det fyrverkeri!

Den selvtitulerte plata kom ut på det portugisiske labelet Clean Feed i januar, og vi gleder oss veldig til å oppleve denne energien i levende live!

Om du vil ha noen bevingede ord, kan du lese Filip Roshauws fanboy-skrift om plata i Now’s the time, psykedelisk og springende som en forelskelse!

Jonas Cambien – piano, orgel, saksofon, Signe Emmeluth – saksofon, Ingebrigt Håker Flaten – bass, Andreas Wildhagen – trommer

Nasjonal jazzscene
Fri 10/05/2024 20:00

Eirik Hegdal / Eklektisk Samband

Some of the most prominent names in Scandinavian improvised jazz have started a union

Oslo-premiere og debutplatefest for et band født av glede, samspillstrang og gjensidig beundring! Eklektisk Samband ble unnfanget etter en fest i en mangslunken platekoffert hvor skiver med Kate Bush, Alogte Oho, Maria Kannegaard, Altin Gün, Solange, Raymond Scott, Milton Babbitt, Carla Bley og Jimmy Giuffre var innom tallerken.

Initiativtaker Eirik Hegdal har samlet sammen en svært spennende septett med musikere/ produsenter/komponister som gledelig opererer i alle musikalske kroker. Her finnes en perfekt miks av musikere i etableringsfasen og ringrever som enda vet å leke; Thea Grant, Per “Texas” Johansson, Josefin Runsteen, Håvard Aufles, Eirik Hegdal, Ole Morten Vågan og Hans Hulbækmo.

Vi har hørt litt på deres første utgivelse Turnchest som slippes i mai, det er virkelig en fengende forundringspakke av grense- og sjangerløs musikk.

Vi gleder oss til første levende møte, lenge leve Sambandet!

Thea Grant – vokal, elektronikk, Josefin Runsteen – fiolin, elektronikk, Håvard Aufles – piano, Per “Texas” Johansson – treblås, Eirik Hegdal – saksofoner, Ole Morten Vågan – bass, Hans Hulbækmo – trommer

Bilde: Kari Stai/Eirik Hegdal

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 11/05/2024 16:00

Antonsen/Skansaar/Olstad trio

Denne ettermiddagen får vi igjen et etterlengtet besøk av pianisten Ivar Antonsen. En riktig veteran innen den moderne norske jazzen; alltid elegant swingende, med kompleks harmonikk, stor fantasi, og ikke uten påvirkning fra andre pianogiganter som Bill Evans og Chick Corea.

Ivar har i løpet av sin karriere spilt med eliten av norske jazzmusikere av sin egen generasjon; Karin Krog, Jan Garbarek og Knut Riisnæs for å nevne noen få. Han har også bodd mange år i California, hvor han var aktiv jazzmusiker, og vel tilbake i Norge har han virket som førsteamansuensis ved Norges Musikkhøgskole. Ivar medvirker på flere plateinnspillinger, bla. trioplaten A Day at the Opera (2010) innspilt på Den Norske Opera, med Stig Hvalryg bass og Tom Olstad trommer.

På denne konserten medvirker foruten Antonsen og veterantrommeslager Olstad, bassisten Jo Skaansar, en av landets mest etterspurte bassister med en imponerende CV og en rekke plateutgivelser bak seg.

Det loves en swingende og melodisk ettermiddag på Herr Nilsen, med komposisjoner av Antonsen og ellers låter fra jazzens «verdenslitteratur.»

Ivar Antonsen – piano
Jo Skaansar – bass
Tom Olstad – trommer

Nasjonal jazzscene
Sat 11/05/2024 20:00

Knut Reiersrud Band

Release for Knut Reiersrud Band’s new album. Jazz, rock, R&B and animal celebrities

To år etter den kritikerroste symfoniske plata A new world med Kringkastingsorkesteret kommer nok en overraskelse fra Knut Reiersrud. Hvor han får alle idéene fra er ikke godt å si. Det vil tydeligvis ingen ende ta, for nå har han skrevet åtte låter tilegnet uheldige dyr som har kommet i kontakt med oss mennesker. Blant de omskrevne er det flere som må regnes som ufrivillige A-kjendiser, for eksempel Freya, Hvaldimir og Havnesjefen.

Antropomorfi er ikke en tradisjonell dyrevern-plate (hvis noe slikt finnes) med refsende tekster om mennesker og natur. Nei, ifølge Reiersrud selv har han forsøkt å gestalte personligheten til de ulike dyrene gjennom instrumentalmusikk. Heftig gitarbasert R&B/jazz/rock/funk – innspilt live i den store forsamlingssalen hos Frelsesarméen i Oslo. Men ikke hør på oss, stikk heller innom Victoria og hør selv! I kveld slipper Knut Reiersrud Band plata og låtene blir for aller første gang å høre fra scenen. Det er til og med anledning til å kjøpe med seg plata hjem.

Knut Reiersrud – gitar, Ola Erlien – gitar, keys, David Wallumrød – keys, Nikolai Hængsle – bass, Andreas Bye – trommer

Foto: Morten Krogvold

Cosmopolite / Belleville
Sun 12/05/2024 19:00

Czesław Mozil Solo

Czesław Mozil er en dansk-polsk sanger, låtskriver, komponist, musiker og sist, men ikke minst: Trekkspiller! Mozil har spilt i Norge for fem år siden, denne gangen kommer han tilbake som solo-artist. Showet tar i bruk visesang, trekkspill og monolog, det er satt til Belleville scene og blir en nært-på opplevelse for publikum!

Solo-showet er en kombinasjon av musikk og stand-up, med mange kommentarer på våre omgivelser. Den karismatiske artisten Mozil tar med seg publikums følelser i et kunststykke som beveger, elektrifiserer, berører og overvelder.

Musikken Mozil skaper er inspirert av klassisk musikk, alternativ pop og musikalsk stand-up. Mozil fikk sin utdannelse ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i trekkspill. Han har mottatt fire «Fryderyk Awards» som er den høysthengende musikkprisen i Polen.

