End of content
No more concerts to show
Louisiana Washboard Five
Louisiana Washboard Five (etablert 1997 i Bergen) har spesialisert seg på tradisjonell jazz i Chicago-stil fra slutten av 1920-tallet. På Stortorvet presenterer bandet stoff fra musikere som Jabbo Smith, Jimmie Noone, Clarence Williams og Louis Armstrong. De har gitt ut fire cd’er i samarbeid med flere av Europas ledende musikere i sjangeren og høstet rosende omtale i inn- og utland. Bandet siste utgivelse kom i 2016 (Professor Hot Stuff / Herman Records) med Aurèlie Tropez (klarinett) som gjest.
Louisiana Washboard Five har hatt en rekke festivalengasjementer i Norge, Danmark, Nederland og England, og er representert med sin musikk i Netflix-serien Jupiter’s Legacy (2021). Musikken til Louisiana Washboard Five har et autentisk og virtuost preg og kan trygt kalles «hot jazz».
Steinar Sætre – saxofon & klarinett
Ketil Sæthre – trompet
Ben Milenkovic – banjo & gitar
Arnulf Røkke – tuba
Rolf Seldal – vaskebret
Christina Dahl kvartett
Anmelderne skriver: “Musikken er ekspressiv, energisk og eksplosiv – uforudsigelig… dynamisk, mange facetteret, sansemættet, men også stadig klart lyrisk og luftig“. Ivan Rod, Gaffa
“Soft toned and breathy tenor saxist Christina Dahl creates Givenchy impressions“. George W. Harris, Jazz weekly
”Det er noe ECMsk over det meste av musikken de serverer på platen. Kanskje er det på grunn av de dyktige musikantene Dahl omgir seg med, og hennes eget spill er hele veien smakfullt og deilig å lytte til. Det er aldri en tone for lite eller for mye. Hele produksjonen viser fire musikere som forstår hverandre og som har et ens mål for hvor de vil med musikken”. Jan Granlie, Salt Peanuts
Christina har komponeret musikken til kvartettens fantastiske musikere – guitaristen Niclas Knudsen, en kæmpe musikalsk personlighed med egen lyd og udtryk, der bevæger sig frit og lyrisk i musikken. Nils Bosse Davidsen, en yderst kreativ og legende bassist & cellist, der favner bredt og bibringer musikken sin egen unikke lyd & Espen Laub von Lillienskjold der er kreativ og idérig på trommer og tilføjer musikken en stor dynamik & dedikeret energi. Christina Dahl regnes blandt de mest spændende og mest personlige saxofonister i landet med sin helt egen stil og udtryk. I Christina´s kompositioner ligger fortællinger, der har betydning i forhold til livet og dets rigdom af alle farver. Alle musikerne har en rolle som bærende solister i én fælles legende fri kommunikation med stor originalitet. Kvartetten spiller med en frihed i et luftigt og legende samspil og giver et nærværende musikalsk varieret udtryk.
Christina Dahl er én af de mest respekterede saxofonister i Danmark. Hun er kapelmester og komponerer musik til små & større ensembler. Hun har optrådt i et utal af sammenhænge, og kendetegnes ved hendes unikke klang og lyriske fortolkninger, som sikrer indpas i publikummernes hjerter. Hun mestrer evnen at fastholde intensiteten & nærheden i musikken. Hendes spil varierer fra det mest intime og underspillede til det eksplosive. Christina Dahl modtog Bent Jædig Pris 2010 & Hæderspris af komponistforeningen DJBFA 2011 samt Walther Klæbels Mindelegat 2012. Christina har desuden modtaget Ben Webster Prisen i 1994.
Niclas Knudsen er uomtvisteligt en af Danmarks bedste guitarister. Han spiller på tværs af genrer med en fantastisk evne for det melodiske og har en unik måde at farve og variere sit eget bidrag og dermed musikkens fælles udtryk. Foruden hans arbejde med egne projekter, Ibrahim Electric osv., har han blandt andet også spillet med Adam Nussbaum, Tom Jones, J. Tchicai, D. Liebman, R. Anderson, Billy Preston m.fl.
Nils Bosse Davidsen behersker både kontrabas, elbas og cello og har de sidste 30 år været fremme i forreste række på den danske musikscene. Han er kendt for sit både originalt opfindsomme og bundsolide spil indenfor et meget bredt genrespænd. Han har foruden at udgive musik I eget navn bl.a. spillet m. Dave Liebman, Bunky Green, Han Bennink, Ray Anderson, Django Bates, Mars Williams, Tony Malaby, Evan Parker, Hank Roberts, Sam Yahel, Gianluca Petrella, Paul Lovens, Marc Ducret, Ikue
Espen Laub von Lillienskjold på trommer har slået sit navn fast på scenen, som ém af de mest talentfulde musikere i tiden. Hans legende tilgang og særlige måde at komplimentere helheden af musikken på er med til at skabe et helt unikt udtryk. Hans spil er raffineret, dynamisk og altid top musikalsk. Espen spiller bl.a. med Blood, Sweat Drum ‘N Bass Big Band, Phil Parnell 3, The Matthew Herbert Big Band, Kjeld Lauritsen, Mads Mathias m.fl.
I 2014 udgav Christina Dahl Kvartet ”Life’s Carousel”, i 2017 ”Childish”, og i 2019 “Quintesse” der er Christina´s 11. udgivelse i eget navn. Alle tre er blevet lovprist af anmelderne. På de to første udgivelser spiller Jesper Lundgaard bas. Udgivelserne er udgivet af Storyville Records.
Christina Dahl – saksofon
Niclas Knudsen – gitar
Nils Bo Davidsen – cello & bass
Espen Laub von Lillienskjold – trommer
Foto: Maria Sattrup
IMPROVERK WORKSHOP: Tim Berne / Hank Roberts / Aurora Neland // Kafé Hærverk
IMPROVERK
Welcome to a new edition of “Improverk” – concert series for improvised music!
Doors: 16:00
Workshop 16.30
Concert: 20.00
CC: 200,-
Students: 150,-
We are very proud to invite this three fantastic musicians from the improvised scene in the US to close this season of Improverk!
In addition to the concert they will hold a workshop about their approach to improvisation!
The workshop is arranged in collaboration with NMH (Norwegian Academy of Music)
Tim Berne – Saxophones
Hank Roberts – Cello
Aurora Nealand – Accordion, Clarinet, Voice
TIM BERNE is a composer, saxophonist, band-leader and educator specializing in jazz and
improvised music. A tour de force on this scene, he has been performing internationally since
1982 with various ensembles including, most recently, Snakeoil and Sun of Goldfinger. He has
made over 50 recordings as a leader for labels such as Soul Note, Sony, JMT, ECM and Intakt,
while simultaneously running his own independent label Screwgun Records. He has taught
extensively since the late 90s and given workshops around the world and is the recipient of
many international awards and residencies.
AURORA NEALAND is a sound artist and multi-instrumentalist (saxophones, accordion, voice)
Since moving to New Orleans in 2004 she has become a prominent force in both the traditional
and non-traditional music scene working in bands such as The Royal Roses, The Monocle
Ensemble, Redrawblak Trio, and the Instigation Orchestra. She is equally at home on the stages
of concert halls and festivals around the world, playing music in the streets and clubs of New
Orleans, or touring in crammed vans to squat houses. She is also an educator, and has been
awarded several residencies across the US.
Over his nearly four-decade career, HANK ROBERTS has forged a compelling original voice as a
cellist and composer, encompassing jazz influences, abstract improvisation, soulful folk
melodies, intricate new-music compositions and vigorous rock songs. Initially making his name
on New York’s downtown scene in the 80s alongside such frequent collaborators as Bill Frisell,
Tim Berne, Marc Ribot and John Zorn, he is now considered a major innovator as a cellist, and
band-leader and recording artist in his own right. Currently he is a member of Bill Frisell’s
Harmony group and performs regularly with his own sextet.
Improverk is supported by Norsk Kulturråd, Oslo Kommune & Norsk Jazzforum
Fire! Orchestra
Expansive, freewheeling all-star orchestra
Lørdag 23. november, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 360/310/260
Hadde man kunnet klassifisere orkester på samme måte som i naturen, ville Fire! Orchestra trolig vært kjernepensum på masterstudiet i musikkbiologi. Der andre orkester gjerne holder på og finsliper formatet til det glitrer, er Fire! Orchestra et helt annet beist: En levende organisme som vokser og ekspanderer og trekker seg sammen igjen når det trengs. Fra kjernen i trioen Fire!, til et nesten abnormt 28-mannsorkester, tilbake til det nåværende stadiet som har en evolusjonær trivselsvekt på rundt halvparten så mange.
