End of content

No more concerts to show

Improbasen / Sentralen
Tue 13/08/2024 18:00

Kids in Jazz – Avslutningskonsert

Den internasjonale festivalen Kids in Jazz går av stabelen 8-13. august. Også i 2024 venter festivalen deltakere fra fjern og nær!
Kids in Jazz avsluttes med en storslagen konsert i Marmorsalen på Sentralen, hvor samtlige av festivalens deltakere får briljere. Her presenteres resultatet av de musikalske møtene og relasjonene som har oppstått og utviklet seg gjennom festivalen, og vi ønsker velkommen til en aften full av høydepunkter!
Kids in Jazz arrangeres av Improbasen, Oslos egen barnejazzskole som underviser barn i alderen 7-15 år i jazz og improvisert musikk.

Oslo jazzfestival
Tue 13/08/2024 18:00

Oslo jazzfestival

Mari Kvien Brunvoll/Stein Urheim & Moskus, Torun Eriksen & Spirit In The Dark, Hedvig Mollestad trio x 2, Serendip: Lucent, Daniel Herskedal & Emilie Nicolas, Marcos Valle, EmilBø: Mot normal, Meti og jam på Becco!

Oslo jazzfestival
Wed 14/08/2024 15:00

Oslo jazzfestival

Maridalen, Håkon Kornstad og Oslo jazzensemble med Rohey Talaah, Ragtime Extensions, Serendip: Odin Eide trio, Alfredo Rodriguez trio, Monstera, Sverre Sæbø quintet, Elise Sløgedal, Flukten, Irreversible Entanglements, Sanyu, Science Fair og jam på Becco!

Oslo jazzfestival / Gressholmen kro
Wed 14/08/2024 15:00

Maridalen – releasekonsert på Gressholmen (EKSTRAKONSERT)

Den anerkjente jazztrioen Maridalen, som henter navnet sitt fra dalføret like nord for Oslo sentrum, skal ha releasekonserten for sitt nyeste album på årets Oslojazz. Albumet Gressholmen ble spilt inn på en DNT-hytte på øya i Oslofjorden og denne augustkvelden inviterer de alle med seg ut til Gressholmen til konsert på Gressholmen Kro. Med seg har de Emil Brattested (pedal steel) og Erland Dahlen (perkusjon) som også spiller på albumet.

Oslo Jazzfestival & Cosmopolite Scene / Cosmopolite
Wed 14/08/2024 19:00

Alfredo Rodríguez Trio

Komponist og jazzpianist Alfredo Rodríguez har tatt verden med storm med sin ektefølte latin-jazz hentet rett ut fra gatebildet i Havana, Cuba, som er hans fødeby.

Pianisten deler ofte snutter av jamsessions og øvinger, med hans kvart million følgere. Han legger merke til at de følgerne særlig liker den cubanske salsa-sjangeren timba som han smelter inn i jazz.

For Rodríguez’ arrangering av den verdensberømte cubanske folkesangen «Guantanamera» vant han sin første Grammy.

Karrieren skjøt fart da Rodríguez som svært ung representerte Cuba under Montreux Jazz Festival, og Quinzy Jones ble bergtatt av hans talent. Jones og Rodríguez begynte et samarbeid i USA og slik startet eventyret.

«Alfredo er uten tvil en av de beste unge pianistene jeg har sett, og med de enorme ferdighetene han besitter, er potensialet uendelig.» – Quincy Jones

Rodriguez’ siste album, Coral Way, har hentet navnet fra en gate i Miami, som ble hans nye hjem for noen få år siden. Denne levende og pulserende gaten har gitt Rodríguez inspirasjon til å blande alle lydbildene i Miami, fra latin pop, timba, salsa, bachata, tango, reggaeton og bolero.

Om albumet har artisten selv sagt: «Jeg spiller det jeg lever, og Coral Way er mitt nye liv».

«Et flott utstillingsvindu for hans oppfinnsomhet» – Jazzwise om Coral Way

«Dette albumet utstråler positiv energi…Det kan være hans mest levendegjørende verk til nå» -Pop Matters om Coral Way

Line up:
Alfredo Rodriguez – piano
Yarel Hernandez – bass
Michael Olivera – trommer

Oslo jazzfestival / MUNCH
Wed 14/08/2024 19:00

Håkon Kornstad & Oslo jazzensemble: Mid-Atlantic. Gjest: Rohey Talaah.

Stig ombord! | Oslojazz 2024

Jazzen og den europeiske kunstmusikken har mer felles arvestoff enn man tror, både harmonisk og melodisk. Den lille, men avgjørende forskjellen ligger i sangen og rytmikken som kom til den nye verden med slaveskipene fra Vest-Afrika. Mid-Atlantic er en lek med konvensjonene. En manifestasjon av jazzmusikkens sjel, der det å blande tradisjon med nye uttrykk og idéer står i fokus.

Da de store dampskipene begynte å gå over Atlanteren var reisen til Amerika ikke lenger en livsfarlig ekspedisjon, men en reise etter rutetabell med den komfort man hadde råd til. Trafikken resulterte i en musikalsk kryssbefruktning uten sidestykke, som fortsatt pågår. Da kanonene stilnet etter 1. verdenskrig var det mange europeiske musikkpersonligheter som reiste vestover, mens jazzens pionerer bragte jazzen til Europa.

Bli med på turen over Atlanteren på MUNCH sammen med Håkon Kornstad, gjestevokalist Rohey Taalah og 15 jazzmusikere som gyver løs på jazzens og den klassiske musikkens felles arvestoff!

Håkon Kornstad – solist og musikalsk leder, Rohey Taalah – gjestevokalist, Frank Brodahl – trompet, Marius Haltli – trompet, Anders Eriksson – trompet, Even Skatrud – trombone, Nils Andreas Granseth – trombone, Ingrid Utne trombone, Martin Myhre Olsen – saksofon, Børge-Are Halvorsen – saksofon, Atle Nymo – saksofon Tina Lægreid Olsen – saksofon, Kalle Moberg – akkordion, Gunnar Flagstad – piano, Anders Aarum – keyboard, Trygve Fiske – bass, Håkon Mjåset Johansen – trommer

Oslo jazzfestival
Thu 15/08/2024 15:00

Oslo jazzfestival

Meuf: Maria Dybbroe & Tanja Orning, Små grå: Midt i lyden av A, Belonging 50 år m/Hanna Paulsberg, Vigleik Storaas, Trygve Fiske og Hans Hulbækmo, Cornelia Nilsson trio, Arooj Aftab, Serendip; Doppler, Himmelskip, Vieux Farka Touré, Kjetil Mulelid: Agoja, Monstera Ragnarök trio, Økse, Roheu Talaah & Martin Myhre Olsen, Flaig quartet og jam på Herr Nilsen!

Oslo Jazzfestival & Cosmopolite Scene / Cosmopolite
Thu 15/08/2024 19:00

Vieux Farka Touré

Den 15. august har publikum muligheten til å oppleve den rike ørkenblues-arven fra Mali med den fantastiske gitaristen Vieux Farka Touré – på høyden av sin karriere!

For alle som er fans av trioen Kruangbin, som blander mange internasjonale stiler med psykedelika, soul, dub og rock eller tuareg-legendene Tinariwen – så er dette høstens konsert.

Den maliske gitaristen Vieux Farka Touré har begitt seg ut på en musikalsk reise, og endt opp ved selve opprinnelsen med albumet Les Racines, som betyr «Røttene». Touré omfavner med albumet arven fra sin far Ali Farka Touré, og den tradisjonelle songhai-musikken fra nord-Mali som Touré senior har gjort verdenskjent.

«En utsøkt tilbakekomst til den maliske kilden… et album som plasserer Mali som en musikalsk kraftstasjon i det internasjonale søkelyset. Fremragende!» – The Guardian

«Fylt til randen av kjærlighet» – OkayAfrica

Albumet representerer en sirkel-historie også med tanke på valg av plateselskap, da World Circuit, som Les Racines er spilt inn på, er plateselskapet Ali Farka Touré spilte inn på fra 1988 og til slutten av sin karriere.

«Det er viktig for meg og det maliske folket at vi holder kontakten med våre røtter og vår historie» har Vieux uttalt i anledning utgivelsen av Les Racines.

Om Vieuxs liveopptreden med Les Racines i Pheonix, USA: «Fantastisk rask og presis riffing, ekspressive noter spilt på både akustisk og elektrisk gitar som han fremviste med et imponerende fingerspill». – antiMusic

Siden sist Vieux Farka Touré var på Cosmopolite, i 2016, har han også gitt ut albumet Ali med den texanske trioen Khruangbin. Ali er en hyllest til Ali Farka Touré, og låtene er nytolkninger av noen av Touré seniors best mottatte låter.

Elton John var raskt ute med å spille musikken på hans show «Rocket Hour» og uttalte:

«Dette er et av årets album. Det er fantastisk – hele albumet. Vær så snill og gå ut og kjøp det, det er bare fantastisk musikk.»

Line up:
Vieux Farka Toure – gitar og vokal
Adama Kone – trommer og calabash
Ousmane Dagno – ngoni
Marshall Henry – bass

Oslo jazzfestival
Fri 16/08/2024 15:00

Oslo jazzfestival

Meuf: Lene Grenager & Lotte Anker, Jonas Cambien: Maca Conu, Jørn Øien: Cosmopolitan, Cyrille Aimée, Aja Monet, Sverre Sæbø Quintet, Alexander Abreu & Havana D’Primera, Ola Kvernberg & Kristiansand symfoniorkester Steamdome III: Beyond The End, Drop Bear, Science Fair, Sojum Klub, Elise Sløgedal og jam på Juret kl 20 og på Herr Nilsen kl 23:30!

Oslo Jazzfestival & Cosmopolite Scene / Cosmopolite
Fri 16/08/2024 19:00

Alexander Abreu & Havana D’Primera

Alexander Abreu & Havana D’Primera er Cubas mest foretrukne salsaorkester, som kommer til Oslo på sensommeren, nærmere bestemt 16. august, for å svinge publikum inn i latinske rytmer!

16-mannsbandet som ble grunnlagt av trompetisten Alexander Abreu består av Cubas fremste musikere som spiller timba, den kontemporære salsaorkester-musikken fra Cuba. Abreau, som også er vokalist, er kjent for sin sofistikerte og melodiske stemme og musikerne spiller melodier som fusjonerer salsa, jazz, RnB, funk og Afro-Cubansk folklore.

«Alexander Abreu og hans musikere glemmer aldri sine røtter» – Havana Music School

Passaporte er et av bandets mest populære album, som handler om det typiske hverdagslivet på Cuba. Albumet gjorde bandet kjent internasjonalt, da det ble kåret til «Best Latin Albums of The Year» av National Pubic Radio i USA og til «10 Best Latin Music Albums of The Time» av Los Angeles Times.

Alexander Abreau, som både skriver låter og orkestrerer musikken til bandet har uttalt om låtskriving til avisen Prensa Latina: «Å skrive sanger som skaper identitet er komplekst, og ikke noe man lærer over natten. Det er noe som kommer fra hjertet. Det er en dyp kjærlighet og medfølelse for Cuba, landet jeg ble født i og som jeg skal dø i.»