I fjor ga han ut to album: #IDEOLOGIAMOZILA og «Inwazja Nerdów» – begge har fått strålende anmeldelser, hvorav førstnevnte var på topp ti listen over beste album. «Inwazja Nerdów» er et prosjekt som er spilt inn med deltakelse fra barn og tenåringer fra skoler og musikksentre over hele Polen.

NB! Konserten foregår på polsk. Under følger tekst på polsk.

Po sześcioletniej przerwie Czesław Mozil wraca do Norwegii ze swoim solowym repertuarem.
Tym razem obok piosenek znanych i lubianych, pojawią się również utwory z dwóch albumów wydanych w ciągu minionego roku. Pierwsza to rewelacyjnie przyjęta przez krytyków muzycznych #IDEOLOGIAMOZILA, druga to „Inwazja Nerdów” nagrana z udziałem dzieci i młodzieży ze szkół i ognisk muzycznych z całego kraju.

Czesław Mozil Solo to jedyne w Polsce, unikatowe połączenie koncertu muzycznego ze stand-upem, okraszonego błyskotliwymi komentarzami do otaczającej nas rzeczywistości. Charyzmatyczny artysta w zręczny i przenikliwy sposób lawiruje między emocjami odbiorców, żadnego z nich nie pozostawiając obojętnym. To sztuka, która porusza, elektryzuje, dotyka i przejmuje.

Czesław Mozil – wykształcony muzyk, absolwent Duńskiej Królewskiej Akademii Muzycznej w Kopenhadze, w Klasie Akordeonu. Laureat czterech Fryderyków i potrójnej platyny. Autor tekstów, kompozytor, aktor dubbingowy i osobowość telewizyjna. Jego ostatnia autorska płyta #ideologiamozila znalazła się w pierwszej dziesiątce zestawienia najlepszych płyt roku 2021 wg m.in. onet.pl i magazynu Polityka.

Nasjonal jazzscene
Tue 14/05/2024 19:00

Oslo Jazz Circle: The Peggy Lee story ved Majken Christiansen

Sangerinnen Peggy Lee, eller Norma Deloris Engstrom (1920-2002), er kanskje mest kjent for sin versjon av låten «Fever» som ble en stor hit verden over på slutten av 50-tallet.

Men Peggy Lee markerte seg på flere måter i amerikansk musikkliv. Hun ga ut en rekke jazzplater og utforsket nye uttrykk – ikke bare som utøvende vokalist, men også som låtskriver – på en tid da det ikke var vanlig for vokalister å skrive sine egne sanger. Peggy Lee ble sett på som den ultimate nattklubbsangerinne og var også en populær filmskuespiller. Hennes særegne stemme, fine «timing» og frasering, blendet musikere som Ray Charles, Duke Ellington og Louis Armstrong.

Vår egen Majken Christiansen kåserer bl.a. om Peggy Lees norske aner fra Froland(!), der Peggys bestemor utvandret fra – til USA, men særlig om Peggys musikk, hennes standhaftighet og lange karriere preget av «ups and downs».

NB! Billetter kjøpes i døra før arrangementstart, ingen forhåndssalg. Jazzscenens sesongkort gjelder på alle møtene hos Oslo Jazz Circle!

Oslo Jazz Circle har holdt på siden 1948. De siste årene har de holdt møtene sine hos oss. Her får du gjennom musikk og foredrag innblikk i jazzhistorien via engasjerte kuratorer. Åpent for alle!

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Tue 14/05/2024 20:00

Made in Scandinavia

«Made in Scandinavia» er et band bestående av musikere fra Skandinavia med det til felles at de alle bor i Paris. Selv i en millionby som Paris fant bandmedlemmene fort frem til hverandre på barer, bistroer og jamsessions hvor jazzmusikk fremføres ut i de små timer…..
Høsten 2023 gikk bandet i studio for å spille inn sitt repertoar, hovedsakelig motivert for å promotere seg for jobber på det europeiske markedet. Det er med denne innspillingen i kofferten «MIS» besøker Herr Nilsen.

Petter Wettre – saksofon
Bjørn Ingelstam – trompet (S)
Joel Lyssarides – piano (S)
Viktor Nyberg – bass (S)
Malte Arndahl – trommer (DK)

Oslo Jazzforum / Herr Nilsen
Tue 14/05/2024 20:00

Made in Scandinavia

Petter Wettre – sax
Bjørn Ingelstam – trp
Joel Lyssarides – piano
Viktor Nyberg – bass
Malte Arndal – trommer

Oslo Nye Teater / Centralteateret, Teaterkjelleren
Thu 16/05/2024 21:00

Hilde Louise Asbjørnsen & Anders Aarum Duo – Teaterkjeller’n

Hilde Louise Asbjørnsen inviterer til revy-konsert med jazzundertoner på Teaterkjeller’n i Oslo.
Konserten er siste stopp på et musikalsk interrail i forbindelse med Asbjørnsens 20-års jubileum som plateartist. Det serveres høydepunkter og røverhistorier fra Oslo-revyens gullalder, den gang man skrev ramsalt satire og skarpe morovers på melodiene fra amerikanske jazz-hits.

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 18/05/2024 16:00

Peter Asplund ASPIRATION med Anders Aarum

Trumpetaren, sångaren och kompositören Peter Asplund möter här, tillsammans med basisten Hans Andersson och trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay, en av de stora norska pianoprofilerna; Anders Aarum.
Gruppen bjuder på musik skriven av Peter Asplund, varvat med udda guldkorn ur The Great American Songbook.

Peter Asplunds ambition att presentera jazzmusik i formatet föreställning, snarare än konsert, har blivit ett signum för honom och gruppen ASPIRATION.
Efter två Gyllene Skivor, tre Grammisnomineringar och flertalet priser och utmärkelser, är
jazzartisten Asplund – med ena foten i den moderna, instrumentala jazzmusiken och den andra i den Amerikanska entertainmenttraditionen – en centralfigur på den skandinaviska jazzscenen.