På god vei inn i tenårene er Fire! Orchestra like ambisiøse, egenrådige og ekspansive som de alltid har vært – og vel så det. Årets utgave bygger på den monumentale trippelplata Echoes som kom i 2023. Med nesten to timer musikk, 43(!) musikere i studio, deriblant legenden Joe Mcphee, og Jim O’Rourke bak miksebordet, kan man trygt hevde at Echoes opererer i en egen klasse. Men selv om dette kan høres både fryktinngytende og utilgjengelig ut, er albumet, i likhet med orkesteret selv kan man kanskje si, åpent, pustende, organisk og dynamisk, fullt av finurlige detaljer og rå kraft.
Heldigvis dukker ikke alle de 43 musikerne fra plata opp på Victoria. De sytten som kommer, er likevel mange nok til å utgjøre en veritabel hvem-er-hvem i den friere delen av svensk, for ikke å si europeisk, jazz og omegn. Det er seks år siden forrige gang Fire! Orchestra besøkte oss, hver gang er en begivenhet.
Alex Zethson – piano, Martin Hederos – tangenter, Julien Desprez – gitar, Josefin Runsteen – fiolin, Mats Gustafsson – barytonsaksofon, Fredrik Ljungkvist – tenorsaksofon, Anna Högberg – altsaksofon, Mette Rasmussen – altsaksofon, Delphine Joussein – fløyte, Heida Mobeck – tuba, Goran Kajfes – trompet, Susana Santos Silva – trompet, Mats Äleklint – trombone, Johan Berthling – bass, Juan Romero – perkusjon, Blanche La Fuente – trommer, David, Sandström – trommer, Mikael Werliin – lyd
Foto: Johan-Bergmark
Fra Mars | Juret
Fra Mars er en ung pianotrio, som med et lekent samspill setter tydelige musikalske ideer i sentrum. Sammen utforsker de den klassiske besetningen med et uttrykk som svinger fra stort og aggressivt i det ene øyeblikket, til nært og varmt i det neste; alltid med utgangspunkt i en sterk melodi.
De tre Bodøværingene har utviklet et tett samspill, med spennende musikalske stemmer både på sine respektive instrumenter, og kompositorisk. Et lyrisk og drømmende pianospill med tydelige klassiske referanser flettes sammen med stødig og virtuos bassing, og et trommespill med en løs og teksturert tilnærming.
Det selvtitulerte debutalbumet ble utgitt i august 2024 på Finito Bacalao Records, etterfulgt av en releaseturné. Trioen er et eksplosivt liveband som åpenbart koser seg på scenen, og i samspill med hverandre.
Fra Mars består av:
Håvard Falch Belsheim – piano
Jakob Nisja Gjønnes – bass
Emil Fjeldavli – trommer
BILLETTER:
Kjøpes i døra
Student: 100 kr
Ordinær: 150 kr
Konsertstart 20:00
Konserten er en del av Fra Mars’ releaseturné som er støttet av Nordnorsk Jazzsenter, Norsk Jazzforum og Tvibitstigen
IMPROVERK: Tim Berne / Hank Roberts / Aurora Neland // Kafé Hærverk
IMPROVERK
Welcome to a new edition of “Improverk” – concert series for improvised music!
Doors: 16:00
Workshop 16.30
Concert: 20.00
CC: 200,-
Students: 150,-
We are very proud to invite this three fantastic musicians from the improvised scene in the US to close this season of Improverk!
In addition to the concert they will hold a workshop about their approach to improvisation!
The workshop is arranged in collaboration with NMH (Norwegian Academy of Music)
Tim Berne – Saxophones
Hank Roberts – Cello
Aurora Nealand – Accordion, Clarinet, Voice
TIM BERNE is a composer, saxophonist, band-leader and educator specializing in jazz and
improvised music. A tour de force on this scene, he has been performing internationally since
1982 with various ensembles including, most recently, Snakeoil and Sun of Goldfinger. He has
made over 50 recordings as a leader for labels such as Soul Note, Sony, JMT, ECM and Intakt,
while simultaneously running his own independent label Screwgun Records. He has taught
extensively since the late 90s and given workshops around the world and is the recipient of
many international awards and residencies.
AURORA NEALAND is a sound artist and multi-instrumentalist (saxophones, accordion, voice)
Since moving to New Orleans in 2004 she has become a prominent force in both the traditional
and non-traditional music scene working in bands such as The Royal Roses, The Monocle
Ensemble, Redrawblak Trio, and the Instigation Orchestra. She is equally at home on the stages
of concert halls and festivals around the world, playing music in the streets and clubs of New
Orleans, or touring in crammed vans to squat houses. She is also an educator, and has been
awarded several residencies across the US.
Over his nearly four-decade career, HANK ROBERTS has forged a compelling original voice as a
cellist and composer, encompassing jazz influences, abstract improvisation, soulful folk
melodies, intricate new-music compositions and vigorous rock songs. Initially making his name
on New York’s downtown scene in the 80s alongside such frequent collaborators as Bill Frisell,
Tim Berne, Marc Ribot and John Zorn, he is now considered a major innovator as a cellist, and
band-leader and recording artist in his own right. Currently he is a member of Bill Frisell’s
Harmony group and performs regularly with his own sextet.
Improverk is supported by Norsk Kulturråd, Oslo Kommune & Norsk Jazzforum
Vidar Johansen og Borderline Big Band: «Berlin og andre steder»
En musikalsk reise gjennom Borderline Big Bands samarbeid med saxofonist og komponist Vidar Johansen over mange år. Toner fra det litt hemmelige syttitallet, andre som resultat av glade dager i Berlin spesialskrevet for Borderline («Suite Berlin») og med inspirasjon fra bohemtida (for prosjektet «Monk & Munch»). All musikk er av Johansen og med ham som solist!
Vidar Johansen: Han har «alltid» vært der – som en viktig stemme i det Oslo-baserte jazzlivet siden midten av 1970-tallet. I løpet av tiårene etter 1980, har han spilt med alt og alle som har noe å levere innen norsk jazz. Og, ikke minst like viktig; Johansen har også skrevet fantastisk musikk og unike arrangementer for storband. Han er en svært viktig del av norsk jazz. Kjenner du ikke ham og hans musikk, kjenner du ikke den fulle historien om norsk jazz etter 1975.
Borderline Big Band: Etablert i 1989 med Arne Hiorth som dirigent og har holdt det kontinuerlig gående fram til nå, igjen med Arne som musikalsk leder de siste 18 årene! Bandets musikalske profil har vært preget av «løssluppen» jazz, i relativt åpne arrangementer med mye plass bandets egne solister og de mange gjestesolister. Bandets forrige konsert på Herr Nilsen i februar 2024 hadde stinn brakke, da med pianist Rune Klakegg og hans komposisjoner. Besetning: Svein Knutsen, Sigurd Borgen, Børge Mathisen, Trond Fossum og Lorentz Herrmansen (saxofoner). Guy Bøhler, Thomas Karterud og Jan Erik Paulsen (trompeter). Einar Bruneau, Petter Balke Jacobsen, Hans Kjetil Bjørnøy og Harald Støp-Bowitz (tromboner). Espen Riktor (piano), Svein Olav Rutle (gitar), Eirik Blix Madsen (bass) og Ola Grønseth (trommer).
Arne Hiorth: Trompetist og vår musikalsk leder, som med glans klarer (den umulige?) oppgaven å holde styr på en egenrådig gjeng. Han har en lang og imponerende erfaring som musiker og musikalsk leder både her hjemme og internasjonalt. Fra 2007-2011 var han leder for North Sea Big Band som opptrådte 3 år på rad på Standard Bank Youth Jazz Festival i Sør-Afrika. De siste årene har han samarbeidet mye med musikere i Reykjavik og Italia.