GLOBAL A GO-GO har skrevet om Passaporte: «Bandet spiller som de beste jazzmusikerne, uten å glemme at i løpet av hver låt så må de ha fått danserne i sving. Dette er dansemusikk som er på sitt mest sofistikerte, slik jazzmusikk kunne ha utviklet seg, hadde det ikke endt opp som sitt-ned-og-lytt-musikk. Utmerket!»

Siden sin grunnleggelse i 2007 har Havana D’Primera utgitt 6 studioalbum og et livealbum. Deres siste utgivelse er Pueblo Grifo fra 2023, som handler om Abreus oppvekst i provinsen Cienfuegos. Særdeles dansbar, med overraskende rytmer som rumba og referanser til urban musikk, men sist, men ikke minst: Den aller beste cubanske dansemusikken!

DJ Sezar og DJ Piedra spiller hete latinske rytmer før og etter Alexander Abreu & Havana D’Primera!

DJ Sezar har spilt salsa, jazz og latinhouse og har hatt internasjonale bookinger siden 2005. Hans gøyale og varierte sett, som skapes i improvisasjon i takt med dansegulvet vil holde deg på dansegulvet hele natten!

DJ Piedra er svært lidenskapelig opptatt av latinske musikksjangre: Salsa, cubana, timba, son, bachata og reggaeton! DJ Piedra har spilt for Oslo Caribbean Festival og han har varmet opp for mange internasjonale stjerner! Han gir publikum den opplevelsen på dansegulvet de ikke visste at de trengte.

Line up:
Alexander Abreu – Bandleder og vokal
Amaury Pérez – trombone og kor
Yoandy Argudín – trombone
Uyuni Martínez – trompet
Lázaro González – trompet
José Luis Hernández – saksofon
Yusef Díaz – keyboard
Raúl Gil – bass
Enrique Pérez – kor
Bernardo Rodríguez – piano
Luis Miguel Sanchez – keyboard, kor
Guillermo del Toro – perkusjon
Camilo Bonne – perkusjon
José Julián Morejón – perkusjon
Yasser Mejías – güiro
Bruno Nápoles – guitar

Oslo jazzfestival
Sat 17/08/2024 13:00

Oslo jazzfestival

Meuf: Natalie Sandtorv og Øyunn, Plateslipp med Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester 10 år!, Jazzprat med Petter Eldh, Beady Belle x 2, Øyunn, Maria Kannegaard trio (utsolgt), Etterklang: Kjetil Bjerkestrand/Bugge Wesseltoft/Kåre Nordstoga/Sissel Vera Pettersen/Asle Karstad, Gyplicity, Mark Ernestus’ Ndagga Rhythm Force, Flaig Quartet, Petter Eldhs Post Koma, Drop Bear, Himmelskip, Orbits, Ragnarok trio og jam på Herr Nilsen!

New Orleans Workshop Jazzclubb / Oslojazz 2024 / Stortorvets gjæstgiveri
Sat 17/08/2024 13:30

Jazzkafé: Christiania 12 | Oslojazz 2024

Glitrende ensemble | Oslojazz 2024

Endelig er den tradisjonsrike jazzkafeen tilbake på plakaten til Oslo Jazzfestival, presentert av New Orleans Workshop Jazzclub!

Christiania 12 ble grunnlagt i 1992 og består i dag av noen av de fremste musikerne innen sin sjanger på den norske jazzscenen.Bandet er enestående i norsk sammenheng – alle er solister som i et stilistisk riktig og glitrende ensemblespill fremfører et repertoar med originalstoff fra 1930- og 40- tallet, på en helt personlig måte. Norske komposisjoner fra denne tiden er også særdeles godt ivaretatt av bandets faste arrangør, Roy Hellvin.

Orkesterets sound og utrykk er inspirert av jazzpersonligheter som Duke Ellington, Fletcher Henderson, Luis Russel, Louis Armstrong og Count Basie. Store stjerner som skiftet sømløst mellom å være orkesterledere, komponister, arrangører og utøvende musikere. Alle satte sitt markante preg på denne epoken i jazzhistorien og ga oss en musikalsk arv av dimensjoner. En arv som Christiania 12 forvalter med den største eleganse og spilleglede. Det er ingen tvil om at det kommer til å svinge på Stortorvets Gjæstgiveri denne ettermiddagen.

Arild Berger – piano, Torstein Kubban – trompet, Anders Bjørnstad – trompet, Erik Eilertsen – trompet, Erik Thormod Halvorsen – trompet, Ola Rønnow – trombone, Harald Halvorsen – trombone, Johan Bergli – saksofon, klarinett, Øistein Isachsen – saksofon, klarinett, Dave Edge – saksofon, Børre Frydenlund – gitar, banjo, vokal, Svein Aarbostad – bass, Bjørn Olufsen – trommer.

Konsertstart: 13.30.

New Orleans Workshop Jazzclub / Herr Nilsen
Wed 21/08/2024 20:00

PRIMA VISTA SOCIAL CLUB

Prima Vista Social Club har gjort seg bemerket som et heidundrende partyband! Gruppen har spilt for fulle hus under Oslo Jazzfestival, Dølajazz, Sildajazz og andre festivaler, og holder sine allerede sagnomsuste 17. mai- og julekonserter med diverse gjester på Herr Nilsen i Oslo hvert år. I 2017 underholdt bandet på Slottet, på Kongeparets store 80-årsdag.
Bandet består av Oslos kanskje sprekeste blåserrekke, pluss et drevent komp, frontet av entertainer Svein Erik Martinsen (gitar/vokal). Prima Vista Social Club spiller publikumsvennlig swing, blues, salsa og jump ‘n jive, inspirert av den hardtsvingende musikken på 1940- og 50-tallet, med bl.a. Louis Prima, Louie Jordan, Ray Charles og Brian Setzer som forbilder. Elegant antrukket, men med energi, show, priser, konfetti og fanfarer.
Svein Erik Martinsen – gitar, vokal
Jens Fossum – kontrabass
Torstein Ellingsen – trommer
Erik Eilertsen – trompet
Håvard Fossum – tenorsax
Kristoffer Kompen – trombone

Konsertforeninga / Café Mir, Toftes gate 69
Wed 21/08/2024 20:00

Blow Out 2024 – onsdag

Velkommen til Blow Out Festival 2024 – 21. til 24. august på Mir!

Onsdag 21/8

Torben Snekkestad – saksofoner
Agustí Fernández – piano
Barry Guy – kontrabass

Høy legendefaktor i trioen med utspring fra Barry Guy New Orchestra! Torben Snekkestad kom for noen år siden tilbake til gamlelandet etter mange år i København. Sammen med Fernández og Guy blir det kammerimpro fra tre vetaraner.

Christine Abdelnour – altsaksofon
Andy Moor – gitar

Christine Abdelnour gjør ting med en altsaksofon hun er ganske alene om, så ikke bli overrasket om du synes saksofonen høres mer ut som en slags akustisk synth. I duoen med Andy Moor fra The Ex har de blant annet utforsket begrepet hypnagogi på platen Unprotected Sleep som er spilt inn live på konserter i 2011 og 2022.

Otto Willberg – elbass og effekter

I september i fjor ga Otto Willberg ut soloplata The Leisure Prisiple og overasket alle med en solid bænger. Her får du frekke og melodiske improvisasjoner på elbass over hardt filtrerte riff på bassmunnspill. Sjekk ut plata på bandcamp og få en forsmak på hva som kommer.

KRISE
Emil Bø – trombone
Anna Ueland – omstemt analog synth
Kristian Enkerud Lien – gitarer og lapsteel
Bjørn André Syverinsen – trommer

Bak navnet KRISE befinner seg en kvartett satt sammen av Kristian Enkerud Lien. Med inspirasjon fra Harry Partch, Ben Johnston og Eivind Groven ga de ut den herlige plata Svartsymra i fjor høst. Om du tenker renstemt krautrock spilt av improfolk er du kanskje ikke så langt unna.

Hele festivalen:

Onsdag 21/8

Torben Snekkestad / Agustí Fernández / Barry Guy
Christine Abdelnour / Andy Moor
Otto Willberg solo
KRISE

//

Torsdag 22/8
Kvelvane/ Vermeulen/ Østvang
Truck Rurâl + Isabelle Duthoit
Christine Abdelnour solo
Agnel/ Lanz/ Vatcher/

Fredag 23/8
Ungdommens improorkester + Isabelle Duthoit
Miriam Den Boer Salmón / Rhodri Davies / Sophie Agnel
Barry Guy solo
Close Erase – elektrisk!

//

Lørdag 24/8
Signe Emmeluth / Magnus Skavhaug Nergaard / Dag Erik Knedal Andersen + Sakina Abdou
Rhodri Davies solo
Gésir
Andrea Giordano solo
Why Kai + Henriette Eilertsen

//

Konsertforeninga / Café Mir, Toftes gate 69
Thu 22/08/2024 20:00

Blow Out 2024 – torsdag

Velkommen til Blow Out Festival 2024 – 21. til 24. august på Mir!

Torsdag 22/8

Heidi Kvelvane – altsaksofon
Nils Vermeulen – kontrabass
Tollef Østvang – trommer

Vi starter torsdagen med en rykende fersk internasjonal trio. Den belgiske kontrabassisten Nils Vermeulen har slått seg sammen med Heidi Kvelvane og Tollef Østvang, og vi forventer en hardtsvingende trio fra disse musikerne som har spilt med folk og prosjekter som Large Unit, Universal Indians, Paul, Lytton William Parker og Joe McPhee.

Truck Rurâl + Isabelle Duthoit
Håvard Skaset – akustisk gitar
Ståle Liavik Solberg – trommer
Isabelle Duthoit – klarinett og stemme

Duoen Truck Rurâl har på kort tid funnet en måte å spille impro-blues-folk på som gleder både garvede improkjennere og publikum med en noe annen balast. I møte med franske Isabelle Duthoit vil det skrangle seg avgårde på en måte som gir rom for både intense teksturer og luftige riff.

Christine Abdelnour – altsaksofon

Allerede onsdag 21. august får vi høre Abdelnour i samspill med Andy Moor fra The Ex, og dagen etter tar hun altså scenen alene. Det har i mange år gått gjetord om hennes solokonserter, og de som har hørt henne mye sier at de blir bare bedre og bedre. Vi skal bli tatt med på en reise hvor hun utfordrer hvordan vi lytter og hvordan vi oppfatter tid og rom i et musikalsk landskap preget av rekke uortodokse lyder og teknikker.

Sophie Agnel – piano
Joke Lanz – platespillere
Michael Vatcher – trommer

Nok en internasjonal trio, og denne gang med stjernelaget Sophie Agnel, Joke Lanz og Michael Vatcher. Lanz og Vatcher besøkte begge Blow Out så tidlig som i 2011, og Agnel var på plass i 2018. De begynte å spille sammen som trio i 2016, og ga i fjor ut den fantastiske plata «animals». Sjekk ut!