Peter Asplund – trumpet, flygelhorn, vokal
Hans Andersson – kontrabas
Johan Löfcrantz Ramsay – trummor
Anders Aarum – piano

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 25/05/2024 16:00

Magnus Bakken

Magnus Bakken – saksofoner
Jørn Øien – keyboards
Bo Berg – bass
Amund Kleppan – trommer

Cosmopolite
Sat 25/05/2024 21:00

Bombino + Gjest: Knut Reiersrud

Omara «Bombino» Moctar er en kultfigur innen ørkenblues – og blir til stadighet omtalt som en av verdens største nålevende bluesgitarister. Nå er gitaristen og sangeren aktuell med sitt syvende album «Sahel» hvor musikernomaden synger om hjemmet sitt, barna sine og Tuaregenes strid.

Bombino har spilt på Cosmopolite flere ganger og er en elsket artist av vårt publikum, som stadig vender tilbake for å se han.

“Sahel’s Jimi Hendrix” – THE NEW YORK TIMES

«Sahel» er Bombinos hittil mest personlige, kraftfulle og politisk bevisste album. Den soniske kompleksiteten skal vise frem den sammenvevde og intrikate kulturen og folkene som utgjør Sahel-regionen. Albumet kom til da Bombino måtte bli værende hjemme under pandemien, og fikk sjansen til å koble seg på røttene sine igjen.

“Sultanen av shredding” – THE NEW YORK TIMES

Bombinos stil som gitarist er lynrask, elastisk og svært musikalsk. Da han satt i eksil i Libya og Algerie på 90-tallet saumfarte han opptak av Jimi Hendrix – og nå gjør musikere over hele verden det samme med Bombino.

Om «Sahel»: «En kulturelt rik innovasjon» – CULTFOLLOWING

Den walisiske produsenten David Wrench jobbet tett med Bombino på albumet «Sahel». Wrench beskriver en arbeidsprosess hvor låtene ikke var planlagt, men kom til i studio, ut fra en artist som sitter på et enormt vokabular av låter, historier, spillestiler og minner: «Det han gjør ser så uanstrengt ut, men så er det så komplekst. Stilen er raffinert, helt unik og totalt bare hans. Den holder historie i seg, og det er utrolig».

Med Bombinos utrolige, unike og delikate spillestil, med transeframkallende repetitive partier brutt opp av sublime soloer kan vi love en konsert som forteller sterke historier og tar publikum inn i ørkenbluesuniverset!

Gjest: Knut Reiersrud

Norges største bluesgitarist har preget norsk musikk i 45 år nå. Han har herjet bluesbuler, spilt under OL-åpningen på Lillehammer og har tre Spellemann og en dansk grammy. Reiersrud vil spille et par låter før konserten starter.

Line up:
Bombino – gitar og vokal
Kawissan Mohamed Alhassan – gitar og vokal
Youba Dia – bass
Corey Wilhelm – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Tue 28/05/2024 20:00

Folk Under Tredve Spiller Standardlåter: Ole Magnus Storflor kvartett

Ole Magnus Storflor er en 21 år gammel jazzgitarist fra Sandnes som for tiden holder til på Norges Musikkhøgskole. Her har han blant annet jobbet med å fordype seg i den amerikanske jazz-tradisjonen med fantastiske lærere, blant andre Lage Lund.

Etter at Ole Magnus flyttet til Oslo i 2021 har han tatt aktiv del i byens musikkliv, og har for anledningen samlet sammen noen av favorittmusikerne han har møtt på til nå.

22. mai vil bandet vise fram sin felles kjærlighet til denne musikken ved å spille noen av sine favorittlåter fra standardjazz-repertoaret.

Ole Magnus Storflor – gitar
Benjamin Gislis Einarsson – piano
Vidar Starheimsæter – bass
Amund Kleppan – trommesett

Temaet «Folk under 30- spiller standardlåter» innebærer at unge musikere spiller standardrepertoar.

Kulturkirken Jakob
Wed 29/05/2024 19:30

FJELLVANG Releasekonsert

Siste dag i mai slipper trioen FJELLVANG sitt debutalbum på daWorks — og slippet skal feires med releasekonsert i Kulturkirken JAKOB onsdag 29. mai!

Sangene og komposisjonene er inspirert av norske utvandrere til USA og deres historier:

«Musikken er inspirert av noen av møtene jeg hadde med noen av de eldste medlemmene i det norske utvandrermiljøet i Brooklyn, da jeg bodde fem år i New York. Denne plata er et forsøk på å fange hvordan det føles å lengte etter en tid, et sted som du innerst inne vet ikke finnes lenger.»

Trioen består, foruten komponist og pianist Thor-Erik Fjellvang, av bassist Jo Fougner Skaansar (kjent fra egne prosjekter samt samarbeid med bl.a. Lilja og Ine Hoem) og trommeslager Hermund Nygård (The Real Thing, Anders Aarum Trio, Hilde Louise Asbjørnsen m.fl.)

Cosmopolite
Fri 31/05/2024 20:00

Minyo Crusaders

Grunnlegger av Minyo Crusaders, Katsumi Tanaka, ble inspirert til å dykke ned i sitt indre etter et svært ødeleggende jordskjelv i Tohoku i 2011. Tanaka fikk interesse for den ganske ukjente japanske folkemusikken «min’yō» og så den for seg i en omformet utgave som dansemusikk og global popmusikk.

«Toppen av verden» – Songlines

Dette var begynnelsen på bandet som ifølge The Times «Høres ut som ingenting annet på din Spotify-liste», og som bearbeider de historiske japanske sangene med latinsk, afrikansk, karibisk og asiatiske rytmer i musikken.