Kampenjazz: Schemes
foto: Sigrid Erdal
Kvartetten Schemes var en av de åtte bandene som var med i årets lanseringsprogram JazzINTRO. Det betyr ikke at de er nybegynnere. De kommer til oss med en moden musikk, finurlig, sammensatt, spennende. De kommer med arrangementer som er som filigrans lagt over en stormende sjø av eksplosiv, tilbakeholdt energi. Det er referanser i alle retninger, men det er også en ting holder det sammen, en klar musikalsk idé, der sentret er skapt av et åpent og lyttende samspill.
Schemes henter inspirasjon fra nymusikk, fra alt-rock og fra jazz – fra ‘over there’, like gjerne som fra ‘over here’. En musikk der ytterpunkter og motpoler møtes i en fruktbar symbiose, som til sammen skaper en reise, til et sted du ikke visste om på forhånd.
Come see the grand Schemes of things!
OJKOS spiller: Tuva Halse
Improvising and experimenting violinist paints a big picture
Tirsdag 26. november, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 280/230/180
Tuva Halse er en improviserende fiolinist og komponist som ofte beriker scenen vår i band som Bento Box Trio, Miriam Kibakaya Concept, Tuva Halse Quintet eller solo. Tidligere i år mottok hun den gjeve utnevnelsen NTNU Ambassadør, berømmet for «sin lekende lyriske nerve og en sjelden, modig følsomhet i tone og spillemåte».
Inspirert av natur, relasjoner og menneskelige emosjoner, komponerer hun musikk med improvisasjon i sentrum. I den finner man spor av både folkemusikk og nordisk jazz, spilt med en varme og intimitet som griper lytteren. Men hun er heller ikke fremmed for å koble til noen bokser og legge til en synth, det er ingen fjelltoppfiolinist dette her!
Vi gleder oss veldig til musikken hun skal presentere med det glimrende, unge og utforskende OJKOS, de skarpeste knivene i jazzorkesterskuffen!
Ingeborg Gravem Sollid – vokal, Tuva Halse – fiolin, Sol Léna-Schroll – saksofon, Aksel Rønning – saksofon, Ville Lähteenmäki – bassklarinett, Oscar Andreas Haug – trompet, Øyvind Mathisen – trompet, Jørgen Bjelkerud – trombone, Martin Lee Thomson – euphonium, Andrine Dyblie Erdal – cello, Åsmund Perssønn Ødegaard – gitar, Benjamín Gísli Einarsson – piano, Håkon Huldt-Nystrøm – bass, Trym Saugstad Karlsen – trommer
OJKOS er Orkesteret for jazzkomponister i Oslo, et regionalt orkester for profesjonelle jazzkomponister som holder til på Østlandet. Prosjektet tok form våren 2018 som et samarbeid mellom Østnorsk jazzsenter, Victoria – Nasjonal jazzscene og en prosjektgruppe på fem jazzutøvere og -komponister. OJKOS er en arena for komponering av ny musikk der alle medlemmene rullerer på å ha kunstnerisk ansvar.
OJKOS har fått tilskudd fra Kulturrådet og Norsk Jazzforum.
Uhørt! Emil Bø Quintet + Siema Ziemia
New energy from two veritable servings
Den fremadstormende, unge trombonisten Emil Bø fikk vi besøk av under Oslo jazzfestival med en suksessrik konsertbestilling – Not Normal. Nå har han startet en kvintett, og holdningen ser ut til å være den samme: Å lage en lekeplass for seg selv og medmusikantene.
Fra Emil Bø Quintet kan du forvente deg alt fra artige komposisjoner, til hodet-først fri jazz og enkle ballader, som Emil lover at du skal få kjenne på kroppen. Et par coverlåter kan det bli, av blant annet Albert Mangelsdorf og Ray Anderson. Kom på premiere i kveld!
PS: Bandbilde blir tatt etter konsert, kan noen ta med kamera?
Emil Bø – Sondre Moshagen – piano, Bendik Lundsvoll – bass, Ville Lähteenmäki – bassklarinett, Hans Hulbækmo (for anledningen) – trommer
— // —
Fra Polen får vi et veldig spennende besøk, Siema Ziemia er et improvisasjonskollektiv med en dyp, elektronisk puls i bunnen. Her er det mye energi og tøff storbyvreng, med nydelig, akustisk spill som et luftig tak. Bandet har et rykte på seg for å utfordre og eksperimentere i sjangeren, og kombinerer frijazz-improvisasjon med breakbeat, IDM og musikk fra undergrunnsscenen. Siema Ziemia har utgitt to plater – sjekk det ut, det er friske saker!
Kacper Krupa – saksofon, Fryderyk Szulgit – gitar, Wuja HZG – bass, Konieczny – trommer
Foto: Myra Ida van der Veen
Om platen Second:
MOJO Magazine: On first listen, you might conclude Siema Ziemia are an electronic band making querulous jazz fusions. Closer investigation finds the off-radar, all acoustic Polish outfit mastering their discreet craft. A stunning return.
A Closer Listen: The mutable nature of Siema Ziema’s music makes it appealing to multiple audiences. But their ability to emulate and imitate one genre through another makes them unique.
Truth and Lies Music: ‘Second’ is a brave and uncompromising record for fearful times.
Jazzwise: Today, the scope of Polish jazz is both broad and inclusive, embracing ambitious ‘broad canvas’ projects … through to electronica and the post-Bugge Wesseltoft ‘New Jazz’ of Siema Ziemia’s recent LP, Second.
Andreas Røysum Ensemble & Marvin Tate
Charged and soulful – music and poetry
Andreas Røysum Ensemble er langt lettere å hengi seg til enn å kategorisere. Røysum og hans venner, som tidligere har blitt omtalt som et «musikalsk kokkelandslag», er like preget av særinteresser som bredde; folkemusikkspråk fra fjern og nær, fra jazz-tradisjoner i New Orleans til frijazz fra Chicago, soul-musikkens sensitivitet og den vestlige noterte musikkens formsans, vil alle kunne spores av den årvåkne lytter. Likevel er dette musikk som ikke kunne ha blitt skapt av noen andre, i noen annen tid enn akkurat nå!
Marvin Tate er en poet, sanger og multikunstner som siden 80-tallet har vært en sentral del av det kreative miljøet i Chicago. En sjelfull mann som adresserer urettferdighet med patos, humor og menneskelighet. Det er viktig, morsomt og sårt på samme tid, et inspirerende unikum som lar ingen publikummer være uberørt.
Etter at Tate og Røysum ble gjort oppmerksomme på hverandre, begynte de å jobbe mot fremtiden, mot noe nytt. Man kan vente seg en kompromissløs, ekspressiv, varm og inkluderende musikalsk fest!
Andreas Røysum – treblås, Marvin Tate – poesi, vokal, Sofie Tollefsbøl – vokal, Henriette Eilertsen – fløyte, Marthe Lea – saksofon, Signe Emmeluth – saksofon, Erik Kimestad Pedersen – trompet, Øyvind Brække – trombone, Hans P. Kjorstad – fele, Joel Ring – cello, Christian Meaas Svendsen – bass, Andreas Wildhagen – slagverk, Ivar Asheim – slagverk, vibrafon
Foto: ARE: Malwina Witkowska, Marvin Tate: Jesse Ponkamo
Swing’it svinger julen inn i Sagene Kirke
Nå er det duket for «Swing’it svinger julen inn» i Sagene Kirke!
Etter knallsuksess og fulle kirker i 2024 utvider Swing’it årets juleturné og kommer innom intet mindre enn 8 kirker!
Konserten blir som vanlig i Swing’it-stil med underholdende jazzversjoner av kjente og kjære norske julesanger; amerikanske julesanger; og flotte salmer i ny jazzdrakt! Det blir en humoristisk og fin konsert, som i fjor høstet strålende kritikk fra besøkende!
INFO:
Tid: 18.00 – 19.00 (dørene åpner 17.30)
Dato: 29.november
Sted: Sagene Kirke
Pris: 449kr (inkludert avgift)
Under 16 år går gratis
Swing’it skal også innom følgende kirker:
26.november: Lillestrøm Kirke
27.november: Kongsberg Kirke
28. november: Tune Kirke, Sarpsborg
29. november: Sagene Kirke, Oslo
30. november: Tønsberg Domkirke
1. desember: Vang Kirke, Hamar
2. desember: Strømsø Kirke, Drammen
5. desember: Høvik Kirke
Avishai Cohen Quartet
Expressive, raw beauty
Lørdag 29. november, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 390/340/290
Det er ingen vei utenom. Hvis du spiller jazztrompet, må du på et eller annet tidspunkt, på en eller annen måte, forholde deg til Miles Davis. Spørsmålet er bare om du skal omfavne eller ta avstand. New York-baserte Avishai Cohen kan sies å ha valgt en mellomting. Selv om Davis er et tydelig og uttalt forbilde, har Cohen en tone som trekker mer mot et klassisk ECM-uttrykk. Trompetkollega Mathias Eick kan kanskje være en naturlig sammenligning.