Resten av festivalen:

Onsdag 21/8
Torben Snekkestad / Agustí Fernández / Barry Guy
Christine Abdelnour / Andy Moor
Otto Willberg solo
KRISE

Fredag 23/8
Ungdommens improorkester + Isabelle Duthoit
Miriam Den Boer Salmón / Rhodri Davies / Sophie Agnel
Barry Guy solo
Close Erase – elektrisk!

Lørdag 24/8

Signe Emmeluth / Magnus Skavhaug Nergaard / Dag Erik Knedal Andersen + Sakina Abdou
Rhodri Davies solo
Gésir
Andrea Giordano solo
Why Kai + Henriette Eilertsen

//

Konsertforeninga / Café Mir, Toftes gate 69
Fri 23/08/2024 20:00

Blow Out 2024 – fredag

Velkommen til Blow Out Festival 2024 – 21. til 24. august på Mir!

Fredag 23/8

Ungdommens improorkester + Isabelle Duthoit
Ana-Sofia Havn – fløyte
Andreas Magnussen – trompet
Simen Bretten Brunland – elgitar
Live Kaslegard Nordal – elgitar
Amund Mogensen – elbass og piano
Ida Dørmænen Irgens – elbass
Henriette Eilertsen – fløyte
Isabelle Duthoit – klarinett og stemme

Ungdommens improorkester har levert herlige konserter på de siste to festivalene, og i år skal har vi fått med Isabelle Duthoit til å lede ensemblet. Hva hun vil gjøre og hvordan vil løser det vet vi foreløpig ikke noe om, men det er nok trygt å si at det vil bli helt annerledes enn de foregående to årene.

Miriam Den Boer Salmón – fiolin
Rhodri Davies – harpe
Sophie Agnel – piano

Fredagens andre sett er et første møte mellom tre strålende musikere, satt sammen av oss. Miriam Den Boer Salmón (MX) jobber ut fra Amsterdam og er et ubeskrevet blad i norsk sammenheng. Rhodri Davies kommer fra øyene i vest og har vært en vital del av den europeiske improscenen i en årrekke. At han ikke har spilt på Blow Out før er nærmest sjokkerende. Sophie Agnel kjenner man igjen fra torsdagen samt tidligere konserter med blant andre John Edwards, Steve Noble, John Butcher og Ståle Liavik Solberg. At det blir utradisjonell bruk av strenger er opplagt, men hvordan de ellers kommer til å låte er foreløpig uvisst for både oss og dem.

Barry Guy – kontrabass

Etter onsdagens trio med Torben Snekkestad og Agustí Fernández skal vi nå få høre Barry Guy helt alene. Han har en merittliste som er få forunt, og det går gjetord om hans spektakulære solokonserter. Sjelden har det vært så mange bassister i ett rom i Oslo som da han spilte solo på All Ears i 2012. Blir det ny rekord i år?

Close Erase
Christian Wallumrød – tangenter og elektronikk
Ingebrigt Håker Flaten – elbass og elektronikk
Per Oddvar Johansen – trommer og trommemaskiner

Boom! Close Erase startet som en pianotrio med tydelig inspirasjon fra Paul Bley trio og Finnerud trio, før de i 2001 smalt til med den elektriske bænger’n Dance This. De var en favoritt blant de som hørte de på klubber og festivaler i årene som fulgte, fram til de spilte sin foreløpig siste konsert i 2009. Vi ser det derfor som den mest naturlige ting i verden at de nå skal avslutte fredagen på Blow Out!

Resten av festivalen:

Onsdag 21/8
Torben Snekkestad / Agustí Fernández / Barry Guy
Christine Abdelnour / Andy Moor
Otto Willberg solo
KRISE

Torsdag 22/8
Kvelvane/ Vermeulen/ Østvang
Truck Rurâl + Isabelle Duthoit
Christine Abdelnour solo
Agnel/ Lanz/ Vatcher/

Fredag 23/8
Ungdommens improorkester + Isabelle Duthoit
Miriam Den Boer Salmón / Rhodri Davies / Sophie Agnel
Barry Guy solo
Close Erase – elektrisk!

Lørdag 24/8
Signe Emmeluth / Magnus Skavhaug Nergaard / Dag Erik Knedal Andersen + Sakina Abdou
Rhodri Davies solo
Gésir
Andrea Giordano solo
Why Kai + Henriette Eilertsen

Foto av Isabelle Duthoit: Kjetil Tangen

New Orleans Workshop Jazzclub / Stortorvets gjæstgiveri
Sat 24/08/2024 13:30

Magnolia jazzband

Magnolia Jazzband (etablert 1972 i Oslo) spiller New Orleans-basert tradisjonell jazz blandet med gospel og rhythm and blues. Bandet ble startet av trombonist Gunnar Gotaas og er idag et av Norges eldste band i kontinuerlig drift. Enten det er på konsert, til fest eller i kirken, så har Magnolia alltid med seg sitt helt spesielle beat og sin varme sound. Magnolia Jazzband har turnert bl.a. i Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Sveits, Nederland, Belgia, Frankrike, England, Spania, Italia, Russland, Singapore, Dubai og Colombia. I 2012 ble bandet invitert til å spille på USAs største jazzfestival – New Orleans Jazz & Heritage Festival. Musikerne i Magnolia Jazzband har gjort flere pilgrimsferder til New Orleans, jazzens fødeby, og noen av de til sammen 14 platene bandet har utgitt er spilt inn nettopp der.
Bandet har av og til med seg sangsolister, bl.a. Topsy Chapman, Lillian Boutté, Majken Christiansen, Karin Krog, Anne Marte Slinning, Marith Endresen, Tracee Meyn og Harriet Müller-Tyl, og har også samarbeidet med artisten Adam Douglas.

Anders Bjørnstad – trompet
Georg Reiss – klarinett/altsax
Gunnar Gotaas – trombone
Morten Gunnar Larsen – piano
Børre Frydenlund – banjo/gitar/vokal
Sebastian Haugen – kontrabass
Torstein Ellingsen – trommer

Gjennom en årrekke har New Orleans Workshop arrangert jazzkafé på lørdager i de tradisjonsrike lokalene til Stortorvets Gjæstgiveri. I et av Oslos eldste bygg kan du hver lørdag nyte god mat og drikke, samtidig som du får oppleve levende jazz.

Det er fri entré, men det oppfordres til å gi en slant til “kitty”, det tradisjonelle pengespannet som går rundt mellom bordene, eller donere et beløp via VIPPS til 14013.

Foto: neworleansworkshop.com

New Orleans Workshop Jazzclub / Stortorvets gjæstgiveri
Sat 24/08/2024 13:30

Jazzcafé med Magnolia Jazzband

Magnolia Jazzband (etablert 1972 i Oslo) spiller New Orleans-basert tradisjonell jazz blandet med gospel og rhythm and blues. Bandet ble startet av trombonist Gunnar Gotaas og er idag et av Norges eldste band i kontinuerlig drift. Enten det er på konsert, til fest eller i kirken, så har Magnolia alltid med seg sitt helt spesielle beat og sin varme sound. Magnolia Jazzband har turnert bl.a. i Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Sveits, Nederland, Belgia, Frankrike, England, Spania, Italia, Russland, Singapore, Dubai og Colombia. I 2012 ble bandet invitert til å spille på USAs største jazzfestival – New Orleans Jazz & Heritage Festival. Musikerne i Magnolia Jazzband har gjort flere pilgrimsferder til New Orleans, jazzens fødeby, og noen av de til sammen 14 platene bandet har utgitt er spilt inn nettopp der.
Bandet har av og til med seg sangsolister, bl.a. Topsy Chapman, Lillian Boutté, Majken Christiansen, Karin Krog, Anne Marte Slinning, Marith Endresen, Tracee Meyn og Harriet Müller-Tyl, og har også samarbeidet med artisten Adam Douglas.

Anders Bjørnstad – trompet
Georg Reiss – klarinett/altsax
Gunnar Gotaas – trombone
Morten Gunnar Larsen – piano
Børre Frydenlund – banjo/gitar/vokal
Sebastian Haugen – kontrabass
Torstein Ellingsen – trommer

Gratis adgang, med mulighet for donasjon til klubb og musikere i messingbøtta «Kitty» eller Vipps #14013.

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 24/08/2024 16:00

Julian Haugland

Julian Haugland har startet en ny kvintett med medlemmer fra New York’s jazzscene samt gamle medmusikanter fra jazzlinja i Trondheim. Dette blir en energisk og burning konsert med nytt originalmateriale dagen før bandet går inn i studio for å spille inn Hauglands andre album i eget navn. Vel møtt!

Julian Haugland – kontrabass, komposisjoner
Rasmus Sørensen – piano
Erlend Kongtorp – saksofon
Amund Totland – gitar
Jongkuk Kim – trommer

Konsertforeninga / Café Mir, Toftes gate 69
Sat 24/08/2024 20:00

Blow Out 2024 – lørdag

Velkommen til Blow Out Festival 2024 – 21. til 24. august på Mir!

Lørdag 24/8
Signe Emmeluth – sax
Magnus Skavhaug Nergaard – kontrabass
Dag Erik Knedal Andersen – trommer
Sakina Abdou – sax

Vi starter lørdagen med noe som må kunne kalles en real frijazzkvartett! Signe, Magnus og Dag Erik er alle kjære kjenninger av Blow Out, og det er absolutt verdt å sjekke ut deres plate med den glimrende tittelen The A-Z of Microwave Cookery. Når de møter franske Sakina Abdou forventer vi fullt øs krydret med en distinkt detaljrikdom.

Rhodri Davies – harpe

Walisiske Rhodri Davies spiller også fredagen i en ny trio, og nå får vi møte han helt alene i kjelleren på MIR. I yngre år spilte han med helter som Derek Bailey og Evan Parker før han ble en sentral del av reduksjonist-scenen, blant annet med bandet The Sealed Knot (med Burkhard Beins og Mark Wastell) og prosjekter med John Butcher. Derfra har han utvidet horisonten og er nå en helt særegen musiker som det blir en fryd å helt tett på.

Gésir
Julien Desailly – orgel
Jean-Luc Gionnet – sekkepiper
Camille Émaille – slagverk

Den franske trioen Gésir har de siste årene trollbundet et stadig større publikum med sin unike sound. Med en besetning bestående av orgel, sekkepiper og (metallisk) slagverk kan du forvente droner og langsomt utviklende partier uten at det blir noen tvangstrøye.

Andrea Giordano – stemme og elektronikk

Andrea Giordano har kommet inn som et særdeles friskt pust på improscenen i Oslo og mange vil huske den herlige trioen hun gjorde med Pat Thomas og Maria Dybbroe på Blow Out i 2021. Nå tar hun med munnspill, elektronikk og seg sjøl og spiller solo for oss.