Debutalbumet «Echoes of Japan» kom i 2019 til anmeldelser som skriver:

«Usannsynlig fusjon med storslåtte grooves» – The Guardian

“Herlig album” – Afropop Worldwide

“Dette bandet omfavner det dynamiske i folkemusikken. The Minyo Crusaders er ikke redde for å innovere!» – Pop Matters

«Min’yō» er sanger som blir sunget av fiskere, sumo-brytere og arbeiderne i kullgruver, og sangtekstene handler om å hylle sine forfedre, og mer dagligdagse temaer som drikking. Katsumi Tanaka sier om musikkstilen: «Vi japanere er kanskje ikke påkoblet «min’yō» i vårt daglige og urbane liv, men melodiene, sangstilen og rytmene til taiko-trommene er rotfestet i vårt DNA».

Katsumi Tanaka forklarer Minyo Crusaders oppdrag slik: «Vi skal bringe høykulturelle «min’yō» tilbake til sine jordnære røtter.»

«En selvsikker mestring av alle sjangrene som spilles» – Jazzwise

Kom og opplev det sensasjonelle 10-banns bandet – et korstog som fremviser cumbia, etiopisk jazz, thai pop, afrofunk og reggae.

«Elektroniske keys trekker en neonlinje ned på midten av lydbildet, en «touch» av samtiden, som befester Minyo Crusaders stil til å tilhøre her og nå, selv om så mye av musikken er fra andre steder og andre tider». – Pop Matters, gir «Echoes av Japan» 8 av 10

Line up:
Ichiro Tsukamoto – vokal
Kayoko Yuasa – trombone
Koichiro Osawa – saksofon
Katsumi Tanaka – gitar
Moeko Hayashi – keyboards
Keitaro Kanamine – bass
Mutsumi Kobayashi – bongo
Hiroshi Enami – conga
Sonoo Ide – timbaler

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 01/06/2024 16:00

Ulf Wakenius/Lars Jansson kvartett

Ulf Wakenius – gitar
Lars Jansson -piano
tba – bass
tba – trommer

Foto: Rolf Ohlson

Cosmopolite
Sat 01/06/2024 21:00

Florence Adooni

Dronningen av frafra-gospel, Florence Adooni, smelter sammen den originale frafra-gospelen med highlife-musikken!

«Perkusjon, polyrytmer, synthesizere, blåseinstrumenter, og en psykedelisk funk-gitar gir et tempo og en stemning til låtene. Legg på hennes gospel-stemme, og du er i himmelen». – Pan African Music

Adooni er av frafra-folket som kommer fra det nordøstlige Ghana. Den unge og fremadstormende sangerinnen er født og oppvokst i Kumasi, hvor ashanti-folket bor, en by som er selve episenteret for highlife-musikken! Adooni bruker de beste highlife-musikerne som kommer fra Kumasi.

Låten «Naba Aferda» er en hyllest til høvdingen av Zuarungu, som er Adoonis fødested, hvor også Christy Azuma kommer fra, den aller første internasjonale frafra-stjernen! Christy er en stor inspirasjon for Adooni, som er stolt av å komme fra en landsby med en talentfull befolkning.

Frafra gospelen blir sunget av folk som sitter på kirkebenken omgitt av geiter og sauer og Adooni blander inn gospel hymner som blir sunget under søndagens gudstjeneste. Låten «Yinne» betyr skaperen, og er en av sangene som synges på gudstjenestene. Den guddommelige rytmen pleier å skape en kollektiv ekstase i forsamlingen!

Line up:

Florence Adooni – vokal
Kofi Nkansah-Boakye – bass
Emmanuel Boakye – trommer
Benjamin Yaw Abankroh – gitar
Kwaku Yaw Abankroh – saksofon
Eunice Yenbeyyenbila – vokal
Emmanuel Opoku – trompet
Bright Osei Owusu – keyboard

Cosmopolite
Wed 05/06/2024 20:00

José James

José James blir ofte referert til som «en jazzsanger for hip-hop generasjonen», og den New York City-baserte vokalisten kombinerer på sitt eget karakteristiske vis, jazz, soul, drum ‘n’ bass og spoken word inn sitt helt unike jazz-uttrykk.

«Oppdag José James nå, fordi han er en sjeldenhet – en artist som utvikler seg i høyhastighet» – NPR Music

Singelen «38th and Chicago» har nylig kommet ut, en låt hvis navn er gatekrysset hvor George Floyd mistet livet i 2020. Sangen er en utforskning av tro, sorg og utholdenhet i et område hvor politibrutaliteten rammer det afroamerikanske samfunnet sterkt. James vokste opp noen kvartaler unna og forklarer: «Det kunne ha vært meg som ble skutt».

Låten «38th and Chicago» er med på albumet «1978», som blir utgitt i april 2024. Albumet pulserer av sosialt engasjement og feel-good vibber inspirert av Marvin Gaye, Prince og Stevie Wonder. José James har både afroamerikansk og latinamerikansk herkomst, og i albumet utforsker han afroamerikansk musikktradisjon ved å samarbeide med den kongolesiske rapperen Baloji, i tillegg til å inkludere den brasilianske stjernen Xenia França!

«Er José James en jazzsanger eller en soulsanger? Old school eller new school? En vokter av tradisjonen eller en spenningssøker? Ja, ja og ja.» – LA Times

Line up:
José James – vokals
Jharis Yokley – trommer
Chad Selph – keyboard
Marcus Machado – gitar
David Ginyard – bass

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 08/06/2024 16:00

Andrès Thor Trio

Den islandske gitaristen Andrès Thor vil opptre med sin trio sammen med bassist Bardur Reinert Poulsen og trommeslager Frederik Villmow. Repertoaret består av skrevet av Andrés fra albumene hans sammen med nytt uhørt materiale og arrangementer av jazzklassikere.