En annen man kunne trekt fram, er faktisk Tord Gustavsen. Avishai Cohen har noe av den samme evnen til å blande høystemt alvor med jordnære melodier. Naked Truth fra 2022 er resultatet av en årelang tenking, sårbar og hudløst vakker øyeblikkskunst improvisert fram i løpet av noen korte studiotimer av musikere som kjenner hverandre godt nok til å holde tilbake og ikke spille mer enn musikken krever.
En ny plateutgivelse er på trappene og skal være tilgjengelig i god tid før Avishai Cohen Quartet kommer til Victoria. Vi trenger noen lyspunkter i novembermørket. Det får du her.
Avishai Cohen – trompet, Yonathan Avishai – piano, Barak Mori – bass, Ziv Ravitz – trommer
DakhaBrakha
I 2024 feirer den ukrainske kvartetten DakhaBrakha sitt 20-årsjubileum som band. Bandet ble grunnlagt i Kyivteateret «Dakh» og har blitt et symbol på det nye Ukraina – fritt, dristig og uavhengig.
«En opprørsk eksplosjon av farger og gjenoppfinnelse» – Hackney Citizen
Dunkende trommer, cellomurring, crimsonperler og lammeullhatter er alle kjennetegn for det ukrainske, selvutnevnte «etno-kaoset». Gruppen er nært tilknyttet hjemlandet sitt, men er likevel et kultfenomen også blant det internasjonale publikum.
«Kanskje Ukrainas mest populære orkester!?(…) En musikalsk åpenbaring» – Puls.no
Den prisbelønte teaterkvartetten med multiinstrumentalistiske sangere har eksperimentert med blant annet ukrainske folketoner og rytmer, med elementer fra afrikanske, arabiske, bulgarske og ungarske stiler. Alt i alt er musikken deres blandet sammen av autentisk etnisk materiale.
«En anarkistisk fortolkning av tradisjonelle Ukrainske folkesanger blandet med eklektisk påvirkning som et Midtøstensk-lydbilde med et anstrøk av RnB» – The Washington Post
DakhaBrakha lager vill og uforglemmelig musikk, som på en og samme tid er både høytidelig og moderne. Og hvor kommer inspirasjonen fra, spørs du kanskje? DakhaBrakha reiser selv rundt til ulike landsbyer, besøker lokale babushkas, og ber om å få høre deres folkesanger. Slik blir gruppens unike og aggressive lydbilde til – en sound som involverer både ritualistiske stammerytmer, men også ekstraordinær vokal.
«Folk stod faktisk opp og danset! I Barbican. Et sjeldent og vakkert syn» – Hackney Citizen
I dag er DakhaBrakha en sterk motstemme til Russlands aggresjon. Bandmedlemmet Marko Halanevych forklarer det slik: «Siden invasjonen har vi følt på et særskilt ansvar (…) Vårt band viser en liten del av en rik kultur, og med vår eksistens avviser vi den russiske propaganda om «The one nation».
«En nytelse for ører og øyne» – Boston Globe
Line up:
Marko Halanevych – trekkspill, cajon, darbuka
Iryna Kovalenko – keyboard, djembe
Olena Tsybulska – trommer
Nina Garenetska – cello
Hermund Nygård / Jacques Kuba Seguin kvartett
Jacques Kuba Seguin er en anerkjent jazz-trompetist. komponist, orkesterleder og radiovert fra Canada. I fjor var han i Norge får å spille inn prosjektet han og trommeslager Hermund Nygård har samarbeidet om.
Jacques Kuba Seguin – trompet
tba – piano
Jens Fossum – bass
Hermund Nygård – trommer
Mats Eilertsen Trio
Light and airy with substance – a trio treat!
Lørdag 30. november, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 320/270/220
Det er to år siden sist vi hadde denne levende, lekende trioen på besøk. Mats Eilertsen Trio har et samspill som har vart i over femten år, og nå lover de masse nye komposisjoner og materiale. Trioen spiller definitivt jazz med et nordisk preg, men har en distinkt og gjenkjennelig egenart. Og Eilertsens basspill kan virkelig tenne en ild.
Den bunnsolide besetningen med Harmen Fraanje og Thomas Strønen øser fra et reservoar av melodirike og nervedirrende låter, og de har fortsatt til gode å levere et likegyldig øyeblikk, både i opptak og på konsert. Deres forrige plate, ECM-utgivelsen And then comes the night, og vant Spellemannsprisen i 2020. Vi gleder oss til å høre både fra den og veien de har funnet videre! Alle tre er med som komponister, så det er mye godt i vente.
Harmen Fraanje – piano, Mats Eilertsen – bass, Thomas Strønen – trommer
Foto: CF Wesenberg
Kampenjazz: Pianoforum 2024
Chris Abrahams: piano, Håvard Aufles: piano. Pianoforum kurateres av Christian Wallumrød.
foto Aufles: Tor Egil Leirtrø
Initiativtaker og kurator Christian Wallumrød lanserte i 2021 en ny type konsertserie. I et Pianoforum skal ulike pianister dykke ned i det samme instrumentet med 52 hvite og 36 svarte tangenter. Pianistene kan ha svært ulike uttrykk, men de deler en åpen og utforskende holdning til pianoet, og til det å søke etter noe. Hva dette noe er, er det opp til hver enkelt musiker å bestemme. Kanskje vet de det ikke helt selv? Her møtes musikerne for å prøve ut noe av det de har funnet, eller det de fremdeles leter etter, presentert i ett solosett av hver musiker.
Til årets pianoforum har Wallumrød invitert pianisten Håvard Aufles. Han er opprinnelig fra Kongsberg, og har overveldet mange av oss. Det er ikke ofte vi hører Aufles solo, nå er sjansen der. Kanskje hører vi spor etter hans musikalske graving i Kongsbergs 400-årige gruvehistorie tidligere i sommer? Eller finner han nye edle metaller i pianoets indre musikk?
Den andre gjesten i Wallumrøds Pianoforum har tidligere vist oss mange nye veier inn i pianoet. At Chris Abrahams spiller på Kampenjazz er ingen hverdagskost – det er real søndagskost. Abrahams er kanskje best kjent som pianist i trioen The Necks, en trio som har vært her i landet mange ganger, sist i april i år. Men Chris Abrahams er også en markert soloartist, med et distinkt minimalistisk, ambient uttrykk. Han er en etablert soloartist med i alt 12 solo-utgivelser, med musikk han har framført i hele verden. Sjekk ut hans to siste soloalbum, Appearance og Follower. Fjorårets Placelessness med blant annet gitaristen Oren Ambarchi er også verdt å låne ører til.
Han utforsker pianoet gjennom det moderne instrumentets fysiske og teknologiske egenskaper, med melodisk kraft og tonale teksturer som stilles sammen med rytmiske mønstre til en helhet av organisk, langsomt forandrende lydverdener, i en helhet som vil trollbinde deg.
I år kommer det to musikere, svært forskjellige i uttrykket, men felles om en søken etter noe dypt inne i dette instrumentet med 88 tangenter. Jakten skjer i dypet av den musikken som de kan skape og forme der inne i pianoets buk. Én ting kan vi love deg: Du vil få bakoversveis av musikken og av musikerne!
Jakten fortsetter på Kampenjazz!
Anna Webber’s Shimmer Wince
An excellent quintet that breathes vivid life into beautiful compositions and calculated improvisations
Onsdag 04. desember, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 340/290/240
Her kan vi love spennende musikk fra et nydelig ensemble! Anna Webbers musikk har blitt omtalt som «visionary and captivating,» (Wall Street Journal) og “heady music [that] appeals to the rest of the body” (NPR). Hun har mottatt en haug med utmerkelser og arbeidsstipender, men det er ikke det viktigste her.