Why Kai + Henriette Eilertsen
Kai Von Der Lippe – tangenter og elektronikk
Elias Tafjord – trommer og elektronikk
Henriette Eilertsen – fløyter
Kyrre Heldal Karlsen – lys

Kai Von Der Lippe har med Why Kai lagd strålende, jazzete klubbmusikk eller herlig klubbete jazzmusikk siden debuten i 2020. Bandet er nå en duo, og de har invitert med seg Henriette Eilertsen og Kyrre Heldal Karlsen for å avslutte festivalen på best tenkelig vis. Ta på dansesko!

Hele festivalen:

Onsdag 21/8
Torben Snekkestad / Agustí Fernández / Barry Guy
Christine Abdelnour / Andy Moor
Otto Willberg solo
KRISE

//

Torsdag 22/8
Kvelvane/ Vermeulen/ Østvang
Truck Rurâl + Isabelle Duthoit
Christine Abdelnour solo
Agnel/ Lanz/ Vatcher/

Fredag 23/8

Ungdommens improorkester + Isabelle Duthoit
Miriam Den Boer Salmón / Rhodri Davies / Sophie Agnel
Barry Guy solo
Close Erase – elektrisk!

//

Lørdag 24/8
Signe Emmeluth / Magnus Skavhaug Nergaard / Dag Erik Knedal Andersen + Sakina Abdou
Rhodri Davies solo
Gésir
Andrea Giordano solo
Why Kai + Henriette Eilertsen

//

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Wed 28/08/2024 20:00

Vokal-onsdag: Helle Brunvoll kvintett

Helle Brunvoll – vokal
Håvard Fossum – saksofon
Magne Arnesen – piano
Jens Fossum – bass
Magnus Sefaniassen Eide – trommer

Nasjonal jazzscene
Fri 30/08/2024 20:00

Jaga Jazzist – sesongåpning!

The great Jaga Jazzist celebrate their 30 years of ingenuity

Jaga Jazzist er inne i sitt 30 år som de feirer med å spille noen få utvalgte festivaler og klubber. Og to konserter hos oss!

Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket oss på Victoria siden etableringen av Jazzscenen. Vi elsker Jaga Jazzist for å være framme i skoa, være nytenkende og spennende, men samtidig holde på sin egenart og være umiskjennelig Jaga. Over ni studioalbum har de gått fra å være en akustisk lekegrind, via et remixuttrykk hjulpet av gode produsenter, til å igjen være lyden av spilte instrumenter. For live har de alltid nettopp vært det – levende, pustende, energirikt! Her kan vi love deg en fest (eller to)!

Det viser seg at Jaga lenge har hatt lyst til å spille på Victoria også, men stjernene har ikke vært i posisjon før nå. Vi har jo stadig sett medlemmene sitte og glise på konserter her, eller lett vuggende i baren de sjeldne gangene vi har stående konserter. Og det kan vi si med en gang, dette blir stående konserter! «Ingen klarer sitte stille når Jaga starter spille», for å parafrasere et tidligere medlem – som herved står på gjestelista.

Bandet hadde sin hovedstads-debut på Oslo Jazzhus i 1995 og hva mer soleklart da enn å invitere de til Nasjonal jazzscene – høsten åpner sterkt!

Lars Horntveth – saksofon, klarinett, Andreas Mjøs – vibrafon, gitar, Marcus Forsgren – gitar, Øystein Moen – keyboards, Even Ormestad – bass, Line Horntveth – tuba, Erik Johannessen – trombone, Martin Horntveth – trommer

Foto: Anthony P. Huus

New Orleans Workshop Jazzclub / Stortorvets gjæstgiveri
Sat 31/08/2024 13:30

Jazzcafé med Røshnes Jazzband

Sandefjordsbandet har den tradisjonelle New Orleans musikken og rytmikken som utgangspunkt for den musikken bandet spiller i dag, men krydrer sitt repertoar med nyere komposisjoner og stilarter. Revival, blues, gospel & spirituals, brassband og standards fra jazzens vugge.
Uansett viser bandet en genuin spilleglede og inprovisasjonskunst for sitt publikum. Man kan se at bandet elsker å spille sin musikk. Det er en profesjonell holdning til formidlingen av deres lidenskap, nemlig den tradisjonelle jazzen og dens underfundighet.
Helt fra starten i 1979 har bandet hatt gleden av å delta på en rekke festivaler i inn- og utland. Norge, Sverige (bl.a.Askersund Tradjazz Festival), Danmark( Long John Jazzklubb,København), Tyskland, England og USA med New Orleans Jazz & Heritage Festival 1982 og -87 som foreløpige høydepunkter. Gjennom årene har bandet spilt med en rekke fremstående musikere og vokalister.

Knut Rømo klarinett/saxofoner
Geir Ellefsen trompet/vokal
Jørn Johannessen trombone
Hans Magne Enge Hansen tuba
Knut Stenersen trommer/vokal
Staffan Fjeldvang banjo/gitar

Gratis adgang, men med mulighet for donasjon til klubb og musikere i messingbøtta «Kitty» eller med Vippps til #14013.

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 31/08/2024 16:00

Lund / Nymo / Vågan / Kleppan

Lørdag 31. august smeller det på Herr Nilsen med en unik konsert du ikke vil gå glipp av! Vi har gleden av å presentere et norsk all-star jazzensemble bestående av Lage Lund på gitar, Atle Nymo på saksofon, Ole Morten Vågan på kontrabass og Amund Kleppan på trommer. Disse fremragende musikerne vil ta oss med på en musikalsk reise der de utforsker nye og gamle komposisjoner. Dette er en unik anledning til å oppleve noen av de fineste jazzmusikerne Norge har å tilby i en og samme konsert. Vi ser frem til en kveld av høy musikalsk kvalitet og håper å se deg der!

Lage Lund – gitar
Atle Nymo – saksofon
Ole Morten Vågan – kontrabass
Amund Kleppan – trommer

Nasjonal jazzscene
Sat 31/08/2024 20:00

Jaga Jazzist

The great Jaga Jazzist celebrate their 30 years of ingenuity

Jaga Jazzist er inne i sitt 30 år som de feirer med å spille noen få utvalgte festivaler og klubber. Og to konserter hos oss!

Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket oss på Victoria siden etableringen av Jazzscenen. Vi elsker Jaga Jazzist for å være framme i skoa, være nytenkende og spennende, men samtidig holde på sin egenart og være umiskjennelig Jaga. Over ni studioalbum har de gått fra å være en akustisk lekegrind, via et remixuttrykk hjulpet av gode produsenter, til å igjen være lyden av spilte instrumenter. For live har de alltid nettopp vært det – levende, pustende, energirikt! Her kan vi love deg en fest (eller to)!

Det viser seg at Jaga lenge har hatt lyst til å spille på Victoria også, men stjernene har ikke vært i posisjon før nå. Vi har jo stadig sett medlemmene sitte og glise på konserter her, eller lett vuggende i baren de sjeldne gangene vi har stående konserter. Og det kan vi si med en gang, dette blir stående konserter! «Ingen klarer sitte stille når Jaga starter spille», for å parafrasere et tidligere medlem – som herved står på gjestelista.

Bandet hadde sin hovedstads-debut på Oslo Jazzhus i 1995 og hva mer soleklart da enn å invitere de til Nasjonal jazzscene – høsten åpner sterkt!

Lars Horntveth – saksofon, klarinett, Andreas Mjøs – vibrafon, gitar, Marcus Forsgren – gitar, Øystein Moen – keyboards, Even Ormestad – bass, Line Horntveth – tuba, Erik Johannessen – trombone, Martin Horntveth – trommer

Foto: Anthony P. Huus

Nasjonal jazzscene
Tue 03/09/2024 19:00

Oslo Jazz Circle: Bodil Niska Kvartett

Samtale mellom saksofonist Bodil Niska og Sverre Lunde etterfulgt av konsert med Bodil Niska Kvartett.

Tirsdag 3. september vil vi feire 70-årsdagen til fantastiske Bodil Niska. At det er en begivenhet vi vil å markere, kan ingen komme fra.

Bodil har vært en viktig person i Oslos jazzverden. Ikke minst gjennom sin drift av det legendariske vannhullet Bare Jazz, et sted vi fortsatt inderlig savner. Men også fordi hun har vært en profilert tenorsaksofonist med en rekke bestselgende CDer og et utall konserter for fulle hus. Hennes varme og fulle tone i hornet bærer vitne om en dyp forståelse for jazzhistorien.

Dessuten var Bodil og ektemann Tom Sivesind vertskap for OJCs møter i 12 år. Bare Jazz var en viktig faktor i fornyelsen av Oslo Jazz Circle de siste tjue årene.

Vi feirer Bodil Niska med en samtale med OJCs formann Sverre Lunde, og deretter blir det konsert med hennes egen kvartett.

Ryktene sier at hun spiller bedre enn noen sinne! Det er bare å glede seg. Sammen med Niska spiller Magne Arnesen, piano, Stig Hvalryg, bass, og Marcus Levin, trommer.

Nasjonal jazzscene
Wed 04/09/2024 20:00

Sylvie Courvoisier – Chimaera

Courvoisier with her atmospheric, shape-shifting new ensemble.

Onsdag 04. september, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 340/290/240

Det er med stor glede vi kan invitere Sylvie Courvoisier tilbake til Victoria for fjerde gang. Denne gangen med et fantastisk ensemble og med muligens hennes vakreste og mest tilgjengelige musikk til dags dato.

Den sveitsiskfødte pianisten Sylvie Courvoisier har en rik historie mellom jazzens friere avdeling og klassisk musikk. For Courvoisier er flygelet en lekeplass der alt går an og alt er lov så lenge det er gøy! Hennes nye og atmosfærisk formskiftende ensemble og plate Chimaera består av ikoniske musikere, med fellestrekket grensesprengende. Nettstedet Stereogum beskrev platen som inspirerende, med «en følelse av mystikk og undring», mens All About Jazz proklamerte Chimaera som «genuint vanedannende, og som avslører flere av dets vidundere for hvert møte». Helt klart gøy for oss som liker å dukke litt ned i musikken!

Blant de flotte musikerne finner vi flere tidligere samarbeidspartnere av Courvoisier, og en ny joker i stokken; gitaristen Christian Fennesz. Den østerrikske artisten er kjent for sitt ambient- og støyarbeid, både solo og i liga med musikere som Ryuichi Sakamoto og David Sylvian, samt med det ECM-tilknyttede bandet Food, med Thomas Strønen og Iain Ballamy. Både romslig og glitrende, Fennesz legger et drømmeteppe over Chimaera.

Også musikken Chimaera begynte som en ode til drømmen, den ble opprinnelig bestilt av Sons d’hiver-festivalen i Paris og var inspirert av de symbolistiske maleriene til Odilon Redon (1840-1916). Han var en en forløper for surrealismen, en fransk kunstner hvis fantastiske, hallusinatoriske arbeid hadde som mål å vise «logikken til det synlig til tjeneste for det usynlige.».

Sylvie Courvoisier har med sterk vilje og et klart prosjekt krysset grenser med en kreativ ånd og et fritt sinn i årevis. Dobbelplaten Chimaera er blitt fantastisk, kom og hør den åpne seg opp levende på Jazzscenen!