Andrès Thor – gitar (IS)
Bardur Reinert Poulsen – bass (FØ)
Frederik Villmow – trommer

Andrès Thor regnes av kritikere for å være en av Islands beste jazzgitarister i sin generasjon. Musikken hans kombinerer veltalenheten til den gitarledede jazztradisjonen med et pikant, rockepreget driv. Hans siste album ‘Hereby’ som ble utgitt på det norske plateselskapet Losen Records i 2022 presenterer ni originale komposisjoner av gitaristen i trioformat sammen med bassist Nico Moreaux og trommeslager Magnús Trygvason Elíasen. Albumet er inspirert av Andrés sin fascinasjon for trioformatet og gitarens rolle i det formatet.
Bárður Reinert Poulsen er en kreativ og melodiøs bassist og komponist. Han er født og oppvokst på Færøyene, og flyttet til Norge i 2011 for å studere ved den anerkjente jazzlinja i Trondheim hvor han tok en bachelorgrad i 2014. I 2020 tok han sin mastergrad i musikkutøving ved Norges Musikkhøgskole. Han er for tiden bosatt i Oslo og er et sentralt medlem av den travle jazzscenen.
Frederik Villmow har etablert seg som en ettertraktet trommeslager. Han er basert i Oslo og for tiden aktiv i prosjekter som Frederik Villmow Trio/Quartet, Cecilie Grundt Quartet og Olga Konkova Project. Han har jobbet med en lang rekke musikere som Tomas Franck (DK), Carl Winther (DK), Vigleik Storaas (NO), Felix Peikli (NO), Bjørn Vidar Solli (NO), Will Vinson (UK), John Pål Inderberg (NO), Sigurdur Flosason (IS), Andrés Thor (IS), Mats Holmquist Big Band (SWE) og Gabriel Pérez’ SoundTrip Orchestra med Chris Potter (ARG/GER/USA). Han har gitt ut fire album som bandleder som alle mottok stor respons fra internasjonal presse som Japan Jazz Magazine, Jazz Life Japan, Jazzthing Germany, JazzDK og UK Vibe.

Kampenjazz / Cafeteateret
Sun 09/06/2024 20:00

Kampenjazz: Sommerkonsert Oslo kulturskole

Som vanlig markerer vi sommerens komme sammen med de nye talentene fra Oslo kulturskole. For det er jo en etablert tradisjon ved Kampenjazz at vi avslutter vårsesongen med å høre de unge musikantene.

Både de og vi gleder oss til nok en gang å videreføre tradisjonen. Oslo kulturskole presenterer et pent knippe av sine unge og lovende musikanter for oss. For husk: Du hører alltid framtidas stjerner først på Kampenjazz!

Og vi gleder oss alltid til å høre dem igjen – her hos oss.

Etter å ha opplevd de nye stjernene, ønsker vi hverandre nok en gang god sommer – og sier som så mange ganger før:

Sees igjen til en ny, spennende høstsesong – på Kampenjazz.

Nasjonal jazzscene
Tue 11/06/2024 19:00

Oslo Jazz Circle: Jan Ole Otnæs – mitt liv i jazzen

Etter rundt 55 år i jazzens tjeneste, trådte Jan Ole Otnæs av som sjef for Nasjonal jazzscene 1. september 2023.

I vårt junimøte vil Otnæs samtale med Johan Hauknes om sitt virke for jazzens fremme og utvikling i en rekke forskjellige sammenhenger.

Det er en lang reise fra aulaen i Rana Gymnas på tampen av 1960-tallet, flere år som kulturhus-sjef i Bodø, en av de mest toneangivende sjefene for Moldejazz i over ti år, før han avsluttet sitt ordinære arbeidsliv etter ti år som daglig leder ved Nasjonal jazzscene. Han har sittet i det som er et utall sentrale styrer og komiteer som har styrt eller lagt sentrale premisser for norsk jazz og annen kunstmusikk. Jazzens posisjon i Norge og norsk jazz’ posisjon i utlandet ville vært vesentlig annerledes uten Jan Ole Otnæs’ omfattende virke.

Det blir selvfølgelig mange uhørte, og noen hørte, musikalske eksempler.

Foto: Tore Sætre

NB! Billetter kjøpes i døra før arrangementstart, ingen forhåndssalg. Jazzscenens sesongkort gjelder på alle møtene hos Oslo Jazz Circle!

Oslo Jazz Circle har holdt på siden 1948. De siste årene har de holdt møtene sine hos oss. Her får du gjennom musikk og foredrag innblikk i jazzhistorien via engasjerte kuratorer. Åpent for alle!

Cosmopolite
Wed 12/06/2024 20:00

St. Paul & the Broken Bones

En oppvåkning av ‘old school’ RnB fra sørstatene» – The Rolling Stone Magazine

Åttemanns-bandet St. Paul & the Broken Bones fra Alabama, Birmingham er kjent for sin høylytte soul-musikk med frontvokalist Paul Janeway i spissen. Janeway vokste opp i kirkemiljøet i Alabama og skulle egentlig bli prest som ung – noe han tar med seg i rollen som vokalist.

«Janeway… blander predikantens sans for det teatralske med fabelaktig gospel/soul-stemme og evnen til å veksle mellom det lyriske og ville, ukontrollerte i samme sang!» – The Guardian

Albumet «Angels in Science Fiction» er bandets siste studioalbum, og kom ut i 2023. Tekstene er skrevet av Janeway og handler om hans nylige farskap til datteren Marigold.

«Musikken på denne plata er nydelig og tonal, rørende og melankolsk» – Pop Matters gir albumet 8/10

National Public Radio hevder også at albumet er det nærmeste bandet kommer folkemusikk! Andre sjangere som blir blandet inn i den soul og RnB-tunge musikken er: rock & roll, psychedelika og funk!

«Gjennomsyret av musikktradisjonen fra sørstatene» – The Guardian

Esquire magazine har omtalt live-showene til St. Paul & the Broken Bones som “potente liveshow som overrumpler og setter ut publikum” og dette har resultert i opptredener på Lollapalooza, Coachella og Glastonbury.