Det er nemlig musikken, og maken til vakkert og vindskeivt skal du lete lenge etter! Platen Shimmer Wince, som kom i fjor, starter med en lav tone som bygger opp til store forventninger. Den glimrende kvintetten puster levende liv og tøffe rytmer inn i Webbers komposisjoner og kalkulerte utskeielser. Melodiene er skrevet i et stemmesystem kalt Just intonation, som i seg selv lager et spennende rom. Anna Webber har studert denne eldgamle måten å stemme på inngående, og bruker klangen og lyden som styrende krefter, og beskriver det som like viktig som harmoni, melodi og rytme.
Men det er teknikk og metode; selv om den gjør musikken klanglig egenartet, er låtene svært tilgjengelig og fortellende. Her er både referanser og nyvinninger, og ikke minst en herlig, saftig opplevelse av fine låter. Musikerne i bandet er fra øverste hylle så vi oppfordrer alle til å gi Shimmer Wince en sjanse – vi tror du vil elske det!
Anna Webber – saksofon, fløyte, Adam O’Farrill – trompet, Mariel Roberts – cello, Elias Stemeseder – synthesizer, Lesley Mok – trommer
Foto: Alice Plati
Daniel Erdmann & Aki Takase – Ellington
Telepathic renditions and improvisations over a masters songbook
Torsdag 05. desember, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 320/270/220
Måten Daniel Erdmann og Aki Takase spiller sammen på kan bare beskrives som telepatisk. De kombinerer oppfinnsomhet med teknisk perfeksjon; rytmer og synkoper skifter, svirrer og finner tilbake presist og svært tilfredsstillende. Samtidig står ikke det unisone de gjør i veien for utflukter i det fri, heller åpner duoen opp dørene til det. For det var ønsket om et individuelt uttrykk og beundring for jazztradisjonen som drev Aki Takase og Daniel Erdmann til å gjøre Duke Ellingtons musikk sammen.
Arven etter Duke Ellington, hans komposisjoner, hans orkesterstykker, den store bredden i hans arbeid og pianospill, viste seg å være det ideelle utgangspunktet for duoens spilleeventyr. De forteller at Ellington tente fantasien deres og gav de to en rekke vinkler å tilnærme seg musikken på. Fra variasjon og improvisasjon til dekonstruksjon og fremmedgjøring, til skapelsen av noe helt nytt og fritt fra det originale materialet. I noen låter er det igjen kun et ekko av stemningen, atmosfæren og fargen i komposisjonene eller originalopptakene hans av andres låter. Dette er rett og slett fantasifulle og fantastiske improvisasjoner over en mesters arbeid.
Denne kvelden får du munterhet, lidenskap og romantisk melankoli i stort spill fra to som ånder og lever kjærligheten til udødelig musikk.
Aki Takase – piano, Daniel Erdmann – saksofon
Foto: Dirk Bleicker
Jul på Sunnmørsk
Wildly inventive jazz interpretations of Christmas classics
Fredag 06. desember, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 320/270/220
Jul på Sunnmørsk er kjærlighet til musikk, Sunnmøre og julestemning, som med ekte varme og lun humor bobler over scenekanten fra dette strålende bandets formidlingsglede. Sammen tolker Sunnmøringene gamle og nye, kjente og mindre kjente julesanger på klingende sunnmørsdialekt. I fjor markerte gruppa sitt 10-års jubileet med den nye plata “Nokre ler og nokre gret”, sanger om at jula ikke nødvendigvis er så snødekt og gullforgylt som de amerikanske julesangene vil ha det til.
Vokalist Siril Malmedal Hauge har passet på å ha med noen av de tradisjonene som minner om sunnmørsjula i tekstene. Alt det fine og idylliske, og noen ganger det irriterende typiske… Det velkjende refrenget «Let it snow, let it snow, let it snow» er oversatt til «Det ekje snøv, det e sludd, det e regn», og «Walking in a winter wonderland» er blitt til «Julestemning veks ikkje på tre».
Vi får også høre om andre norske juletradisjoner, som at svoren helst bør være sprø, vær til glede og besvær, de utallige typene julekaker og selvsagt en blues som hyllest til den sagnomsuste lutefisken! Noen av landets beste jazzmusikere spiller låtene på lekent vis med spennende vrier og møter, Alf Prøysen sin «Romjulsdrøm» får for eksempel en mash-up med Charlie Parker sin «Antropology».
Dette er ikke en julekonsert forbeholdt Sunnmøringer, det er en stor musikalsk inngang til høytiden, iscenesatt av musikere som med hele hjertet elsker den! One night only, konserten på Victoria er den eneste bandet spiller i år!
Siril Malmedal Hauge – vokal, Sondre Ferstad – munnspill, Kjetil Jerve – piano, Martin Morland – bass, Henrik Lødøen – trommer
Foto: Peder Otto Dybvik
Jazzcafé med ODEON JAZZ QUINTET
Odeon formidler swingende liv, masser av lystig lekenhet og en porsjon overraskende velsmakende karibisk krydder. Odeon utvider det tradisjonelle “New Orleans” begrepet ved å betone de karibiske ingrediensene og “The Spanish Tinge” som preget musikken i New Orleans omkring 1900. Rytmer som tango, habaneras og kreolske valser er en del av Odeons repertoar. Musikerne spiller ellers i band som: Magnolia Jazzband, Ophelia Orchestra, Christiania 12 og Hot Club de Norvege.
Tore Brunborg trio
Tore Brunborg – saksofon
Bárður R. Poulsen – bass
Veslemøy Narvesen – trommer
Nils Økland Band
An exiting band beyond musical boundaries
Lørdag 07. desember, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 340/290/240
Nils Økland er en av våre mest anerkjente og respekterte musikere, internasjonalt kjent for sin nyskapende spillestil, en vaskeekte spelemann med det ene beinet i folkemusikken og det andre i jazzen, og aldri mer enn ei fiolinbue unna barokken. Han har knirket med Christian Wallumrød ensemble og bråket med Lumen Drones. Og uansett om han spiller hardingfele, viola d’amore, gambe eller streit fiolin, er uttrykket like glødende engasjert og musikken like blodfersk.
I Nils Økland Band spiller han med et knippe musikere som heller ikke står tilbake for noen når det kommer til musikalsk vidsyn og spennvidde, og som har erfaring fra spenstige prosjekter som POING, 1982, samtidsensemblet Asamisimasa og The Source – for å nevne noen. Kvintetten har holdt på i ti år og rukket å gi ut fire album, vinne Spellemann og Folkelarm-pris og lage bestillingsverk til Vossajazz.
Plata Gjenskinn kom på Hubro tidligere i år og er deres første siden 2017. Bandet har brukt tida til å fylle en skattekiste med musikalske inspirasjoner og melodier. Egyptiske fløytetemaer, shetlandske slåtter og dekonstruerte valser fra Gudbrandsdalen smeltes sammen i et sjangeroverskridende, helhetlig verk der det lokale er universelt og tradisjonen moderne.
Nils Økland – feler, Rolf-Erik Nystrøm – saksofon, Sigbjørn Apeland – orgel, Mats Eilertsen – bass, Håkon Mørch Stene – perkusjon
Foto: Morten Spaberg
Kampenjazz: Juletoner 2024
Sammen med Ragnhild Moan og Liv Andrea Hauge ser vi fram til å ønske deg en julestemmende opplevelse på denne siste kvelden i Kampenjazz’ høstsesong i 2024.
Vi i Kampenjazz lengter etter å skape og følge opp tradisjonene! Denne siste søndagen i høstprogrammet ser vi fram til igjen å kunne si Same procedure as last year!
Om ikke helt, så i hvert fall nesten. I år ser vi fram til at Liv Andrea Hauge og Ragnhild Moan skal dele på å være vertskap for herlighetene. Med Hauge og Moan er den tradisjonelle ikke-tradisjonen godt ivaretatt, selvfølgelig servert med Mulligatawny-suppe.
Programmet Ragnhild og Liv har booka til årets Juletoner er:
MARIAMA NDURE, BECAY AW OG IBOU CISSOKHO
Mariama Ndure er en skapende og utøvende kunstner som i de
siste årene har plassert seg godt på den norske musikkscenen. Denne kvelden spiller hun trio sammen med de fantastiske musikerne Becay Aw og Ibou Cissokho. Vanligvis spiller Mariama med fullt band, men på forrige konsert gjorde disse en trioversjon av en låt, og det syns Ragnhild og Liv var så magisk at de spurte om de kunne gjøre et helt sett denne kvelden på Kampenjazz!