Sylvie Courvoisier – piano, Nate Wooley – trompet, Christian Fennesz – gitar, elektronikk, Drew Gress – bass, Kenny Wollesen – vibrafon, trommer, Nasheet Waits – trommer

Cosmopolite
Thu 05/09/2024 19:00

Quilapayún

Det chilenske 8-manns bandet Quilapayún er den lengst eksisterende og mest innflytelsesrike musikkgruppen som banet vei for Nueva Canción Chilena – en latinamerikansk musikalsk bevegelse som satte fyr på politikken i Chile på 60-tallet.

International Herald Tribune skrev om en fremføring i Paris i 1980, imens bandet fortsatt var i eksil i Frankrike:

«Den langsomme rytmen til bombo-trommen. En enslig, klagende stemme som øker i kraft, glidende som vinden, som får støtte av et syv-stemmers kor i utsøkt harmonikk. Quilapayún…fyller teateret med lidenskapelig musikk fra en utdøende kultur».

Den utdøende kulturen Herald Tribune nevner er urbefolkningen fra Andesfjellene, som Quilapayún hedrer med sine karakteristiske svarte ponchoer og instrumenter som charango (en slags mandolin) og quena (fløyte).

Quilapayún er et ord fra araucano-språket, et urfolkspråk fra Chile, og betyr «de tre skjeggkledde» – et bandnavn som hyller Cubas revolusjonære fra 1959. Bevegelsen som ble startet av bandet spredte seg til både Argentina, Uruguay og Mexico.

Quilapayúns store forbilde og «fader» var den chilenske poeten Pablo Neruda, som ifølge bandet «utviklet sin poetiske skapelse ved å ivareta kunstformen, men fremdeles opprettholdte sin forpliktelse til den latin-amerikanske realiteten».

Victor Jara var bandets kunstneriske leder i flere år, og utviklet gruppens scenefremføringer, musikalske stil og uttrykk og skrev tekster med dem. Jara introduserte Quilapayún til plateselskapet Odeon Records hvor de spilte inn fem LP’er. I samarbeid med Victor Jara lagde de albumet Canciones folklóricas de América (Folk Songs of America).

I 1969 spilte gruppen inn LP’en Basta – en samling av politiske sanger fra hele verden, og etablerte med dette det fundamentale elementet til Nueva Canción Chilena – internasjonalismen.

Allerede i 1966 begynte Quilapayún å turnere Chile, ved å spille i kobber-miner, på landsbygda, ved fagforeningsmøter og ved fabrikker i Santiago og for store student-demonstrasjoner. Bandet var på denne tiden kulturelle ambassadører for Salvador Allendes Popular Unity-regjering.

Vi håper publikum er klare for å høre: “El pueblo unido jamás será vencido”, på norsk «Et forent folk vil aldri bli overvunnet!»

Og avslutter med et sitat av The New York Times: «Publikummet hadde kommet for å høre sanger om kamp og strid, og Quilapayún fikk deres beste respons nettopp når de leverte disse sangene.»

Line up:
Eduardo Carrasco Pirard – Vokal og blåseinstrumenter
Ricardo Elias Venegas Carhart (Padre) – Gitar, vokal og blåseinstrumenter
Fernando Enrique Carrasco Pantoja – Gitar, vokal og blåseinstrumenter
Ruben Pinto Escudero – Vokal, Charango, Cuatro
Ismael Oddo Mendez – Gitar, vokal
Ricardo Alfredo Venegas Santander (Hijo) – El-bass, Vokal
Carlos Quezada – Perkusjon, Vokal, Blåseinstrumenter
Sebastian Quezada – Perkusjon, Voka

Nasjonal jazzscene
Thu 05/09/2024 20:00

Cecilie Grundt Quartet

New ideas of classic jazz

Torsdag 5. september, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 310/260/210

Musikken til Cecilie Grundt Quartet er sterkt inspirert av den amerikanske 50- og 60-tallsjazzen, og en kan forvente seg både swingin’ jazz, ballader og latinske rytmer. Repertoaret vil bestå av originale komposisjoner av Grundt og Storaas og er på ingen måte gammeldags, dette er lyden av nye ideer om klassisk musikk. Her møter vi et band som går rett til kjernen av jazzen med musikk som engasjerer og overrasker, kvartettjazz av ypperste kvalitet!

Saksofonist Cecilie Grundt er til tross for sine 32 år allerede anerkjent av både norsk og internasjonal kultur-presse med flere plateutgivelser bak seg, i tillegg til festivaler og konserter internasjonalt. Hun har spilt med navn som Knut Riisnæs, Benny Bennack, Trondheim Jazzorkester, Nils-Olav Johansen, Bjørn Vidar Solli, ØyvindLAND, Starlight Big Band, Cosmic Swing Orchestra og Alternatilla All-Woman Jazz Band.

Grundts saksofonspill er dypt forankret i den amerikanske jazztradisjonen, og hun stortrives i kvartettens selskap med et stjernelag bestående av pianist Vigleik Storaas, bassist David Andersson og trommeslager Frederik Villmow. Kvartetten har tidligere blitt omtalt som «stor jazzkunst» og «overlegen moderne jazz», og samarbeidet mellom Grundt og Storaas har også inspirert til et unikt duosamarbeid med albumutgivelsen Cecilie Grundt & Vigleik Storaas (2022) og flere konserter.

Cecilie Grundt Quartet ga ut det kritikerroste debutalbumet Order and Chaos i 2020, og nå er kvartettalbum nr. 2, Illuminate, rett rundt hjørnet!

Cecilie Grundt – saksofon, Vigleik Storaas – piano, David Andersson – bass, Frederik Villmow – trommer

Foto: Torleif Bækken

Cosmopolite
Fri 06/09/2024 20:00

Mokoomba

Zimbabwes hotteste band – Mokoomba – kommer tilbake til Cosmopolite for å gi publikum eksplosive rytmer, og smittsom, dansbar musikk med inspirasjon fra sjangrene afrobeat og afrogrooves, zamrock og chimurenga!

«En imponerende energi, spektakulær gitar og endeløst med sjel… Frontvokalist Mathias Muzaza er en dynamisk kraft og bandet leverer imponerende harmonier i vokalen» – LONDON EVENING STANDARD

Mokoomba har vært et seksmanns-band siden 2008, og spilte på Cosmopolite tilbake i 2014. Bandet har fortsatt med å utvikle lydbildet sitt, og deres siste prosjekt, albumet Tusona, sies å være deres mest dansbare album så langt!

«Festival-favoritten fra Zimbabwe fortsetter sin mix av spiritualitet og overflod med et fantastisk resultat!» – THE GUARDIAN

Bandet har gjenvunnet Zimbabwes musikalske identitet med deres siste album. Tusona feirer Luvale-folkets tradisjon, som spenner fra å takke innhøstningen til Makisi-festivalen hvor dansere iført masker og utrolige kostymer blir ett med forfedrenes ånder for å lede gutter inn i manndommen.

«Melodiene deres er den ideelle kombinasjonen av sødmefylt og trist fra Zimbabwe» – FINANCIAL TIMES

Pan-afrikansk musikk på sitt beste, med drivende rytmer får garantert publikum til å ville danse hele sensommerkvelden 6. september!

Line up:
Mathias Muzaza – vokal
Trustworth Samende – elektrisk nylon gitar & bakgrunnsvokal
Abundance Mutori – bass & bakgrunnsvokal
Phathisani Moyo – keyboard & bakgrunnsvokal
Miti Mugande – perkusjon & bakgrunnsvokal
Ndaba Coster Moyo – trommer & bakgrunnsvokal

Nasjonal jazzscene
Fri 06/09/2024 20:00

Trygve Seim & Frode Haltli

Seasoned duo play out a gorgeously serene space

Fredag 06. september, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 320/270/220

Slippkonsert for ny duo-plate på ECM Records!

Trygve Seim, saksofon, og Frode Haltli, akkordeon, henter inspirasjon og impulser fra mange kilder. Deres karrierer har vært preget av utforskning og finnerglede, originalitet i spill og samspill. Blant det som gjør dem til erfarne og gode improvisasjonsmusikere, er at de også er gode til å lytte. De lytter på reiser, de lytter til historier, de lytter til andre musikere og til ny musikk, de lytter til de andre som de spiller konserter med.

For femten år siden gav de ut duoplata Yeraz på ECM, og til høsten kommer oppfølgeren Our Time. I mellomtiden har duoen turnert verden over, sammen og i andre konstellasjoner. De sjangergrensene som en gang var synes hvisket ut. Vi hører toner og fraser fra India, Armenia, Midt-Østen, Kaukasus, fra Norge og Sverige, fra jazzhistorien, men likevel ikke. Det er ikke fremmed, men det er også helt originalt. Som kun to, med full kontroll på sine instrumenter, kan de virkelig vandre hvor de vil, velge hver sin sti for så å møtes igjen på toppen. Den forrige plata var preget av melankolsk skjønnhet og noen ganger glitrende håp. Det blir spennende å høre hva de mener om Our Time.

Dette er en sjelden, dynamisk duo, en forrykende konsert av en jordomseiling er i vente!

Trygve Seim – saksofon, Frode Haltli – akkordeon

Foto: Privat

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 07/09/2024 16:00

Umami Brothers feat. Odd Riisnæs

Umami er en hel-skandinavisk trio beståene av Ben Besiakov, Hans Backenroth og Tom Olstad.
Oversatt fra japansk betyr umami velsmakende, og det er nettopp hva disse musikerne ønsker å tilføre musikken de serverer sitt publikum.
Trioen har samarbeidet med fremstående skandinaviske saksofonister som Bernt Rosengren, Knut Riisnæs, Tomas Franck, Johan Hörlén og Jonas Kullhammar og har hatt flere konserter både i København, Stockholm og Oslo.
På Herr Nilsen denne gangen har de vært så heldige å få med seg tenoristen Odd Riisnæs som er en altfor sjelden musiker å høre på den norske jazzscenen.
Det vil bli trioavdeling og kvartettavdeling i hvert sett.
Ben Besiakov er fra København og har tilhørt den danske jazz-eliten siden 70-tallet. Han har utgitt flere kritikerroste plater i eget navn med amerikanske størrelser som George Garzone, Billy Hart og Ray Drummond med på laget. Ben er en usedvanlig sprudlende og swingende pianist med et stort musikalsk spenn og er alltid en velkommen og populær gjest på Herr Nilsen.
Hans Backenroth er antagelig Sveriges travleste og mest etterspurte bassist de siste 30 årene. Han har i årevis vært fast bassist for mange av Sveriges største jazzstjerner som Monica Zetterlund, Arne Domnérus, Kjell Øhman, Bernt Rosengren, Jan Lundgren og mange flere. Han har turnert over hele verden og har akkompagnert en rekke utenlandske legender.
Tom Olstad er en av Norges mest erfarne og rutinerte trommeslagere og skulle være velkjent på Herr Nilsen bla. som mangeårig medlem av Knut Riisnæs kvartett og Laila Dalseth kvintett. Har vært Karin Krogs faste trommeslager siden 90-tallet og har medvirket på flere store utenlandske festivaler. Han deltar også på flere titalls norske plateinnspillinger.
Gjest: Odd Riisnæs er en av de fineste saksofonistene som slo igjennom på 70-tallet. Først i miljøet rundt Club 7 som medlem av grupper ledet av Paul Weeden, Ditlef Eckhoff og Espen Rud bla. Etterhvert leder for egne grupper og med hele 7 plateutgivelser i eget navn og med diverse Spellemann-nominasjoner. Odd har de senere årene delvis bodd i utlandet hvor han har vært aktiv musiker og det er en stor glede å ha ham tilbake på Herr Nilsens scene.