Line up:

Paul Janeway – vokal
Browan Lollar – gitar og vokal
Jesse Phillips – bass
Kevin Leon – trommer, perkusjon
Al Gamble – keyboard
Allen Branstetter – trompet
Amari Ansari – saksofon
Chad Fisher – trombone

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 15/06/2024 16:00

Grossband

Grossband er en akkordløs kvartett som spiller eksplosiv jazz, inspirert av Steve Grossman. Bandet hyller legenden gjennom egne komposisjoner, og utforsker samspill uten akkordinstrumenter. Dette resulterer i et stort spekter av muligheter både harmonisk, rytmisk og samspillmessig.
Musikk:
https://soundcloud.com/zakarias-meyer-overli/lodz
https://soundcloud.com/zakari…/taurus-people-take-2-ramiks
I Juni 2023 ble låta «Lodz» kåret til månedens trafotalent og bandet har rukket og spille på Oslo jazzfestivalBecco, Nasjonal Jazzscene, Herr Nilsen og Blå på det halve året bandet har eksistert. Musikerene i bandet har en fatstid fra band som Bliss Quintet, Munch Trio, Trigerstate, We Take Request og Peders Hode
Sitat fra anmeldelse av Audun Vinger under fullstappet Herr Nilsen på Oslo jazzfestival 2023
“Det store høydepunktet denne kvelden”

Zakarias Meyer Øverli – saksofon
Ask Morris Rasmunssen – saksofon
Tarald Kongshaug – kontrabass
Steinar Heide Bø – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 22/06/2024 16:00

Eyvind Olsen Wahlen kvartett

Eyvind Olsen Wahlen (f. 27.1.1940), har vært aktiv som musiker siden tidlig på 60-tallet både som frilansmusiker og med egne grupper. Listen med kjente navn og ensembler han har spilt med både live og på plate er lang, og han kan skilte med en av landets rikeste karrierer innenfor jazz-sjangeren. I tillegg har han vært aktiv i drift av viktige jazzscener, helt tilbake til Studentbyens jazzklubb (1967), og har vært en viktig figur i jazzmiljøet over flere generasjoner.
Denne konstellasjonen er et resultat av Eyvinds aktive tilstedeværelse i Oslo-miljøet og evne til å knytte til seg nye medmusikere med vidt aldersspenn og bakgrunn. Bandet spiller låter fra standard-repertoaret og egne komposisjoner.
Bandet spiller på Østlandet i uke 25-26 2024(19-26 juni), og festivaler sommer og høst 2024.

Erlend Vangen Kongtorp – tenorsaksofon
Hallgeir Pedersen – gitar
Andreas Amundsen – bass
Eyvind Wahlen – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 29/06/2024 16:00

Jesse van Ruller feat. Seamus Blake

Jesse van Ruller – gitar
Seamus Blake – tenorsaksofon
Daniel Franck – bass
Cornelia Nilsen – trommer

foto: Antonio Porcar

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 06/07/2024 21:00

Jonathan Kreisberg Quartet

Jonathan Kreisberg – gitar
tba øvrige band medlemmer

Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sun 14/07/2024 21:00

Peter Zak trio feat. Jacob Young

Den New York-baserte pianisten Peter Zak har familiær tilknytning til Norge og på sin årlige sommervisitt hit har det blitt en hyggelig tradisjon med konsert på Herr Nilsen/Oslo Jazzforum.

Peter er en svært aktiv pianist på New Yorks jazzscene, bl.a. som medlem av trompetlegenden Eddie Hendersons kvintett, og med egen trio. Han har også flere egne CD-utgivelser på Steeple Chase-labelen bak seg, i tillegg til å ha medvirket på dusinvis av andre innspillinger.

Denne kvelden vil også gitaristen Jacob Young slutte seg til trioen. Young har et imponerende antall egne plateutgivelser bak seg, de fleste på ECM, og er bl.a. også kjent for sitt samarbeid med sangerinnene Karin Krog og Siril Malmedal Hauge.

Slik det har vært i mange år nå vil kompet utgjøres av Jens Fossum på bass og Tom Olstad på trommer. Det vil bli swingende og melodisk jazz; en blanding av Peter’s komposisjoner og standards.

Peter Zak (US) – piano
Jacob Young – gitar
Jens Fossum – bass
Tom Olstad – trommer

Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 27/07/2024 21:00

Petter Dalane kvintett

Petter Dalane kvintett består av musikere som de siste årene har spilt sammen på kryss og tvers i prosjekter som Cosmic Swing Orchestra, ØyvindLand, Barrange, Get Your Goat og Chuck People. Etter mange år med dagdrømmeri har endelig denne kvintetten gått hen og gjort virkelighet av seg, og våren 2024 slippes debutplaten!
Det liten tvil om at det er mange gamle jazzreferanser ute og går i musikken, som tydelig henter inspirasjon fra musikere som Thelonious Monk, Elmo Hope og Herbie Nichols. Det lekne, upolerte og på grensen til rølpete samspillet kjennetegner bandsoundet, og skyldes både estetiske preferanser og kompleksiteten i låtmaterialet.

Øyvind Mathisen – trompet
Erlend Vangen Kongtorp – tenorsaksofon
Petter Dalane – piano
Alexander Riris – kontrabass
Martin Mellem – trommer

Foto : Thor Egil Leirtrø

Nasjonal jazzscene
Fri 30/08/2024 20:00

Jaga Jazzist – sesongåpning!

The great Jaga Jazzist celebrate their 30 years of ingenuity

Jaga Jazzist er inne i sitt 30 år som de feirer med å spille noen få utvalgte festivaler og klubber. Og to konserter hos oss!

Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket oss på Victoria siden etableringen av Jazzscenen. Vi elsker Jaga Jazzist for å være framme i skoa, være nytenkende og spennende, men samtidig holde på sin egenart og være umiskjennelig Jaga. Over ni studioalbum har de gått fra å være en akustisk lekegrind, via et remixuttrykk hjulpet av gode produsenter, til å igjen være lyden av spilte instrumenter. For live har de alltid nettopp vært det – levende, pustende, energirikt! Her kan vi love deg en fest (eller to)!