Mariama har vokst opp i Norge med gambiske foreldre og sier selv
at det å ha bakgrunn i to forskjellige kulturer har påvirket hennes
kunstneriske arbeid. Hennes musikk trekker på vestafrikanske
tradisjoner, soul, hiphop, rnb, moderne jazz og improvisasjon.
I oktober kom Mariama ut med sitt debutalbum «Rituals».
DIKET
Har du noen gang lurt på om du er pollenallergisk eller bare trist? Har du fantasert om å flytte bort fra alt, ut i skogen, kanskje til et småbruk, dyrke noe løk? Eller er du en som hver høst lover deg selv at du skal skjerpe deg og bli et bedre menneske?
Våren går over i sensommer når norsk-svenske Diket med bandmedlemmer fra anerkjente og bejublede Oslo-bandene Benedikt, Ævestaden og Hey Gloria spiller sin debut-EP ‘Och sen kom vintern’.
Med sin melankolske poetiske folk-indie tar Diket nordisk folkemusikk i en ny retning. Et vakkert og melankolsk univers med temaer fra hverdagslivet, naturen og det moderne menneskets lengsel etter «noe annet».
Levina Storåkern: vokal, fele, kantele
Jonathan Kleven: gitar, vokal
Hanna Skjerdal: bass, vokal
Oddbjørn Sponås: trommer, vokal
PHØNIX
PHØNIX har på kort tid bemerket seg som et spennende, energisk jazzrock band. De har spilt på scener og klubber over hele landet, og imponert publikum og kritikere med sine groovy riff, kraftfulle samspill og lekne energi. Med elektrisk gitar, barytonsaksofon og trommer blander trioen sømløst rock med jazz, psykedelika, prog, avantgarde og pop. Se for deg Jimi Hendrix som møter Terje Rypdal, blandet med lydsporet til gamle westernfilmer.
I november 2024 slipper de sitt andre album, “Intergalloptic Roundtrip”, på Sonic Transmissions Records.
PHØNIX består av tre unge, spennende musikere med bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim. Hver for seg er de å finne i en solid mengde prosjekter, blant annet Trondheim Jazzorkester, Superspreder, Han Haiden, Cosmic Swing Orchestra og Liv Andrea Hauge trio, og har hver for seg spilt på festivaler som Jazzfest Berlin, Jazzahead!, Øya, Oslo jazzfestival og Saalfelden Jazzfestival.
Våren 2023 slapp de sitt debutalbum, «Under the Sun»:
“Dette må være en av de mest spennende og spenstige platedebutene til et norsk band på svært lenge.” – Jan Granlie for Salt Peanuts, 2023
Sammen med Ragnhild Moan og Liv Andrea Hauge ser vi fram til å ønske deg en julestemmende opplevelse på denne siste kvelden i Kampenjazz’ høstsesong i 2024.
Same, but different!
Deretter kan vi ønske hverandre en god jul, mens vi ser fram til å sees igjen i 2025 – på Kampenjazz. Se mindre
X-MAS SURPRISE
Mer informasjon kommer plutselig…
Morten Halle – Into the wild hills
Four decades of Norwegian jazz history on a fantastic journey
Torsdag 12. desember, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 320/270/220
Morten Halle er en nestor i norsk jazz, både som en fantastisk utøver og som ettertraktet fagseksjonsleder og førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole. Kanskje han også bruker NMH som rekrutteringsanstalt og treningsleir for sitt eget superband? Into the wild hills høres i alle fall ut som en kreativ lekegrind for lyttende, sjangerdyttende musikere!
I bandet finner vi musikere som spenner over fire tiår med norsk jazzhistorie: Veteranen Morten Halle (1957), Gunnar Halle (1973), Helge Lien (1975) samt «ungdommene» Christian Meeas Svendsen og Andreas Wildhagen (begge 1988). Kanskje er det dette ulike utgangspunktet og balastvektingen som gjør musikken så spennende og frisk? Eller er det flere likhetspunkter mellom dem enn de først trodde?
Bandet utgav i hvert fall sitt andre, svært samspilte album Starter Kit i fjor, og det er en kokende gryte av nydelige melodier og musikalske benspenn. Komposisjonene som bandet improviserer rundt er skrevet av Morten Halle, og gir lytterne stadige nye opplevelser på turen – videre «Into the wild hills». Dette er et generasjonsmøte som fenger veldig!
Morten Halle – saksofon, fløyte, Gunnar Halle – trompet, Helge Lien – piano, Christian Meeas Svendsen – bass, Andreas Wildhagen – trommer
Jazzcafe med SWINGING SIX JAZZBAND
Dette er seks entusiastiske musikere som har spilt sammen i snart 30 år, med enkelte utskiftninger underveis. En felles interesse for New Orleans jazz fra 1920-tallet og frem til i dag har vært basis for dette samholdet. De har siden starten i 1982 spilt på utallige scener rundt omkring i Norge fra Bispegården i Trondheim i nord til Sildajazz i vest og Vestre Aker kirke i Øst. Men høydepunktene har nok likevel vært deres opptredener under ”French Quarter Jazz Festival” i New Orleans i 1993 og 2002, samt i München på ”Jazz Junction” i 1997.
I løpet av disse årene har de blant annet opptrådt sammen med artister som Arne Bendiksen og Kari Svendsen. I tillegg til at de har vært med den kjente kordirigenten Per Oddvar Hildre og backet opp 130 entusiastiske korsangere fra Vestfold under konserter i Tjøme kirke og Tønsberg Domkirke. I den siste tiden har hoveddelen av deres opptredener vært på forskjellige jazzklubber i østlandsområdet, som Tønsberg, Lørenskog, Nittedal, Asker, Lillestrøm og Sandefjord.
Øyvind Kvarvåg – trp
Jan- Erik Ulseth – sax
Arve Fretheim – voc/trb
Halvor Floden – git/bjo
Christian Frank – bass
Lars Bårdsgård – drm
TBA
TBA – personell kommer senere
Hilde Louise Orchestra – Julekonsert
Asbjørnsen swings the classics in a new, exciting way and will give you a Christmas to remember!
Lørdag 14. desember, kl 21.00. Dørene åpner kl 20.00 – kr 390/340/290
Kom og opplev den gode stemningen med denne fabelaktige vokalisten og det sylskarpe orkesteret. Hilde Louise Asbjørnsen er en totalartist. Hun tar over enhver scene, overstråler den med overskudd og glede, et lys som også tør å treffe de mørke stedene. Nasjonal jazzscene er så heldige at vi har blitt hennes faste tilholdssted for julekonserten, en personlig, nær og varm affære – litt på siden av julestandarden.
Vi møter en sann jazzdiva, selvsikker og underholdende som gjør et utradisjonellt utvalg av kjente og mindre kjente juleklassikere til sine egne. Hovedvekten ligger på de amerikanske gullskattene, men med er også noen norske slagere herlig foredlet av et fantastisk band.
Velkommen til Hilde Louises jul, skuldrene senkes og smilet brer seg!
Hilde Louise Asbjørnsen – vokal, Anders Aarum – piano, Svein Erik Martinsen – gitar, Jørgen Gjerde – trombone, Atle Nymo – saksofon, Kåre Nymark jr. – trompet, Jens Fossum – bass, Hermund Nygård – trommer
Foto: Anna-Julia Granberg / Blunderbuss
Paal Nilssen-Love: Solo gong
Bli med på en unik konsert med Paal Nilssen-Love, en av Norges mest kjente trommeslagere. Denne søndagen tar han med seg åtte gonginstrumenter, som varierer fra 24 til 38 tommer, til Vigelandmuseet.
Paal Nilssen-Love er kjent for sin energiske spillestil og evne til å skape nye lyder. I denne konserten bruker han gonger som er nøye preparert og dekorert med ulike objekter som isoporplater, pingpongballer papirposer og kongler—som gir helt nye klanger
Kom og opplev en helt unik konsertopplevelse i Vigelandmuseet!
Hvor: Vigelandmuseet (Innendørs konsert)
Dørene åpnes: 18.30
Vigelandmuseet tar forbehold om endringer.
Ansvarsfraskrivelse
Billetter refunderes eller byttes ikke. Vigelandmuseet tar forbehold om endringer.