Odd Riisnæs – saksofon
Ben Besiakov – piano (DK)
Hans Backenroth – kontrabass (SE)
Tom Olstad – trommer

Nasjonal jazzscene
Sat 07/09/2024 20:00

Immanuel Wilkins Quartet

Warm and uplifting from the new generation

Lørdag 07. september, kl 20.00. Dørene åpner kl 19.00 – kr 340/290/240

Allerede med sin debutplate Omega på Blue Note i 2020, var det klart at vi hadde med en ny saksofonstemme og et stort talent å gjøre! Vi fikk høre framoverlent, vakker og moden jazz, og det fra en ung mann på 22! Omega fikk velfortjent ros da det kom ut, og ble i tillegg kåret til årets beste jazzalbum av New York Times.

Immanuel Wilkins Quartet er helstøpt etter mange, formative år sammen. Og i dette aktive og turnerende «working» bandet, har leder Wilkins fått muligheten til å fortsette sin utvikling både som komponist og arrangør. Hans interesse og lidenskap for jazzmusikken og historien har også gjort han til en etterspurt musiker, og han har spilt med Jason Moran, Kenny Barron, Wynton Marsalis, Solange og Joel Ross. I tillegg holder han jevnlig mesterklasser på Yale, Conservatorium van Amsterdam og Basel Jazz Schule.

Bandet fulgte opp med den mer spirituelle The 7th Hand, der jazzrøttene strekker seg lenger bak i tid med elementer av både gospel og afrikanske rytmer. Musikken er både varm og personlig. Også denne platen toppet en rekke lister når jazzåret 2022 skulle oppsummeres. I oktober kommer det ny musikk, bandet kommer til å spille materiale fra den nye plata Blues Blood, i tillegg til ting fra den den flotte katalogen.

Immanuel Wilkins Quartet har spilt utsolgte hus over hele USA og gjorde en liten Europaturné i fjor, da de blant annet besøkte Bergen Jazzforum. Nå er det endelig Oslo sin tur – dette kommer til å bli hot!

Immanuel Wilkins – saksofon, Micah Thomas – piano, Rick Rosato – bass, Kweku Sumbry – trommer

Foto: Saito Ogata

Cosmopolite / Belleville
Sat 07/09/2024 20:30

Rogê

Rogê, Roger José Cury, er mannen som puster nytt liv inn i vintage, brasiliansk pop og er en sentral artist i musikkmiljøet i Rio. Rogê er et samba-idol i klubbene i Rio og har hatt en fast residency på klubben Carioca da Gema, hvor publikum danser i takt med hans samba-funk og samba-soul.

«Samba-stjernen fra Rio når et internasjonalt publikum med sin funky og sjangerbrytende musikk» – THE GUARDIAN

Rogê har mange spennende bragder på sitt resymé, blant annet har han skapt tema-låten for sommer-OL i Brasil i 2016 og han har vært nominert til en latin Grammy for sitt arbeid med samba-guruen Arlindo Cruz.

Etter at han flyttet til LA fikk han mange nye og spennende samarbeidspartnere, som resulterte i albumet Curyman (2023), et gledelig og festlig samba-album som ifølge artisten selv er laget for «at vi ikke skal gi opp og bli triste og late og miste motet til å bevege oss videre fremover i livet. Det er sikkerheten om at et nytt daggry alltid vil komme.»

«11 låter som tar deg med over hele samba-leksikonet, fra det milde uttrykket, til funken, til lengselen, sentrert rundt håp og vår tilknytning til naturen og guddommeligheten». – THE GUARDIAN

«Med emosjonsvekkende strengearrangementer av den brasilianske komponisten Arthur Verocai, fylt med samba-funk og hjerteskjærende ballader, så er Curyman et album som transcenderer det språklige». – GRAMMY AWARDS

Rogês kjennetegn fra hans hete sets i klubb-verdenen er når han på energisk vis roper ut “saúde!” mellom låtene – et portugisisk ord som betyr «for helsen!»

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Mon 09/09/2024 20:00

Folk under 30 spiller standardlåter: Erlend Vangen Kongtorp kvartett

Erlend Vangen Kongtorp har de siste årene gjort seg bemerket i en rekke sammenhenger som en av landets fremste saksofonister med brilliant teknikk og en dyp kjennskap til og kjærlighet for den amerikanske jazztradisjonen. Han er en yndet samspillspartner for musikere på tvers av alder og stil, og har blant annet opptrådt med med Bjørn Alterhaug, Espen Rud, Eyvind Wahlen, Vigleik Storaas, ØyvindLand, Petter Dalane Quintet, Cosmic Swing Orchestra, Eskild Okkenhaung Sextet og SunByrd.

Erlend Vangen Kongtorp – saksofon
Petter Dalane – piano
Anders Hjemmen – kontrabass
Martin Mellem – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 14/09/2024 16:00

Heidi Skjerve & Daniel Formo med venner

Jazzvokalist Heidi Skjerve og pianist Daniel Formo har delt solskinnsdager og regnfulle dager, husarbeid og barneoppdragelse, og nå har de også gitt ut plate sammen, med noen av jazzens vakreste kjærlighetssanger på repertoaret. Albumet «I’m Glad There Is You» ble utgitt på Particular Recordings 14. februar 2022. På albumet har de fått med seg musikervenner av stjerneklasse: Bjørn Marius Hege, Håkon Mjåset Johanssen, Mona Krogstad og Klaus Holm. Sammen skaper de øyeblikks-kunst, med tidløse låter fra jazzens «standard»-repertoar som rammeverk og formspråk, med en leken rytmisk og improvisatorisk tilnærming til melodiene, sterke forførende harmonier og egne arrangementer med et nikk til klassiske jazzinnspillinger.
«…en nydelig og tidløs utflukt som det skal bli herlig å vende tilbake til – mange ganger.»
– Tor Hammerø, Nettavisen
«Jazzkatalogens store sanger kan ha godt av noen nye runder. Ja, de kler det virkelig når de blir pleiet og dreiet som her.» – Arild R. Andersen, Jazz i Norge
«Heidi Skjerve og Daniel Formos «kjærlighetsbrev» til hverandre er en dønn ærlig og vakker plate som ikke gir seg ut for å være noe annet enn en vakker innspilling med musikere som liker hverandre og som liker å spille sammen, uten at det på død og liv skal være nyskapende eller eksperimentelt. Det er kun vakker musikk som mange bør legge merke til.» – Jan Granlie, Salt Peanuts
«Naturleg og utvunge … ho syng med rytmisk spenst og tonekontroll som er ei sann glede å høyra på» – Lars Mossefinn, Dag & Tid
”De tolkar ett fint urval ur standardrepertoarens kärlekssånger och detta med finess och innerlighet..” ¬–Andreas Lagercrantz, Lira
Heidi Skjerve har gitt ut flere kritikerroste album, både med egne låter og med lokale folketoner, i samspill med bl.a. John Pål Inderberg og Vigleik Storaas. Hun komponerer for større og mindre ensembler, og synger i det eksperimenterende vokalensemblet Trondheim Voices som har turnert i Norge og Europa.
Daniel Formo spiller hammondorgel i Ola Kvernbergs «Steamdome», samt klassiske jazztrioer som Solid!, Nypan trio og den innovative kunstpop-trioen Kobert. Han har også utgitt en rekke soloalbum hvor han utforsker hammondorgelets brede palett under samlebetegnelsen «Hammond Dialogues» og i bandet Formo Tre & Metall. Han har en doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid ved NTNU med tittelen «The Orchestra of Speech».

Heidi Skjerve – vokal
Daniel Formo – piano
Bjørn Marius Hegge – bass
Håkon Mjåset Johansen – trommer
foto: Juliane Schutz

Karl Espegard / Cosmopolite
Tue 17/09/2024 19:00

Pablo Murgier Quartet feat. Karl Espegard & Mathias Eick

Cosmopolite forvandles til et sydende Buenos Aires når den prisbelønte kvartetten til Pablo Murgier feat. Karl Espegard & Mathias Eick gjester Oslo! Vi feirer samtidig Oslo Tango Club og Ramón Gimenez, som begynte med sine legendariske tangokvelder på tirsdager på Cosmopolite for 30 år siden. Etter konserten åpnes dansegulvet, og du kan danse til levende musikk med et ekte orquesta típica på hele 13 musikere.

Fra sin base i Paris blander Pablo Murgier Quartet jazz og latinske rytmer i sin moderne, sofistikerte tango. Gruppen ble nominert til «Beste Nye Artist» ved Argentine Grammy Awards 2018 og ble tildelt den første World Tango Orchestra Award som en del av Tango International Meeting for Musicians ved CCK i Buenos Aires. Denne kvelden akkompagneres kvartetten av den norske fiolinvirtuosen Karl Espegard, i tillegg til en eksklusiv gjesteopptreden av trompetisten Mathias Eick.

Pablo Murgier, født i La Plata, Buenos Aires, er selv pianist på Astor Piazzolla-hyllestalbumet «Astor 2020», og det siste albumet «Gare du Sud» fra 2022 har fått gode anmeldelser. Platen ble fulgt av utsolgte konserter i teatre og jazzklubber rundt om i Europa og i Argentina.

Nå tar den 35 år gamle Pablo Murgier med seg sitt fremragende ensemble og sin anerkjente versjon av moderne tango til Norge for første gang. Alle som er litt kjent med den argentinske tangoen, med bandoneonet eller er glad i musikken til Astor Piazzolla bør ikke gå glipp av denne sjansen.

Etter konserten ryddes gulvet til tangofest med Los Milonguitas under ledelse av Murgier. Bandet er et av Europas mest populære innen sjangeren, og sammen med unge strykere fra NOR59 utgjør de et Gran Orquesta Típica for kvelden! Her kan du danse til levende musikk inspirert av gullalderens store orkestre som Di Sarli, D’Arienzo og Pugliese. Gjennom hele kvelden sørger DJ Nando Aracena for å holde dansegulvet pulserende.