Det viser seg at Jaga lenge har hatt lyst til å spille på Victoria også, men stjernene har ikke vært i posisjon før nå. Vi har jo stadig sett medlemmene sitte og glise på konserter her, eller lett vuggende i baren de sjeldne gangene vi har stående konserter. Og det kan vi si med en gang, dette blir stående konserter! «Ingen klarer sitte stille når Jaga starter spille», for å parafrasere et tidligere medlem – som herved står på gjestelista.

Bandet hadde sin hovedstads-debut på Oslo Jazzhus i 1995 og hva mer soleklart da enn å invitere de til Nasjonal jazzscene – høsten åpner sterkt!

Lars Horntveth – saksofon, klarinett, Andreas Mjøs – vibrafon, gitar, Marcus Forsgren – gitar, Øystein Moen – keyboards, Even Ormestad – bass, Line Horntveth – tuba, Erik Johannessen – trombone, Martin Horntveth – trommer

Foto: Anthony P. Huus

Nasjonal jazzscene
Sat 31/08/2024 20:00

Jaga Jazzist

The great Jaga Jazzist celebrate their 30 years of ingenuity

Jaga Jazzist er inne i sitt 30 år som de feirer med å spille noen få utvalgte festivaler og klubber. Og to konserter hos oss!

Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket oss på Victoria siden etableringen av Jazzscenen. Vi elsker Jaga Jazzist for å være framme i skoa, være nytenkende og spennende, men samtidig holde på sin egenart og være umiskjennelig Jaga. Over ni studioalbum har de gått fra å være en akustisk lekegrind, via et remixuttrykk hjulpet av gode produsenter, til å igjen være lyden av spilte instrumenter. For live har de alltid nettopp vært det – levende, pustende, energirikt! Her kan vi love deg en fest (eller to)!

Det viser seg at Jaga lenge har hatt lyst til å spille på Victoria også, men stjernene har ikke vært i posisjon før nå. Vi har jo stadig sett medlemmene sitte og glise på konserter her, eller lett vuggende i baren de sjeldne gangene vi har stående konserter. Og det kan vi si med en gang, dette blir stående konserter! «Ingen klarer sitte stille når Jaga starter spille», for å parafrasere et tidligere medlem – som herved står på gjestelista.

Bandet hadde sin hovedstads-debut på Oslo Jazzhus i 1995 og hva mer soleklart da enn å invitere de til Nasjonal jazzscene – høsten åpner sterkt!

Lars Horntveth – saksofon, klarinett, Andreas Mjøs – vibrafon, gitar, Marcus Forsgren – gitar, Øystein Moen – keyboards, Even Ormestad – bass, Line Horntveth – tuba, Erik Johannessen – trombone, Martin Horntveth – trommer

Foto: Anthony P. Huus

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 14/09/2024 16:00

Heidi Skjerve & Daniel Formo med venner

Jazzvokalist Heidi Skjerve og pianist Daniel Formo har delt solskinnsdager og regnfulle dager, husarbeid og barneoppdragelse, og nå har de også gitt ut plate sammen, med noen av jazzens vakreste kjærlighetssanger på repertoaret. Albumet «I’m Glad There Is You» ble utgitt på Particular Recordings 14. februar 2022. På albumet har de fått med seg musikervenner av stjerneklasse: Bjørn Marius Hege, Håkon Mjåset Johanssen, Mona Krogstad og Klaus Holm. Sammen skaper de øyeblikks-kunst, med tidløse låter fra jazzens «standard»-repertoar som rammeverk og formspråk, med en leken rytmisk og improvisatorisk tilnærming til melodiene, sterke forførende harmonier og egne arrangementer med et nikk til klassiske jazzinnspillinger.
«…en nydelig og tidløs utflukt som det skal bli herlig å vende tilbake til – mange ganger.»
– Tor Hammerø, Nettavisen
«Jazzkatalogens store sanger kan ha godt av noen nye runder. Ja, de kler det virkelig når de blir pleiet og dreiet som her.» – Arild R. Andersen, Jazz i Norge
«Heidi Skjerve og Daniel Formos «kjærlighetsbrev» til hverandre er en dønn ærlig og vakker plate som ikke gir seg ut for å være noe annet enn en vakker innspilling med musikere som liker hverandre og som liker å spille sammen, uten at det på død og liv skal være nyskapende eller eksperimentelt. Det er kun vakker musikk som mange bør legge merke til.» – Jan Granlie, Salt Peanuts
«Naturleg og utvunge … ho syng med rytmisk spenst og tonekontroll som er ei sann glede å høyra på» – Lars Mossefinn, Dag & Tid
”De tolkar ett fint urval ur standardrepertoarens kärlekssånger och detta med finess och innerlighet..” ¬–Andreas Lagercrantz, Lira
Heidi Skjerve har gitt ut flere kritikerroste album, både med egne låter og med lokale folketoner, i samspill med bl.a. John Pål Inderberg og Vigleik Storaas. Hun komponerer for større og mindre ensembler, og synger i det eksperimenterende vokalensemblet Trondheim Voices som har turnert i Norge og Europa.
Daniel Formo spiller hammondorgel i Ola Kvernbergs «Steamdome», samt klassiske jazztrioer som Solid!, Nypan trio og den innovative kunstpop-trioen Kobert. Han har også utgitt en rekke soloalbum hvor han utforsker hammondorgelets brede palett under samlebetegnelsen «Hammond Dialogues» og i bandet Formo Tre & Metall. Han har en doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid ved NTNU med tittelen «The Orchestra of Speech».

Heidi Skjerve – vokal
Daniel Formo – piano
Bjørn Marius Hegge – bass
Håkon Mjåset Johansen – trommer
foto: Juliane Schutz

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 21/09/2024 16:00

Petrichor

Den svenske saksofonisten Jonas Knutsson startet i 2000 en kvartett sammen med piano-lyriker Anders Persson (som har besøkt Herr Nilsen to ganger). Nå har de vokst til kvintetten Petrichor, og komposisjonene – et samarbeid mellom Jonas og Anders – er en hybrid mellom jazz og nordisk nasjonalromantikk.