GOD JUL : SWING MIX M/DAWN ALLAN
Dawn Allan er en velkjent norsk/ britisk jazzsangerinne. Hun og bandets repertoar dekker flere sjangre innen populærmusikk, som swingjazz, dansemusikk, musicals, cabaret etc., melodier som i stor grad er hentet fra ” The American Songbook”.
Dawn Allan voc
Gunnar Knudsen sax/ fiolin
Edvard Raastad klar
Janusz Krzos pno
Eilif Johannessen bass
Finn Torgersen dms
Sinatra Songbook
The Sinatra Songbook ble dannet i 1999 og deres siste plate heter “Let There Be Love” (2019), der bla. Per Husby og Eckhard Baur har vært arrangører. Med vokalist Ingar Kristiansen i front og Torstein Ellingsen bak trommene er det et proft event band og en elegant «swing pack” som går på scenen i dress og har glimt i øyet.
Ingar Kristiansen, Norges fremste crooner, tar utgangspunkt i musikken til de største mannlige jazzvokalistene på 1950- og 60-tallet og oppdaterer dette klassiske materialet til dagens jazzuttrykk. Gruppen har spilt en rekke konserter på klubber, kulturhus, festivaler og private events rundt i Norge. Det allsidige bandet fortolker den rike amerikanske vokaljazztradisjonen på sin egen måte, og evner å fornye ca. 100 av de udødelige sangene til komponister som Gershwin, Porter, Weill, Mancini, Rogers & Hart.
Ingar Kristiansen – vokal
Eckhard Baur – trompet
Håvard Fossum – tenorsaksofon
Magne Arnesen – piano
Stig Hvalryg – kontrabass
Torstein Ellingsen – trommer
Esquenta do Carnaval – Oppvarming til Karneval!
Den 8. februar 2025 braker det løs når Grupo Zanza og Grupo Churrasco Na Brasa går sammen for å gi oss en storslagen brasiliansk musikkopplevelse fra scenen på Cosmopolite i Oslo. Vi inviterer til en ekte brasiliansk karnevalsfest – Esquenta do Carnaval!
Med oss på scenen har vi:
Grupo Zanza – Et fyrverkeri av et band som bringer heftig brasiliansk musikk til Norge! Med den karismatiske sangerinnen Vera Americo i front, gir de publikum en uforglemmelig opplevelse med sitt brede repertoar av brasilianske rytmer. Bandet byr på egne tolkninger av kjente komponister som Djavan, Caetano Veloso, Gilberto Gil og João Bosco. Musikken spenner fra samba, reggae og bossa nova til stilarter som forró, afoxé og olodum – en musikalsk fest som viser at Brasil er så mye mer enn bare bossa nova.
Grupo Churrasco Na Brasa – Et Oslo/Göteborg-basert band som spesialiserer seg på Roda de Samba – musikken kjent fra bakgatene og barene i Rio de Janeiro. Med røtter dypt plantet i den brasilianske samba-arven skaper bandet en opplevelse som bringer lyden og energien fra Brasil til skandinaviske scener. Bandet er kjent for å fylle dansegulv med en uforglemmelig atmosfære, der rytmer fra cavaquinho, pandeiro og tantan og sanger fra kjene navn som Fundo de Quintal og Zeca Pagodinho gir publikum en smak av ekte brasiliansk festkultur.
Fabio Allman – Kveldens gjesteartist er en legende innen brasiliansk karnevalsmusikk, kjent som tidligere vokalist i Monobloco, en av de mest populære samba-gruppene i Rio de Janeiro. Nå bosatt i Portugal, fortsetter han å inspirere og bringe brasiliansk musikk til nye scener, og har blitt en viktig skikkelse i samba og karnevalsmiljøet i Europa. Med sin unike stemme og smittende energi skaper Fabio Allman en stemning som smelter vinteren bort og tar oss med til de hete gatene i Rio.
Buzz’ Ayaz
Buzz’ Ayaz er et band satt sammen av musikere fra både den østlige og vestlige siden av Kypros, som smelter sammen psykedelia, rock og blues. Bandet er signert på det tyske plateselskapet Glitterbeat Records, som også Altın Gün og Gaye Su Akyol er signert på.
Anatolisk rock og psykedelia tar musikkverden med storm med disse bandene – og Buzz’ Ayaz er det nyeste stormkastet!
Jembaa Groove
Lyst til å oppleve en sammensmeltning av highlife fra 70-tallets Ghana, vintage musikkuttrykk fra 60- og 70-tallets jazz og soul med samtidens neo-soul og hip-hop-trender fra Berlin? Da må du oppleve musikk-kollektivet Jembaa Groove!
Jembaa betyr «liv», – og bandet utstråler letthet og varme, med sine groovy basslinjer og rytmiske driv som forbigår sjangerspesifikk musikk.
«Virkelig et globalt fenomen. En original og begavet fusion» – SONGLINES
Marius Neset Quintet
Marius Neset er en musiker som favner bredt med musikken sin. Han har skrevet intet mindre enn tre orkesterverk for det internasjonalt hyllede London Sinfonietta: Snowmelt, Viaduct og Geyser, sistnevnte ble urfremført i Royal Albert Hall i september 2022 som en del av BBC Proms-serien.
Alle musikerne i Nesets band er høyt anerkjente musikere på den europeiske jazzscenen, og er håndplukket ut ifra sin personlighet og kreativitet, samt det musikalske og rytmiske overskuddet som kreves for å kunne være fri i komposisjonene.
Marius Neset (NO) – tenor og sopransaxofon
Elliot Galvin (UK) – keyboard
Magnus Hjorth (SE) – piano
Conor Chaplin (UK) – el. bass
Anton Eger (SE) – trommer
Lizz Wright
Jazzdiva og sjelesøker Lizz Wright har vært på Cosmopolite flere ganger før, og nå er det på tide at vi opplever henne igjen – med nytt album «Shadows» på selveste kvinnedagen 8. mars!
«Den amerikanske jazzsangerinnen Lizz Wright har etablert seg selv, gjennom flere enn tyve utmerkede albumer med like høy standard, som en av de aller beste vokalistene av sin generasjon.» – Theartdesk.com
Wright har fylt salen på Cosmopolite med sin gjenkjennelige kontraalt tidligere; hennes verktøy for å formidle følsomhet og stemningsfullhet, som minner om varmt treverk og moden rødvin.
Albumet «Shadow» kom ut i april 2024, og er Wrights første studioalbum på hennes egne plateselskap «Blues & Greens Records». Plata handler om Wrights bestemor «Martha» som var hennes ryggrad og største kjærlighet i livet. Om bestemoren sin sier Wright: «Hun var enda rarere enn meg… Hun pleide å be foran et stort eiketre med mose på hvis hun følte seg nedfor. Det er hva låta «Root of Mercy» handler om. Det er et bilde på hvem hun var for vår familie men også i den amerikanske historien». Anmelderne står i kø for å hylle utgivelsen:
«Jordet i tradisjon» – Jazz in Europe
«Et mesterlig arbeid…autentisk og musikalsk skjønnhet» – Forbes
«Det skimrer av håp» – No Depression
Lizz Wright begynte sin karriere innen gospelsjangeren, ved å synge «call-and-response» i kirkeforsamlingen og ved å synge seg igjennom «The Great American Songbook» før hun etablerte seg internasjonalt. Som 23-åring ga hun ut debutalbumet «Salt» som klatret til toppen av Billboards samtids-jazz liste.
Med seg på albumet har Wright Angélique Kidjo og bassisten Meshell Ndegeocello, i tillegg til de to musikerne Arun Ramamurthy and Trina Basu som spiller fiolin og har opphav i sør-India. Mye av akkompagnementet er bygget opp rundt gitarspill, og produsent Chris Bruce har bidratt med dette og en del av låtskrivingen.
Albumet byr på en sjangeroverskridende stil med jazz, soul, gospel, country og folk, med en sensuell og penetrerende røst og musikalsk presisjon.
«Dette albumet står ut fra mengden, og byr på en musikalsk omfavnelse som føles som hjemme – uansett hvor du befinner deg.» – The Jazz World
Bill Evans VansBand Allstars
Husvenn over mange år, stjernesaksofonist og bandleder Bill Evans om VansBand All Stars-prosjektet: «Vi har alle spilt sammen i forskjellige prosjekter gjennom årene, og vi er veldig glade for å endelig stå på samme scene sammen, som en gruppe, og lage musikk. Vi har snakket om denne kombinasjonen av musikere i årevis, og det skjer endelig!»