19.00 Gratis introkurs i tango med Ramón Gimez & Oslo Tango Club
20.00 Pablo Murgier Quartet feat. Karl Espegard & Mathias Eick
21.30 Milongafest med tango-DJ Nando Aracena
22.00 Orquesta Típica Los Milonguitas feat. NOR59
01.00 Dørene lukkes

Line-up:
Pablo Murgier, piano
Miguel Couto, perkusjon
Romain Lecuyer, kontrabass
Simone Tolomeo, bandoneon
Karl Espegard, fiolin
Mathias Eick, trompet

NOR59:
Theodor Normann-Eide, fiolin
Isaac Reymert, fiolin
Johannes Astrup Hjort, fiolin
Erik Carrasco-Isachsen, fiolin
Oskar Joachim Kaven, fiolin
Vemund Tønnesen, fiolin
Simon Habbestad, fiolin
Theo Ramberg, bratsj
Filip Solli Holm Hansen, cello

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 21/09/2024 16:00

Petrichor

Den svenske saksofonisten Jonas Knutsson startet i 2000 en kvartett sammen med piano-lyriker Anders Persson (som har besøkt Herr Nilsen to ganger). Nå har de vokst til kvintetten Petrichor, og komposisjonene – et samarbeid mellom Jonas og Anders – er en hybrid mellom jazz og nordisk nasjonalromantikk.

Jonas Knutsson – saksofoner
Anders Persson – piano, keys
Sebastien Dubé – kontrabass
Terje Sundby – trommer
Rafael Sida – perkusjon

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Wed 25/09/2024 20:00

Vokal-onsdag : Lise Hvoslef kvintett

Jazzsanger Lise Hvoslef og hennes kvintett er aktuelle med albumet «En egen ro»: høyt elskede jazzstandardlåter som er tilgjengeliggjort med nye arrangementer og norske tekster. Det er låter som Lise ønsker å bevare og formidle, men også gjøre friske og tilgjengelige for et norsk publikum.
Albumet har høstet meget gode kritikker. Anmelderne har hyllet albumet for å holde svært høy kvalitet; det er unikt og nyskapende, men samtidig inderlig og dypt personlig.

«Måten Hvoslef flytter inn i tekstene og universene med sin varme, inderlige og ærlige stemme og tilnærming, gjør at dette «utspilte» stoffet får et helt nytt liv» (Tor Hammerø)
«…Bandet er også helt strøkent (…) Klart det blir fint» (Audun Vinger)
«Høy standard: Lise Hvoslef synger jazzens standardlåter oversatt til norsk. Sånn høres de helt nye ut.» (Geir Rakvaag)

Lise Hvoslef – vokal
Ellen Brekken – kontrabass
Kjetil Jerve – piano
Magnus Sefaniassen Eide – trommer
Kristoffer Kompen – trombone

Foto: Veronica Van Groninge

https://www.facebook.com/lise.hvoslef/
https://lise-hvoslef.com/

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Wed 09/10/2024 20:00

Vokal-onsdag : Rubber Soul m/Stina Stenerud

Stina Stenerud – vokal
Håvard Fossum – saksofon
Bård Helgerud – gitar
Andreas Dreier – bass
Torstein Ellingsen – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 12/10/2024 16:00

Carl Winther trio feat. Jeff «Tain» Watts

Jeff «Tain» Watts er viden kjent i jazzverdenen som en av de mest innflytelsesrike trommeslagerne i sin generasjon. Han har spilt med ikoniske jazzgiganter som George Benson, Harry Connick Jr., McCoy Tyner og Kenny Garrett. Han har gitt ut flere anerkjente album og vunnet en rekke priser, inkludert tre Grammy Awards for sitt arbeid med Branford Marsalis Quartet.
Carl Winther er allment ansett som en av de mest talentfulle og innovative jazzpianistene i sin generasjon og har høstet kritikerros både i Danmark og i utlandet for sin musikk. Han har jobbet med musikere som Jerry Bergonzi, Billy Hart, Adam Nussbaum og Till Brönner.
Richard Andersson har fått stor anerkjennelse for sitt arbeid som komponist og bassist i det moderne jazzfeltet. Som «en av de mest interessante karakterene på den danske jazzscenen» (Gaffa) har han gitt ut flere album som bandleder med danske og internasjonale musikere som Oskar Gudjonsson (IS), Rudi Mahall (DE), Kasper Tranberg (DK), Ra-Kalam Bob Moses (USA), Tony Malaby (USA) og Bill McHenry (USA).
Ikke gå glipp av sjansen til å høre Carl Winther, Richard Andersson og Jeff «Tain» Watts live på konsert.

Carl Winther – piano
Richard Anderson – bass
Jeff «Tain» Watts – trommer

Cosmopolite
Thu 17/10/2024 19:00

Chango Spasiuk & Per Einar Watle

Skjebnen skulle føre sammen den store argentinske akkordeonisten Chango Spasiuk «Chamaméens Piazolla» og den glitrende norske gitaristen Per Einar Watle. De to musikerne traff hverandre i Argentina i 2017 – og resultatet ble chamamé-albumet «Hielo Azul Tierra Roja» – som på norsk blir; Blå is, rød jord.

I Dagsavisen lyder beskrivelsen av albumet slik, i en anmeldelse: «Varm strengelek med Chango Spasiek og Per Einar Watle. Rødt og blått blandes til perfeksjon på tvers av kontinentene».

I 2021 vant albumet en «Premios Gardel» for beste chamamé-album, en pris som blir omtalt som Argentinas Grammy.

Chamamé er en folkelig musikkform fra Nord-Argentina som ble født ved blandingen av de innfødte i området, nemlig Guaraníene, og de innflyttede europeerne. Besetningen består vanligvis av 2-5 musikere med akkordion, trekkspill eller bandeon, fiolin, gitar, cajon, og noen ganger kontrabass. Chamamé kombinerer nostalgiske akkordionrytmer med den livlige latin-amerikanske gitar- og sangtradisjonen.

Dagsavisens Mode Steinkjer ga albumet «Hielo Azul Tierra Roja» terningkast 5: «Hielo Azul Tierra Roja er en imponerende innspilling, like grov og livsbejaende som den er øm og følsom. Spasiuks akkordion og Watles gitar kunne knapt vært en bedre og mer naturlig match.»

Kom og hør chamaméens udiskutable mester sammen med Per Einar Watle, forene poesi, sang, språk og kulturer gjennom sitt Norsk-Argentinske og hyllede musikkprosjekt!

Line up:
Chango Spasiuk – akkordeon
Per Einar Watle – gitarer
Steinar Raknes – kontrabass/sang
Marcos Villalba – perkusjon/gitar
Kenneth Ekornes – perkusjon
Anne Gravir Klykken – sang

Cosmopolite
Fri 18/10/2024 19:00

Bill Frisell – FOUR

Line up:
Bill Frisell – el-gitar
Greg Tardy – tenorsaksofon, klarinett
Gerald Clayton – piano, orgel
Johnathan Blake – trommer

Jazzgitarist og komponist Bill Frisell har spilt på Cosmopolite flere ganger, i ulike besetninger, men er nå tilbake med sin egen kvartett som har spilt inn albumet «Four» fra 2022. Albumet inneholder nyinnspillinger av tidligere originallåter så vel som ni nye låter.

«Denne gruppen bygger overbevisende «grooves» ut av gospel-stemninger» – Jazzwise

Frisell satt sammen kvartetten som består av Gerald Clayton på piano og Jonathan Blake på trommer (som begge er signert på samme plateselskap som Frisell, Blue Note) og hans samarbeidspartner gjennom mange år, Greg Tardy, på saksofon, klarinett og bassklarinett. Han uttalte til plateselskapet at det var en kombinasjon av mennesker han hadde tenkt på en lengre stund før de kom sammen.

«Tardys delikate klarinettspill gir Frisells lydbilde en lyrisk ømhet» – Jazzwise

Plata «Four» er dedikert til Frisells musikalske sjelevenn Ron Miles, en av hans eldste venner. Den første låten «Dear Old Friend» er laget til barndomskameraten Alan Woodward, og andre låter på Four er til maleren Claude Utley (Claude Utley) og musikkprodusenten Hal Willner (Waltz for Hal Willner). Blue Note omtaler «Four» som en meditasjon om tap, fornyelse og det mystiske som inntreffer når vennskap tar form.

«Et vakkert arbeid tilført vedmod og melankoli» – London Jazz News

Frisell, som oftest blir omtalt som en jazzgitarist har hentet elementer fra rock, americana, blues og avantgarde. Pitchfork-magasinet beskriver Frisell som en som har lært av Amerikas musikalske historie og spinner den til en følelse av sorgfull motstandskraft i møte med nåtiden.

«Et etterlengtet midtpunkt mellom sorg og glede» – Pitchfork

Magasinet tolker «Four» slik: «Bill Frisell flytter seg nærmere til en tematisk kontemporær jazz-stil enn hans tidligere berømte abstrakte og maleriske portetter av musikksjangeren americana.»

«På tross av den underliggende melankolien så er det fremdeles øyeblikk av glede og letthet» – London Jazz News

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 19/10/2024 16:00

Ben Paterson / Viktor Rydström / Adam Lindblom / Ossian Ward

Den amerikanske pianisten Ben Paterson kommer for første gang til Herr Nilsen. Med en spenstig svensk trio i ryggen, kan vi se frem til en forrykende ettermiddag!

Ben Paterson – piano
Viktor Rydström – gitar
Adam Lindblom – bass
Ossian Ward – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Wed 23/10/2024 20:00

Tom Ollendorf kvartett feat. Will Vinson

Tom Ollendorff er raskt i ferd med å bli en av de mest kjente unge gitaristene som har dukket opp på den internasjonale jazzscenen. Han ble uteksaminert fra Royal Welsh College of Music i Cardiff, og ble tildelt Yamaha Parliamentary Jazz Scholarship i 2016.
Toms debutalbum ‘A Song For You’ ble gitt ut på Fresh Sound Records i mai 2021 og fikk internasjonal anerkjennelse. Noe som bidro til å lansere en internasjonal turnékarriere hvor Tom har opptrådd på mange av Europas mest kjente jazzklubber, inkludert Ronnie Scott’s, Sunset-Sunside, Jamboree, Jimmy Glass, Jazz-Hus Montmartre, Nardis, Budapest Jazz Club, Jazz in Bess, Jazz Club Ferrara samt forestillinger på bemerkelsesverdige arenaer og festivaler, inkludert Glastonbury Festival, London Jazz Festival, Koa Jazz Festival, Brecon Jazz Festival og One Day Jazz Festival.

Will Vinson – saksofon
Tom Ollendorf – gitar
tba – øvrig personell

Herr Nilsen
Mon 28/10/2024 20:00

Signe Førre Kvartett spiller på Herr Nilsen // Release Konsert » Fagert i Finnesloftet»

Signe Førre Kvartett er et spennende nytt band med musikere med ulik sjanger-bakgrunn som spiller hovedsakelig folkemusikk fra ulike kulturer. Kontrabassist, vokalist og komponist Signe Førre er jazzmusiker og hennes bass-spill som virtuost omtalt av avisa Hordaland. Hun har spilt i alle deler av Norge med fantastiske tilbakemeldinger og noe som går igjen er at hennes konserter blir beskrevet som magisk!