Jonas Knutsson – saksofoner
Anders Persson – piano, keys
Sebastien Dubé – kontrabass
Terje Sundby – trommer
Rafael Sida – perkusjon

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 12/10/2024 16:00

Carl Winther trio feat. Jeff «Tain» Watts

Jeff «Tain» Watts er viden kjent i jazzverdenen som en av de mest innflytelsesrike trommeslagerne i sin generasjon. Han har spilt med ikoniske jazzgiganter som George Benson, Harry Connick Jr., McCoy Tyner og Kenny Garrett. Han har gitt ut flere anerkjente album og vunnet en rekke priser, inkludert tre Grammy Awards for sitt arbeid med Branford Marsalis Quartet.
Carl Winther er allment ansett som en av de mest talentfulle og innovative jazzpianistene i sin generasjon og har høstet kritikerros både i Danmark og i utlandet for sin musikk. Han har jobbet med musikere som Jerry Bergonzi, Billy Hart, Adam Nussbaum og Till Brönner.
Richard Andersson har fått stor anerkjennelse for sitt arbeid som komponist og bassist i det moderne jazzfeltet. Som «en av de mest interessante karakterene på den danske jazzscenen» (Gaffa) har han gitt ut flere album som bandleder med danske og internasjonale musikere som Oskar Gudjonsson (IS), Rudi Mahall (DE), Kasper Tranberg (DK), Ra-Kalam Bob Moses (USA), Tony Malaby (USA) og Bill McHenry (USA).
Ikke gå glipp av sjansen til å høre Carl Winther, Richard Andersson og Jeff «Tain» Watts live på konsert.

Carl Winther – piano
Richard Anderson – bass
Jeff «Tain» Watts – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 19/10/2024 16:00

Ben Paterson / Viktor Rydström / Adam Lindblom / Ossian Ward

Den amerikanske pianisten Ben Paterson kommer for første gang til Herr Nilsen. Med en spenstig svensk trio i ryggen, kan vi se frem til en forrykende ettermiddag!

Ben Paterson – piano
Viktor Rydström – gitar
Adam Lindblom – bass
Ossian Ward – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Wed 23/10/2024 20:00

Tom Ollendorf kvartett feat. Will Vinson

Tom Ollendorff er raskt i ferd med å bli en av de mest kjente unge gitaristene som har dukket opp på den internasjonale jazzscenen. Han ble uteksaminert fra Royal Welsh College of Music i Cardiff, og ble tildelt Yamaha Parliamentary Jazz Scholarship i 2016.
Toms debutalbum ‘A Song For You’ ble gitt ut på Fresh Sound Records i mai 2021 og fikk internasjonal anerkjennelse. Noe som bidro til å lansere en internasjonal turnékarriere hvor Tom har opptrådd på mange av Europas mest kjente jazzklubber, inkludert Ronnie Scott’s, Sunset-Sunside, Jamboree, Jimmy Glass, Jazz-Hus Montmartre, Nardis, Budapest Jazz Club, Jazz in Bess, Jazz Club Ferrara samt forestillinger på bemerkelsesverdige arenaer og festivaler, inkludert Glastonbury Festival, London Jazz Festival, Koa Jazz Festival, Brecon Jazz Festival og One Day Jazz Festival.

Will Vinson – saksofon
Tom Ollendorf – gitar
tba – øvrig personell

Cosmopolite
Fri 29/11/2024 21:00

DakhaBrakha

I 2024 feirer den ukrainske kvartetten DakhaBrakha sitt 20-årsjubileum som band. Bandet ble grunnlagt i Kyivteateret «Dakh» og har blitt et symbol på det nye Ukraina – fritt, dristig og uavhengig.

«En opprørsk eksplosjon av farger og gjenoppfinnelse» – Hackney Citizen

Dunkende trommer, cellomurring, crimsonperler og lammeullhatter er alle kjennetegn for det ukrainske, selvutnevnte «etno-kaoset». Gruppen er nært tilknyttet hjemlandet sitt, men er likevel et kultfenomen også blant det internasjonale publikum.

«Kanskje Ukrainas mest populære orkester!?(…) En musikalsk åpenbaring» – Puls.no

Den prisbelønte teaterkvartetten med multiinstrumentalistiske sangere har eksperimentert med blant annet ukrainske folketoner og rytmer, med elementer fra afrikanske, arabiske, bulgarske og ungarske stiler. Alt i alt er musikken deres blandet sammen av autentisk etnisk materiale.

«En anarkistisk fortolkning av tradisjonelle Ukrainske folkesanger blandet med eklektisk påvirkning som et Midtøstensk-lydbilde med et anstrøk av RnB» – The Washington Post

DakhaBrakha lager vill og uforglemmelig musikk, som på en og samme tid er både høytidelig og moderne. Og hvor kommer inspirasjonen fra, spørs du kanskje? DakhaBrakha reiser selv rundt til ulike landsbyer, besøker lokale babushkas, og ber om å få høre deres folkesanger. Slik blir gruppens unike og aggressive lydbilde til – en sound som involverer både ritualistiske stammerytmer, men også ekstraordinær vokal.

«Folk stod faktisk opp og danset! I Barbican. Et sjeldent og vakkert syn» – Hackney Citizen

I dag er DakhaBrakha en sterk motstemme til Russlands aggresjon. Bandmedlemmet Marko Halanevych forklarer det slik: «Siden invasjonen har vi følt på et særskilt ansvar (…) Vårt band viser en liten del av en rik kultur, og med vår eksistens avviser vi den russiske propaganda om «The one nation».

«En nytelse for ører og øyne» – Boston Globe

Line up:
Marko Halanevych – trekkspill, cajon, darbuka
Iryna Kovalenko – keyboard, djembe
Olena Tsybulska – trommer
Nina Garenetska – cello