«Fantastisk!» – London Jazz News
Gruppen vil spille musikk fra bandmedlemmenes bakgrunn – sjangre som soul, funk, neo-jazz og pop! Det er igjen grenser på denne konserten!
«Et stilistisk mangfold… Evans høyenergiske spill er alltid til stede… Det ser ut til at han hele tiden lever i øyeblikket, og at han er i stand til å spytte ut endeløse ideer i et rasende tempo» – All About Jazz
Bill Evans er en saksofonist i verdensklasse, som gjorde sin debut i 1980 med Miles Davies, i en alder av 21 år. Evans har gitt ut svært mange album, og samarbeidet med musikere som Herbie Hancock og Mick Jagger. Evans har vært nominert til Grammy mange ganger, deriblant for albumet «Soulgrass» fra 2005. Evans forklarer at Miles var en viktig inspirasjonskilde for produksjonen av plata; «Miles ba meg alltid skrive og spille det som inspirerer meg. Jeg har holdt fast ved rådene hans helt fra begynnelsen uavhengig av utfordringene de kan skape. Miles ga meg selvtilliten til å tro på meg selv som spiller og komponist.»
Ved flere anledninger har Evans vært på Cosmopolite med besetninger ledet av el-gitaristen Mike Stern, men nå kommer den fantastiske saksofonisten med sin helt egen besetning!
«Fargerikt… og klar til å ta av!» – All About Jazz
Line up:
Bill Evans – saksofon (Miles Davies, Herie Hancock, Soulgrass)
Gary Husband – piano/keys
Keith Carlock – trommeslager (Sting, Steely Dan, John Mayer)
Felix Pastorius – el-bass (David Byrne, Cindy Blackman, Santana)
Stacey Kent
En blendende ambassadør for jazzvokalen som uttrykk, Stacey Kent, kommer tilbake til Cosmopolite for åttende gang, med sitt nyeste album «Summer Me, Winter Me»!
«En edelsten» – The Guardian
Med et større oppsett enn forrige gang, står fire musikere på scenen med Kent, for å fremføre en blanding av nye komposisjoner og hennes klassiske «chanson»-repertoar.
«Kents myke og lyse stemme er så overbevisende som aldri før» – The New York Times
Høydepunkter fra «Summer Me, Winter Me» er Jacques Brels klassiker «Ne me quitte pas» på fransk og den engelske adapsjonen «If You Go Away».
Ideen til albumet ble til av at publikummere ofte henvendte seg til Kent etter konserter, og spurte om hvor de kunne finne innspillinger av sangene. Nå er det publikumskjære materialet tilgjengelig på opptak, på et album som Kent spilte inn med sin ektemann Jim Tomlinson.
«Formidlingen av tekstene er utsøkt subtilt og dypt uttrykksfullt» – Jazz Journal
Stacey Kent har tidligere samarbeidet med den nobelpris vinnende Kazuo Ishiguro, og låten «Postcard Lovers» som Tomlinson og Ishiguro har skrevet sammen har fått sin plass på det nye albumet.
Kazuo Ishiguro sier om Kents jazzuttrykk at det strekker seg forbi å være en samtale: «Jeg vil gå ett skritt videre. Hun formidler bedre enn noen andre sanger jeg har hørt, følelsen av at en person snakker med seg selv; vaklende, nølende, og med indre tanker som sprudler over og suser forbi».
Stacey Kent er en artist som ikke bare feirer og hyller sine musikalske inspirasjonskilder fra avstand, hun går rett til kilden. Et eksempel er albumet «Tenderly» som hun skapte sammen med faderen av bossa nova, Roberto Menescal. New York Times skriver i en anmeldelse: «Jo mildere Kent sang, jo mer følelser formidlet hun. Hun var på sitt mest innsiktsfulle da hun senket tempoet slik at du ikke kunne la være å lytte til ordene i ballader sunget i en uaffektert, vibratoløs stemme».
Kent er så beundret for sin musikk i Brasil, at da gjenoppbyggingen av Cristo Redentor-statuen i Rio de Janeiro ble feiret med en gigantisk utendørskonsert, var Stacey Kent den eneste utenlandske musikeren som ble invitert til å opptre. «Det var en ære» sier Kent.
Gled deg til å kunne oppleve en fantastisk jazzvokalist, som er i en evig kunstnerisk utvikling, med strålende musikere på scenen!
Line up:
Stacey Kent – vokal
Jim Tomlinson – saksofon og fløyte
Art Hiarara – piano
Tom Hubbard – bass
Anthony Pinciotti – trommer
LINA_ Fado Camões
Tilstedeværelse er egenskapen som best beskriver LINA_s fremførelser. Hun føler det hun synger og deler generøst med publikum – en budbringer av fadoens evne til å fornye sjelen.
I år er LINA_, hvis fulle navn er Lina Rodrigues, igjen aktuell med ny utgivelse – Fado Camões – basert på dikt av Luís Vaz de Camões (1524-1580). Camões blir omtalt som Portugals største poet, og hans beherskelse av versekunsten gjør at han sammenlignes med Shakespeare, Homer og Dante.
Dobet Gnahoré
Den afrikanske superstjernen og GRAMMY-vinner Dobet Gnahoré er ute med nytt album «Zouzou», en hyllest til barna fra Elfenbenskysten. Hun er klar til å rocke scenen på Cosmopolite!
«Den Grammy-vinnende artistens nydelige og slående stemme skjærer igjennom og skaper en magisk effekt» – BBC
Gnahoré kommer fra Abidjan i Elfenbenskysten, og vokste opp i en musikerfamilie. Faren, Boni Gnahoré er perkusjonist og grunnlegger av en kulturorganisasjon. Dobet fikk sin musikalske utdannelse på farens danse- og teaterskole, hvor hun lærte afrikansk musikk, dans og perskusjon.
Emil Brandqvist Trio
Emil Brandqvist er en komponist som våger å sette melodien i første rekke, og som skaper atmosfærisk jazzmusikk inspirert av både folkemusikk og klassisk musikk. Sammen med pianist Tuomas Turunen og bassist Max Thornberg danner Brandqvist en samspilt trio med flytende dynamisk pianojazz som sitt kjennemerke.
«Dette atmosfæriske albumet henter inspirasjon fra den klassiske musikken så vel som folkemusikken. Noen av sporene har fengende pophooks, noe som gjør melodiene minneverdige og med kompleks lagstruktur. Gjestemusikerne utvider teksturen, uten å ta vekk oppmerksomheten fra trioens melodier.» – All About Jazz
Line up:
Emil Brandqvist – trommer
Tuomas Turunen – piano
Max Thornberg – bass
Kinga Głyk
Kinga Glyk spilte for et begeistret publikum da hun markerte kvinnedagen på Cosmopolite i 2024, og allerede 10. april 2025 er den dynamiske bassisten tilbake!
Den 27 år gamle bassisten Kinga Glyk blir omtalt som den beste polske bassmusikeren av sin generasjon, og er en stigende stjerne på jazz- og bluesscenen. Hun begynte sin musikkarriere som 12-åring i familiebandet Glyk P.I.K. TRIO.
Glyk kom ut med nytt album «Real Life» i 2024 som siden har fått fantastiske anmeldelser. Stjernen selv har uttalt at hun ønsket et album som ledes av bassen, men som ikke blir oppfattet som et «bassist-album». Glyk uttalte: «Musikk kan være interessant og sterkt nok I seg selv slik at det rører hjertet, selv uten tekst».
«Spenningen bygges opp og frigjøres.. og kulmineres i musikk som er både groovy og følelsesmessig resonant» – The Jazz World
Soft Machine
Legende-bandet Soft Machine har eksistert i over femti år og blir regnet som et av de fremste avantgarde/jazz-rock-bandene i UK. Bandet er i kontinuerlig metamorfose – se dem nå imens de er på en musikalsk høyde!
Soft Machine har kommet ut med albumet «Other doors» og er derfor ute på turne! Et par år tidligere kom de også ut med det kritikerroste live-albumet «Live at the Baked Potato».
«Intet band av denne årgangen har noen rett til å høre så fryktløs ut og så heftig! Ikke gå glipp av dem.» – PROG Magazine