Nå kommer hun tilbake til Oslo, som ledd i release-turneen for hennes første album! «Hun var et temmelig ubeskrevet blad, men tok publikum med storm! Det ble en minneverdig kveld med magisk atmosfære, og med praktfull musikk» er ord fra arrangøren på Agora Kulturkafé i Hønefoss etter Signe Førre Kvartett spilte der i 2022.

Signe Førre er i ferd med å stake ut en veldig spennende musikalsk karriere. Med på veien har hun fått med seg et flott band med etterspurte musikere som har bakgrunn fra en lang rekke med band/artister som Vamp, Ole Paus, Anne Grethe Preus, Bjørn Eidsvåg, Tindra, Tore Brunborg, Helene Bøksle, Nils Økland, Eivind Austad for å nevne noen veldig få.

Signe Førre ble i 2019 utfordret til å lage bestillingsverk til det unike Finnesloftet på Voss, en utfordring hun tok på strak arm! Med materiale fra bl.a. Norge, Serbia, Makedonia, Bulgaria, og med sterke inspirasjoner fra musikktradisjonene derfra, komponerte og arrangerte hun en musikalsk reise som tar oss gjennom ulike kulturer og tidsperioder. Her møtes jazz og folkemusikk som smeltes sammen og gis nytt liv gjennom hennes nyskrevne arrangement, og Signe synger på både serbisk, makedonsk, engelsk, norsk, bulgarsk m.m. Dette er nå blitt til et rykende ferskt album innspilt i ABC Studio og utgitt på Ta:Lik Records! Denne konserten er en del av den eksklusive plateslipp turneen med debut albumet «Fagert i Finnesloftet» til Signe Førre Kvartett!

Besetning;
Signe Førre – kontrabass, vokal
Torbjørn Økland – trompet, bouzouki, gitarer
Irene Tillung– trekkspill
Raymond Storaunet Lavik – trommer, perkusjon

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 02/11/2024 16:00

Bjørn Alterhaug kvartett

Erlend Vangen Kongtorp – tenorsaksofon
Vigleik Storaas – piano
Bjørn Alterhaug – bass
Tom Olstad – trommer

Foto: Freddy-Wike

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 16/11/2024 16:00

Thad Jones Tribute

Joe Magnarelli – trompet
Dick Oatts – altsaksofon
Gary Smulyan – barytonsaksofon
Oliver Kent – piano
Aldo Zunino – bass
Bernd Reiter (A) – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 23/11/2024 16:00

Christina Dahl kvartett

Anmelderne skriver: “Musikken er ekspressiv, energisk og eksplosiv – uforudsigelig… dynamisk, mange facetteret, sansemættet, men også stadig klart lyrisk og luftig“. Ivan Rod, Gaffa

“Soft toned and breathy tenor saxist Christina Dahl creates Givenchy impressions“. George W. Harris, Jazz weekly

”Det er noe ECMsk over det meste av musikken de serverer på platen. Kanskje er det på grunn av de dyktige musikantene Dahl omgir seg med, og hennes eget spill er hele veien smakfullt og deilig å lytte til. Det er aldri en tone for lite eller for mye. Hele produksjonen viser fire musikere som forstår hverandre og som har et ens mål for hvor de vil med musikken”. Jan Granlie, Salt Peanuts

Christina har komponeret musikken til kvartettens fantastiske musikere – guitaristen Niclas Knudsen, en kæmpe musikalsk personlighed med egen lyd og udtryk, der bevæger sig frit og lyrisk i musikken. Nils Bosse Davidsen, en yderst kreativ og legende bassist & cellist, der favner bredt og bibringer musikken sin egen unikke lyd & Espen Laub von Lillienskjold der er kreativ og idérig på trommer og tilføjer musikken en stor dynamik & dedikeret energi. Christina Dahl regnes blandt de mest spændende og mest personlige saxofonister i landet med sin helt egen stil og udtryk. I Christina´s kompositioner ligger fortællinger, der har betydning i forhold til livet og dets rigdom af alle farver. Alle musikerne har en rolle som bærende solister i én fælles legende fri kommunikation med stor originalitet. Kvartetten spiller med en frihed i et luftigt og legende samspil og giver et nærværende musikalsk varieret udtryk.

Christina Dahl er én af de mest respekterede saxofonister i Danmark. Hun er kapelmester og komponerer musik til små & større ensembler. Hun har optrådt i et utal af sammenhænge, og kendetegnes ved hendes unikke klang og lyriske fortolkninger, som sikrer indpas i publikummernes hjerter. Hun mestrer evnen at fastholde intensiteten & nærheden i musikken. Hendes spil varierer fra det mest intime og underspillede til det eksplosive. Christina Dahl modtog Bent Jædig Pris 2010 & Hæderspris af komponistforeningen DJBFA 2011 samt Walther Klæbels Mindelegat 2012. Christina har desuden modtaget Ben Webster Prisen i 1994.

Niclas Knudsen er uomtvisteligt en af Danmarks bedste guitarister. Han spiller på tværs af genrer med en fantastisk evne for det melodiske og har en unik måde at farve og variere sit eget bidrag og dermed musikkens fælles udtryk. Foruden hans arbejde med egne projekter, Ibrahim Electric osv., har han blandt andet også spillet med Adam Nussbaum, Tom Jones, J. Tchicai, D. Liebman, R. Anderson, Billy Preston m.fl.

Nils Bosse Davidsen behersker både kontrabas, elbas og cello og har de sidste 30 år været fremme i forreste række på den danske musikscene. Han er kendt for sit både originalt opfindsomme og bundsolide spil indenfor et meget bredt genrespænd. Han har foruden at udgive musik I eget navn bl.a. spillet m. Dave Liebman, Bunky Green, Han Bennink, Ray Anderson, Django Bates, Mars Williams, Tony Malaby, Evan Parker, Hank Roberts, Sam Yahel, Gianluca Petrella, Paul Lovens, Marc Ducret, Ikue

Espen Laub von Lillienskjold på trommer har slået sit navn fast på scenen, som ém af de mest talentfulde musikere i tiden. Hans legende tilgang og særlige måde at komplimentere helheden af musikken på er med til at skabe et helt unikt udtryk. Hans spil er raffineret, dynamisk og altid top musikalsk. Espen spiller bl.a. med Blood, Sweat Drum ‘N Bass Big Band, Phil Parnell 3, The Matthew Herbert Big Band, Kjeld Lauritsen, Mads Mathias m.fl.

I 2014 udgav Christina Dahl Kvartet ”Life’s Carousel”, i 2017 ”Childish”, og i 2019 “Quintesse” der er Christina´s 11. udgivelse i eget navn. Alle tre er blevet lovprist af anmelderne. På de to første udgivelser spiller Jesper Lundgaard bas. Udgivelserne er udgivet af Storyville Records.

Christina Dahl – saksofon
Niclas Knudsen – gitar
Nils Bo Davidsen – cello & bass
Espen Laub von Lillienskjold – trommer

Foto: Maria Sattrup

Cosmopolite
Fri 29/11/2024 21:00

DakhaBrakha

I 2024 feirer den ukrainske kvartetten DakhaBrakha sitt 20-årsjubileum som band. Bandet ble grunnlagt i Kyivteateret «Dakh» og har blitt et symbol på det nye Ukraina – fritt, dristig og uavhengig.

«En opprørsk eksplosjon av farger og gjenoppfinnelse» – Hackney Citizen

Dunkende trommer, cellomurring, crimsonperler og lammeullhatter er alle kjennetegn for det ukrainske, selvutnevnte «etno-kaoset». Gruppen er nært tilknyttet hjemlandet sitt, men er likevel et kultfenomen også blant det internasjonale publikum.

«Kanskje Ukrainas mest populære orkester!?(…) En musikalsk åpenbaring» – Puls.no

Den prisbelønte teaterkvartetten med multiinstrumentalistiske sangere har eksperimentert med blant annet ukrainske folketoner og rytmer, med elementer fra afrikanske, arabiske, bulgarske og ungarske stiler. Alt i alt er musikken deres blandet sammen av autentisk etnisk materiale.

«En anarkistisk fortolkning av tradisjonelle Ukrainske folkesanger blandet med eklektisk påvirkning som et Midtøstensk-lydbilde med et anstrøk av RnB» – The Washington Post

DakhaBrakha lager vill og uforglemmelig musikk, som på en og samme tid er både høytidelig og moderne. Og hvor kommer inspirasjonen fra, spørs du kanskje? DakhaBrakha reiser selv rundt til ulike landsbyer, besøker lokale babushkas, og ber om å få høre deres folkesanger. Slik blir gruppens unike og aggressive lydbilde til – en sound som involverer både ritualistiske stammerytmer, men også ekstraordinær vokal.

«Folk stod faktisk opp og danset! I Barbican. Et sjeldent og vakkert syn» – Hackney Citizen

I dag er DakhaBrakha en sterk motstemme til Russlands aggresjon. Bandmedlemmet Marko Halanevych forklarer det slik: «Siden invasjonen har vi følt på et særskilt ansvar (…) Vårt band viser en liten del av en rik kultur, og med vår eksistens avviser vi den russiske propaganda om «The one nation».

«En nytelse for ører og øyne» – Boston Globe

Line up:
Marko Halanevych – trekkspill, cajon, darbuka
Iryna Kovalenko – keyboard, djembe
Olena Tsybulska – trommer
Nina Garenetska – cello

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 30/11/2024 16:00

Hermund Nygård / Jacques Kuba Seguin kvartett

Jacques Kuba Seguin – trompet
tba – piano
Jens Fossum – bass
Hermund Nygård – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 07/12/2024 16:00

Tore Brunborg trio

Tore Brunborg – saksofon
Bárður R. Poulsen – bass
Veslemøy Narvesen – trommer

Oslo Jazzforum / Oslo Jazzforum/ Herr Nilsen
Sat 21/12/2024 16:00

Sinatra Songbook

The Sinatra Songbook ble dannet i 1999 og deres siste plate heter “Let There Be Love” (2019), der bla. Per Husby og Eckhard Baur har vært arrangører. Med vokalist Ingar Kristiansen i front og Torstein Ellingsen bak trommene er det et proft event band og en elegant «swing pack” som går på scenen i dress og har glimt i øyet.
Ingar Kristiansen, Norges fremste crooner, tar utgangspunkt i musikken til de største mannlige jazzvokalistene på 1950- og 60-tallet og oppdaterer dette klassiske materialet til dagens jazzuttrykk. Gruppen har spilt en rekke konserter på klubber, kulturhus, festivaler og private events rundt i Norge. Det allsidige bandet fortolker den rike amerikanske vokaljazztradisjonen på sin egen måte, og evner å fornye ca. 100 av de udødelige sangene til komponister som Gershwin, Porter, Weill, Mancini, Rogers & Hart.

Ingar Kristiansen – vokal
Eckhard Baur – trompet
Håvard Fossum – tenorsaksofon
Magne Arnesen – piano
Stig Hvalryg – kontrabass
Torstein Ellingsen – trommer